Отиди на
Форум "Наука"

Минало и бъдеще на световната икономика

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 26 минути, Б. Киров said:

Заинтригувахте ме с това, но официалните данни не потвърждават Северна Корея да е голям производител на стомана. Южна Корея обаче е, тя произвежда сравнимо количество с това на САЩ, Русия и половината от това на ЕС, при това плаща 6 долара за тон карбон и внася достатъчно въглища за производството на тази стомана.

Северна Корея е джудже в производството на стомана, а и на въглища, според данните. Китай произвежда около 50 процента от стоманата в света. Може би искате да кажете, че Северна Корея има големи запаси от въглища, което е факт.

Би трябвало икономистите да знаят, чр северна корея се <разплаща> с китай за военната и космическата си програма, за ядрената и изобщо за <всичко> с китай с <валутата> стомана, всъшност вероятно и южнокорейскат стомана в по-голямата си част е севернокорейска.  Не бях се интересувал какви въглиюа има северна корея, но знам , че китай праи деноношен експрес износ с безкрайни влакови композиции въглища към северна корея. До колкото е известно китай изнася и такива денонощни композиции обогатена желязна руда към корея, самите корейци въпреки стотиците хиляди работници заети в черната мрталурги не смогва на производството.

• Мнения 212
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува
Преди 16 минути, tekotaka said:

Би трябвало икономистите да знаят, чр северна корея се <разплаща> с китай за военната и космическата си програма, за ядрената и изобщо за <всичко> с китай с <валутата> стомана, всъшност вероятно и южнокорейскат стомана в по-голямата си част е севернокорейска.  Не бях се интересувал какви въглиюа има северна корея, но знам , че китай праи деноношен експрес износ с безкрайни влакови композиции въглища към северна корея. До колкото е известно китай изнася и такива денонощни композиции обогатена желязна руда към корея, самите корейци въпреки стотиците хиляди работници заети в черната мрталурги не смогва на производството.

Цитирам по памет, може да дам и линк, официално Северна Корея произвежда под 1 млн.т. стомана, Южна Корея над 70 млн. тона, като около 50 консумира, все пак те са в топ производители на коли.

Северна Корея може да произвежда стомана за Китай в китайски предприятия вътре в страната и да не отчита това като севернокорейско производство.

Запасите на Северна Корея от въглища са над 600 млн. тона или за още 62 години и е на 35-то място в света, България, между другото се нарежда пред нея по този показател, ние сме на 24-то място с три пъти по-големи запаси от въглища от Северна Корея и те биха ни стигнали за около 100 години при сегашната консумация.

https://www.worldometers.info/coal/coal-reserves-by-country/#north-korea

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Б. Киров said:

Цитирам по памет, може да дам и линк, официално Северна Корея произвежда под 1 млн.т. стомана, Южна Корея над 70 млн. тона, като около 50 консумира, все пак те са в топ производители на коли.

Северна Корея може да произвежда стомана за Китай в китайски предприятия вътре в страната и да не отчита това като севернокорейско производство.

Запасите на Северна Корея от въглища за над 600 млн. или за още 62 години и е на 35-то място в света, България, между другото се нарежда пред нея по този показател, ние сме на 24-то място с три пъти по-големи запаси от въглища от Северна Корея и те биха ни стигнали за около 200 години при сегашната консумация.

https://www.worldometers.info/coal/coal-reserves-by-country/#north-korea

Северна корея не дава истински данни за статистика,............  и как да го прави като стане публични,к че благодарение на нейно производство китай спестява сумати милиони тонове в тяхната статистика, много вероятно и южна корея- тука само предполагам. 

В момента по техни Държавни споразумения , китайски компании строят поне още три стоманодобивни огромни предприятия, напълно нови започнали от нулата с цялата нова инфраструктора и те са си корейски. За сега по предположения-няма истинска статистика има над 350 хиляди работници заети само в стоманодобива, отделно другите обслужващи предприятията и отделно , вероятно още в рудодобива. Сега минават на все по-интензивно газопотребление в производствата, строят се паралелни <разширения> на газопроводи от русия. Каква е схемата за разплащане- в момента не знам. Вие ако предполагате-споделете с нас.

• Потребители
Публикува
Преди 11 минути, tekotaka said:

Вие ако предполагате-споделете с нас.

Нямам никаква идея, защото не съм търсил информация по този въпрос. Мога само да правя предположения без стойност.

