Отиди на
Форум "Наука"

Илон Мъск е неразбран


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Илон Мъск е неразбран

Elon-Musk-698x1024.jpg

15 октомври 2024 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Илон Мъск е човек, който предизвиква противоположни реакции сред хората. Или е обичан, или е мразен. Ако дадена негова фирма се провали, той е виновен, ако успее – направили са го инженерите напук на него. Но как така се получава, че компаниите му са водещи в цял свят и каква е ролята на Мъск? Истината е, че предприемачът до ден днешен остава неразбран.

Кеси Хендмър, инженер, бивш служител на НАСА и настоящ предприемач, е написал подробна статия по темата. Препоръчвам ви да я прочетете цялата в оригинал, тук ще се спра на най-важното.

Хендмър разбира, че да пише по такава щекотлива тема е рисковано и непременно ще си навлече гнева на мнозина. Той е наясно, че Илон Мъск е далеч от перфектен и има много трески за дялане. Но проблемът е, че 99% от критиката не е добронамерена, не е точна, което означава, че широката общественост остава неинформирана какво прави Илон Мъск и защо го прави. Това е сериозен проблем, защото Мъск е могъщ визионер, а фирмите му стават все по-важни доставчици на променящи живота ни технологии.

Хендмър се е срещнал за пръв път с Илон Мъск през 2011 година и го е сметнал за дълбокомислещ и интересен човек, макар че, разбира се, има и други хора, които получават сериозна критика (и благословия) в контекста на техния труд. Все пак инженерът е бил достатъчно впечатлен от работата на СпейсЕкс по това време (въпреки че тогава ракетата “Фалкън 9” бе летяла само два пъти), че решил да вложи нищожните си спестявания като току-що завършил студент в акции на Тесла, които са увеличили впоследствие стойността си 120 пъти и това му е позволило да кандидатства за Зелена карта и американско гражданство.

“Въпреки постиженията си, Илон не е идеален, особено според собствените му признания, а ние щяхме да сме обогатени културно и цивилизационно, ако можехме да влизаме в смислена дискусия и оправдана критика за множеството му погрешни стъпки и опита му по пътя на научаването”, категоричен е Хендмър. “Проблемът е, че в почти всяко интервю на Мъск уж професионалните журналисти не са си написали домашното, не разбират с какво са се захванали и губят час от времето на Илон, час от собственото си време и час от нашето време”.

Хендмър напомня печално известното интервю на Мъск за BBC, в което журналистът го попита: “Защо престана да забраняваш речта на омразата?”. На този въпрос Илон отговори: “Какво е реч на омразата? Дай определение. Дай ми пример къде и как се случва на тази платформа”. Журналистът си нямаше и на представа! Само че това са основни неща. “Речта на омразата” си има дефиниция. Съществува интересен спор за последствията ѝ, до каква степен трябва да има “баланс” в контекста на свободното слово, особено когато става въпрос за форум, собственост на частна компания. Ще бъде интересно да чуем мнението на Илон Мъск по този въпрос. След някои последващи уточнения останахме с впечатлението, че той разглежда доксингът и подбуждането на насилие като момента, в който границата е прекрачена, но това не е особено проницателно. Не се навлиза дълбоко във философската тематика относно фундаменталната важност за свободната мисъл, изразяването ѝ и асоциирането ѝ със свободата, което води до Първата поправка в Конституцията и което почти не се изучава в училище! Слава Богу Илон Мъск успя да поеме кормилото на интервюто, така че научихме смислени неща по други проблеми въпреки катастрофалния провал на интервюиращия го журналист.

Инженерът сравнява интервюто по BBC с изключителните космически интервюта на Тим Дод (The Everyday Astronaut), който полага мъчителни усилия да бъде колкото се може по-добре информиран, има списък от добре подготвени въпроси и придържа Илон в коловозите на тематиката, за да може да имаме вътрешен поглед затова защо и как той мисли по проблемите.

