Отиди на
Форум "Наука"

Местоположение на българите преди Стара Велика България от 7 в.

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, К.ГЕРБОВ said:

Трима са! Кетрадес от хрониката на Йоан Никиуски също го водят за  Кубрат.

Много интересно. Намерих така на прима виста преводи на английски и български, които се различават доста де.

Английски:

And when the inhabitants of Byzantium heard this news, they said: 'This project is concerned with Kubratos, chief of the Huns, the nephew of Organa, who was baptized in the city of Constantinople, and received into the Christian community in his childhood and had grown up in the imperial palace.

Превод на английския текст:

И когато жителите на Византиум чуха тази новина, те казаха: „Този проект е свързан с Кубратос, вожд на хуните, племенник на Органа, който беше кръстен в град Константинопол и приет в християнската общност в детството си и е израснал в императорския дворец.

Български:

Когато жителите на Цариград получиха тази новина, те казаха, че автор на този проект е Кетрадес, крал на Мутанес, братанец на Органа. Този човек бе кръстен още в детството си и приет в недрата на християнството в Цариград и бе израсъл в императорския двор.

Чак не мога да повярвам, че в българския текст е истинската дума, а не са го променили на Кубрат мигновено. Но ще трябва да се поровя за оригинален текст отнякъде. Определено пак има авторски интерпретации тук, които надали присъстват в оригиналния текст. Това се вижда ясно само от тези параграфи.

Аз имам един въпрос - кой е документа, който говореше за оногурска епархия?

Редактирано от D3loFF
  • Мнения 151
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Това същото е повтаря при Теофан. Днес точно го срещнах, преди или малко след надигнатите двама български  вождове Вулгер и Дронго. И т.н. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, miroki said:

Това за което писах, не е за Органа, а за Грод.

...

А до към 590г българите живеят и в Белград.

http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_251.html

Те живеят там и до към края на 13 век. Има-няма едни ~600-700 години.

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребители
Публикува
Преди 20 часа, D3loFF said:

Аз имам един въпрос - кой е документа, който говореше за оногурска епархия?

Гръцки извори за Българската история (ГИБИ). Т. III. стр. 194: Епархия Оногурия; епископ на Оногури. GIBI, t. III (1960) (3_194.jpg) (promacedonia.org)

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, miroki said:

Да, там  е митрополията Мангуп кале,

При нея са епископии Оногурия и Хуни 

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Мангуп

Те така с оногурите и хуните. Както виждаш в навечерието на османското завоевание в градовете на Крим, я има я няма по 100-на домакинства.

• Потребител
Публикува
On 7.10.2024 г. at 21:08, D3loFF said:

И понеже такава няма черно на бяло; няма източник който да казва "българите се казваха преди това еди как си и след това стана еди какво и вече се наричаха еди как си" трябва да се работи много, за да се намери такава.

slGYM5y.jpeg

LyaRTLy.png

• Потребител
Публикува

И мирмидонци и пеони и мизи и оногундури и кутригири и хуни и скити са наричани. Черно на бяло записано.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, БатеВаньо said:

Те така с оногурите и хуните. Както виждаш в навечерието на османското завоевание в градовете на Крим, я има я няма по 100-на домакинства.

Интересното е, че имаме документирано кръщене на хуни и такова на българи. Имаме две епископии. Хунска и оногурска. Извод остава българската да е оногурската. Дали е правилен, не мога да кажа.

Записано е, че хуните са били при Боспор. Продавали във валута волове. Боон форос, кръстили града заради това. Значи оногурската би трябвало да е по-западно от хуните. В тази епархия и митрополия.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Admixtools_guy said:

slGYM5y.jpeg

LyaRTLy.png

И? Троянската война е около 1300 г. преди Христа, а Йосиф Флавий живее 1 в. от н.е. Какво е станало в промеждутъка от 1400 г.? Айде обясни го де? Кажи какво е станало, как са се казвали, колко пъти са си сменявали името, къде са живели и т.н., и т.н. То ако беше толкова лесно просто да хвърляме някакви цитати, ама уви.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 35 минути, miroki said:

Интересното е, че имаме документирано кръщене на хуни и такова на българи. Имаме две епископии. Хунска и оногурска. Извод остава българската да е оногурската. Дали е правилен, не мога да кажа.

Записано е, че хуните са били при Боспор. Продавали във валута волове. Боон форос, кръстили града заради това. Значи оногурската би трябвало да е по-западно от хуните. В тази епархия и митрополия.

