Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Единственият елитен МУ с признати дипломи и на изток и на запад е Софийският.

Това не е вярно!

Дипломите от всички МУ-та се признават, след превод и легализация навсякъде.

Между другото, първият университет, който десетилетия е с признати в света дипломи, беше Старозагорския ветеринарно-медицински институт. Той беше единствен в БГ за дълго време.

Всеки, който завърши медицински университет в момента - без значение кой - Плевен, Варна, Ст.Загора, Пловдив или Сф - може да практикува в чужбина, стига държавата реципиент да няма други условия за лекарската практика - например Канада, която иска почти пълно изкарване на образованието отново, както и САЩ. Подобно е и положението в обединеното кралство и Холандия.

• Мнения 116
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Качеството на обучение в другите университети обаче е много... различно. Иначе би ли ме светнал от колко човека е випускът във Варненският МУ например? :smokeing:

• Потребител
Публикува
Качеството на обучение в другите университети обаче е много... различно. Иначе би ли ме светнал от колко човека е випускът във Варненският МУ например? :smokeing:

Завършил съм преди доста години и нямам представа в момента колко човека е випускът.

Колкото до качеството на обучение - всичко зависи от студента - ако има мозък в главата си да учи - ще учи, ако няма - ще се провали после в практиката си. Когато останеш насаме с пациентите по нощите, дипломите и това кой университет си завършил - нямат никакво значение. Учебници има достатъчно както на бг, така и на други езици, и който има желание - ще седне да ги прочете. Между другото, като посещавам разни международни конгреси и конференции, установявам все по-често, че ние - българските лекари сме добре подготвени. Ако болниците отпуснат пари и за апаратура - нещата ще потръгнат както трябва. Доброто е, че повечето частни болници вече се опитват да въведат редица методики, които другите държави отдавна ползват. Причината тук е чисто в държавата, която ограничаваше мисленето и развитието на хората.

Ще ти дам пресен пример - болница Токуда - оборудвана е по последна дума на медицинската техника и консумативи. Има медикаменти, които преди рядко идваха в България. Лекарите обаче там са лекари, които излязоха от другите, обикновени болници и започнаха да работят от първия си ден, което ясно идва да покаже, че подготовка има, но материалното липсва.

И запомни - в медицината, без значение къде се намираш - ако не се образоваш сам - никой няма да ти помогне! Изпуснатите материали и теми много трудно се наваксват във времето.

• Потребител
Публикува

Айде моля те като не си нясно недей да пишеш глупости.

Напротив, съвсем наясно съм! Нашите дипломи се признават в света! За САЩ, Канада, Холандия, ЮК - трябва да приравнявате с техните условия и да издържите куп приравнителни изпити. В САЩ и Канада, по никакъв начин няма да ви допуснат да практикувате с едното си идване там. В Холандия се изисква преминаване по процедурите на Nuffic, а владеенето на нидерландския е задължително за практикуване на медицина - изискват се задължително положени в самата Холандия изпити NT2 (Nederlands als tweede taal). Тази програма е изискуема за високо-квалифицираните специалисти, в която графа се числят и лекарите.

Сега се сещам, че системата е такава и за в Гърция - там съществува структура, нар. DKTSA, която определя това.

• Потребител
Публикува

Напротив, съвсем наясно съм! Нашите дипломи се признават в света! За САЩ, Канада, Холандия, ЮК - трябва да приравнявате с техните условия и да издържите куп приравнителни изпити. В САЩ и Канада, по никакъв начин няма да ви допуснат да практикувате с едното си идване там. В Холандия се изисква преминаване по процедурите на Nuffic, а владеенето на нидерландския е задължително за практикуване на медицина - изискват се задължително положени в самата Холандия изпити NT2 (Nederlands als tweede taal). Тази програма е изискуема за високо-квалифицираните специалисти, в която графа се числят и лекарите.

Сега се сещам, че системата е такава и за в Гърция - там съществува структура, нар. DKTSA, която определя това.

Сещаш се ти дрън-дрън, както казах недей да пишеш глупости.

Никакво почти пълно изкарване на образованието не се иска в САЩ. Карат се 3 изпита и толкоз. Ако си много умен можеш да ги вземеш за 1,5г.

В UK и такова нещо няма. Просто се регистрираш в техния лекарски съюз с един куп документи.

