Отиди на
Форум "Наука"

Любители и професионални астрономи открихме ярко астрономическо явление


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Любители и професионални астрономи открихме ярко астрономическо явление

Deep-Legacy-Surveys.jpeg

Обектът, видим в Legacy Surveys, преди днешната експлозия

4 октомври 2024 г. 20:22 ч.

Светослав Александров. Тази нощ любители и астрономи-професионалисти открихме изключително ярко астрономическо явление.

Откритието е публикувано на The Astronomer’s Telegram – научно списание, което съществува с цел спешно разпространяване на информация за нови астрономически наблюдения. Водещ автор на публикацията е T. Killestein от Университета в Турку, като сред съавторите на публикацията са вписани петима любители: Rosemary Billington, Virgilio Gonano, Svetoslav Alexandrov (аз), Antonio Pasqua и Cledison Marcos da Silva.

Яркото астрономическо явление е било забелязано първо от любителите, които (на платформата за гражданска наука Zooniverse) са успели да маркират изображението като потенциално интересно и съдържащо астрономически транзиент само три часа след заснемането му посредством рутинно сканиране на нощното небе от телескопите на GOTO (съкр. от Gravitational-wave Optical Transient Observer).

Последващо изследване доказа, че този източник не е съществувал преди две нощи и вероятно източникът му представлява синя звезда. Яркостта на звездата е нараснала с магнитуд 8.5 (или фактор от 1500x), което предполага, че става въпрос за експлозия на нова от катаклизмична променлива звезда. Тези звезди представляват бели джуджета в двойна система, които крадат водород от звездата-компаньон посредством акреция. Когато се натрупа достатъчно маса, на повърхността на бялото джудже възниква експлозия.

Ръководителите на проекта вече провеждат свои собствени наблюдения, но посредством The Astronomer’s Telegram откритието е споделено с широката астрономическа общност. Според екипа астрономическото явление се намира в нашата галактика Млечен път (тъй като се наблюдава звезда), а не в съседна галактика.

Явлението е много ярко в сравнение с типичните, докладвани и откривани вследствие на проекта за гражданска наука Kilonova Seekers, и вероятно може да бъде наблюдавано с любителски телескоп! Ръководителите на проекта молят, ако можете да заснемете снимки (или даже да направите спектроскопски наблюдения), да ги качите на този линк във форума на Zooniverse.

Според последващ пост от T. Killestein, вече имаме потвърждение, че скоро космическият телескоп “Суифт” ще наблюдава нашето откритие.

Очаквайте новини!

За допълнителна информация: Kilonova Seekers

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/04/cataclysmic-variable-discovery/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайско-европейската космическа обсерватория Айнщайн установи, че новооткритият ярък обект излъчва в рентгеновия диапазон

Deep-Legacy-Surveys.jpeg

Обектът, видим в Legacy Surveys, преди експлозията на 4-ти октомври

8 октомври 2024 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Новата космическа обсерватория на Европа и Китай “Айнщайн” сполучи да наблюдава яркия небесен обект, открит от нашия екип в петък, и установи, че той излъчва в рентгеновия диапазон!

Резултатите от наблюденията са описани в нова статия с водещ автор C.Y. Wang, качена на The Astronomer’s Telegram. Екипът от учени е установил, че рентгеновият източник е на 3.6 арксекунди от оптическия транзиент, поради което те вероятно са свързани.

Напомням на читателите, че транзиентът, известен под името GOTO065054.49+593624.51, бе открит на 4-ти октомври от международен екип от любители и професионалисти. Първоначалната научна публикация е с водещ автор T. Killestein, а като съавтори и съоткриватели сме включени петима любители – Rosemary Billington, Virgilio Gonano, Svetoslav Alexandrov (аз), Antonio Pasqua и Cledison Marcos da Silva.

Яркото астрономическо явление е било забелязано първо от любителите, които (на платформата за гражданска наука Zooniverse, в рамките на проекта Kilonova Seekers) сме успели да маркираме изображението като потенциално интересно и съдържащо астрономически транзиент само три часа след заснемането му посредством рутинно сканиране на нощното небе от телескопите на GOTO (съкр. от Gravitational-wave Optical Transient Observer).

През следващите дни бяха проведени множество по-нататъшни наблюдения. Космическата обсерватория “Айнщайн”, която установи, че транзиентът излъчва в рентгеновия диапазон, е съвместен проект между Китайската академия на науките, Европейската космическа агенция и Института “Макс Планк” в Германия.

Изстрелването на обсерваторията бе проведено на 9-ти януари тази година с китайска ракета “Лонг Марч 2С”.

На борда на “Айнщайн” има два телескопа – Wide-field X-ray Telescope (WXT) и Follow-up X-ray Telescope (FXT). Европейската космическа агенция е допринесла за тестването и калибрирането на оптиките и рентгеновите детектори на WXT, както и е сглобила едно от двете огледала на FXT. Немският институт “Макс Планк” е сглобил другото огледало и детекторните модули на FXT. По време на цялата мисия “Айнщайн” провежда комуникации със наземните станции на ЕКА за сваляне на данни.

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/08/einstein-space-observatory-observes-goto-transient/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...