Има логика в това, което пишете за китайското производство на стомана на територията на Северна Корея, защото официално С.Корея консумира годишно около 10 млн. тона въглища, а с кг. въглища енергия приблизително се изработва кг. стомана, и щом Китай внася, а не изнася въглища от С.Корея, значи енергията от тези въглища отива в някакво производство за Китай, тъй като реално Северна Корея няма необходимост от внос на въглища, тя има предостатъчно за собствените си нужди.

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Б. Киров said:

Нямам никаква идея, защото не съм търсил информация по този въпрос. Мога само да правя предположения без стойност.

Не знам.............., но ми се струва, че една две тръби до Южна Корея ще свършат добра работа😀

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 59 минути, Б. Киров said:

При цялата тази зелена истерия не чувам някой сериозно да обсъжда като контрамярка на количествата изхвърлен диоксит от производствата залесяването. Както е известно, растенията преработват въглеродния двуокис в кислород, но планове за залесяване на практика няма, или пък премии за залесяване.

То затова и писах по-горе, че "зелените истории" се използват по-скоро като повод и май са предназначени да адаптират икономиката към режим на стагнация (или "устойчивост" да не се плашат хората ), отколкото да решат климатичните проблеми на планетата.   Например една от мерките е драстично увеличаване на гаранцията на уредите и стимулиране на тяхното ремонтиране,  а не замяна. Друга е налагането на модела за "колективен транспорт" и стимулирането за използването на обществен транспорт срещу използването на лични автомобили. Намаляване на използването на пестициди и изкуствени торове в земеделието и т.н.

Ето например картинка, която прогнозира производството на автомобили в Германия при успешно реализиране на зелените мерки:
Green.png.152cfa1e85e6a3d9df2120fe9acb14b9.png

От картинката се вижда, че ако през 2023г. в Германия са произведени около 3,7 милиона автомобила, за 2050 се прогнозират с един милион по-малко или около 2,7 милиона.  Обърни внимание, че в тази прогноза през 2050 личните, частни автомобили се прогнозират да са много малко, а  по-голямата част от автопарка се прогнозира да се използва в "колективни схеми".

Не съм гледал други прогнози, но при тези политики се очаква и в другите сектори да е така. Т.е. по-малко произведени уреди (перални, сушилни, съдомиялни и т.н.), по-малко произведена земеделска продукция и още един куп индустрии в които да има значително намаление.

Редактирано от Atom
  • Потребители
Публикува
Преди 5 минути, tekotaka said:

Не знам.............., но ми се струва, че една две тръби до Южна Корея ще свършат добра работа

Китай си осигури евтин руски газ за един век напред, договора за Сибирския газопровод беше подписан с извиване на ръце, китайците платиха тръбата и си купиха за 70 години на евтина цена руски газ от нея, докато не си занулят разходите, тогава Путин, както и сега, беше на зор.

Спомням си че Си го прие на по-висок стол и го гледаше отгоре надолу, точно както Хинки и дучето във "Великия Диктатор" на Чаплин, само дето Путин нямаше механизъм да си повдига столчето😀

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Б. Киров said:

Китай си осигури евтин руски газ за един век напред, договора за Сибирския газопровод беше подписан с извиване на ръце, китайците платиха тръбата и си купиха за 70 години на евтина цена руски газ от нея, докато не си занулят разходите, тогава Путин, както и сега, беше на зор.

Спомням си че Си го прие на по-висок стол и го гледаше отгоре надолу, точно както Хинки и дучето във "Великия Диктатор" на Чаплин, само дето Путин нямаше механизъм да си повдига столчето😀

Като нищо и газа за северна корея може да е <спазарен> с участие на китайския змей:D

• Глобален Модератор
Публикува
On 8.10.2024 г. at 8:53, Б. Киров said:

контрамярка на количествата изхвърлен диоксит от производствата залесяването.

Защото залесяването не е решение на проблема с CO2!

• Потребители
Публикува
On 9.10.2024 г. at 12:39, fantom4e said:

Защото залесяването не е решение на проблема с CO2!

Може ли да обосновете защо не е. Аз не съм специалист по екология, затова чета неща, които са написали специалисти, например:

http://space.bas.bg/SES/archive/SES 2014_DOKLADI/4_Ecoclogy/7_Hristova.pdf

Това е доклад на двама учени от БАН от 2014 г., в които те аргументирано обясняват какво означава залесяването конкретно за България. Какво в техния анализ не е вярно?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 14 часа, Б. Киров said:

Може ли да обосновете защо не е. Аз не съм специалист по екология, затова чета неща, които са написали специалисти, например:

http://space.bas.bg/SES/archive/SES 2014_DOKLADI/4_Ecoclogy/7_Hristova.pdf

Това е доклад на двама учени от БАН от 2014 г., в които те аргументирано обясняват какво означава залесяването конкретно за България. Какво в техния анализ не е вярно?