“Ако ще интервюирате Илон Мъск, особено важно е да си напишете домашното и да практикувате. Кандидатите за президент практикуват усилено за дебати, защото са професионалисти, които, подобно на музикантите и спортистите, трябва да излязат на терена подготвени и уверени, че няма да сбъркат. Никой досега не е успял да организира качествено интервю с Илон”, категоричен е Хендмър.

Инженерът смята, че една от причините, поради които Илон Мъск остава истинска загадка, е фактът, че той не може да се сближава с обикновените хора, като изключим повърхностния му мийм хумор. Той разсъждава на езика на физиката и математиката и умът му е окупиран от неясни, нечетивни технически и ръководни проблеми. За повечето от тези проблеми той е първият човек в историята, който се сблъсква с тях. Не се държи като повечето богати и могъщи хора, които живеят анонимен личен живот, купуват бързи коли, яхти, дворци и други символи на статуса. Няма си лична пиар агенция, която да му лъска имиджа или да изографиса някаква простонародна персона. Хендмър напомня, че през 2002 г. Илон Мъск печели $180 милиона от продажбата на PayPal към EBay, след което същата година основава СпейсЕкс с бюджет от $100 милиона. Инженерът пита: ако излезете начисто с $180 милиона, какви биха били шансовете 22 години по-късно да се бъхтите 100 часа седмично по проблеми, което са се оказали непостижими за по-големи, по-малко драматични, с по-големи ресурси и вероятно по-умни компании? Шансът е нулев. Но за Илон Мъск да се труди и да успява по време на прехода му от софтуерни към множество хардуерни проблеми е безпрецедентно. Списъкът хардуерни предприемачи, които са построили нещо, сравнимо дори и с един от бизнесите на Илон Мъск, е много кратък. Може би ще се сетим за Хенри Кейсър.

Илон Мъск е от различно тесто. Той изглежда и говори като зубър на средна възраст, но способността му да носи на болка и риск (според двамата му биографисти) лежи извън графиката. Мъск е отраснал в Южна Африка, по времето на апартейда, а това е култура, която е толкова чужда за нас, че даже Мормоните с тяхната работна етика и фокус върху тераформирането ни изглеждат просто причудливи. Множество хора свидетелстват, че е имал трудно детство и е бил толкова често тормозен в училище, че неведнъж е трябвало да лежи в болница.

Хендмър е изумен, че коментариатът си мисли, че ако го плюеш достатъчно усърдно, Мъск ще подвие опашка и ще се прибере вкъщи. Тези хора не разбират. Илон никога не се отказва! Неговата компания бе подигравана пред Конгреса не от кой да е друг, а от Нийл Армстронг, първия човек, стъпил на Луната. Никой никога не е бил подиграван и няма да бъде подиграван толкова много отсега до края на света. Но Нийл Армстронг бе зле информиран и може само да съжаляваме, че не доживя да види по-късните успехи на СпейсЕкс. Компанията спечели конкурса на НАСА за връщането на астронавти на Луната – този път със стотонен, напълно възвръщаем кораб “Старшип”, способен да превозва милиони хора към Марс.

Хендмър избира да се позове на предаване на Джон Оливър като емблематична анти-Илон кампания с неправилна и недобронамерена критика. Eто някои акценти:

Илон Мъск присъстваше в новините през цялата година, започвайки от тестовото изстрелване на най-мощната ракета, построявана някога, до отзоваването на 2 милиона автомобила заради съмнения, свързани с безопасността им

Това “отзоваване”, което бе отразявано на предните страници на вестниците по цял свят, бе свързано с рутинен безжичен софтуерен ъпдейт. Шокиращо! Тесла бяха и все още са най-безопасните коли, създавани някога. Междувременно Дайхацу (дъщерна фирма на Тойота) си призна, че е фалшифицирала данни в продължение на 30 години. Фолксваген все още изисква от клиентите си да водят колата до дилъра, за да може софтуерът да бъде ъпдейтван, а безжичните ъпдейти на Форд блокират автомобила. Фолксваген трябваше да плати $33 милиарда глоби за измами по време на тестовете за емисии, а наскоро Къминс се присъедини към тях, задето са монтирали устройства, за да заблудят изпитанията, и задето продават милиони коли, замърсяващи въздуха, който дишаме, коли, които убиват нашите деца.

