Отиди на
Форум "Наука"

Популярни политически термини и понятия

Recommended Posts

• Потребител
Преди 14 минути, Евристей said:

Та къде в края на XVIII-ти век селяните като съсловие живеят по-добре от френските ? 

Отговорът е : Никъде

Настоящата тема на Storen е трета от серията "Бъдещето на България - република или диктатура/монархия?".   Първата тема която пусна той е именно с това заглавие, втората е "Патроно-клиентски и патерналиски социални структури", а третата е настоящата. Трите теми са взаимно-свързани, защото всяка следваща има пряка връзка с предходната.  

Отговорът ми на питането на колегата Gabraka е свързан с горното и в контекста на въпросите засегнати в серията. А главният въпрос от който тръгва всичко не засяга миналото, а настоящето и бъдещето и то конкретно тук, в България. Въпреки, че съм твърд републиканец допускам, че може и да не съм прав и за бъдещето на България може и да има друга, по-добра система. Ако смяташ обаче да ме убеждаваш, че монархичното управление е по-добро за България, то доводите ти са..... хайде да го кажем по-меко - не стават. Не виждам какво общо има френската монархия от 18-ти век с едно хипотетично бъдещо монархично управление в България.

• Мнения 84
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител

Въпреки това ...Републиканците решават, че френския селянин живее зле и има нужда от кардинални реформи..за да се подобри !? 

За справка : няма селски бунтове срещу Монархията, а има доволно много срещу Републиканците.  Селяните се вдигат да защитат свещенниците си, които са малтретирани и унижавани

Въобще народното недоволство срещу монархията в Кралство Франция се свежда до ...изкарване на улиците на лумпенизирана парижка тълпа доведена до лудост от глад причинен от умишлени саботажи на доставки

Недоволните са други, но не и Народът който си тачи Монархията 

Този народ който се вдигна и си защити Монархия през 100-годишната война

Да, натискът успя и заради това, че за лош късмет крал по това време беше Луи XVI  и въпреки двуметровия си ръст той се оказва плах и нерешителен монарх. Добър човек, но лош владетел !  Само една, ЕДНА негова дума, дори не и дума, а само кимване и....швейцарските му гвардейци размазват на секундата парижката сган изпратена в Тюйлери. Така вече един път разминало ѝ се тълпата подтиквана става все по агресивна и нагла, а това целят тези които я направляват 

мадам дьо Бари - любовница на предишния крал при обсада на двореца ѝ от санкюлотите  извика в панически гняв    "Ако Луи (XV ) беше жив тази лудост никога нямаше да се случи."

То затова и Наполеон толкова лесно превърна Републиката в Империя - усети настроенията на войниците !

..................................................................................................

Добрата Стара Англия  също се ..усети и подобни лудости ги прекрати ! 

Експериментът с Република се оказа провал и след "Отрезвяването" англичаните решиха :  Реставрация на Монархията !  Грешно ли е решението ? Не !  Тепърва Британия ще владее Света, а за да няма и помен от Република, тялото на " републиканския герой" Оливър Кромуел е ексхумирано и показно обесено с разкапаните останки от кожа

Нидерландия след бунтовете срещу Испанската Корона по късно се върна в лоното на Монархията и ...не сгреши ! 

Тихомълком Северна Европа си остана Монархическа без това да влияе ни най-малко на просперитет, прогрес, инициатива, предприемачество и тем подобни. 

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1

• Потребител
Преди 27 минути, Atom said:

Настоящата тема на Storen е трета от серията "Бъдещето на България - република или диктатура/монархия?". 

Ако е така, добре, но виждам в момента  заглавие с тема

Преди 29 минути, Atom said:

А главният въпрос от който тръгва всичко не засяга миналото, а настоящето и бъдещето и то конкретно тук, в България.

Аз ти отговорих на твое твърдение за това, че гърците не познавали .....

Ти ли го каза и то в тази тема ? 

