Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Кой е любимият Ви пасаж от Библията?

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува

Имах предвид конкретен цитат или цитати...

• Потребители
Публикува

Добре де, ето този с мечките - цитирал съм го и в друга тема тук, ето го пак - това е наистина един изключително забележителен момент - края на глава втора от Четварта книга на царете:

"23. Оттам той отиде във Ветил. Когато вървеше по пътя, малки деца излязоха от града, присмиваха му се и му думаха: върви, плешивецо! върви, плешивецо!

24. Той се обърна, видя ги и ги прокле в име Господне. Тогава излязоха от гората две мечки и разкъсаха от тях четирийсет и две деца.

25. Оттук отиде на планина Кармил, а оттам се върна в Самария."

Става въпрос за това, как твърде докачливия пророк Елисей заради това че е имал комплекс заради прическата си, проклел цели четиридесет и две детски душички! А Господ взел че го послушал, та пратил две мечки да ги разкъсат.

• Потребители
Публикува
Суета на суетите, каза Еклесиаст, суета на суетите.

Каква полза за човека от всичките му трудове, с които се труди под слънцето?

Род прехожда, и род дохожда, а земята пребъдва до века.

Слънце изгрява, и слънце залязва и бърза към мястото си дето изгрява...

... Каквото е билс пак ще бъде, и каквото се е правило пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето....

... Няма спомен за миналото; па и за това, що има да стане, няма да остане спомен у ония, които идат отпосле...

... Видях всички работи, които се вършат под слънцето, и ето всичко е суета е гонене на вятър...

Из "Книга на проповедника", 12-14

Пасажа съм го сложил с някои съкращения, защото е обширен. Така или иначе ще се види, че съставките са доста известни и мнозина са си ги приписвали по-сетне.

• Глобален Модератор
Публикува

Точно за това се сетих и аз, но незнам цитатите в оригинал - Суета на суетите - винаги е било така!

• Потребител
Публикува

не се сещам точно редовете ,но трябва да звучат така горе-долу....

И видях ново небе и нова земя,

защото първото небе и първата земя преминаха, и море нямаше вече.Ви дях и светия град, новия Ерусалим, да слиза от небето, от Бога, приготвен като невяста, украсена за мъжа си.И чух силен глас от престола, който казваше:Ето скинята на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях...

Мисля, че е Откровение на Йоан: 21

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Не мога да деля Библията на цитати и пасажи, но това, което в момента ми идва спонтанно на ум е стих първи от Евангелието по Иоан:

В началото бе Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото”.

Сещам се и за думите на апостол Павел за любовта. Не помня точно, но започваше така „Любовта е дълготърпелива...”. Идва ми на ум и „Златният стих на Библията”, всъщност завета на Иисус да се обичаме, с което дава Новия Закон.

От Стария Завет – Книга на Еклесиаста, Премъдрост на Иисуса, син Сирахов, Премъдрост на Соломон, Притчи Соломонови и много и много.

• Глобален Модератор
Публикува

"Бъдете съвършени, както е съвършен небесният наш Отец!" (евангелист Матей)

"И знанията за Господа ще залеят света така, както водата залива морското дъно." (Исая)

"Има пътища, които изглеждат прави/правилни, но краят им води към гибел."

"Има два пътя. Единият е космически широк и краят му води към гибел. Вторият е тесен и краят му води към вечен живот. Мнозина избират широкия път. Малцина тръгват по тесния. Но ти тръгни по тесния път!"

• Администратор
Публикува

"Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори; защото всякой, който иска получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори." (Матей 7:7/8)

• Потребител
Публикува

Псалом 26

Псалом Давидов. (Преди помазването.)

Господ е моя светлина и мое спасение; от кого ще се боя? Господ е крепост на моя живот, от кого ще се плаша?

2. Ако ме нападат злодейци, противници и враговете ми, за да изядат плътта ми, те сами ще се спънат и паднат.