@miroki Не е правилен извода! Не можеш да имаш две национални покръствания и първото така да остане в нищото едва ли не. Оногурите са много малко на брой, напълно различен народ са от българите и техния Кубрат (съответно и Органа) или там както се казва няма нищо общо с българския му еквивалент. Омазана е историята тотално!

П.П. Ние се покръстваме при Борис-Михаил.

Ето казах го!

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува

То, ако не беше омазана. Ние какво дирим?

Нали за това толкова години се тъпче на едно място. 

Щом има кръстени има епископ.

Къде е българският?

Точно в зоната на Буг, църковна дупка.

Има до около Дунав и чак Крим. Явно основно българите са там в нулевата зона. Т.е. населението не е покръстено. Никой не е казал, че всички са покръстени, а владетелят с жена си и първенците. Дори при другите е записано, че се изклали след кръщенето. Стопили и статуи и т.н. Та нещата продължават да са тъмни. Просто отделиха хуни от оногури. Все е нещо.

...

Ти беше ли виждал досега доказване на несъстоятелността на Кубан за Куфис.

Е, с търсене се видя че вече има.

Толкова години всички ми сипаха сол на главата, че не било то така, предоверявайкисе на заученото от школото. Те и така ще продължст някои. Други обаче ще хванат в свои ръце нещата.

И друго ще излезе, просто трябва по-внимателно, че се навлиза в много теми наведнъж. А на мен църковната ми е най-далечна.

За сега всичко което загатва за българи се разглежда за българи, да не се изтърве. Но правим грешка, като ги смесваме или заменяме едното с другото. А може да са различни.

Самото наличие на оногури и хуни също показва, че имат разлика. Както се вижда на места, че уногундури имат разлика с българи. 

Вече съм го писал, но както има уногундури българи, така и кутригури българи и да има още няколко названия с българи. Особенно, като не им знаели името. Така отделена част от племето може вече да се нарича различно. Хубаво е, че поне тези на Котраг се наричат българи.  Тези по източните по-често се наричат и по друг начин.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, miroki said:

То, ако не беше омазана. Ние какво дирим?

Нали за това толкова години се тъпче на едно място. 

Щом има кръстени има епископ.

Къде е българският?

Точно в зоната на Буг, църковна дупка.

Има до около Дунав и чак Крим. Явно основно българите са там в нулевата зона. Т.е. населението не е покръстено. Никой не е казал, че всички са покръстени, а владетелят с жена си и първенците. Дори при другите е записано, че се изклали след кръщенето. Стопили и статуи и т.н. Та нещата продължават да са тъмни. Просто отделиха хуни от оногури. Все е нещо.

...

Ти беше ли виждал досега доказване на несъстоятелността на Кубан за Куфис.

Е, с търсене се видя че вече има.

Толкова години всички ми сипаха сол на главата, че не било то така, предоверявайкисе на заученото от школото. Те и така ще продължст някои. Други обаче ще хванат в свои ръце нещата.

И друго ще излезе, просто трябва по-внимателно, че се навлиза в много теми наведнъж. А на мен църковната ми е най-далечна.

За сега всичко което загатва за българи се разглежда за българи, да не се изтърве. Но правим грешка, като ги смесваме или заменяме едното с другото. А може да са различни.

Самото наличие на оногури и хуни също показва, че имат разлика. Както се вижда на места, че уногундури имат разлика с българи. 

Вече съм го писал, но както има уногундури българи, така и кутригури българи и да има още няколко названия с българи. Особенно, като не им знаели името. Така отделена част от племето може вече да се нарича различно. Хубаво е, че поне тези на Котраг се наричат българи.  Тези по източните по-често се наричат и по друг начин.

Да бе аз те разбирам, но просто не е така. Не може да се сме се покръстили при Кубрат това е абсурд. А и не е само владетеля щом епископията оцелява чак до Исаврийската династия. Няма как да е изкоренена и да е оцеляла векове. Разбираш ли?

Оногурите НЕ са българи и всичките тези оногуро-българи и Кубрати ходили при Ираклий изобщо не са свързани с нас и са абсолютни глупости.

• Потребител
Публикува (edited)

Кой каза, че котрагите се само наричат българи? Напротив, те са наречени котраги, едно племенници на българите.

