Отиди на
Форум "Наука"

Мисия на ЕКА "Хера" до астероидите Дидим-Диморф, старт октомври 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Мисията на ЕКА Хера е готова за полет до астероидната система Дидим-Диморф!

hera-mission-683x1024.jpg

На снимката: мисия “Хера”, преди да бъде прибрана под обтекателя на ракетата. Photo credit : ESA

5 октомври 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че мисията “Хера” до астероидната система Дидим-Диморф бе капсулована под обтекателя на ракетата “Фалкън 9”. Изстрелването е насрочено за не по-рано от 7-ми октомври в 17:52 ч. българско време.

Това е същата система, до която през септември 2022 г. летя мисията на НАСА “Дарт”. Тогава върху повърхността на Диморф бе разбит снаряд, който промени орбитата му. По същността си това бе изпитание на технологии на защита на Земята от астероиди – първата по рода си. Сега новата мисия на ЕКА “Хера” ще разузнава какви са резултатите от експеримента, какъв е размерът на получения кратер, какво е точното отклонение на Диморф от орбитата му.

Същевременно “Хера” ще тества нови технологии за навигация около астероида и ще събере важни научни данни, които ще подпомогнат изследователите при планирането на по-нататъшни мисии.

Не на последно място, когато пристигне в околността на Дидим, “Хера” ще пусне край него два микроспътника по стандарта CubeSat. Първият носи названието “Милани” и е построен съвместно от Италия, Чехия и Финландия. “Милани” ще снеме спектралните характеристики на Дидим и Диморф и ще събере проби от праха, за да търси вода и органични вещества. Вторият носи названието “Ювентас” и е разработен от Дания и Румъния – посредством радар ще изучава вътрешната структура на Диморф.

Мисията на “Ювентас” ще завърши с меко кацане върху Диморф. Възможно е при кацането да бъдат извършени няколко подскока, след което микроспътникът ще застине на едно място. Очаква се той да работи на астероидната повърхност няколко дни.

За повече информация: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/05/hera-mission-didimus-dimorphos/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...