-Бих могъл да говоря с часове относно това, което Мъск направи с Туитър – много от журналистите го правят, защото там прекарват по-голямата част от работното си време.

Това, за съжаление, е вярно и не е хубаво. Новините наистина излизат по-бързо в X, но ние имаме нужда от журналисти, които да докладват случващото се, а не да пускат парливи мнения в социалния си балон.

Това, с което Мъск прекарва времето си в Туитър, безспорно е променило как другите гледат на него. В продължение на дълго време той бе смятан за неповторим гений, който ще спаси човечеството, бе описван като истинския Железен човек. Това бе сравнение, което самият той приемаше и даже изигра камео роля в Железния човек 2.

Илон Мъск позволи на режисьора Джон Фавро да използва съоръженията на СпейсЕкс за снимките на Железния човек, първият и най-глупав филм от Вселената на Марвел. Когато графикът го позволи, Фавро покани Илон Мъск да изпълни камео роля в Железния човек 2. Това надали е най-деструктивното участие на технологичен милионер в Холивуд. Гаднярско е, но Оливър прави инсинуация тук и на някои други места, че Илон има месиански комплекс, който е нетипично на фона на честите му признания за недостатъците.

В продължение на дълго време публичният образ на Илон бе като на инакомислещ изобретател, който чупеше бюрократични прегради, революционизираше космическите пътешествия и правеше така, че електромобилите да изглеждат готини. И той наистина прави много неща. Като допълнение към Туитър, той оглавява пет различни компании: Тесла, СпейсЕкс, Боринг къмпъни, Нюрълинк и X.ai

Тук е добре да напомним, че Туитър е най-лесната и най-простата от компаниите му. Не е необичайно богатите хора да си купуват медии. Джеф Безос купи Washington Post за $250 милиона през 2013 година. Защо? Защото свободата не е безплатна. Ако имате лошия късмет да ръководите компания, която е толкова известна като Амазон или Тесла, най-големият несвойствен риск е т.нар. “внимание от регулаторите” под една или друга форма. Но ако разполагаш с вестник, значи имаш лост за действие.

Въпреки че се шегуваше да основе непартиен вестник за проверка на фактите под името “Правда”, Илон Мъск е закъснял играч в купуването на медии. Дълги години той го отхвърляше като “нещо, което е хубаво да го имаш”, но все пак разсейващо, само че по времето на ковид пандемията Мъск осъзна, че голям брой регулатори и длъжностни лица чакаха удобно извинение, за да му навредят. Така той се принуди да приеме тази Фаустова сделка.

Фирмите на Илон Мъск представляват огромна аномалия. Илон е организирал повече от 100 рунда на финансиране, докато повечето предприемачи са късметлии, ако успеят един-два рунда. Илон никога не е прахосвал парите на инвеститорите си. Това е изключително необичайно. Компаниите на Илон вършат луди, финансово рисковани неща, захващайки се с невъзможни проблеми, а накрая успяват. Няма с какво да се сравняват. Даже Джеф Безос, който е невероятно богат и има невероятно успешни бизнеси и който е основал собствена ракетна компания, каза наскоро в интервю с Лекс Фридман: “ако мога да съдя по резултатите, това трябва да е много способен човек. Няма начин да притежаваш Тесла и СпейсЕкс без да си способен. Невъзможно е”.

СпейсЕкс е много успешна фирма в това да взима готови технологии, неща, които са разработени от НАСА още преди 50 години.

