Отиди на
Форум "Наука"

Вярата и ние  

48 потребители са гласували

1. 1. Вие сте...

• източноправославен
      22
    • римокатолик
      1
    • униат
      0
    • протестант
      3
    • мюсюлманин
      3
    • юдеист
      0
    • изповядващ друга религия
      5
    • будист
      0
    • атеист (невярващ)
      14
  2. 2. Колко често в битието си се придържате към религиозните правила и предписания?

• Винаги
      4
    • Много често
      21
    • Рядко
      12
    • Никога
      11
  3. 3. Доколко са важни за вас религиозните убеждения на околните при избора на хора, с които да общувате?

• Много са важни, имат голямо значение
      6
    • Не са толкова важни, имат известно значение
      28
    • Никак не са важни, нямат значение
      14
  4. 4. Толерантни ли сте към хора, изповядващи религиозни убеждения, различни от вашите?

• Да
      46
    • Не
      2
  5. 5. Имате ли вяра в религиозните институции?

• Да
      16
    • Не
      32

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ето една нова анкетка...

Редактирано от Bathory
  • Администратор
Публикува
Има ли значение, нали сте християни....

Не е точно така...всеки си има догми и правила, които спазва и някой доста се различават...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Има ли значение, нали сте християни....

Ами питай един шиит и един сунит дали има значение след като и двамата са мюсюлмани ;)

п.п. трябваше да има и будист в анкетата, това също е световно разпространена и сериозна религия имаща привърженици и в България, поне отчасти.

Bathory: Готово! Добавена е и тази алтернатива...

Редактирано от Bathory
  • Потребител
Публикува

Ами сунити и шиити нямат такава разлика ,като видовете християни.нито имат различни храмове, нито различен начин на молене, или поне в ръцете е само.но никога няма да видиш разликата, ако човека не ти каже, че е шиит или сунит.Докато православен и римокатолик се различават - и по кръст, и по начин на молене и обряди...защо? Според мен това е излишно...и вредно за религията.

• Потребител
Публикува
Ами сунити и шиити нямат такава разлика ,като видовете християни.нито имат различни храмове, нито различен начин на молене, или поне в ръцете е само.но никога няма да видиш разликата, ако човека не ти каже, че е шиит или сунит.Докато православен и римокатолик се различават - и по кръст, и по начин на молене и обряди...защо? Според мен това е излишно...и вредно за религията.

Като основна разлика , е че католиците мислят папата за нещо като "нов пророк" .

А според православните те прекалено го обожествяват и затова Вселенския Патриарх почти е еквивалент на Папата, само че не толкова обожествен .

Другите разлики са станали главно в процес на съревнованието ;)

А иначе след Католическата и Православната , другите две най-добре разпространени Христриянски църкви са Протестанската ( която се отделя от Католичеката) и Евангелиската ( за която само съм чувал , че се отделя от Православната) те вече в какво вярват не съм запознат , но съм чувал че Протестантите вярват че бог е в самите тях .

P.S. Всъщност истинската причина са Византия и Западен Рим , после битката преминава към Запдна срещу Източна Европа.

• Потребители
Публикува
Докато православен и римокатолик се различават - и по кръст, и по начин на молене и обряди
Гарантирам ти, че ако влезнеш в т.нар. "униатски" църкви, само по портрета на папата ще познаеш, че всъщност са католически - иначе по нищо не се различават от православните (униатството ни е "наследство" от една група хора около Драган Цанков, които са си мислели, че ако БПЦ мине към католиците и те ще ни освободят от турците - за съжаление, обаче, много малко църкви го последвали - е те това са днешните "униати" - или по-правилно - католици от източен обряд - по моя преценка в България това са някъде около 10000 души; и, също по моя преценка, отчетата им са много по-готини от тези на католиците от западен обряд, големи симпатяги са!).
  • Потребители
Публикува
...католиците мислят папата за нещо като "нов пророк"...Вселенския Патриарх почти е еквивалент на Папата...
Точният израз (за папата) е "наместник на Божия син" - Исус Христос е казал на Петър, че той ще е камъка, на който ще построи своята църква, а той е и първият папа. Вселенският патриарх е съвсем друго нещо - той е просто Primum inter pares - пръв между равни.
  • Потребител
Публикува
Точният израз (за папата) е "наместник на Божия син" - Исус Христос е казал на Петър, че той ще е камъка, на който ще построи своята църква, а той е и първият папа. Вселенският патриарх е съвсем друго нещо - той е просто Primum inter pares - пръв между равни.

