Отиди на
Форум "Наука"

Абсурдният случай с космонавта Андрей Бабкин


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Трагедията на космонавта Андрей Бабкин

andrey-babkin.jpg

На снимката – космонавтът Андрей Бабкин.

24 октомври 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Един космонавт пише писмо до Владимир Путин, за да си търси правата. Дали ще ги намери, не е ясно, все пак става въпрос за Русия. Историята на Андрей Бабкин е достойна за холивудска сапунка. Спомняте ли си филма „Аполо 13“, в който астронавтът Кен Матингли е отстранен неоснователно от полета заради подозрения, че е бил контакт с болен от шарка? Става въпрос за скандал в пъти по-голям порядък.

Историята ни бе разказана от Московски комсомолец.

Тук трябва да се подчертае следното – Матингли все пак получава шанса да лети в космоса и през 1972 г. прави обиколка около Луната с „Аполо 16“. Пътищата пред Бабкин към звездите обаче са изцяло затворени. Последният повод е медицинско опасение, свързано с индивидуална особеност на носната лигавица на космонавта. Но Бабкин е убеден, че му се пречи нарочно и е отстранен от мисии по субективни причини.

Андрей Бабкин е роден на 21-ви април 1969 г. в Брянск. Решава да стане космонавт още като дете, след като гледа филма „Мъглявината Андромеда“ по едноименния роман на писателя-фантаст Иван Ефремов. През 1995 г. завършва Московския авиационен институт с отличен успех. От 1997 г. постъпва на работа в руското предприятие „Енергия“, а в отряда на космонавтите влиза през 2010 година. След седемгодишна подготовка, настъпва 2017 година и подготовката за първата му мисия. Тогава се почва ходенето по мъките.

Историята е потресаваща – полетът на Бабкин е отлаган не един, не два, не три пъти. А цели осем пъти! Можете ли да си представите какво изпитание за психиката е това? Причините са най-различни.

Първоначално Бабкин е назначен да лети през 2017 г. с Олег Скрипочка и Шанон Уокър. Няколко месеца по-късно Роскосмос осъзнава, че няма да може да завърши сегмента си на МКС, понеже изстрелването на новия модул „Наука“ се бави. Затова е взето решение руският екипаж на станцията да бъде съкратен от трима на двама души. Така Бабкин отпада.

През 2018 г. Бабкин е прехвърлен в друг екипаж, с космонавта Николай Тихонов (още един от отряда, който никога не лети). Може би двамата щяха да излетят, ако не бе настъпила аварията с космическия кораб „Союз МС-10“. Но тя променя целия график и полетът на Бабкин и Тихонов е пренасрочен за 2019 г., само че тогава Роскосмос сключва споразумение с Обединените арабски емирства за изстрелването на техен космонавт. Взема се решение Хазаа Ал-Мансури, космонавтът на Емиратите, да полети с по-опитния Олег Скрипочка и астронавтката на НАСА Джесика Меър. Не се намира място за нито един от новаците на Роскосмос.

Бабкин и Тихонов продължават да се готвят за мисия през 2020 г., с кораба „Союз МС-16“. Това означава ежедневни мъчителни тренировки, проверка и повторения на усвоените знания, изучаване на бордовите системи на американските космически кораби, обучение за излизане в открития космос със скафандър, работа с роботизираната ръка на МКС.

„И само си представете“, споделя Бабкин, „оставаше само месец преди нашия полет към Байконур и Николай си нарани окото по време на обичайната му разходка в парка“. Понеже Бабкин и Тихонов се сработват много добре, Роскосмос решава да премахне и двамата от мисията и да сложи на тяхно място дубльорите им Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. Бабкин се принуждава да гледа отстрани изстрелването на „Союз МС-16“, ракетата, предназначена за него, да излита без него. Но си казва – може би това е неговият малшанс, ще доживее и той своя миг като астронавта Томас Матингли, който в края на краищата излита с „Аполо 16“, без да се разболее от шарка.

Но през 2021 г. Бабкин отново е помолен да освободи мястото на кораба си в полза на актрисата Юлия Пересилд, заради проекта на Дмитрий Рогозин за снимане на филма „Вызов“.

„Получи се информационна аномалия“, пише Бабкин в своето писмо до Путин, „тъй като един професионалист трябваше да доказва своето право да лети в космоса, докато експериментален кинопроект предложи възможност на други да стигнат горе за рекордно кратък срок. „Не е необходимо да прекарвате години, за да се готвите да сте космонавт“, казваше директорът в една от неговите реклами, „можете да се подготвите и за четири месеца“. Между другото ни казаха, че никой от космонавтите не е бил увреден заради това, че горе се е снимало филм, че така или иначе не съм се готвил и не се предполагаше, че трябва да летя. Само че аз се готвих и се предполагаше, че трябва да летя!“.

През 2022 г. Бабкин получава отново лъч надежда, че може да бъде изстрелян. Готви се за полет, преминава през медицинските комисии, когато, няколко месеца след одобрението му, получава поредния шок – според компютърна томография, „има нищожни признаци на париетално удебеляване на лигавицата на левия синус“. Препоръчва се Бабкин да се подложи на операция – която има положителен ефект. В началото на 2023 г. водещи клиники – ФМБА, МОНИКИ, ПМГМУ „Сеченов“, ЦКБ „Гражданска авиация“ единодушно казват, че е здрав. Под препоръките се подписват академици на Руската академия на науките, професори, кандидати на медицинските науки, лекари от висок клас.

Но Главната медицинска комисия, която одобрява космонавтите, признава Бабкин за негоден. Всички доводи на експертите са отхвърлени и накрая Центърът за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“ лишава Бабкин от званието „космонавт-изпитател“ и е премахнат от план-графика на Роскосмос.

В руската космонавтика съществува абсурд – подготовката на един космонавт възлиза на милиарди рубли. Инвестират се много пари, но резултатът е, че много от тях изобщо не политат. За сравнение, в периода между 2003 и 2018 г. в САЩ са обучени 45 астронавти. Всички те получават своята мисия и летят. През същия времеви период в Русия са обучени 32 космонавти, а излитат само 23-ма.

Тепърва предстои да видим как ще се развие протестът на Бабкин. В своето писмо към Путин той иска да бъде въведена клауза, според която, при нарушаването на правата на космонавтите, може да се търси отговорност от висшестоящите. Тепърва ще разберем дали някой „там горе“ ще чуе Бабкин, ще реши медицинските му неуредици и ще му позволи да упражнява професията си.

 

https://cosmos.1.bg/space/2024/10/24/andrey-babkin-story/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Намерил е у коя държава да си търси правата клетият Бабкин. Решението е - чемодан, вокзал, Вашингтон и да си пуска CV-то в НАСА ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На 55 години шансовете са малки.Друго ми прави впечатление ,докато тук на Земята едва ли не очакваме началото на трета световна там горе в НАСА РОСКОСМОС си сътрудничат най безобразно ,въпреки ,че едва ли не двете страни ,с оглед на изборите в САЩ ,ще воюват ,ще има съвместна космическа програма с участието на американци и руснаци.На глупаци ли ни правят ,понякога съвременният свят ме обърква .Ако има конфликт ,ще е конфликт до дупка.Неревалентен пример давам но съществен  ,немалка част от звездите в НХЛ са руски хокеисти ,те продължават ,да си играят там санкции ,манкции  ,няма значение  ,наслаждават се на живота в Америка и трупат милиони сезон след сезон.

Редактирано от todorg
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...