Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - старт 24 септември 2024 г. - мисия до МКС


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Руснак и астронавт-ветеран на НАСА ще пътуват до МКС на борда на американския кораб Крю Драгън този месец

updated-nasas-spacex-crew-9-image-1024x5

Портрети на американския астронавт Ник Хейг и руския космонавт Александр Горбунов. Photo credit : NASA

1 септември 2024 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. С оглед на факта, че корабът на Боинг “Старлайнър” ще се завърне на Земята в безпилотен режим, НАСА взе тежкото решение кои са двамата души, които ще полетят този месец към МКС с кораба на СпейсЕкс “Крю Драгън” – и това са руснакът Александр Горбунов и американецът Ник Хейг.

Изстрелването е насрочено за не по-рано от 24-ти септември. Тъй като екипажът на кораба е двучленен, т.е. съкратен наполовина, това ще позволи “Крю Драгън” да върне на Земята, освен Горбунов и Хейг, също така и екипажа на “Старлайнър”, състоящ се от Бъч Уилмор и Съни Уилямс, при завършека на мисията през февруари 2025 г.

Завръщането на “Старлайнър” в безпилотен режим е насрочено за 7-ми септември в 07:03 ч. българско време, стига метеорологичните условия го позволят. Тогава ще си проличи дали корабът наистина е непоправимо увреден, или все пак ще кацне успешно и ще се окаже, че НАСА е попресолила манджата с недоверието си към Боинг.

Според информация от Арс Текника, НАСА е трябвало да вземе тежко решение за избора на екипаж на “Крю Драгън”. След като стана ясно, че се очертава “Крю Драгън” да лети само с двама души на борда, беше сигурно, че единият от тях ще е руснак по дипломатически причини. Също както НАСА ползва услугите на руските кораби “Союз” и вози американски астронавти на тях, така и Роскосмос ползва услугите на американските кораби “Крю Драгън” и вози руски космонавти на тях. Тези полети на разменни начала ще продължат поне още известно време.

Но кой щеше да е американецът на борда на “Крю Драгън”, това трябваше да се реши спешно. Докато се предвиждаше екипажът да е четиричленен, НАСА планираше командир на мисията да е Зена Кардман, пилот да е Ник Хейг и специалист на мисията, освен Горбунов, да е Стефани Уилсън. Логично беше Кардман да остане, но възникна проблем. Кардман никога не е летяла в космоса. Макар че тя е изпълнила всичките си изпитания успешно и колегите ѝ-астронавти смятат, че е специалист от висок клас, съществува риск да се разболее от “космическа болест” и като единствения американец на борда на “Крю Драгън”, да е неспособна да го пилотира, ако автоматичните му системи откажат. Руските космонавти като Горбунов получават само базисна тренировка да летят с американските кораби като пътници, но не и пилотски умения.

Ето защо агенцията реши Кардман да отстъпи мястото си в полза на Хейг, който не само е ветеран и рискът да се разболее от “космическа болест” е по-малък, но също така бе от екипажа на злополучния кораб “Союз МС-10” през 2018 г. и оцеля на косъм след катастрофална авария на руската ракета. Не е чудно защо ръководството на НАСА се чувства комфортно той да поеме командването на “Крю Драгън” в тези критични моменти за американската пилотирана космонавтика.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/01/russian-american-crew-dragon/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...