Това имах предвид ! Под еквивалент на Папата имах предвид , че заема най-висше място от смъртните ;)

Но най-важното е че като всичко европейско войната между държавите е истинската причина за разделението . Византия трябвало да е по-различна от Рим :crazy_pilot: В Арабските държави може религията да е над властта , но в Западните властта е над религията ! А при Азиатските (имам предвид при тези в които преобладаващото население е с дръпнати очи ) как стоят нещата ?

Интересно нещо е как при Запада се е наложило Християнството

При Арабите Мохамеданството

А при Азиатците Будизмът :post-20645-1121105496:

• Потребители
Публикува

Знам че при историците има такъв лаф "На Запад папата e казвал кой да е император, на Изток императорът е казвал кой да е патриарх"; чел съм за един патриарх (Фотий мисля че беше, не съм сигурен), който е станал монах само няколко часа преди да го направят патриарх - т.е., бил си е съвсем светски човек, ама на императорът му е хрумнало че става за патриарх и - 'айде. На Запад такова нещо е нямало как да стане!

• Потребител
Публикува
Знам че при историците има такъв лаф "На Запад папата e казвал кой да е император, на Изток императорът е казвал кой да е патриарх"; чел съм за един патриарх (Фотий мисля че беше, не съм сигурен), който е станал монах само няколко часа преди да го направят патриарх - т.е., бил си е съвсем светски човек, ама на императорът му е хрумнало че става за патриарх и - 'айде. На Запад такова нещо е нямало как да стане!

Aми май обърка посоките само :)

Запад - Европа ( и Америка)

• Потребител
Публикува

Напротив, има доста разлики.Бракосъчетанието също е невъзможно помежду им, ако мъжа е суни а жената - шиит.Традициите и навиците на шиитите са по - близки до тези на християните.Постите им например се различават коренно от тези на сунитите, те постят като православните християни.Познавам лично шиитски семейства/наричат се още алеви - названието им идва от пророк Али/, които отказват дори нормално общуване със сунити.Странна нетърпимост, по - ясно изразена от при католиците и ортодоксалните християни.Нямат собствени храмове, посещават джамия.Но в джамия, в която влизат шиити, сунити не ходят.Там няма разделение за мъже и жени, всички са заедно, и това е причината.Съществуват още множество различия, но не са толкова изразени.

• 4 седмици по-късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Допускате съществена грешка. Макар и мюсюлмани, шиитите и сунитите се ненавиждат. Та това са двете основни враждуващи една срещу друга фракции в момента в Ирак.

Има съществена разлика в самото им вероизповедание (макар и общомюсюлманско), в отношението им към храма, начина на обличане, и най-вече - толерантност или ненавист към светския начин на живот.

В рамките на България по-голяма локализация на сунити има в кърджалийско и разградско-шуменско.

Фундаменталистите, които ислямизират циганите в България ги насочват именно към сунитството, а не към шиитството. Макар че при циганите едва ли може да се говори за някакъв принцип и последователност, поради което и написаното от мене може да се вземе като относително вярно.

Напротив, има доста разлики.Бракосъчетанието също е невъзможно помежду им, ако мъжа е суни а жената - шиит.Традициите и навиците на шиитите са по - близки до тези на християните.Постите им например се различават коренно от тези на сунитите, те постят като православните християни.Познавам лично шиитски семейства/наричат се още алеви - названието им идва от пророк Али/, които отказват дори нормално общуване със сунити.Странна нетърпимост, по - ясно изразена от при католиците и ортодоксалните християни.Нямат собствени храмове, посещават джамия.Но в джамия, в която влизат шиити, сунити не ходят.Там няма разделение за мъже и жени, всички са заедно, и това е причината.Съществуват още множество различия, но не са толкова изразени.

Много точно казано! Съжалявам, че се намесих преди да съм прочел написаното от Вас.

Поздрави!

Редактирано от Bathory
сливане на постове
  • Потребител
Публикува

Аз пък мисля,че ти си в грешка. В Кърджалийско са сунити повечето,но в Шуменско са шиити,и то секта на шиизма-алиани.Това няма нищо общо със сунитите.Друго е,че шиити и сунити не се мразят ЧАК толкова,трябва да видиш с очите си ,а не телевизията.Има разлика между политическо подбуждане и от верско-случаят в Ирак.Векове наред са живеели заедно и "изведнъж" се карат,брей :) Историята е прекалено дълга за двете учения,като сегашните шиити имат разлика от суните заради Иран.Преди иранската традиция не е имало такова разграничение.

