Отиди на
Форум "Наука"

Нобелова награда за литература 2024 присъдена на южнокорейската писателка Хан Ган


Recommended Posts

  • Потребители

Нобелова награда за литература 2024 присъдена на южнокорейската писателка Хан Ган

Тази година Нобеловата награда за литература беше присъдена на изключителната южнокорейска писателка Хан Ган. Съобщението за това престижно отличие беше направено от Шведската академия в Стокхолм на 5 октомври 2024 г. Академията отличи Хан Ган с наградата „за наситена и поетична проза, която се противопоставя на историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот“.

Награда за творческа иновация и дълбочина

Комитетът на Нобеловата награда обоснова избора си с уникалния стил на писателката, който съчетава поетичност и експерименталност. „Хан Ган се изправя пред историческите травми и невидимите правила на обществото, като по този начин разкрива крехкостта на човешката същност,“ отбелязаха от комитета. Тя притежава уникално разбиране за връзката между тялото и душата, между живите и мъртвите, което прави нейната литература не само изключително поетична, но и новаторска.

Това не е първото признание за Хан Ган в световната литературна сцена. През 2016 г. тя стана носител на престижната награда „Букър“ за романа си „Вегетарианката“, който изследва въпросите за идентичността, сексуалността и насилието. Творчеството на Хан Ган се отличава с дълбочина, която пречупва сложните теми през изключително личен и емоционален поглед.

История на Нобеловата награда за литература

Нобеловата награда за литература е една от най-престижните награди в света на литературата, която се връчва ежегодно от 1901 г. През годините лауреатите са разнообразни и значими писатели от всички краища на света, а имената на номинираните остават в тайна за период от 50 години.

От основаването си, наградата е връчвана 117 пъти на 121 различни автори, като някои от тях са се превърнали в истински литературни икони. Сред най-известните лауреати са Уилям Фокнър (1950), отличен за своето дълбоко въздействие върху съвременната американска литература, и Ърнест Хемингуей (1954), който получава наградата за новелата си „Старецът и морето“, символ на повествователно майсторство.

Томас Ман (1929) също се нарежда сред великите носители на Нобеловата награда с романа си „Буденброкови“, където изследва упадъка на германско буржоазно семейство. Друго важно име е американската поетеса Тони Морисън (1993), която е отличена за новаторската си проза, която изследва опита на афроамериканците. Жозе Сарамаго (1998), португалският романист, е почетен за своята обширна работа, белязана от фантазия и философски размисъл, като в произведението си „Слепота“ той изследва силата на човешката солидарност.

Една от най-забележителните награди е присъдена на чилийския поет Пабло Неруда (1971), който е почетен за своята всеобхватна поезия, докосваща различни аспекти на човешкото преживяване – от революционните до интимните моменти на човека. Същевременно Вислава Шимборска (1996), полската поетеса, получава признание за своята минималистична поезия, която чрез малко думи казва толкова много за човешкото състояние и моралните дилеми.

Специални моменти в историята на наградата

През годините Нобеловата награда за литература е съпътствана от редица значими и понякога спорни моменти. Един от най-интересните случаи е този с Жан-Пол Сартр, френския философ и писател, който през 1964 г. отказва Нобеловата награда за литература. Той прави това, следвайки своята философия за личната автономия и отхвърлянето на всякакви институционални награди.

Друг запомнящ се момент е присъждането на наградата през 1953 г. на Уинстън Чърчил. Бившият британски премиер я получава не за политическите си заслуги, а за своето „възхитително майсторство в историческото и биографично писане“, най-вече заради автобиографичното си произведение „Втората световна война“.

През 2016 г. наградата бе връчена на американския музикант и текстописец Боб Дилън. Това решение изненада много хора, тъй като то разшири представите за литературния принос, включвайки текстовете на песни като форма на поетично изразяване. Дилън бе отличен за „създаването на нови поетични изразни форми в рамките на великата американска песенна традиция“.

Интересен случай е и присъждането на наградата на Хърватския писател Иво Андрич през 1961 г. за романа му „Мостът на Дрина“. Неговото творчество изследва сложността на историческите конфликти и културни различия в региона на Балканите, като творбите му са дълбоко пропити с исторически контексти.

Тържествената церемония през декември

Церемонията по награждаването на лауреатите за 2024 г. ще се състои на 10 декември – денят на смъртта на Алфред Нобел. Лауреатите ще получат своите медали, дипломи и паричната награда от 11 милиона шведски крони, което се равнява на приблизително 1,1 милиона долара.

Присъждането на Нобелова награда на Хан Ган представлява не само значимо признание за нейната творческа работа, но и важен момент за развитието на съвременната южнокорейска литература. Нейните произведения отразяват дълбоки философски и емоционални въпроси, които намират отклик в читатели от цял свят.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...