Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън за редовна мисия до МКС - старт 28 септември 2024


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Крю Драгън пристигна във Флорида за дебютния полет от 40-та площадка

2024-crew-dragon-pad-40-1024x576.jpg

На снимката: Пилотираният космически кораб “Крю Драгън” пристига във Флорида за полет. Photo credit : SpaceX

22 септември 2024 г. 09:50 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” пристигна на Площадка №40 за дебютното му изстрелване от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, което е насрочено за не по-рано от 26-ти септември в 21:05 ч. българско време.

Традиционно “Крю Драгън” лети от Площадка №39А на космодрума Кенеди, но СпейсЕкс подготвя този регион и за изстрелвания на “Старшип”. Понеже НАСА се притеснява, че евентуална експлозия на “Старшип” на стартовата площадка №39А може да унищожи инфраструктурата за критично важните изстрелвания на екипажи до Международната космическа станция, през 2022 г. бе взето решение да бъде пригодена и Площадка №40 на Кейп Канаверал за пилотирани мисии. Това включваше строежа на кула с асансьор и ръкав, за да могат астронавтите да се качват на пилотирания кораб, както и аварийна “пързалка” с цел бързо отдалечаване от мястото в случай на катастрофален проблем.

Наличието на нова стартова площадка за пилотирани полети същевременно облекчава засиления трафик. Напомням, че СпейсЕкс изстрелва средно по една ракета на два-три дни, а много правителствени и научни мисии разчитат на “Фалкън 9” и “Фалкън Хеви”. Сега например предстои полет до юпитерианската луна Европа, насрочено за октомври от Площадка №39А с ракета “Фалкън Хеви” и НАСА няма нужда да се притеснява дали фирмата на Мъск ще може да смогне с всичко. Няма конфликт между “Европа Клипър” и “Крю Драгън”.

Същевременно “Крю Драгън” става все по-важен за НАСА, тъй като наскоро корабът на Боинг “Старлайнър” се завърна, макар и успешно, празен, след обявяването му от агенцията за ненадежден. Бъдещето на “Старлайнър” е под въпрос и не е ясно дали Боинг ще продължи да работи по кораба или скоро ще прекрати едностранно договора с НАСА. Това е още една причина защо е нужна втора площадка за изстрелвания на “Крю Драгън”.

Тук е важно да се подчертае, че този “Крю Драгън”, който предстои да излети другата седмица, е корабът, който ще върне на Земята оставените от “Старлайнър” астронавти Бъч Уилмор и Съни Уилямс на МКС. Ето защо екипажът му ще е двучленен при излитане (но четиричленен при връщане с Уилмор и Уилямс). Командирът на мисията е астронавтът на НАСА Ник Хейг, а към него ще се присъедини космонавтът на Русия Александър Горбунов.

Вчера НАСА оповести, че Горбунов и Хейг вече са пристигнали във Флорида за своето изстрелване. Очакваме го с нетърпение!

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/22/crew-dragon-arrives-for-pad-40-spaceflight/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • SAlexandrov changed the title to Пилотиран космически кораб Крю Драгън за редовна мисия до МКС - старт 28 септември 2024
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руснак и американец излетяха в космоса с американски кораб Крю Драгън!

2024-28-sep-falcon-9-cd-launch-1024x488.

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

28 септември 2024 г. 20:55 ч.

Светослав Александров. Руският космонавт Александър Горбунов и американският му колега Ник Хейг излетяха успешно днес в космоса в 20:17 ч. с кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън”. Това бе първият пилотиран космически полет, който бе проведен от Площадка №40 на космодрума Кейп Канаверал в САЩ!

Напомням на читателите, че НАСА и СпейсЕкс взеха решението през 2022 г. да построят нужните съоръжения на Площадка №40, които да ѝ позволят да осигурява пилотирани мисии, с цел облекчаването на засиления трафик на ракети “Фалкън 9” и кораби “Драгън”, както и да има резервен вариант в случай че нещо се случи с Площадка №39 на космодрума Кенеди, откъдето по традиция се изстрелват астронавти. СпейсЕкс възнамерява по-нататък от Кенеди да изстрелва ракети “Супер Хеви” и кораби “Старшип”. Евентуална експлозия на “Супер Хеви” може да унищожи пилотираната инфраструктура за “Крю Драгън”, така че сега, когато има площадка и на Кейп Канаверал, НАСА може да е спокойна.

Командирът на днешната експедиция е опитният астронавт на НАСА Ник Хейг, който през 2018 г. преживя експлозия на руска ракета “Союз”, но за щастие беше спасен. Не бива да ни изненадва защо американската космическа агенция избра Хейг точно за този полет – изстреляният днес “Крю Драгън” ще трябва да върне на Земята астронавтите Бъч Уилмор и Съни Уилямс, които не можаха да се приберат с кораба на Боинг “Старлайнър”. “Старлайнър” все пак кацна успешно на 7-ми септември, но без екипаж. А на командир Ник Хейг се пада отговорната задача да прибере Уилмор и Уилямс.

Неговият колега е руският космонавт Александър Горбунов, за който това е първа космическа мисия. Горбунов лети в космоса на борда на американски кораб благодарение на споразумение, което НАСА е сключила с Роскосмос за полети на разменни начала. Американците возят руски космонавти на кораби “Крю Драгън” и в замяна на това руснаците също возят на “Союз” американски астронавти. Напомням, че на 11 септември кораб “Союз МС-26” изведе в космоса американския астронавт Доналд Петит, както и руските космонавти Алексей Овчинин и Иван Вагнер.

За пръв път на борда на “Крю Драгън” след дебютното изстрелване на кораба през 2020 г. има само двама души. Но както подчертах, мярката е нужна за прибирането на Уилмор и Уилямс, така че при завръщането през февруари 2025 г. корабът ще кацне с четиричленен екипаж.

Това е деветата дългосрочна пилотирана експедиция, която СпейсЕкс извозва до Международната космическа станция. Капсулата, която служи за превоза на Горбунов и Хейг, носи названието “Фрийдъм” и това е четвъртото ѝ пътешествие към МКС.

Ракетата “Фалкън 9”, която изведе кораба в орбита, бе оборудвана с вече употребявана първа степен, известна под сериен номер B1085. Това бе второто изстрелване за тази конкретна степен. На осмата минута след старта B1085 извърши благополучно кацане върху наземната площадка LZ-1.

Вместо заключение бих искал да подчертая, че завършваме месец септември с три пилотирани изстрелвания – две американски и едно руско. Единият от американските полети бе на частната мисия Polaris Dawn, при която пилотиран кораб “Крю Драгън” с четирима души се отдалечи на 1 400 километра от Земята. Това бе най-далечното пътешествие на човек след приключването на програма “Аполо” и за пръв път след половинвековна пауза астронавти навлязоха в радиационните пояси на Ван Алън. Беше поставен и рекорд за най-високата околоземна орбита, посетена от хора.

Какъв страхотен, страхотен месец за СпейсЕкс и за световната космонавтика!

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/28/crew-9-mission-launch-success/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...