• Потребител
Публикува
Аз пък мисля,че ти си в грешка. В Кърджалийско са сунити повечето,но в Шуменско са шиити,и то секта на шиизма-алиани.Това няма нищо общо със сунитите.Друго е,че шиити и сунити не се мразят ЧАК толкова,трябва да видиш с очите си ,а не телевизията.Има разлика между политическо подбуждане и от верско-случаят в Ирак.Векове наред са живеели заедно и "изведнъж" се карат,брей :) Историята е прекалено дълга за двете учения,като сегашните шиити имат разлика от суните заради Иран.Преди иранската традиция не е имало такова разграничение.

Шиитите започват историята си от братовчеда и зета на Мохамед - Али! Него те смятат за продължител на идеите на исляма. Имат си и мъченик - Хюсеин отбранявал до последно Кербала от сунитите.Доколкото си спомням имал около 30 рани и наредил на жена си да го довърши. Това става защото Мохамед не е имал мъжки наследник, а сунитите приемат за предводители шейховете от Мека - доколкото си спомням Абу Талиб, Абу Суфян, по късно Омар.

• Потребител
Публикува

Пророкът Мохаммад (с.а.с.) избира Абу Бакр, но не се знае точно защо,освен ако не броим хипотезите.По закон Али трябва да е наследник,но избора на Пророка (с.а.с.) е друг.Абу Бакр е доста стар и много "послушен" за разлика от Али.В началото суните били наричани отстъпници,заради това,че подкрепили Бакр,а не Али т.е. отстъпници от "правият" владетел.В крайна сметка Али губи и двете фракции задълбочават конфликта си, но той се проявява много остро едва по времето на Селим I Явуз.

• Потребител
Публикува
Пророкът Мохаммад (с.а.с.) избира Абу Бакр, но не се знае точно защо,освен ако не броим хипотезите.По закон Али трябва да е наследник,но избора на Пророка (с.а.с.) е друг.Абу Бакр е доста стар и много "послушен" за разлика от Али.В началото суните били наричани отстъпници,заради това,че подкрепили Бакр,а не Али т.е. отстъпници от "правият" владетел.В крайна сметка Али губи и двете фракции задълбочават конфликта си, но той се проявява много остро едва по времето на Селим I Явуз.

Поправям се - Абу Талиб/чичо на пророка/ е считан за родоначалник на шиитите, а Абу Суфян е баща на една от жените на пророка, който е водил битки срещу него, а после приема исляма, но явно няма данни за по-нататъшното му участие в похода на пророка.

• Потребител
Публикува

Господин "Syrian",

Предполагам, че към мене сте се обърнал с думите "...мисля, че ти си в грешка".

Възможно е да съм в грешка. Нямам претенции и самочувствие по отношение на темата. Мога само да допълня, че не черпя информацията си от телевизионните репортажи. Имам много приятели турци от района на Кърджалийско, от района на Шумен и Разград, а и в самата Турция.

Във връзка с моите интереси съм посещавал и Иран. Познавам достатъчно много шиити и то доста добре.

Поздрави !

• Потребител
Публикува
Господин "Syrian",

Предполагам, че към мене сте се обърнал с думите "...мисля, че ти си в грешка".

Възможно е да съм в грешка. Нямам претенции и самочувствие по отношение на темата. Мога само да допълня, че не черпя информацията си от телевизионните репортажи. Имам много приятели турци от района на Кърджалийско, от района на Шумен и Разград, а и в самата Турция.

Във връзка с моите интереси съм посещавал и Иран. Познавам достатъчно много шиити и то доста добре.

Поздрави !

Сириян е прав. Шиитите, обаче се моного по-малко от сунитите.

http://bg.mondediplo.com/spip.php?article116

http://www.nsi.bg/Census/StrReligion.htm

• Потребител
Публикува
Сириян е прав. Шиитите, обаче се моного по-малко от сунитите.

http://bg.mondediplo.com/spip.php?article116

http://www.nsi.bg/Census/StrReligion.htm

Това е вярно, че изповядващите шиитизма са по-малко. В много отношения мюсюлманите ги определят като сектанти, така както ние например наричаме евангелистите, адвентистите и т.н. (моля не ме репликирайте, че са официално признати деноминации в нашата страна; така или иначе те не изповядват ортодоксалното източно православно християнство).

