Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън за редовна мисия до МКС - старт Не по-рано от 26 септември


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Крю Драгън пристигна във Флорида за дебютния полет от 40-та площадка

2024-crew-dragon-pad-40-1024x576.jpg

На снимката: Пилотираният космически кораб “Крю Драгън” пристига във Флорида за полет. Photo credit : SpaceX

22 септември 2024 г. 09:50 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън” пристигна на Площадка №40 за дебютното му изстрелване от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, което е насрочено за не по-рано от 26-ти септември в 21:05 ч. българско време.

Традиционно “Крю Драгън” лети от Площадка №39А на космодрума Кенеди, но СпейсЕкс подготвя този регион и за изстрелвания на “Старшип”. Понеже НАСА се притеснява, че евентуална експлозия на “Старшип” на стартовата площадка №39А може да унищожи инфраструктурата за критично важните изстрелвания на екипажи до Международната космическа станция, през 2022 г. бе взето решение да бъде пригодена и Площадка №40 на Кейп Канаверал за пилотирани мисии. Това включваше строежа на кула с асансьор и ръкав, за да могат астронавтите да се качват на пилотирания кораб, както и аварийна “пързалка” с цел бързо отдалечаване от мястото в случай на катастрофален проблем.

Наличието на нова стартова площадка за пилотирани полети същевременно облекчава засиления трафик. Напомням, че СпейсЕкс изстрелва средно по една ракета на два-три дни, а много правителствени и научни мисии разчитат на “Фалкън 9” и “Фалкън Хеви”. Сега например предстои полет до юпитерианската луна Европа, насрочено за октомври от Площадка №39А с ракета “Фалкън Хеви” и НАСА няма нужда да се притеснява дали фирмата на Мъск ще може да смогне с всичко. Няма конфликт между “Европа Клипър” и “Крю Драгън”.

Същевременно “Крю Драгън” става все по-важен за НАСА, тъй като наскоро корабът на Боинг “Старлайнър” се завърна, макар и успешно, празен, след обявяването му от агенцията за ненадежден. Бъдещето на “Старлайнър” е под въпрос и не е ясно дали Боинг ще продължи да работи по кораба или скоро ще прекрати едностранно договора с НАСА. Това е още една причина защо е нужна втора площадка за изстрелвания на “Крю Драгън”.

Тук е важно да се подчертае, че този “Крю Драгън”, който предстои да излети другата седмица, е корабът, който ще върне на Земята оставените от “Старлайнър” астронавти Бъч Уилмор и Съни Уилямс на МКС. Ето защо екипажът му ще е двучленен при излитане (но четиричленен при връщане с Уилмор и Уилямс). Командирът на мисията е астронавтът на НАСА Ник Хейг, а към него ще се присъедини космонавтът на Русия Александър Горбунов.

Вчера НАСА оповести, че Горбунов и Хейг вече са пристигнали във Флорида за своето изстрелване. Очакваме го с нетърпение!

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/22/crew-dragon-arrives-for-pad-40-spaceflight/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...