Логическата линия според съвременниците е да пришиват термина българи на кой ли не от понтийската степ. То не бяха хуни, хунугури, оногури, уногундури, кутригури, и всякакви други чукундури. Това навява на мисълта, че българи е екзоним или патроним, а всички тези племена под тази шапка са в действителност родове.... Имаме СВБ в която се споменават оногуре, уногундури, котрагире, в същото време на същата територия би трябвало да се подвизават и алциагири, хунугури, бивши акацири, савири, а малко преди това тази земя е същата на която живеят кутригури, утигури, анти, остроготи и ...  хуни. Тоест СВБ прилича на конфедерация от примитивен тип.

По късно на Дунав имаме споменати родове като Цакарар, Ермиар(малко бие на сермисианите на Мавър), Куригир(може да са кутригури едва ли не), Доуар(звучи ми досущ като дуло), като прибавим и от именника Вокил, Уокил, Доуло, Угаин(може да е вогоин), Ерми(вероятно е Ермиар, с добавена наставка АР под латинско влияние), Виктун и всички те са блъгаре накрая.....

Котрагирите създали град Болгар на Волга, все повече ми се струва, че нямат нищо общо с уногундурите създали град Плиска.

@Atom съществува ли вероятност българи да е конструкт за професия или характеристика под латинско влияние: блъг-ар?

Редактирано от БатеВаньо
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 часа, D3loFF said:

Да бе аз те разбирам, но просто не е така. Не може да се сме се покръстили при Кубрат това е абсурд. А и не е само владетеля щом епископията оцелява чак до Исаврийската династия. Няма как да е изкоренена и да е оцеляла векове. Разбираш ли?

Оногурите НЕ са българи и всичките тези оногуро-българи и Кубрати ходили при Ираклий изобщо не са свързани с нас и са абсолютни глупости.

Има кръстени българи и преди Кубрат.

post-6570-0-00386600-1371126482_thumb.jpg

Ето от 6 ти век.

Т.е. твоето мнение е да гледаме само тези които се наричат българи? Останалите определени за българи не, така ли?

п.п. обърни внимание къде са ситуирани българите.

Редактирано от miroki
  • Потребител
Публикува
Преди 6 часа, БатеВаньо said:

Кой каза, че котрагите се само наричат българи?

Това къде го прочете?

Цитирай

Това навява на мисълта, че българи е екзоним или патроним, а всички тези племена под тази шапка са в действителност родове

И аз мислех така, но тогава щеше да има само уногундури-българи, хуни-българи и тем подобни-българи.

Но имаме и само българи. Което променя картинката.

И не е само Йорданес, който ги отделя от другите гури.

...

На мен ми стана интересно защо Фангория се счита за български град 600-650г., като пише, че в нея живеят евреи. А Белград 590 г. не се счита. След като е записано, че в Белград живеят българи.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, miroki said:

Т.е. твоето мнение е да гледаме само тези които се наричат българи? Останалите определени за българи не, така ли?

Моето мнение е че:

Първо: в най-старите източници имаш само българи, после имаш някакви мешавици българо-всякаквите-му-там и след това (в Дунавска България) имаш пак само българи, а не например българо-славяни. Защо?

Второ: Тук идва въпросът какво значи определени. Ако гледаме само българския превод (а понякога и английски и руски) те може да са определени и като марсианци. Проблемът е че като се погледне оригиналният текст нещата изобщо не са така. Не можеш да гледаш само преводи, разбери го.

Защо не извадиш всичките споменавания на оногуро-българи и другите там и не им направиш един анализ по смисъл и по превод? Все едно не е същото с арменските извори. Нищо смислено няма да излезе от сега ти го казвам. Искаш ли да ти кажа, че оногурите/хуногурите най-вероятно са кръстени на хуна Хуногур, за който се говори в История на Агуанк от Мовсес Каланкатуаци.

П.П. И няма какво да им гледам къде са ситуирани понеже мен СВБ слабо ме интересува в този контекст. Те след 300 г. от времето на картата може да са се изместили и до Аляска и да са се омешали с 10 други племена. Аз гледах къде са били преди това и не ги смесвам двете неща.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува

Добре, ето една аналогия:

Жителите на Велико Търново им казват боляри по народно му. С течение на времето те се възприемат като такива и вместо да се обясняват на някой, който ги пита откъде са в неформален разговор, дали от малко или Велико Търново , или от Турну Магуреле, те му казват ние сме от болярите. Туй то. 😀

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, БатеВаньо said:

Добре, ето една аналогия:

Жителите на Велико Търново им казват боляри по народно му. С течение на времето те се възприемат като такива и вместо да се обясняват на някой, който ги пита откъде са в неформален разговор, дали от малко или Велико Търново , или от Турну Магуреле, те му казват ние сме от болярите. Туй то. 😀

Абсолютно е така! Въпросът е че ти го знаеш това фактологически и няма нужда да го доказваш или поне би ти било елементарно да го направиш.