Шиитизма, за разлика от сунизма е много "по-отворен" към контакти с християнството.

Днес пропуснах да посоча, че например в котленско еленския Балкан, също има мюсюлманско население. Така например в Ябланово преобладават (ако не са и всичките) шиити. Само на около 15 км от там има селище, където населението му е 100% сунити.

Шиитите са много по-склонни да приемат някои светски порядки, за разлика от сунитите, което често предизвиква презрение и подигравка от страна на сунитите спрямо шиитите, като първите се самоопределят като "истинските" мюсюлмани.

Казах, че нямам претенции да познавам мюсюлманската религия и нейните специфики, аз съм източноправославен християнин, но имам много познати мюсюлмани и информацията която поднасям е базирана на разговори между нас, а не на телевизионни коментари или просветителски брошури.

По-страшно, поне според мене е ислямизирането на циганите, на които се внушава, че са мюсюлмани (директно голяма част от тях се самоопределят като турци, което от своя страна предизвиква искрена и основателна ненавист сред турците). Внушава им се и се възпитават именно в сунизъм, който е много по-радикален и много по-опасен за нарушаване на етническата толерантност в нашата страна.

• Потребител
Публикува

Във връзка с по-горното изказване.извинявам се,понякога реагирам остро.

По темата - шиизмът е отричан най-вече защото в Кайро ,Дамаск и Мека,основните ислямски центрове са сунити.Но ако предпочитате може да се направи отделна тема по този въпрос.

Това за циганите - и аз съм съгласен.Мюсюлманин съм ,но смятам,че в България не е мястото за ислямизиране.това е християнска държава и ние трябва да сме по-прикрити,инак хората ще ни мразят.А това с циганите е само крачка към постигането на ответно мнение...

• Потребител
Публикува
Във връзка с по-горното изказване.извинявам се,понякога реагирам остро.

По темата - шиизмът е отричан най-вече защото в Кайро ,Дамаск и Мека,основните ислямски центрове са сунити.Но ако предпочитате може да се направи отделна тема по този въпрос.

Това за циганите - и аз съм съгласен.Мюсюлманин съм ,но смятам,че в България не е мястото за ислямизиране.това е християнска държава и ние трябва да сме по-прикрити,инак хората ще ни мразят.А това с циганите е само крачка към постигането на ответно мнение...

Здравейте,

Не мога да кажа дали е необходима отделна тема по отношение на шиитизма и сунизма, защото не съм достатъчно компетентен, за да бъда достоен събеседник. Аз изказах лично мнение, защото имам лични впечатления.

Контактувам с много хора, от различни вероизповедания (малко преди да започна да отговарям на Вашето съобщение, писах писмо на познат от Египет). Лично моето убеждение е, че Бог е един и това кой как ще го назовава е въпрос на църковни догмати, но не и на религия. В трите основни религии (всъщност - с общо начало) - йудизъм, християнство и мюсюлманство основната идея е хората да се обичат. Това е достатъчно, за да живеем в мир и разбирателство. За съжаление, порокът на Еволюцията - човека, както всичко останало, така и тук със своята намеса е довел до живота, който водим всички ние по земята.

• 6 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува
Като основна разлика , е че католиците мислят папата за нещо като "нов пророк" .

А според православните те прекалено го обожествяват и затова Вселенския Патриарх почти е еквивалент на Папата, само че не толкова обожествен .

Другите разлики са станали главно в процес на съревнованието ;)

А иначе след Католическата и Православната , другите две най-добре разпространени Христриянски църкви са Протестанската ( която се отделя от Католичеката) и Евангелиската ( за която само съм чувал , че се отделя от Православната) те вече в какво вярват не съм запознат , но съм чувал че Протестантите вярват че бог е в самите тях .

P.S. Всъщност истинската причина са Византия и Западен Рим , после битката преминава към Запдна срещу Източна Европа.

Здравейте! :wavetowel2:

Католическата и православната църкви се разделят през 1054-та година поради доктринални различия. А протестантизма се заражда през 15.ти век, по време на реформацията, като реакция срещу упадъка на католицизма. Той проповядва връщане към чистотата на апостолската църква и придържане към ученията на Библията.

Евангелски се наричат много от протестантските църкви, и не са се роили от православната.

А католическата църква проповядва непогрешимост на папата "екс катедре" - т. е когато говори от катедрата.

Поздрави! Лина :bigwink:

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!