Това е доста популярен недобронамерен слух и докато е вярно, че НАСА помогна на СпейсЕкс в ранните дни от съществуването на компанията, а и до ден днешен остава важен клиент, трябва да си спомним, че НАСА е пълна с експерти, които спорят до ден днешен, че връщането на ускорителите е невъзможно и икономически глупаво. СпейсЕкс се възползва от инвестиции на сума трилиони долари, но що се касае до разработките на НАСА, те са достъпни за всеки предприемач в базата данни NTRS. Множество други компании бяха основани, някои от тях – от ветерани, бивши работници в СпейсЕкс, а успехите им са спорни. Ако бе толкова лесно да копираш ракетите на НАСА, защо Астра, Вектор, Файърфлай, Ей Би Ел, Рокет Лаб, Релативити, Блу Ориджин и т.н. не успяват да съберат голямо количество пари? Причината затова е, че СпейсЕкс е изключително иновативна компания, по начин и размах, който е много труден да бъде разбран от странични наблюдатели. Ако СпейсЕкс просто копираше НАСА, фирмата щеше да се провали, защото ракетите на НАСА никога не са се доближавали до икономическа полза.

Подобно на Хенри Форд, Мъск успя да надгради технологии, които други създадоха. Това не е единственият начин, по който прилича на Форд, което, вероятно знаете, ако потърсите в Гугъл техните имена и добавите думичката “антисемитизъм”.

Има много прилики между Илон и Хенри Форд. И двамата са били свидетели как първородният им син умира. И двамата са пацифисти, които са се обявявали в подкрепа на военния изолационизъм на САЩ (това беше кауза на левите до момента в който Обама бе избран). Те революционизираха и обновиха производството, давайки работа на стотици хиляди хора. Техните технологии бяха игнорирани и атакувани от общоприетата политическа мъдрост до момента, в който не станаха минимален жизнеспособен продукт за някаква стратегическа победа на САЩ или американските съюзници. За Форд това бе неговата технология за масово производство, довела до Арсенала на демокрацията и конструирането на тежкия бомбардировач B-24 във фабриката Уилоу рън. За Илон Мъск това бе Старлинк.

Преди две години той представи робот на Тесла, като показа прототип, който се оказа обикновен танцьор в костюм на робот и това бе точно толкова тъпо, колкото ти звучи.

-Харесва ми! Всичко, което ти трябва, за да основеш компания за роботи, е да инвестираш в костюм от спандекс и танцьор!

Аз (бел. прев. – Хендмър) присъствах на това събитие, благодарение на покана от читател на този блог. Отново Джон не успява да схване за какво иде реч, отново дезинформира аудиторията си като потвърждава предварителните пристрастия на слушателите си. Тесла отвори вратите си, за да покаже своите самоуправляеми коли, Сайбъртрък, суперкомпютъра Доджо и проекта за човекоподобен робот Оптимус. Защо? За да бъдат привлечени топ таланти. Сработи ли тази стратегия? Най-желаните места за започване на работа сред завършващи инженери са Тесла и СпейсЕкс. Защо? Понеже Илон е щедър откъм заплати и отпуски? Едва ли. Защото това са местата, където най-добрите хора трябва да отидат, за да изпробват своя кураж с най-умните хора, най-добрите екипи, най-сложните проблеми. Животът е кратък. Ако искаш да си добър, трябва да се потрудиш здраво. Последната седмица (т.е. откъм писането на материала на Хендмър) Тесла публикува видео за големия прогрес на Оптимус, обаче няма как да го знаеш, ако гледаш шоуто на Оливър.

Има ли някой представа колко трудно е да създадеш човекоподобен робот? Само преди две години всички стари мъдреци си клатеха главите и уверено твърдяха, че Илон и неговите топ инженери не са наясно, не знаят за какво говорят, забравили са основните инженерни принципи. Днес същите тези хора са не по-малко уверени и грешат по същия начин. Това е интересна история. Къде са телевизионните говорители, които биха споделили как повечето от границите, които издигаме и приемаме, могат да бъдат разградени посредством достатъчно напреднала технология и инженерна мисъл? Не може ли да празнуваме отличната инженерна работа? Имаме ли друг план да оправим проблемите в света?

