Отиди на
Форум "Наука"

Алтернативата БРИКС

gmladenov

Recommended Posts

• Потребител
Преди 2 часа, Warlord said:

Не виждам защо да не експлоатираме суровините, които така или иначе имаме, и да печелим от това?

Аз също не виждам защо да не ги експлоатираме. Само че ние ги изнасяме, а единствените, които експлоатираме, са с вдигнат мерник от евро-атлантическите ни управници.

Не е вярно, че компаниите в България са само чужда собственост и печалбите отивали у чужбината. 

Не съм твърдял, че всички компании в България са чужда собственост. Но голяма част са. Воглаве с банките.

Не е вярно и че чужди фирми, регистрирани тук, не плащат данък печалба, включително и кол центровете. Идват да се регистрират тук именно защото корпоративният данък върху печалбата е с една от най-ниските ставки в Европа.

Явно не си запознат със схемата. В България се регистрират ЮЛ, които служат за наем на евтина работна ръка, а печалбите отиват пряко в компанията майка зад граница. Българските ЮЛ са кухи дружества, които се захранват от майката с толкова, колкото да платят заплатите. Не всички компании, но голяма част. Един отдел в България, друг - в Индия, а печалбата заминава на Запад.

• Мнения 84
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Преди 2 часа, gmladenov said:

Процесорите и дънните платки на конпютрите "Правец-82" какви бяха - американски на Интел
или може би български/съветски?

А ти знаеш ли, че Институтът за изчислителна техника в София нелегално превеждаше на кирилица
и продавaше Майкрософт Офис за тогавашната операционна система - ДОС.

И как това противоречи на написаното от мене, че ме цитираш 🤷‍♂️

• Потребител
Преди 1 минута, deaf said:

35% от износа на Норвегия е нефт и газ.

Да са живи и здрави 😀 Благодаря, че ме осведоми. Ще се опитам да не запомня този безполезен за темата факт. Полезен факт относно изрезката на Капитал обаче е фактът, че България не изнася нефт и газ. Внася ги.

• Потребител
Преди 10 минути, Gabraka said:

Ще се опитам да не запомня този безполезен за темата факт.

А твоите коментари по темата ли са?

Според теб излиза, че ние едно време сме имали славна индустрия, а сега сме бензиностанция
без ракети (също като Норвегия).

А истината е, че по време на соца ние имахме дотирана от държавата неконкурента индустрия, която
съществуваше благодарение на нефта и газа, които получавахме на непазарни цени от СССР.

Само че махни непазарния внос на нефт и газ и освободи пазара - и на нашата "славна" соц-индустрия
веднага и се случва това, което и се случи: тя просто умря, защото беше неконкуретна.

Сегашната ни индустрия, от друга страна, усщешно се конкурира със световните производители.
Иначе и тя нямаше да съществува.

Редактирано от gmladenov

• Потребител
Преди 15 минути, gmladenov said:

Според теб излиза, че ние едно време сме имали славна индустрия, а сега сме бензиностанция
без ракети (също като Норвегия).

Според тебе излиза, че според мене излиза това, което си написал. Но това си е твое мнение и няма общо с моето истинско мнение. Върни се, прочети какво съм написал и, ако го разбереш, съм съгласен да го обсъдим. Иначе е безсмислено сам да строиш вятърни мелници и после да ги рушиш :)

• Потребител
Преди 21 часа, Gabraka said:

Бензоностанция без ракети с 40% износ на суровини 😄

А по времето на соца не беше така, така ли? Тогава имахме славна индустрия може би?

• Потребител

Промишленост в България в периода след 10 ноември 1989 г.

След разпадането на социалистическата система България, както другите източноевропейски страни,
започва да отслабва в промишлено отношение. Предприятия работят на загуба още от 80-те години.
Закрити са много предприятия на тежката промишленост, други фалират. Драстично спада износът на
технологични продукти. В последните пет-шест години, обаче, се отчита ръст на промишлеността,
най-вече във връзка с европейското финансиране и членството в ЕС, което позволява външни инвестиции
в ДМА (основен капитал). Много компании са приватизирани и „заредени“ със свежи капитали.

• Потребител
Преди 2 часа, Gabraka said:

Според тебе излиза, че според мене излиза това, което си написал. Но това си е твое мнение и няма общо с моето истинско мнение. Върни се, прочети какво съм написал и, ако го разбереш, съм съгласен да го обсъдим. Иначе е безсмислено сам да строиш вятърни мелници и после да ги рушиш :)

Tи обаче си изключителен дебил. Когато те оборят с доводи ти всячески започваш да се правиш на улав. Досега не си отговорил конкретно на нито един въпрос, само недомлъвки...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!