Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Защо много страни искат да се присъединят към БРИКС?

От 22 до 24 октомври 2024 г. в Казан ще се проведе следващата среща на върха БРИКС, на която организацията отново може да бъде разширена. Дори талибанското движение (под санкциите на ООН и Русия за терористични дейности) изпрати заявка за участие в тази среща. 

30 или 40 държави искат да се присъединят към БРИКС. Мотивите са много различни: някои търсят анти-американска ориентация в този блок, други искат да бъдат по-близо до Китай, а други просто искат нови пари.

От 2015 г. в рамките на БРИКС работи Новата Банка за Развитие (на английски NDB, New Development Bank).  Декларираният капитал на NDB е 100 милиарда долара (МБВР има 189 милиарда долара). Следват нюансите. Основният е, че внесеният капитал на NDB е само малко над $10 милиарда. 

Стратегията на NDB за следващите 4 години включва разширяване на финансирането от акционерите от $10 на $30 милиарда, което ще й позволи да привлече още повече от пазара. Общо - може би повече от 50 милиарда долара ново финансиране. И тези пари трябва да се инвестират някъде...

Като се има предвид, че много страни с лоши отношения с Европа или Съединените щати имат ограничен достъп до финансиране от МБВР, нов източник на кредит може да бъде много привлекателен. Сега никой няма да ги пита за политическата система, да изисква прозрачна икономическа статистика и политика, да разбере колко пари са откраднали властите на страната от заеми по-рано... и най-важното - да има добри отношения с Китай, а не със САЩ. Което е много по-лесно за автократите по света.

Формално 5-те основни акционера на NDB (членове на БРИКС) имат равни дялове в банката. Има още 4 младши акционера, включително не-членки на БРИКС:  Бангладеш и Уругвай. Но централата на банката е в Шанхай, с всички произтичащи от това последствия, а разпределението на заемите говори само за себе си...

За Русия участието в NDB изглежда изгодно - след инвестиране на ок. 2 милиарда долара в капитала на банката, тя е получила заеми от нея за 4 милиарда, но все пак делът на Русия в заемите е най-малък от всички членове на БРИКС (13%), дяловете на Китай и Индия са два пъти по-високи (26%). и 27%), въпреки че изглежда, че те се нуждаят от такива заеми по-малко от други... В същото време Банката не предостави нито един заем в рубли (дори на Русия). ѕ - в долари и евро, на трето място - юани. Очевидно е, че ролята на Русия в Банката е буквално последна. 

Желанието за пари, особено големи пари с малък контрол, със сигурност подхранва интереса към БРИКС в света. И този интерес сега изглежда като политическа победа, която може да бъде заплатена с колосални икономически загуби.

https://t.me/ghostoftheeconomy/1033

• Мнения 93
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува (edited)

Путин: в БРИКС создадут независимый контур для расчетов во внешней торговле

Это создаст условия для эффективного обслуживания торговли, подчеркнул президент РФ Владимир Путин

МОСКВА, 26 сентября. /ТАСС/. Россия совместно со странами БРИКС работает над созданием независимого платежно-расчетного контура для обслуживания всей внешней торговли. Об этом заявил президент РФ Владимир Путин, выступая на Российской энергетической неделе (РЭН).

© ТАСС/ Ruptly

"В рaмках сотрудничествa со стрaнами БРИКС мы рaботаем нaд создaнием собственного плaтежно-рaсчетного контура, что создaст условия для эффективного и незaвисимого обслуживaния всей внешней тoрговли", - сказал он

https://tass.ru/ekonomika/21965087?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

-----

Какво значи "контур за разчети" ?  Няма ли някоя статия от Дилма Русеф?

Предполагам ? това е многостранния баланс на стокообмен, като небалансираните остатъци може да се търгуват в долари и евро?

Забележете графиката - БРИКС превъзхожда Г7 в добивната промишленост и храните. Също и в промишленото производство (евентуално без ХайТека).  Въпрос: доколко споменатото производство на БРИКС може да се самовъзпроизвежда без западния ХайТек?

Ех, ако слушаха Хампарцумян да не правят такива безсмислени усилия  :) 

Редактирано от Exhemus
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Exhemus said:

Какво значи "контур за разчети" ? 

Има се предвид система за разплащания, алтернатива на SWIFT.
Предложението е заради санкциие. В момента Русия е изключена от SWIFT.

• Потребител
Публикува
Преди 17 минути, gmladenov said:

Има се предвид система за разплащания, алтернатива на SWIFT.
Предложението е заради санкциие. В момента Русия е изключена от SWIFT.

Какие карты принимает алиэкспресс к оплате?