3. И полк да се опълчи против мене, няма да се уплаши сърцето ми; и война да се дигне против мене, и тогава ще се надявам.

4. Едно само молих от Господа, само това искам: да пребъдвам в дома Господен през всички дни на живота си, да гледам Господнята красота и да посещавам Неговия (свети) храм,

5. защото в злочест ден Той би ме укрил в Своята скиния, би ме скрил в тайника на Своето жилище, би ме възкачил на скала.

6. Тогава главата ми би се издигнала над враговете, които ме окръжават; и аз бих пренесъл в Неговата скиния хвалебни жертви, бих пял и възпявал Господа.

7. Чуй, Господи, гласа ми, с който викам; помилуй ме и послушай ме.

8. Сърцето ми повтаря Твоите думи: "търсете лицето Ми"; и аз ще търся лицето ти, Господи.

9. Не скривай от мене лицето Си; не отблъсквай в гняв Твоя раб. Ти беше мой помощник; не ме отхвърляй и не ме оставяй, Боже, Спасителю мой!

10. Защото баща ми и майка ми ме оставиха, но Господ ще ме приеме.

11. Научи ме, Господи, на Твоя път и насочи ме в пътеката на правдата, поради враговете ми;

12. не ме предавай на произвола на моите врагове, защото въстанаха против мене лъжливи свидетели и дишат злоба.

13. Но аз вярвам, че ще видя Господнята благост в земята на живите.

14. Надявай се на Господа, бъди мъжествен, и да укрепва сърцето ти; надявай се на Господа!

• Потребител
Публикува

Не напразно написах, че Библията не може да се дели на цитати и пасажи, защото мъдростта в нея е безгранична.

Няма отделна книга от нея, няма стих, който да не буди размисъл и преклонение пред Твореца.

• Потребител
Публикува

И на мен ми е трудно да посоча цитат, тъй като в Светото писание мъдростта е много.

Ще споделя един, който се е запечатал в съзнанието ми: "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът" (Битие, 2:24)

• Потребител
Публикува
И на мен ми е трудно да посоча цитат, тъй като в Светото писание мъдростта е много.

Ще споделя един, който се е запечатал в съзнанието ми: "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът" (Битие, 2:24)

Да ! Светостта на брака.

• 5 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Забележи цитата : Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът"

През Средновековието много пасажи от Библията са се пропускали и не са се казвали на невежите, а само това ,което е угодно.

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува

знам че не е по темата,но много ме интересува някой знае ли кой пасаж от библията се чете от кръстницата по време на кръщене.ще съм ви много благодарна ако ми отговорите

• Потребител
Публикува

Мисля, че беше от евангелието от Йоан и звучи горе- долу така:"...и ще има много плач и скърцане със зъби!" Ха- ха- ха, сладко е, нали? Как мислиш, Сириецо?

• 2 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

"и всеки, който остави къща, или братя, или сестри, или баща, или майка, или жена, или деца, или нивя, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи живот вечен" (Матея:19-29).

В случая Христос е осъвременил и ревизирал остаряло гледище. :tooth:

А по темата: "свърши се!" (Йоан:19-30), защото това са последните думи на Христос и поради това в тях ескалира всичко предходно.

• Потребител
Публикува

"18. И като вървеше покрай Галилейско море, видя двама братя, Симона, наричан Петър, и брата му Андрея, да хвърлят мрежа в морето, понеже бяха рибари;

19. и казва им: вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци." от Матея Свето Евангелие 4:18/19

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува

" 1 Коринтяни 13 глава

1 Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.

2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.

3 И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува.

4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,

5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,

6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,

7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.

8 Любовта никога не отпада; другите дарби, обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще се прекрати.

9 Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме;

10 но когато дойде съвършеното, това, което е частично, ще се прекрати.

11 Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствувах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското.

12 Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице с лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат.

13 И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта."

Както и книгите "Рут", "Йов" и "Евангелие на Йоан"

Както и останалите :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!