Отиди на
Форум "Наука"

65 години от мисия Луна-3 : първите снимки на обратната страна на Луната


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отбелязваме 65 години от първата мисия, заснела обратната страна на Луната – Луна 3!

luna-3.jpg

Снимка на обратната страна на Луната, заснета от “Луна 3”.

7 октомври 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден за космонавтиката – навършват се точно 65 години от първото успешно заснемане на обратната страна на Луната, осъществено от космически апарат. Това е съветската автоматична лунна станция “Луна-3”.

Важно е обаче да бъде направено уточнение, че когато мисията е изстреляна на 4-ти октомври 1959 г., тя все още не се казва “Луна-3”. Именуването на съветските полети по този начин, т.е. с название “Луна” и номерче, започва през 1963 година, което значи, че трите успешно изстреляни апарата дотогава (“Луна-1”, “Луна-2” и “Луна-3”) получават обозначенията си със задна дата.

В ОКБ-1, където се строят космическите апарати, първите от тях, предназначени за полети до Луната, имат вътрешно название “Е1”. От тях са изстреляни успешно два – тези, които по-късно ще получат название “Луна-1” (на 2 януари 1959 г.) и “Луна-2” (на 12 септември 1959 година). Тези ранни модели автоматични лунни станции са прости – с тегло 361 килограма, помещаващи предавател, батерия и набор от елементарни прибори за изучаването на космическите лъчения и космическия прах. Основната задача е разбиване на Луната (т.нар. твърдо кацане). Първата мисия обаче не успява да я постигне и вместо това тя прелита край естествения ни спътник, навлизайки в междупланетното пространство. Събитието все пак е историческо – първият междупланетен полет на човечеството, поради което Александър Казанцев, съветски автор за “Правда”, дава название на мисията “Мечта” като символ на устрема ни към звездите. Вече втората мисия от септември 1959 г. (по-късно получила името “Луна-2”) успява да се разбие в лунната повърхност.

Следващото поколение лунни станции носят вътрешно название “Е2”. Допълнителната апаратура в сравнение с “Е1” представлява специална фототелевизионна камера, построена от Ленинградския научно-изследователски институт за телевизия. Камерата, наречена “Енисей”, е проектирана да заснема фотографиите на филмова лента, след което филмът автоматично се проявява и накрая се сканира и преобразува в телевизионен сигнал. Предимството на фототелевизионните камери е, че веднъж проявен, филмът може да се сканира многократно по команда от Земята и така няма загуба на данни.

“Луна 3” снима естествения ни спътник на 7-ми октомври от разстояние 65 200 километра. Най-качествените фотографии са излъчени към Земята на 18-ти октомври, докато апаратът е на 40 000 километра от нашата планета. Специално е изчислено мисията да успее да фотографира обратната страна на Луната, докато е изцяло осветена от Слънцето откъм гледната точка на апарата, но това означава, че контрастът на лунния терен е лош. Все пак снимките са исторически – за пръв път човечеството разбира как изглежда тази страна на Луната, която никога не се вижда от Земята.

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/07/luna-3-anniversary/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...