После генерално бъркаш нещата. Никой не може да ти забрани да работиш частно и без да знаеш езика в друга страна от ЕС. За работа в публичния сектор или специализация има езикови изисквания, но за признаването на правоспособност и лицензиране - няма. Дори и да има такава забрана тя е незаконна и скоро ще падне. Не случайно GMC не изискват IELTS или друг езиков тест при регистрация. Ако си мислиш, че Атинския лекарски съюз ще ти иска делта ниво по гръцки пак дълбоко се лъжеш.

Айде ходи да си осъвременяваш инфото и недей да заблуждаваш хората по този безотговорен и високопарен начин!

• Глобален Модератор
Публикува
Ще ти дам пресен пример - болница Токуда - оборудвана е по последна дума на медицинската техника и консумативи. Има медикаменти, които преди рядко идваха в България. Лекарите обаче там са лекари, които излязоха от другите, обикновени болници и започнаха да работят от първия си ден, което ясно идва да покаже, че подготовка има, но материалното липсва.

Бплица Токуда е добър пример, че болница само с модерна апаратура и некадърни медици с връзки - не се прави.

• Потребител
Публикува

Бплица Токуда е добър пример, че болница само с модерна апаратура и некадърни медици с връзки - не се прави.

мнезнам... аз имам добри впечатления от работата на колегите там...

• Потребител
Публикува
Някой може ли да подреди по елитност медицинските университети в БГ?Кой е най-елитния?

кой ще те пита това? ще те гледат дали можеш или не можеш... когато осъзнаеш че не можеш много ще стане човек от тебе... а дотогава няколко души ще убиеш или осакатиш...

• Потребител
Публикува

Това, че си дървен философ е ясно на всички.

Това, че не си наясно с нищо, относно признаването на дипломите и придобиване правото на практика в друга страна - се потвърди отново! Абсолютно неверни са нещата, които пишеш както за САЩ, така и за ЮК, така и за страните от ЕС, а също и за Гърция. Какво е законно или не - не определяш ти, а достатъчно грамотни медицински и държавни комисии към съответните държави.

Гледай си там нещата с които се занимаваш, и недей да се намесваш в теми, с които нямаш нищо общо!

• Потребител
Публикува

Ало,

Ей ти линк на GMC, ако можеш да четеш английкси ми посочи къде ги пише глупостите, за които пишеш.

Ако искаш още много линкчета ще ти извадя и не ми дръж такъв тон, щото за конкретното нещо хич не си насяно.

http://www.gmc-uk.org/doctors/registration...ister/s3_p1.asp

http://www.gmc-uk.org/doctors/registration...ce/bulgaria.asp

Аре давай сега покажи ми тъпотиите дето ги изписа за UK.

Много безхаберници в тая България ей.

И за Гърция също не се обаждай. Да ти дам линк и от там как се вади професионален лиценз по местоживеене? Гръцки рабираме ли? А ДИКАТСА няма има Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ама той вече е за хора без поданство на държава от ЕС и с диплома извън ЕС.

В САЩ имам около 10 познати приравнили и заминали. Първите държаха по 2 изпита, сега държат по 3, последният - в Атланта (практически с актьори).

Ако искаш и Австралия да обсъдим няма проблем.

• Потребител
Публикува

Ей ти линк на GMC, ако можеш да четеш английкси ми посочи къде ги пише глупостите, за които пишеш.

Ако искаш още много линкчета ще ти извадя и не ми дръж такъв тон, щото за конкретното нещо хич не си насяно.

http://www.gmc-uk.org/doctors/registration...ister/s3_p1.asp

Аре давай сега покажи ми тъпотиите дето ги изписа за UK.

Много безхаберници в тая България ей.

И за Гърция също не се обаждай. Да ти дам линк и от там как се вади професионален лиценз по местоживеене? Гръцки рабираме ли? А ДИКАТСА няма има Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ама той вече е за хора без поданство на държава от ЕС и с диплома извън ЕС.

В САЩ имам около 10 познати приравнили и заминали. Първите държаха по 2 изпита, сега държат по 3, последният - в Атланта (практически с актьори).

Ако искаш и Австралия да обсъдим няма проблем.

• Потребител
Публикува

Драги, отново да те помоля недей да пишеш глупости, да заблуждаваш младите и да вкарваш излишно инфо.

Всичките ми познати в САЩ работят като лекари.

За Гърция не ги вади тия работи те не са за нас, а както казах за завършили извън ЕС или поданици извън ЕС.