• Потребител
Публикува

@D3loFF Само, че тези които се наречени българи не е описано къде са отседнали с изключение на тези, които са споменати в Белград и няколко рейда с Виталиан и избитите Вулгер и Дронго и Бузан. Отават дошлите скити на Булгариус към 580г., на когото са кръстени българи.

За сметка на това точно тези от СВБ имаме описани, че са дошли тук и точно те печелят войната с империята и отсядат тук. А ти точно тях не искаш да разглеждаш, защо? Ние се водим техни наследници и ако не са били българи значи и ние не сме. А само от смесването със заварените тук може да сме станали българи, ако са намерили някой останал. Аспарух може да е предвождал боспорци?

Та после дали са се смесили с българите тук или не, е друга тема. Но няма как да не се интересуваме от тези дошли с Аспарух. Както и тези дошли с Кубер, че там идват и сродените с ромеите.

Не знам какво визираш с преводи. Тук посочих преводи за да е лесно и ясно и да не повтарям неща, които имам качени в акаунта като снимки. За това и толкова бързо ти ги показах. Аз и оригиналите и техни преписи гледам *(то баш оригинали няма). Както си спомняш за Кубан с тях работих. Всичко за Плиний, Птолемей, Херодот, Йорданес, Марцелин и др. не гледам български превод.

Иначе българи може да значи Бели, Силни, Красиви, Бързи и каквото се сетиш. Вече съм писал веднъж това.

Ако визираш нещо друго го кажи, да те разбера по-добре.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, miroki said:

За сметка на това точно тези от СВБ имаме описани, че са дошли тук и точно те печелят войната с империята и отсядат тук. А ти точно тях не искаш да разглеждаш, защо? Ние се водим техни наследници и ако не са били българи значи и ние не сме. А само от смесването със заварените тук може да сме станали българи, ако са намерили някой останал. Аспарух може да е предвождал боспорци?

Ти въз основа на какво направи анализа за разположението на СВБ там с реките? На описание за българи или на описание за оногундури?

• Потребител
Публикува (edited)

Сега ще обясня накратко какво е станало, за да ме разбереш.

Имаш три преписа на Теофан. В трите преписа думата оногундури е изписана по три различни начина:

Ούννογούνδοροι, Ονογούνδουροι и Οννοβουνδοβουλγάρων

Доказателство за това е:

image.png.facd023639df61bb4dd1871dc790649f.png

Трите думи имат предвид едно и също нещо. И това нещо е:

Οννοβουνδοβουλγάρων е Vghundour Boulgharay Vnday

Това означава: Хуно-Вундо-Балкарците. Балкарци, не българи. Това е така, защото на територията на Армения се заселват първо вундо-балкарците и след това идват хуни и се смесват с тях на това място и така се образува термина. Това се потвърждава от източниците сигурно по няколко различни направления. Тия същите вече после се изместват или завземат територията постепенно на север през Кавказ към днешна Украйна и стават част от по-голямата хунска конфедерация. Но я има и възможността последвалата връзка с ромеите да е през Византия (Мала Азия) и Армения директно.

След разпада на хунската конфедерация, която е смес от много племена те вече са независими и най-вероятно се изместват още по-на запад. Къде точно не знам, но си имат вземане-даване с аварите. По някое време те имат владетел на име Кубрат (или близко до това име, най-вероятно Кетрадес), който е отраснал в Константинопол, сприятелява се с Ираклий, покръства се и след това се установява оногурската епископия - различен от Кубрат с петте сина в СВБ.

В следствие на цялата тази динамика думата българи и елемента звучащ почти еднакво в хуно-вундо-балкарци , както и името на владетеля биват обърквани тотално, както от средновековни (понеже преписват един от друг през векове време) така и от съвременни автори. Следователно в някои източници двете стават взаимнозаменяеми. Но те НЕ са.

Това е станало според мен. Толкоз.

Редактирано от D3loFF

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!