Целият материал е достъпен на сайта на Кеси Хендмър.

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/15/elon-musk-nerazbran/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, SAlexandrov said:

Илон Мъск е неразбран

Много добре е разбран. Както Скуби вече написа, "високо ниво функциониращ аутист".

Историятя е изпълнена с примери на способни хора, които са нагли егоцентрични мегаломани
и направо психопати. Мъск е един от ярките примери.

Евала за достижението му и анатема за мегаломанията му - въпреки че може да се се спори,
че именно тя е причина за успехите му.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде да разделим Илон Мъск - визионерът и предприемач и Илон Мъск взел се за някакъв фактор в обществото. Защото политическите му изказвания, особено тези за войната в Украйна са точно такива. Също и закупуването на Туитър и последващите глупости, които свърши  там, нямат нищо общо с действията на разумен предприемач и ако трябваше да го оценяваме само по тях, щяхме да  го приемаме за пълен идиот.

 

Може би виждаме проявление на Принципа на Питър, когато човек не усети как излиза от сферата, в която е успешен и уважаван и достига нивото си на некомпетентност. В неговия случай явно провокирано от голямото му его.

Редактирано от др-бр
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както обичам да казвам. Всеки претегля другия по собствените си "мерки". Но не може, по мерките на другия. Може да има област в която е разбран, такава от допирателните. И напълно "луд" в непозната вода.

Това ме научи да уважавам всички хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, miroki said:

Както обичам да казвам. Всеки претегля другия по собствените си "мерки". Но не може, по мерките на другия. Може да има област в която е разбран, такава от допирателните. И напълно "луд" в непозната вода.

Е това е защото на хората им липсва балансирана позиция. В едно нещо може да изглеждат много разумни и в следващия момент в друго да имат тотално откачени представи. Това поне аз лично постоянно го забелязвам, особено покрай дискусиите в раздел История. Тъкмо някакво невероятно проблясване и след това някакви нечленоразделно свързани анти-логически неща, които нямат никакъв смисъл. 

Същото е и с Мъск - откъм бизнес супер, откъм социални неща не знае на коя планета е. 

Умереността и постоянството в критичното мислене не са нещо, което всеки умее.

Редактирано от D3loFF
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все пак откачени по други определения. Но според неговите си, са точно каквито трябва, за не го си.

За някои дори, че не крадеш го водят за лудост. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 часа, Skubi said:

Не ми се чете цялата статия защото това което знам за него е достатъчно. Не го разбират защото го гледат, мерят за неуро нормален. Но той не е. Той е на високо ниво функциониращ аутист, с високо ниво на ИКУ. Навярно с Аспергер синдрома, която му придава тези свойства които ние, неуро нормалните нямаме, или само с изключително много труд и учене можем да доближим....Толкова....И ако разгледате другите Гениални личности в историята, ще констатирате, че при всички е хлопала една или две дъски, но тогава още не е била толкова развита диагностиката, че да им удари билога на някоя ментална неизправност.....СМСМ

"Луд умора няма" -българска поговорка. Когато имаш луд с пари, има шанс да попадне на хора с акъл, които да канализират лудешките му халюцинации към реалистични проекти. Както е в случая.

Хлапето Бил Гейтс беше само нетърпеливо (глезено) хлапе (не луд) когато пусна Уиндоус с 2000 грешки. ИБМ бяха готови 99,999% с тяхната нова ОС с утилитите и т.н. но тяхната фирмена култура не допускаше да пуснат продукт даже и с 1 грешка. 