Не бъркай и специализация и държавна работа с работа по принцип. Никой не може да ти попречи в Гърция да си извадиш лиценз въз основа на българския и да си преглеждаш частно дори и да не знаеш една дума гръцки.

По отношение на GMC, таксата е 410 паунда на година и те викат на identity check, нищо не е само на хартия, това е най-важното изискване за започване на работа в UK. После имат само да ти изкарат work permit и accession card.

Сега за младежите, които не се връзват на дезинформатори като nikky:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...20081211:EN:PDF

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...005L0036:BG:PDF

Да обясня накратко - дипломите и правоспособността ви се признават навсякъде в ЕС.

Или грубо казано за UK например няма нужда да държите PLAB или някакви зверски процедури както ви обяснява nikky. Както и във всяка държава от ЕС. Вадят се дин куп хартии от МЗ, БЛС, легализира се дипломата и айде.

Друг е въпроса като ви признават дипломата каква работа ви върши това, но това е за друго обсъждане.

Друг е въпроса и дали се признават някои специализации от БГ. Защото доста от тях няма как да се признаят, т.к. не отговарят на европейските изисквания за продължителност.

• Потребител
Публикува

Четете Невски пък да видим докъде ще стигнете - до девета глуха...

Аз също по-горе написах, че нашите дипломи се признават в ЕС - вземи ми прочети изказването. На него ти първи възрази, че не било вярно...Както и да е.

Да четеш някакви линкове от интернет е едно, действителността обаче е съвсем друга.

Дано обаче има достатъчно умни глави, да не ти се връзват на измислиците.

И само едно допълнение - завършил съм медицина в Гърция - така, че знам много по-добре как стоят нещата в Гърция, а не да ми пишеш врели-некипели.

Вземи си пиши в темите от които разбираш, а не се прави на всезнаещ, защото става смешно!

Разбирам да си лекар - добре, но да нямаш нищо общо с медицината и да се ровиш в интернет, за да доказваш неверни неща е най-малкото неразумно и подвеждащо хората.

• Потребител
Публикува

Както писах не веднъж - не изнасяй факти, които не разбираш, и с които нямаш допирни професионални точки. Щом не си от бранша на една професия, то следователно не може да си компетентен по проблемите й.

• Потребител
Публикува

Компетентен съм ники, доста по-компетентен от теб.

Ако така си лекуваш пациентите както боравиш с Директива 2005/36 и приложението и в страните членки - жална им майка на горките хорица.

А за младите пак да повторя за UK, където е най-големият и динамичен медицински пазар на труда в ЕС:

Никакви изкарвания на почти цялото образования в UK няма освен в главата на ники.

1. Passport - Enclosed [ ]

2. European Primary Qualification (”Диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен ”магистър” по ”Медицина” и професионална квалификация ”Магистър-лекар”) - Enclosed [ ]

3. English translation of European Primary Qualification (”Диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен ”магистър” по ”Медицина” и професионална квалификация ”Магистър-лекар”)- Enclosed [ ]

4. Certificate of Good Standing - Enclosed [ ]

5. English translation of Certificate of Good Standing - Enclosed [ ]

6. Article 24 letter of compliancy - Enclosed [ ]

7. English translation of article 24 letter of compliancy - Enclosed [ ]

This is a certificate issued by the Bulgarian Ministry of Health stating that your qualification complies with the standards laid down in Article 24 of the Directive 2005/36/EC.

Ей това е извадка от официален e-mail от английския регулатор. Това ще ви трябва. Ако няма да специализирате дори и IELTS не ви трябва освен ако това не е изрично изискване на работодателя. Подобно е положението и във всички останали страни от ЕС.

• Потребител
Публикува

Не ми се водят безсмислени спорове! Подай си документите и ела да се обадиш, когато те назначат ей така въз основа на мейли и директивата на ЕС. Ако не ти е известно да ти обясня, че ЕС даде под съд страни като Франция, Белгия, Люксембург, Португалия, Австрия, ЮК че не ни признават дипломите, нищо че сме вече членове на ЕС. Те са се съгласили да ги признаят, а ЕС ще им отмени наложените милиони евро глоби, но кога ще стане това? А това, че до 2012 г. имаме забрана за достъп до пазара на повечето членки от ЕС?

А колкото до компетентността ти - крайно се съмнявам за каквато и да било такава. За моите болни - не се коси, достатъчно добре се справям. Има кой да го оцени.

