Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Животински инстинкт е движението. Човешки също. В най- общ смисъл пътят е напускане на познатото в усвояване на ново и непознато до сега. 

Във фолклора героят тръгва нанякъде, с една торбичка и пътна тояга. С това започва животът му на възрастен. Животните го правят много по- рано. Още преди да шурнат техните хормони, животните биват напъждани, защото шурват хормоните на майка им. Те трябва да тръгнат и сами да си намират хляба. Човеците също. Трябва да хванат пътя.

Усвояването на нов ареал не е еднократен акт. Той се извършва след всяко усвояване на предишния. Детето прохожда и започва да опознава дома. После с приятелска помощ усвоява околностите- квартала, града. После идва зедължителният път с отиване и връщане, сам или с един другар, но без водач. Този път бележи края на юношеството и готовността да се оправя сам в живота. 

После идат дългите пътувания в други държави по служба или за почивка, а с тях и семейните, когато не се усвоява ареал, а се водят други да се запознаят с усвоения ареал.

Идат несъществени новости и нови пътища, а накрая пътят към съвсем непознатия ареал- смъртта.

И понеже не вярвам в други светове за душите, откривам онзи последен път само в мемоарите, в които човек, подобно на Марко Поло в бивало и небивало разказва за пътя. Своя път. Защото този път вече не е на ходилата, а на словата и само човек може да се движи по него и усвоява нови територии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проф. Пл. Бочков смята, че в народностното ни съзнание пътят е граница. Без да влизам в спор с него, ще отбележа, че не границата е важна, а преминаването й. Ставането. Промяната на човека от началото на пътя до неговия край. Дори когато хлапето от "Момче и вятър" тръгва по пътя и се връща пак хлапе, то вече е доста променено. Намерило е Вятъра, спорило е с него, стигнало е края на света и възможностите си. Със сигурност то вече не е хлапе.

И понеже това не е еднократният акт на пресичане на някаква граница, а продължителен път, изпълнен с премеждия, успехи и провали, то имам основание да смятам, че е процес на израстване, на промяна. Доста дълъг процес.

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...