Что касается карт оплаты на AliExpress, то можно использовать любые: хоть Mastercard, хоть Visa, хоть МИР. Компания заявила, что российские карты МИР работают наравне с другими. Единственная проблема — платежи не будут проходить, если вы собираетесь оплатить через Apple Pay (платежная система — всё), поэтому придется по старинке вводить данные карты и после оплаты сохранить их в приложении.

Как го правят с картата Мир без СВИФТ?

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Exhemus said:

Не знам, тях ги питай.

Ето ти линк на Уикипедия за изключването на Русия от SWIFT:
https://en.wikipedia.org/wiki/SWIFT_ban_against_Russian_banks

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 17 минути, Exhemus said:

Това е остаряла информация от 2022 г. (цитатът ти е от тук), доста преди САЩ да въведат санкции срещу оператора на тези карти през февруари 2024.

• 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Заблудата БРИКС: Радан Кънев разбива опорките една по една

Евродепутатът Радан Кънев публикува кратък текст от 6 точки, с които разбива една по една
тезите на "откровени пропагандисти" за неформалния съюз БРИКС - Брализия, Русия, Индия,
Китай и Република Южна Африка.

"БРИКС като икономическа, политическа или геостратегическа алтернатива на членството на
България в ЕС и НАТО не съществува", пише Кънев. Той допълва, че все по-често чува разговори
за това как България може да излезе от уж мудния и бюрократичен ЕС, защото има алтернатива
- да влезе в БРИКС.

Ето акценти от текста на Кънев:

• Няма такова нещо като БРИКС. Според официалния сайт на "организацията", БРИКС е
    неформална група държави.
  • БРИКС не е съюз за свободна търговия. Дори на двустранна основа, между държавите от
    "неформалната група" няма споразумения за свободна търговия.
  • БРИКС не е съюз за взаимопомощ. Нито една бедна държава, влязла в БРИКС, няма достъп
    до някакво улеснено инвестиционно финансиране, камо ли безплатни фондове, подобни на
    средствата от кохезионния бюджет (и други бюджети) на ЕС.
  • БРИКС има своя банка - Новата банка за развитие - но тя на практика няма дейност.
  • БРИКС, противно на десетките периодични новини, няма обща валута. Неформалната група
    е "учредена" през 2009 г. и от тогава е и първото обещание за обща валута. Реални стъпки
    в тази посока не са предприети, и не се очертава да бъдат.
  • БРИКС, като споменахме Индия и Китай, със сигурност не е и няма да бъде политически съюз.
    В неформалната група членуват eдна тоталитарна комунистическа суперсила (Китай), една
    залязваща еднолична диктатура с тоталитарен имперски уклон (Русия), две огромни
    демокрации (Бразилия и Индия), едната (Индия) с начало на авторитарни тенденции, и една
    дисфункционална държава на ръба на анархия (ЮАР).
    Нови членки (каквото и да значи членството в неформална група) са една терористична
    тоталитарна шиитска теокрация (Иран), една сунитска военна диктатура (Египет), една
    федерация на сунитски абсолютни монархии (ОАЕ), както и една африканска демокрация в
    състояние на постоянна гражданска война и крайна бедност (Етиопия). Саудитска Арабия
    отложи "членството" си, което не е учудващо, предвид че Иран и Саудитска Арабия са де
    факто в състояние на война и спонсорират няколко прокси конфликта в Близкия Изток.
    Между Иран и ОАЕ не е много различно.

https://offnews.bg/politika/zabludata-briks-radan-kanev-razbiva-oporkite-edna-po-edna-831078.html

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Warlord said:

А ето и едно нагледно сравнение по доход на човек в сила на покупателната способност между ЕС, България и мега алтернативният БРИКС. Оттук нататък вече всеки само може да си прецени към синята или към оранжевата линия иска да е по-близо с парите в джоба си.

464867147_122139773114362362_3320139626822598371_n.jpg

Не мисля, че има човек, който желае да има по-малко пари в джоба си, но съм убеден, че има много люде, за които парите в джоба не са най-важното в живота. Разликите между ЕС и БРИКС далеч не са само парични, но меркантилността прави всичко останало да изглежда непотребно.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Gabraka said:

Не мисля, че има човек, който желае да има по-малко пари в джоба си, но съм убеден, че има много люде, за които парите в джоба не са най-важното в живота. Разликите между ЕС и БРИКС далеч не са само парични, но меркантилността прави всичко останало да изглежда непотребно.

