Отиди на
Форум "Наука"

Алтернативата БРИКС


gmladenov

Recommended Posts

  • Потребител

Защо много страни искат да се присъединят към БРИКС?

От 22 до 24 октомври 2024 г. в Казан ще се проведе следващата среща на върха БРИКС, на която организацията отново може да бъде разширена. Дори талибанското движение (под санкциите на ООН и Русия за терористични дейности) изпрати заявка за участие в тази среща. 

30 или 40 държави искат да се присъединят към БРИКС. Мотивите са много различни: някои търсят анти-американска ориентация в този блок, други искат да бъдат по-близо до Китай, а други просто искат нови пари.

От 2015 г. в рамките на БРИКС работи Новата Банка за Развитие (на английски NDB, New Development Bank).  Декларираният капитал на NDB е 100 милиарда долара (МБВР има 189 милиарда долара). Следват нюансите. Основният е, че внесеният капитал на NDB е само малко над $10 милиарда. 

Стратегията на NDB за следващите 4 години включва разширяване на финансирането от акционерите от $10 на $30 милиарда, което ще й позволи да привлече още повече от пазара. Общо - може би повече от 50 милиарда долара ново финансиране. И тези пари трябва да се инвестират някъде...

Като се има предвид, че много страни с лоши отношения с Европа или Съединените щати имат ограничен достъп до финансиране от МБВР, нов източник на кредит може да бъде много привлекателен. Сега никой няма да ги пита за политическата система, да изисква прозрачна икономическа статистика и политика, да разбере колко пари са откраднали властите на страната от заеми по-рано... и най-важното - да има добри отношения с Китай, а не със САЩ. Което е много по-лесно за автократите по света.

Формално 5-те основни акционера на NDB (членове на БРИКС) имат равни дялове в банката. Има още 4 младши акционера, включително не-членки на БРИКС:  Бангладеш и Уругвай. Но централата на банката е в Шанхай, с всички произтичащи от това последствия, а разпределението на заемите говори само за себе си...

За Русия участието в NDB изглежда изгодно - след инвестиране на ок. 2 милиарда долара в капитала на банката, тя е получила заеми от нея за 4 милиарда, но все пак делът на Русия в заемите е най-малък от всички членове на БРИКС (13%), дяловете на Китай и Индия са два пъти по-високи (26%). и 27%), въпреки че изглежда, че те се нуждаят от такива заеми по-малко от други... В същото време Банката не предостави нито един заем в рубли (дори на Русия). ѕ - в долари и евро, на трето място - юани. Очевидно е, че ролята на Русия в Банката е буквално последна. 

Желанието за пари, особено големи пари с малък контрол, със сигурност подхранва интереса към БРИКС в света. И този интерес сега изглежда като политическа победа, която може да бъде заплатена с колосални икономически загуби.

https://t.me/ghostoftheeconomy/1033

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...