Сега историята се повтаря.  :)

Със Скуби мога да поспоря - според мен не е Аспергер, а някаква форма на инфантилизъм?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 43 минути, Exhemus said:

Със Скуби мога да поспоря - според мен не е Аспергер, а някаква форма на инфантилизъм?

Мисля че Скуби е съвсем прав. Високофункционален аутист. Може да не е точно аспергер, но има добра връзка с него, в тая посока аутистичният спектър силно се разширява. Инфантилизма са проблясъци на аутизма, който той добре управлява в своя случай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, scaner said:

Мисля че Скуби е съвсем прав. Високофункционален аутист. Може да не е точно аспергер, но има добра връзка с него, в тая посока аутистичният спектър силно се разширява. Инфантилизма са проблясъци на аутизма, който той добре управлява в своя случай.

На моменти Илон Мъск ми напомня на  Боб Мелников от сериала ReGenesis изигран от Дмитрий Чеповецки. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След като намери доказателство на теоремата си Питагор принесе хекатомба - жертва от 100 вола. От тогава говедата се обединавят срещу всеки проявил се гений.

Шубето е голям страх, шъ знайш!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно само некакъв 'функционален аутист" може да реализира вертикално хващане във въздуха на цилиндър с височина 70м, диаметър 9м, тежащ в този момент, в покой около 350 тона, падащ управляемо, през сложна траектория със скорост 3 МАХА.

Нямаше техничар по света, който да се изказа че това въобще е възможно, предвид огромните теоретични и технически проблеми които биха пречили и множество от световни национални космически ( и други) агенции много биха се радвали на провала... но уви!

Хванаха ускорителя от първи опит, завчера следобяд... въпреки огромните рискове. Не просто го "хванаха", а и го направиха "брилянтно".

Та така - нужно е на хората някак си да си обяснят - къв е тоя, как така... Не че него го интересува особено, но за Обяснителите му изглежда е важно.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста хора имат "черно бяло" когнитивно изкривяване. 

 Очакват че Илон Мъск трябва да е "умен по цялата глава" . Идеализират неговите способности и не очакват да прави глупости.

  Заблуда е, че проблемите могат да бъдат решени с по голяма интелегентност. 

IQ е надценен в науката. Най-иновативните теории и експерименти не идват непременно от най-умните хора. Често хората с най-голямо въображение успяват, когато най-умните не успяват. Понякога печелят тези, които са най-упорити; те продължават да правят експеримента, докато не проработи. От друга страна всички познаваме наистина умни хора, които правят глупави неща. Интелигентността е необходима, но не е достатъчна..................

 Интелигентността трябва да се комбинира с въображение, постоянство, интуиция и големи количества данни, опит и контекст, за да бъде наистина полезно. Това са тези други качества, които нашата човечност може да предостави."

https://kk.org/thetechnium/the-thinkism-fallacy/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В случая(поне що се отнася до СпХ) мисля, че "лудостта", липсата на точна и ясна представа за огромните проблеми, пред които се изправя, заедно с огромното самочувствие, дължащо се на първите две помогна. Разумните умни глави, които години наред са били в този сектор, дори не са си си помисляли да рискуват така и че подобни постижения са възможни. Самият Мъск казва покрай  първоначалните отлагания и проблеми с Фалкън 1-проект, който се осъщестява на косъм, че не е знаел, че ще е толкова трудно. От там насетне има късмет да е на точното място - в точното време. Защото ако беше се появил през 1990-те нямаше да стигне до никъде. Поне не и в космоса. Тогава САЩ си гледаха совалките, а частниците разчитаха на евтините руски носители.
И нали не мислите, че Мъск е човекът, който създава всичко. Той е точно визионерът, който е достатъчно луд, за да задава цели, смятани до този момент за фантастика. Но оперативните ръководители и проектантите, които вършат практическата работа остават в сянка.