И накрая - върви в други теми, а не в такава, в която само объркваш хората и ги захранваш с напразни надежди.

Добре би било повече да не отговаряш в тази тема!

• Потребител
Публикува

Като те гледам какъв си нервак и дезориентиран освен да работиш някоя измислена специалност като сексология и да си лафиш с хората по цял ден за глупости не виждам какво друго можеш да вършиш.

Точно аз в тази тема препоръчах, който може да учи в чужбина, сега пък съм ги бил захранвал с празни надежди.

Наясно съм с проблемите при признаването на професионални квалификации, но те не са такива каквито ти ги описваш. Няма такива глупости като почти изцяло изкарване на образованието наново нито в UK, нито в USA.

Проблемите са съвсем други, да не говорим, че можеш да си намериш работа в ЕU/ЕЕА и без да ти е призната дипломата и да имаш регистрация при съответния регулатор, но не можеш да започнеш да работиш легално без регистрация и евентуален work permit (ако е необходим).

• Потребител
Публикува

Специалността ми си е много добра! Имам достатъчно специализации зад гърба си в чужди школи и университети, за да знам как се практикува медицина в страните членки и нечленуващи в ЕС.

Това, че четеш интернет е добре, но чак и да си повярваш за това, което може да пише там, че се случва на секундата - е нелепост! Нека само да те светна за още 2 неща относно ЮК и Германия например - ако не си специализирал в тези държави, в срок от 4 години от назначаването ти, ти се провеждат по държавно изискване между 4 и 8 колоквиума, в зависимост от специалността и едва тогава могат да ти подсигурят правото на безсрочен договор към някоя болница. Т.е. в тези 4 години, практически ти изкарваш един курс специализация по техните изисквания, като издържиш изпитите (колоквиумите) могат и да ти предложат работа. Ако започнеш да специализираш там отначало след завършването си в Бг, там можеш да работиш само като асистент-лекар, едва в края на специализацията, вече придобиваш право на практика, с препоръката, която ти се издава от научния ръководител. В зависимост от държавата правото на специалист го придобиваш или чрез препоръка, или чрез изпит.

И накрая - не заблуждавай хората! Не могат да излязат на хал от България и да ги направят лекари в първата болница, в която поискат това да се случи. Има определени процедури за всяка държава, които трябва да се преминат.

• Потребител
Публикува

Ти си типично инатливо българче, което не желае да си признае грешките. С удоволствие бих ти го доказал нагледно, ама няма да го направя.

Продължавай да списваш уникални статии за удоволствието от аналния секс и женените хомосексуалисти.

Желая ти успех.

• Потребител
Публикува

Това какви статии списвам е проблем на науката, която работя, а не твой. Това, че се пишат статии за реални и съществуващи неща, които са премълчавани и скривани дълго време в държавата ни, не означава, че не съществуват, а напротив - липсвала е смелост, да бъдат изказани и обсъдени. Това, че ти не разбираш някаква материя, не значи, че и другите на я разбират. Чети и се ограмотявай, а не бъди псевдофилософ.

Щом искаш да докажеш, колко си прав в това, хайде - задача:

1/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в Португалия, от българи с бг диплома.

2/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в Италия, от българи с бг диплома.

3/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в Бразилия, от българи с бг диплома.

4/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в Китай, от българи с бг диплома.

5/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в Сингапур, от българи с бг диплома.

6/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в ЮАР, от българи с бг диплома.

7/ Условия, ред, документи и права за практикуване на медицина в Кения, от българи с бг диплома.

Следват и други...

• Потребител
Публикува

От UK, Холандия и USA се прехвърляме на Кения и Китай.

Дреме ми за Кения, Бразилия и Китай.

Последен постинг по темата.

Ако някой има интерес какво е необоходимо за да се работи легално в UK на ЛС. В момента мои приятели заминават за Франция и Германия. Нямат никакъв проблем с призанаването на дипломите и специализацията. В Испания е бъкано с български лекари. В USA вече писах, че имам 10на познати. Не е лесно да се издържат изпитите, но никой не те кара да учиш наново.

В Португалия и Италия не може да е много по-различно защото процедурата е почти една и съща навсякъде в ЕС.

• Потребител
Публикува

Който не слуша ники и иска да бачка в UK получава следното писмо:

Your GMC reference number: ......

Dear Dr ......................

I am pleased to tell you that we have recognised your qualification for the purpose of full registration under Section 3 of the Medical Act. To complete the process we now need you to attend an identity check and bring with you the original documents listed below.