Както ѝ да е, ако визираш само България - ок, но нещата се объркаха и съгласи не без твое участие

• Потребител
Преди 35 минути, Atom said:

Ако смяташ обаче да ме убеждаваш, че монархичното управление е по-добро за България, то доводите ти са..... хайде да го кажем по-меко - не стават.

Това пък как го натресе ?  Пълно разочарование.  Кой съм аз че да те убеждавам кое е  по-добро за България ?  Аз самият идея нямам ... Тук наистина учудваш крайно негативно.

Визирах ти Републиканско устройство изградено шоково върху вековни монархически традиции. Получава се  КРЪВ !  Реки от кръв все в името на този народ, за неговите права и свободи за които Той (Народът) нито има идея, нито желание нито пък разбира и асимилира. 

И понеже засили към Древна Гърция  за ..което , но моите уважения не знаеш достатъчно ти направих корекция. 

Виждам, че те избива повече на философски отколкото на исторически справки

• Потребител
Преди 43 минути, Евристей said:

Ако е така, добре, но виждам в момента  заглавие с тема

Ами вземи прочети встъпителния пост на автора, а не само заглавието.  В противен случай ще продължаваш да се объркваш.

• Потребител

За неразбралите и обърканите:

1. В първата тема от серията "Бъдещето на България - република или диктатура/монархия?", авторът изказа твърдение, че политическата ни система е фарс (с което съм съгласен)  защото е чужд политически модел, който не е съобразен с психологичните специфики на българите и ни е наложен под външен натиск (с което не съм съгласен)
2. Във втората тема от серията нищихме "Патроно-клиентски и патерналиски социални структури", които според автора са дълбоко вкоренени в българския национален манталитет и с които би трябвало да се съобрази бъдещата политическа система на България.
3. Тъй като във втората тема стигнахме до кривата круша, се създаде нова тема: "Популярни политически термини и понятия" в която да уточним смисъла и съдържанието на основните  термини с които да продължим дискусията. А главната цел на дискусията е да отговорим на въпроса какво да е  "Бъдещето на България - република или диктатура/монархия?"

Нещо неясно? 

• Потребител
Преди 52 минути, Atom said:

Нещо неясно? 

Неясното е следното :  Блъскаш терминология от древногръцката етимология за която и понятие си нямаш, после се правиш на ощипана булка. 

Републиканец : ама не по принцип а за България

После ама това било така, онова инак. 

Много ти е паднало нивото, карай 

Пиши си там каквото ти скимне,  не ми обръщай внимание

• Потребител
Преди 40 минути, Евристей said:

Неясното е следното :  Блъскаш терминология от древногръцката етимология за която и понятие си нямаш, после се правиш на ощипана булка. 

ОК. За мен не е проблем да приема, че нямам понятие от това или онова.  Общо взето от много неща нямам понятие. Затова ще те помоля да ми направиш една услуга. Ще си позволя да цитирам пак моето твърдение: 

"Ако се върнем на древните гърци и техния светоглед може да видим, че те имат понятия като демокрация и аристокрация, но нямат понятие монокрация. Т.е. за тях представата, че един човек може да управлява, просто защото е силен и мощен не съществува."

Би ли ми обяснил, но бавно и стъпка по стъпка като за олигофрен, защо не съм прав. Примерът ти с хегемон не става. Опитай с нещо друго. 

Редактирано от Atom

• Потребител
Преди 9 минути, Atom said:

Би ли ми обяснил, но бавно и стъпка по стъпка като за олигофрен, защо не съм прав.

Олигофрен Ти не си !  Не знам някой здравомислещ, който да го твърди. Напротив !  Или си измисляш вражеско чучело ? 

Но ! ... Поведението ти (писаниците ти) в момента не е на ниво !  Когато стане такова, ще ти отговоря. 

Дотогава виж първо своите грешки, премисли, коригирай и тогава .... настъпвай агресивно както в случая. 

.........................................................

По принцип имах впечатление, че може да се дискутира с теб,  носиш на градивна критика, обосноваваш се, както и приемаш забележки от  опонента ти.    Какво ти стана сега ? 

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!