За мен най-гениалното при Мъск е умението му да подбира точните хора, да ги организира и мотивира, като парите са най-малкият фактор в случая. И способността му да изгради такава, лично за мен невероятно ефективна, организация като СпХ. Където всичко е интегрирано в една малка в сравнение с конкурентите му структура-много по-икономична и лесна за контрол.
Ако бях начинаещ предприемач, щях да искам да ми преподава организационно поведение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, др-бр said:

И нали не мислите, че Мъск е човекът, който създава всичко.

Основният оперативен ръководител, който изведе СпейсХ до днешното ниво, е Гуейн Шатуел. Тя въобще не остава в сянка и всеки, който отблизо следи динамиката на събитията около тази компания се досеща за нейната роля. Всъщност ако някой проследи биографията й... ще се досети защо е "набелязана" и когато Елън я среща на едно събиране, й прави предложението, за което дори не е и мечтала...

Съгласен съм с обобщението ви, че Елън има изключителни организационни умения, за да набелязва компетентни и кадърни хора и да ги мотивира да се отдадат на визията му, която за тия хора се превръща в мисия. Специално относно това, което се прави в СПЕЙСХ, си е и съвсем адекватно - и визия и мисия...

Въпреки тия хора, зад всяка първа идея стои именно той. И да - не всяка идея прерасна в изключителни постижения, като някои от тях се провалиха във времето... Но от множеството идеи, Тесла, Старлинк и СпейсХ прераснаха в световно-значими фактори, които определиха и определят и досега важни вектори на техническото развитие. Тесла например, миналата седмица представи две нови свои постижения, като едното от тях беше напълно неочаквано за всеки, който е бил на презентацията - става въпрос за първите превозни средства, които ще излезнат на пътищата без да имат волан, педали и място за водач... Едното е просто двуместно такси, но другото... е превозно средство за 20 човека и/или товари...

Да, след него трябваха години на големите компании да догонват, като все още им предстои... Твърдотелните батерии, които се очакват на пазара и тече световна битка кой да ги докара пръв до активна работа и с тях най-слабото място на днешната електрическа технология на задвижване ще отпадне напълно... и неотменимо. Забавяне по пътя на прехода към електричество в транспорта ще има, защото инерциите са велика сила и каквато и да е 'бърза революция" би създала повече проблеми, отколкото решения, но посоката е неотменима.

Все още остава неясно значението на компаниите му за неврочипиране и роботите му, това тепърва ще проличава... но и в тия си компании са налице технологични пробиви и тяхното значение също е "катализатор" за останалите по глобала.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, ramus said:

Основният оперативен ръководител, който изведе СпейсХ до днешното ниво, е Гуейн Шатуел. Тя въобще не остава в сянка и всеки, който отблизо следи динамиката на събитията около тази компания се досеща за нейната роля. Всъщност ако някой проследи биографията й... ще се досети защо е "набелязана" и когато Елън я среща на едно събиране, й прави предложението, за което дори не е и мечтала...

Съгласен съм с обобщението ви, че Елън има изключителни организационни умения, за да набелязва компетентни и кадърни хора и да ги мотивира да се отдадат на визията му, която за тия хора се превръща в мисия. Специално относно това, което се прави в СПЕЙСХ, си е и съвсем адекватно - и визия и мисия...

Въпреки тия хора, зад всяка първа идея стои именно той. И да - не всяка идея прерасна в изключителни постижения, като някои от тях се провалиха във времерто... Но от множеството идеи, Тесла и СпейсХ прераснаха в световно-значими фактори, които определиха и определят и досега важни вектори на техническото развитие.

Гуейн Шатуел реално остава в сянка. Масовата публика, която се възхищава на Мъск, дори да знае нейното име и позиция, не се сеща за нея. Дори самата компания, в съзнанието на тълпата, е персонифицирана  в личността на Илон Мъск. Все се казва "Мъск направи", "Мъск измисли", "Браво на Мъск".  Не СпейсХ.....Още по-малко Щатуел. Подозирам, че  това е и желанието  на "главния инженер", чието его едва ли ще понесе някое друго име получава такова величаене и да се превърне в част от масовата култура.