Защото:

- растенията имат респираторни цикли, които са дневни, сезонни и т.н. Тоест отделят кислород, съответно приемат въглерод и обратно.

- растенията приемат въглерод докато са живи, т.е. спрат ли да са живи, всичкият въглерод се отделя (за някакво време - около 2-10 години).

- в статията може би си видял, че концентрацията на СО също влияе върху способността им да го приемат.

От всичко това, ако човек се замисли много лесно ще стигне до извода че растенията СА резервоар за СО (което не отричам), но кратковременен. За справянето с СО се използват/внедряват промишлено/индустриално други методи за улавяне на СО.

ПС: Когато се четат научни статии, трябва да се подхожда с особено внимание! Както и когато се пшишат.

ПС2: СО за бързо писане съм съкратил, ако искаш го чети като СО2 или СОх и т. н.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, fantom4e said:

Защото:

- растенията имат респираторни цикли, които са дневни, сезонни и т.н. Тоест отделят кислород, съответно приемат въглерод и обратно.

- растенията приемат въглерод докато са живи, т.е. спрат ли да са живи, всичкият въглерод се отделя (за някакво време - около 2-10 години).

- в статията може би си видял, че концентрацията на СО също влияе върху способността им да го приемат.

От всичко това, ако човек се замисли много лесно ще стигне до извода че растенията СА резервоар за СО (което не отричам), но кратковременен. За справянето с СО се използват/внедряват промишлено/индустриално други методи за улавяне на СО.

ПС: Когато се четат научни статии, трябва да се подхожда с особено внимание! Както и когато се пшишат.

ПС2: СО за бързо писане съм съкратил, ако искаш го чети като СО2 или СОх и т. н.

Базата биоабсорбатор на С02 е световния океан -и целия воден кръговрат с биоразнообразието в него, което е посредника за депониране на въглерод в <литосверата> и  като цяло  в планетата. Много лесно може цивилизацията да <помогне> като абсорбира въглерод чрез плантации на гмо микро и едноклетъчни водорасли солено и сладководни отглеждани по панелно тръбна плантационна система и извличани дори от <океана> като се ползват освен за фуражи и ресурс биомаса, а излишъка се карбонизира чрез химобиологична преработка , като остатъка прилича на <въглишен прах> който може да се депонира , съхранява, а според мен да се ползва в една нова Въглеродна Икономика . В тази икономика ще се строят големи проекти-сгради, пътища, летища , космодруми, космически<прашки> сателити, станции, реактори, космич.плантации , дронове, роботи, защо не и <киборги>, биороботи и пр. като допълнително се улавя въглерод и директно пт производствата отделящи го и при всичките процеси на <рециклиране> С други думи е разумно да вплетем въглеродосъдържащи компоненти в нашата мегаинфраструкт. и  да се развиваме в разнообразно технологично бъдеще.  Няма да стигнете до там според мен, няма да ви оставят време.................тик-так......бяхте до тук!

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, tekotaka said:

Базата биоабсорбатор на С02 е световния океан -и целия воден кръговрат с биоразнообразието в него, което е посредника за депониране на въглерод в <литосверата> и  като цяло  в планетата. Много лесно може цивилизацията да <помогне> като абсорбира въглерод чрез плантации на гмо микро и едноклетъчни водорасли солено и сладководни отглеждани по панелно тръбна плантационна система и извличани дори от <океана> като се ползват освен за фуражи и ресурс биомаса, а излишъка се карбонизира чрез химобиологична преработка , като остатъка прилича на <въглишен прах> който може да се депонира , съхранява, а според мен да се ползва в една нова Въглеродна Икономика . В тази икономика ще се строят големи проекти-сгради, пътища, летища , космодруми, космически<прашки> сателити, станции, реактори, космич.плантации , дронове, роботи, защо не и <киборги>, биороботи и пр. като допълнително се улавя въглерод и директно пт производствата отделящи го и при всичките процеси на <рециклиране> С други думи е разумно да вплетем въглеродосъдържащи компоненти в нашата мегаинфраструкт. и  да се развиваме в разнообразно технологично бъдеще.  Няма да стигнете до там според мен, няма да ви оставят време.................тик-так......бяхте до тук!

Нечетим си!! Промени си стила.

Световният океан също е ограничен, откъм концентрация на СО, както и температура. На ръбът сме необратимо да го окепазиме и него, а покрай него....

Микро както и водорасли отдавна се ползват, нямат особена перспектива, освен някой нишови, за сега.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!