Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Този "Шифър" е такъв бълвоч ,че като го лгедаш ,просто си казваш- "ами ,това си е опит за отговор на "Страстите Христови" ,мнооого слаб опит".

Отново конспирации -Христос казва на великите "Конспиратори" -"Аз открито прповядвах своето учение"-навсякъде ,в Църквата има "Тайнства" ,но не и тайни ...Това евреите не можаха да го разберат вече 2000год.

• 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Чела съм "Шифъра", както и "Свещената кръв и свещения граал" - и двете книгими допаднаха. Не мисля, че има нещо нередно в това да се обсъждат такива теми, като бил ли е женен Иисус, имал ли е деца и т.н. И не виждам какво общо има това с религията по принцип. Самата християнска религия според мен няма за цел да "доказва" или "спори" за семейното положение на Христос, а да развива доброто в хората, да проповядва и защитава т.нар. "християнски добродетели", да помага на хората в търсене на надежда, опрощение и т.н. Дали Иисус е бил "просто човек"?-ами защо не всъщност, какво би променило това в същността на разбирането за християнството. Надали има нормален човек в 21 век, който мисли, че Бог е такъв, какъвто го рисуват по иконите - дядо с бяла брада, живеещ в небето.

Има един велик откъс от "Време разделно", където попът излиза от пещерата, онази, страшната, с едни дупки като очи, и започва да вика на хората, които се крият в планината, че е получил прозрение - "Бог е един, независимо как го зовем..." (цитирам по памет). Това е тема, върху която се заслужава да се размисли човек.

И още-гледала съм документален филм, който ровеше в една също много щекотлива тема за съвременната църква - фактът, че Бог е навсякъде и за да му се молиш, не е необходимо да строиш църкви и храмове и т.н. Мисля, че това като възглед, е залегнало и в богомилството.

Това са важните неща, а не дали Иисус е бил женен или не, заприличва ми на статия от жълт вестник. Дори да е бил "само човек", а не "син Божи", неговото "учение" е нещо, което определено променя света. Затова имаме "преди" и "след" новата ера.... :)

И за протокола - на мен лично "Шестото клеймо" ми направи най-силно впечатление.

И последно - наистина всеки има право на мнение. Моето е такова, нямам за цел спор или нещо подобно. :v:

• Глобален Модератор
Публикува

Нередно няма, само дето книгата е една манипулация, както впрочем е и Светата кръв и светият граал. Много привлекателна и любопитна, но всъщност ловка манипулация. Пример, как това става в днешно време... От това, че някакъв свещеник внезапно забогатял, тръгват какви ли не компилации...

По Нешънъл фжиографик един от авторите на Светата кръв... го направиха на нищо.....

• Глобален Модератор
Публикува

Когато става въпрос за художествена литература - нищо лошо. В този смисъл не мога да укоря и Дан Браун, освен че е задигнал изводите на "Светата кръв...", макар че авторските права не са моя работа.

Но "Светата кръв и свещения Граал" има претенция да е историческо изследване, доказващо по научен път истината за Христос. Тази претенция е вече твърде ангажираща. Тук нещата не опират до литературен вкус и авторски права, а до наука и критичната позиция е повече от необходима.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!