Редактирано от др-бр
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, др-бр said:

Гуейн Шатуел реално остава в сянка.

:) Разбирам ви, но "масовата публика" не е основният фактор, който касае сериозните хора.

Популизмът си има своето значение и който разбира защо, какво и как, го ползва по предназначение. Кое било сред "масовия популис" е от значение само за хората, които го ползват. Основното в случая е... че парите са на МЪСК и компаниите му са на борсата - заради което е важно какво си бърборка популиса... :)

Ако Шатуел не я устройваше досега отдавна да е напуснала - както се случваше, и се случва с други, които не успяха да се впишат и решиха че го могат и те...

А кой какво "говорил в масовата клюкарница"... виждаме лесно дори и тук, сред форума... И виждаме дори и сред форума че за много хора, това е повече бръждене и бял шум... Хората от популиса това им е важно и това им е основна част от екзистенцията. Така, че... всеки си има своята роля и значение...

А иначе кой къде и сред кои бил "известен"... си е въпрос до човека и "съдържанието му". Разбира се всичко това е просто моята призма по въпроса. 

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 15.10.2024 г. at 16:29, SAlexandrov said:

Илон Мъск е човек, който предизвиква противоположни реакции сред хората. Или е обичан, или е мразен.

Идеализиран или демонизиран.

Илон Мъск не ме интересува. Камо ли да го обичам или мразя. Няма значение какъв е бил Питагор. Виж питагоровата теорема си заслужава вниманието.

Това което има значение са неговите постижения. Пък кой ги е постигнал ми е все едно как се казва.

В началото Мъск беше много мразен от русофилите защото закопа руската космонавтика. Но в последствие ватниците го заобичаха заради помощта която оказва на Русия и Тръмп. 

Та именно тия  с хронична тревожност изпитват амбивалентни чувства към него.

Не виждам от какъв зор трябва да обичам или мразя Мъск.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 16.10.2024 г. at 13:57, scaner said:

Мисля че Скуби е съвсем прав. Високофункционален аутист. Може да не е точно аспергер, но има добра връзка с него, в тая посока аутистичният спектър силно се разширява. Инфантилизма са проблясъци на аутизма, който той добре управлява в своя случай.

За психическия му настрой съдя по проектите му. Едно дете си създава приказен мини-свят, който трябва да е вечен и да има всичко в черупката си за своя вътрешен комфорт. Така Старшипът е вечен, не за едноктатна употреба. Ще каца на всички планети, ще се връща и вътре ще има пълен комфорт за поне 100 души.  Подобен проект е и Теслата. Тя трябва да бъде натъпкана със всички възможни постижения и ако Мъск беше гледал филма Фантомас, щеше да поиска да и сложат мини крилца, като на оня Ситроен.

    Всички неща, които той "измисля", ги има в старите фантастични романчета. Но няколко поколения вече си нямат хабер за тях. Например "Наутилус" на Жул Верн, класика на 150години, е прототип на Старшип със своята самодостатъчност и мини обществото си, което е в състояние да живее свой живот с много малък досег с външния свят.  Затвореността на това общество отразява затвореността на индивида, който го измисля. По свои психически причини той не се чувства добре в открито общуване с хората от широкия свят. Той, ако има възможност, (в случая -да) завлича в черупката си и ги "поробва" определени качествени личности. Така си изгражда своето мини общество.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, vvarbanov said:

В началото Мъск беше много мразен от русофилите защото закопа руската космонавтика. Но в последствие ватниците го заобичаха заради помощта която оказва на Русия и Тръмп.

Парадоксът е, че русоробите неистово мразят САЩ - но почитат Мъск, който е продукт и олицетворение
на американската система и ценности. Иначе казано, мразят гадните кравари, но почитат един от най-
изявените от тях.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...