Кои са тези разлики, които праби БРИКС по-привлекателно място?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 часа, Gabraka said:

Тъй де. Да се отъркаш о организация, в която е и Китай, сигурно е много по-привлекателно :)

Не ти личи какво мислиш изобщо...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Тъй де. Да се отъркаш о организация, в която е и Китай, сигурно е много по-привлекателно :)

Е, за мизерни страни от Третия свят, проявяващи интерес за присъединяване към БРИКС, това ще да им е основният мотив - възможността да могат да се срещнат със Си и Моди, при това сравнително често, и да се пробват евентуално да изпросят нещо от тях.

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, Warlord said:

Е, за мизерни страни от Третия свят, проявяващи интерес за присъединяване към БРИКС, това ще да им е основният мотив - възможността да могат да се срещнат със Си и Моди, при това сравнително често, и да се пробват евентуално да изпросят нещо от тях.

Тъй де, на много хора световиждането им се свежда до третия свят. Не мога да си обясня по друг начин прекланянето пред БРИКС. Но защо го рекламират на интелигентните хора?

• Потребител
Публикува

Garbaka li si habraka li si,такава простотия не бях виждал скоро.Кажи ми точно и конкретно какво какво търсят от   Брикс,тоя е поредния трол.

• Потребител
Публикува
Преди 6 часа, Gravity said:

Кои са тези разлики, които праби БРИКС по-привлекателно място?

Така написано е малко неясно, но може би питаш кои разлики правят БРИКС по-привлекателно място. Ако това ти е въпросът, то той е непълен. Първо трябва да изясниш какво ти конкретно смяташ за привлекателно и чак после да проверим налично ли е то в БРИКС. 

А табличката на @Warlord сравнява ябълки и круши, или по-скоро ябълки и... дивани, например. ЕС и БРИКС са коренно различни организации. Сравняването им е безсмислица сама по себе си. БРИКС е международен съюз на независими държави, а ЕС е слаба федерация с общ парламент, общо правителство и т.н.

Преди 5 часа, scaner said:

Мисля това, което съм написал. Затова и съм го написал 🤷‍♂️

Иначе ето една любопитна последица от срещата в Казан:

"Приключи процесът по изтеглянето на военните части, които Индия и Китай бяха разположили от двете страни на спорната си граница в района на Хималаите, съобщи пред Ройтерс представител на индийското министерство на външните работи.

Двете съседни страни, които са ядрени сили, миналата седмица постигнаха споразумение за патрулирането по общата им границата в индийската административна територия Ладах.

Договорът може да сложи край на продължилото четири години военно противопоставяне и да отвори път към подобряването на двустранните политически и икономически отношения."

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, korto said:

Garbaka li si habraka li si,такава простотия не бях виждал скоро.Кажи ми точно и конкретно какво какво търсят от   Брикс,тоя е поредния трол.

Korto ли си, Kurti ли си, стига троли и направи усилие да напишеш нещо грамотно.

• Потребител
Публикува
Преди 39 минути, Gabraka said:

Така написано е малко неясно, но може би питаш кои разлики правят БРИКС по-привлекателно място. Ако това ти е въпросът, то той е непълен. Първо трябва да изясниш какво ти конкретно смяташ за привлекателно и чак после да проверим налично ли е то в БРИКС. 

Ти каза, че има по-важни неща от пари в джоба, ти кажи кои са и как БРИКС и по-добро място относно тях.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 9 часа, Gabraka said:

Мисля това, което съм написал. Затова и съм го написал

Значи нищо не мислиш. Само пишеш глупости. Между мислене и писане обаче има съществена разлика.

Преди 9 часа, Gabraka said:

Иначе ето една любопитна последица от срещата в Казан:

"Приключи процесът по изтеглянето на военните части, които Индия и Китай бяха разположили от двете страни на спорната си граница в района на Хималаите, съобщи пред Ройтерс представител на индийското министерство на външните работи.

Последица от срещата в Казан? Където Си и Моди не си размениха и една дума?

Огледай се - ти си жалък манипулатор, спамер и лъжец. Защо го правиш? Защо се излагаш така всеобхватно? Какво не ти е бир-таман?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 часа, Gabraka said:

А табличката на @Warlord сравнява ябълки и круши, или по-скоро ябълки и... дивани, например. ЕС и БРИКС са коренно различни организации. Сравняването им е безсмислица сама по себе си. БРИКС е международен съюз на независими държави, а ЕС е слаба федерация с общ парламент, общо правителство и т.н.