The next step is for you to make an appointment to visit our London or Manchester office. You can book and cancel appointments by logging into MyGMC via our website.

Both of our reception offices are open between 08:00 and 18:00 Monday to Friday, so you can visit at a time that is convenient to you.

Our London office is situated at Regent’s Place, 350 Euston Road, London NW1 3JN. The nearest tube station is Great Portland Street.

Our Manchester office is situated on the 5th Floor, St James’s Buildings, 79 Oxford Street, Manchester M1 6FQ. The nearest train station is Manchester Oxford Road.

You must submit the following original documents when you complete your identity check:

1. Passport

2. European Primary Qualification

3. English translation of European Primary Qualification

4. Certificate of Good Standing

5. English translation of Certificate of Good Standing

6. Article 24 letter of compliancy

7. English translation of Article 24 letter of compliancy

8. Employers reference to cover the period from 28 May 2004 until 10 May 2006

9. Original Final Declaration dated 16 June 20069

Details from your passport will be taken and retained and a digital photograph will be taken of you for our records.

The photograph will be made available to employers so that they can be assured of your identity when you start work. It will also help prevent anyone stealing your identity in the future.

You will need to attend your identity check by 17 September 2009, otherwise you may need to submit a new application and original documents.

Please note you must bring ALL the documents listed in this letter. The documents must be originals. If you fail to submit all of the documentation required your application for registration will be delayed.

If you have any questions please contact us on the number below.

Yours sincerely

Lynsey McAuliffe

Applications Adviser

Registration Directorate

Telephone: 0161 923 6602 (+44 161 923 6602 begin_of_the_skype_highlighting +44 161 923 6602 end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting +44 161 923 6602 end_of_the_skype_highlighting from outside the UK )

Website: www.gmc-uk.org

Unless otherwise expressly agreed by the sender of this email, this communication may contain privileged or confidential information which is exempt from disclosure under UK law. This email and its attachments may not be used or disclosed except for the purpose for which it has been sent.

If you are not the addressee or have received this email in error, please do not read, print, re-transmit, store or act in reliance on it or any attachments. Instead, please email the sender and then immediately delete it.

General Medical Council

St James Building, 79 Oxford Street, Manchester, M1 6FQ

Regents Place, 350 Euston Road, London, NW1 3JN

The Tun, 4 Jacksons Entry, Holyrood Road, Edinburgh, EH8 8AE

Regus House, Falcon Drive, Cardiff Bay, CF10 4RU

9th Floor, Bedford House, 16-22 Bedford Street, Belfast, BT2 7FD

The GMC is a charity registered in England and Wales (1089278) and Scotland (SC037750)

• Потребител
Публикува

Здравейте,в тази тема ми се иска да получа отговор на въпроси които ме вълнуват,тъй като компетентните за тази цел органи не могат или по скоро не им се занимава да ми ги разяснят или в най-лошия случай,просто са некомпетентни.Става въпрос за следното...най-накрая си избрах специалност,която ми допада,но това което не мога да реша е дали да кандидатствам за платена специализация или за клинична ординатура?Така и не можах да разбера относно клиничната ординатура,ако откажа прословутото разпределение,което много ме безпокои,какво обещетение дължа на МЗ-дали само таксите от 180 лева месечно,изплатени за теоритичното ми и практично обучение или и възнаграждението от 2 минимални заплати,получавано през този период?Какви точно осигуравки се плащат и въобще плащат ли се?Много ще съм благодарна за повече информация,както и съвет относно предимствата и недостатъците на 2-та варианта.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

:doh::doh::doh::doh::doh::doh::doh::doh:

Пресвета дево:)))) Тая тема може да се дава за пример: "Как не трябва да се пише във форум!"

А, анелчето какво въпросче пусна - срам за целия раздел е туй...

Модераторите, според мен, трябва да отделят такива теми в специален раздел, в който да показват какво не се толерира във форума. Беше ми направена забележка за езика, която изцяло съм приел, разбирайки, че може да е ясно и занимателно, дори и да не звучи кръчмарски. Тоя начин на дискусия, то не е и дискусия, при който единствената цел на участващите е да се качат на главата на другия е по-грозен от всеки жаргон. За въпроси от типа на анелчето, няма какво да се говори, все едно не е форум и не е медицина - ми е чат... :dry:

"Срамота!!!", както казват бабките... :lac:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!