Отиди на
Форум "Наука"

Нов пилотиран космически кораб на Блу Ориджин от серията "Ню Шепърд" на име "Карман"


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Блу Ориджин построи нов пилотиран кораб, изстрелва го пробно утре!

2024-6-oct-new-shepard-update.jpg

На снимката: нов, лъскав космически кораб “Ню Шепърд”, който ще дебютира утре. Photo credit : Blue Origin

6 октомври 2024 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. С цел посрещането на засилващото се пазарно търсене към суборбитални пилотирани космически полети, фирмата Блу Ориджин построи нова възвръщаема ракета и пилотиран кораб от серията “Ню Шепърд”. Дебютното изстрелване на ракетата и кораба в безпилотен режим е насрочено за утре, 7-ми октомври, в 16:00 ч. българско време.

Компанията на Джеф Безос ще излъчва на живо, като предаването ще започне 15 минути преди старта.

Новият космически кораб носи названието “Линия на Карман” – очевидно в знак на това, че Блу Ориджин може да провежда полети над официално признатата в света 100-километрова височинна граница за началото на космическото пространство. Доскоро Върджин Галактик, фирмата на Ричард Брансън, изстрелваше вече пенсионирания кораб “Юнити” на височина 80 километра, а през следващите месеци Спейс Пърспектив ще почне да извозва пътници с кораба “Нептун” на височина 30 километра. Блу Ориджин без съмнение иска да излъчи послание, че за разлика от всички останали претенденти може да организира истински космически пътешествия.

Ракетата и корабът “Ню Шепърд” са възвръщаеми на 99% – като това включва рециклиране на парашутите и двигателите.

Като за дебют, на борда на новия кораб ще пътуват 12 научни експеримента – 5 ще бъдат прикачени към ракетата, а шест ще са във възвръщаемата капсула. Сред тях са нови навигационни системи за “Ню Шепърд” и “Ню Глен”, нови технологии LIDAR за дистанционно измерване на разстояние, които ще се използват в програмата на НАСА за завръщане на Луната при следващите лунни кацания, датчици за позициониране, финансирани посредством грант от програмата на НАСА “ТекФлайтс”.

Също така на борда на “Линия на Карман” ще пътува частен полезен товар, който представлява възстановка на монолит от книгата на Артър Кларк “2001: Космическа одисея” и филма на Стенли Кубрик по нея. И не на последно място, корабът ще превози десетки хиляди пощенски картички от инициативата “Клуб за бъдеще”.

За повече информация: Блу Ориджин

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/06/blue-origin-new-crewed-spaceship/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...