Отиди на
Форум "Наука"

ГИБИ, ЛИБИ и ...

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Аз съм лаик, но от дискусиите тук добих впечатление, че основните източници на факти от старата българска история (ГИБИ и ЛИБИ) са изключително некачествени. Ако не се лъжа датират някъде 1954 г. По факсимилните изрезки, които се дават тук  личи изключително некачествен печат, пълно е с грешки при набора на оригиналните текстове, а преводачите не са се придържали към дословен превод (както трябва да бъде), а са "облагородявали" превода според фантазията си, сякаш превеждат роман.

Не можа ли този институт към БАН за 70 години да изправи тези недостатъци? Не можа ли за 40 години, откак е възможно качване на електронен носител, това да се направи? 

Моля сведущите по въпроса да ме осветлят какво е текущото състояние? Ще има ли арменски, персийски, китайски и др. източници?

• Потребител
Публикува (edited)

Виж не знам... впрочем знам де, каква е ситуацията в БАН и като цяло в БГ науката, но това, за което ти говориш е проект. А проектите струват пари, както и желание и опит за изпълнението им. А пари... йок, до там и с желанието. Опит... има някакъв.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 21 минути, D3loFF said:

Виж не знам... впрочем знам де, каква е ситуацията в БАН и като цяло в БГ науката, но това, за което ти говориш е проект. А проектите струват пари, както и желание и опит за изпълнението им. А пари... йок, до там и с желанието. Опит... има някакъв.

Добре де, струват пари, а тези сътрудници са вземали 70 г. заплати и са си чоплели носа? Дай да им теглим сметката колко милиона са взели? Сигурен съм, че 1% от тях е достатъчен да се изпълни този проект..

• Потребител
Публикува
Преди 31 минути, Exhemus said:

Аз съм лаик, но от дискусиите тук добих впечатление, че основните източници на факти от старата българска история (ГИБИ и ЛИБИ) са изключително некачествени. Ако не се лъжа датират някъде 1954 г. По факсимилните изрезки, които се дават тук  личи изключително некачествен печат, пълно е с грешки при набора на оригиналните текстове, а преводачите не са се придържали към дословен превод (както трябва да бъде), а са "облагородявали" превода според фантазията си, сякаш превеждат роман.

Накратко:

Поредицата ИБИ (Извори за Българската История) на БАН е поредица която се издава от 1954 година (когато излиза 1 гом) досега. Условно е разделена на ЛИБИ (Латински ИБИ), ГИБИ (Гръцки ИБИ), РИБИ Руски ИБИ) и т.н. Последното издание ( засега, понеже продължава работата) мисля че е Том XXXIII.

Това е огромен труд. Не си правете илюзии. Трябва да се отсеят сведенията които са свързани с България от множество хроники в които те стоят разпръснато. Освен това в ИБИ се опитват да дават хронистите хронологично, а не както им е удобно. Това означава че като отвориш един том, в него намираш хроники от приблизетелно един и същ период, а не за един и същ. Освен това, в днешно време е много по-лесно поради наличие на информация в интернет да откриеш къде се намира конкретна хроника и съответно издание. В миналото не е било така. Каквото са намерили, това са публикували. Така че не знам какво качество на печата очаквате от книги издавани преди 60 години.

Освен това, предполагам че Вашите наблюдения са основно от раздел "Средновековна история" във форума. Там са най-старите издания и съответно най-проблемните.

Преди 51 минути, Exhemus said:

Не можа ли този институт към БАН за 70 години да изправи тези недостатъци? Не можа ли за 40 години, откак е възможно качване на електронен носител, това да се направи? 

Може, но не с жълтите стотинки с които разполага за бюджет.

Преди 52 минути, Exhemus said:

Моля сведущите по въпроса да ме осветлят какво е текущото състояние? Ще има ли арменски, персийски, китайски и др. източници?

Не знам. Но за целта ще трябват висококвалифицирани преводачи от съответните езици, които не само да превеждат, но и да са историци по съответните периоди. Това не е криминале за превод.

И пак опираме до парите.

За сравнение  - аналогичният германски проект Monumenta Germaniae Historica е започнал от 1819 година и продължава и до днес.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Monumenta_Germaniae_Historica

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!