Съгласен съм - и според мен няма никаква база за сравнение. ЕС е най-успешният и най-ефективният съюз в историята; докато БРИКС е една съвсем фиктивна сбирщина оттук и оттам, които са си измислили лого и отвреме навреме се събират да се снимат и да си говорят общи приказки. Но така са задали темата - "Алтернативата БРИКС", т.е. доколко въпросният сбирщайн от разни диктатури и икономики от третия свят може да бъде алтернатива на Запада. Затова и давам възможно най-обективния критерий за сравнение. За теб може и да са круши или дивани, незнам, но за хората по целия свят първо е най-важно да са в добро материално състояние ( т.е. да живеят добре или поне да не гладуват) и след това вече идва всичко останало. Въпреки че всичко останало вече са предимно субективни алабализми, пак ще ми е интересно да чуя по кое друго БРИКС е по-добра алтернатива? Свобода на словото и печата? Възможности за пътуване? Възможности за развиване на бизнес? Чистота на въздуха? Ниска престъпност? Смех! :)

• Потребител
Публикува
Преди 41 минути, Warlord said:

Съгласен съм - и според мен няма никаква база за сравнение. ЕС е най-успешният и най-ефективният съюз в историята; докато БРИКС е една съвсем фиктивна сбирщина оттук и оттам, които са си измислили лого и отвреме навреме се събират да се снимат и да си говорят общи приказки. Но така са задали темата - "Алтернативата БРИКС", т.е. доколко въпросният сбирщайн от разни диктатури и икономики от третия свят може да бъде алтернатива на Запада. Затова и давам възможно най-обективния критерий за сравнение. За теб може и да са круши или дивани, незнам, но за хората по целия свят първо е най-важно да са в добро материално състояние ( т.е. да живеят добре или поне да не гладуват) и след това вече идва всичко останало. Въпреки че всичко останало вече са предимно субективни алабализми, пак ще ми е интересно да чуя по кое друго БРИКС е по-добра алтернатива? Свобода на словото и печата? Възможности за пътуване? Възможности за развиване на бизнес? Чистота на въздуха? Ниска престъпност? Смех! :)

Току що си отговори на въпроса  "по кое друго БРИКС е по-добра алтернатива?".  Отдолу ще ти цитирам отговора:

Преди 42 минути, Warlord said:

Смех! :)

• Потребител
Публикува
Преди 11 часа, Gabraka said:

Намирисваш ми на четирихилядник и дано да е това, защото хич не говори добре за теб да ръсиш такива глупости безплатно :D  

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Warlord said:

За теб може и да са круши или дивани, незнам, но за хората по целия свят първо е най-важно да са в добро материално състояние ( т.е. да живеят добре или поне да не гладуват) и след това вече идва всичко останало. 

Така е. Някои пенсионери в България ровят по казаните и просят. А цели региони се обезлюдяват от немотия. Според НСИ, за 2022г., 1 571 900 български граждани са били под линията на бедност. Това са 22,9% от населението. Според НСИ.

Според Световната банка, двадесет години унгарско членство в ЕС стигнаха само за достигане на 66% от немския жизнен стандарт. Това е едно цяло поколение. 

ЕС не се справя с изравняването на жизнения стандарт на своята територия и това води до търсене на алтернативи. Друг е въпросът, че сравняване на БРИКС и ЕС е неуместно, но явно натам насочваш темата, щом привеждаш графика, сравняваща ЕС и БРИКС.

Преди 51 минути, scaner said:

Значи нищо не мислиш. Само пишеш глупости. Между мислене и писане обаче има съществена разлика.

Последица от срещата в Казан? Където Си и Моди не си размениха и една дума?

Огледай се - ти си жалък манипулатор, спамер и лъжец. Защо го правиш? Защо се излагаш така всеобхватно? Какво не ти е бир-таман?

Когато човек не може да измисли довод, за да защити тезата си, или изобщо да сътвори теза, започва да обижда :)

Преди 10 часа, Gravity said:

Ти каза, че има по-важни неща от пари в джоба, ти кажи кои са и как БРИКС и по-добро място относно тях.

Попитай Ердоган. Турция е западна натовска държава, която вече е страна партньор на БРИКС с изявено желание за членство. Намерил ще да е нещо привлекателно в съюза старият Реджи, за да иска да влиза там. Не разполагам с инсайдерска информация какво се обсъжда на закритите срещи и какво се предлага на тях, но напливът за членство се увеличава.

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, fanatick said:

Намирисваш ми на четирихилядник и дано да е това, защото хич не говори добре за теб да ръсиш такива глупости безплатно :D  

А на тебе кой ти плаща да тролиш - Нексо или "шефчето на Бейкролс", който не бил на Бейкролс, а на Payhawk?

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 8 минути, Gabraka said:

Когато човек не може да измисли довод, за да защити тезата си, или изобщо да сътвори теза, започва да обижда

Аз просто констатирам кухо говорене и манипулации, свързани с тлъсти лъжи. Ти ако се обиждаш от такива констатации, си е твой проблем :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!