Отиди на
Форум "Наука"

За русофилията


Recommended Posts

  • Потребител

 Пристрастието ни към негативността  вероятно е адаптивна черта възникнала в резултат на еволюцията.   Тези, които  са обръщали повече внимание на лошите неща около тях, са имали по голям шанс да оцелеят и да предадат гените си.

 Негативната пристрастност стимулира потреблението и се използва от медиите за да увеличат аудиторията си. Историите за престъпления, кръвопролития и трагедии предизвикват повече гледания по телевизията, продават повече вестници и провокират повече реакции .

    Тази негативната информация не влияе еднакво на хората  защото те имат различна устойчивост на стрес. Някои са по уязвими, с непоносимост към несигурност, нисък праг и висока чувствителност  на тревожност. Те  започват да възприемат света като опасно място, докато  по психологически устойчивите индивиди са с по висока адаптация към стреса, и бързо се връщат в хомеостаза. 

Предразположената уязвимост се обяснява в теорията (диатеза-стрес). Счита се, че диатезата включва генетични , биологични , физиологични ,  когнитивни и свързани с  личността фактори.

Прави впечатление, че една и съща таргет група имат подобни негативни виждания за света и автоматично се задействат в темите, за Русия, мигрантите, инстанбулската конвенция, ЛГБТ,конспиративните теории,..... Емоционалните тригери които ги активират са когнитивните пристрастия и изкривявания. 

 Според теорията на двойния процес, бързото мислене потенцира когнитивните пристрастия и когнитивните изкривявания. Тоя процес е несъзнателен и не подлежи на контрол.

Емоционалните пристрастия са резултат от бързите евристики, и не могат да бъдат изкоренени. Но могат да се смекчат. Този ефект обаче е краткотраен гласи едно изследване от Харвард. 

  В резултат на хроничния стрес от негативните новини(кризи, епидемии,... и др.) при когнитивно уязвимите индивиди  възникват отрицателни мисли и емоции които потенцират ирационални мисловни модели . 

Такова когнитивно изкривяване е черно- бялото мислене.

 При хроничната тревожност предизвикана от “лошия свят” възниква необходимост от бърза обработка на информацията.  Черно бялото  мислене е когнитивно изкривяване, което опростява информацията, така тя се обработва за по малко време. Това води до “Пристрастие в групата” и  манталитета “Ние и Те”. Пристрастието се изразява във “Вътрешна групова любов и външна групова омраза” Групите могат да се разграничават и на основата на обща религия. За това се пропагандират общите православни ценности които имаме с Русия,и се внушава , че сме братя за да бъдем поставени в една група с нея.Като същевременно се подчертават “атлантическите ценности” на другата външна група.Така се създават и укрепват връзките във вътрешната група и се инициира омраза към външната

  Идеализацията и демонизацията на черно - бялото мислене разделя в две групи държавите, Русия(вътрешна група) и САЩ(външна група).   Русия се идеализира и обича,  защото е от  собствената група („любов в групата“), а  САЩ(запада)  се демонизират ,към тях се изпитват негативни чувства  („омраза към извън групата“) .Русофилията се създава и укрепва, от руската пропаганда. Активирането и става чрез същите емоционални тригери.

Това когнитивно изкривяване служи като защитен механизъм за намаляване на несигурността.

Русофилите обичат и величаят руската военна мощ, победите на бойното поле, природните богатства,икономика...Все неща които правят Русия могъща  според тях. Но не говорят и не показват любов, към руската литература, живопис, музика, театър и балет. Тия неща не оказват влияние на военната, финансова,,...  сила и не намаляват несигурността.Затова  ги оставят без внимание .   

Русофилията и омразата към САЩ и запада са когнитивни изкривявания. Те са плод на несигурноста в ирационалната реалност

 

 Капанът на благодарността (към Русия за освобождението от турско робство) е вид когнитивно изкривяване, което обикновено възниква от недоразумения по отношение на практиката на  благодарност . Служи за намаляване на тревожността .

 Един от подвидовете е сравнителната благодарност, известна също като капана „може да е по-лошо“ .Това става, когато човек  се опитва да наложи чувство на благодарност, че не е в още по-малко желана ситуация. “Ако Русия не беше ни освободила от турско робство сега щеше да се казваш Хасан”

 Русофилската благодарност към Русия за освобождението от турско робство е когнитивно изкривяване(безполезен ментален модел) .

Емоционалните тригери активиращи русофилията и конспирологията си заслужава да бъдат разгледани в отделна тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не може да слагаш знак за равенство между русофилията от една страна и недоволството от ЛБГТ плюс мигрантите от друга. Русофилията, особено в путинистката й форма, е адски вредна за България и това всеки със здрав разум го осъзнава. Но да си антипутин с нищо не пречи да си антиЛБГТ, демек да не подкрепяш опитите на едно кресливо малцинство да дискриминира хетеросексуалното мнозинство, а относно миграцията правилната политика е австралийската, а не тази на ЕС. Такива са позициите на най-адекватния евролидер в момента Джорджа Мелони, която е с класи над идиоти като Макрон, Шолц и преди него Меркел, Санчес и т.н.т.

Редактирано от skorpion1980
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, skorpion1980 said:

Не може да слагаш знак за равенство между русофилията от една страна и недоволството от ЛБГТ плюс мигрантите от друга.

  Не зная какво равенство имаш предвид? Едни и същи са причините за формирането им. Това е въпросът който разглеждам в темата.

 

Преди 32 минути, skorpion1980 said:

Русофилията, особено в путинистката й форма, е адски вредна за България и това всеки със здрав разум го осъзнава.

Може и да си прав, но кой бил вреден не ме интересува.Аз описвам механизма на създаване на русофилията.

Ти май не си разбрал за какво става въпрос в темата!?

Още по малко пък каква е правилната политика за миграцията.

Не мога да разбера защо реагираш така! Просто прочети добре какво съм написал. Предполагам, че не си обърнал достатъчно внимание. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, vvarbanov said:

Аз описвам механизма на създаване на русофилията.

Опитах се да разбера защо се създава точно русофилия. При предпоставките, които описваш в анонса се очаква пораждане на каквато и да е филия. Защо не франкофилия или германофилия, а точно русо? При какви условия би се породила англофилия? Моето очакване е при същите. Ако е така, то има нещо непълно в обяснението.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...