Отиди на
Форум "Наука"

Пиенето на младини уврежда дълготрайно мозъка


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

https://www.vesti.bg/sviat/ucheni-pieneto-na-mladini-uvrezhda-dylgotrajno-mozyka-6214211

 

Пиенето на младини уврежда дълготрайно мозъка

Невроните, отговорни за предаването на сигнали в мозъка, претърпяват промени, подобни на тези, характерни за когнитивното увреждане

Учени от Пенсилванския държавен университет доказаха, че тежкото пиене в ранна зряла възраст може да причини дългосрочно увреждане на мозъка. Изследването, проведено върху мишки, е публикувано в списание Neurobiology of Aging.

Проучването установи, че невроните, отговорни за предаването на сигнали в мозъка, претърпяват промени, подобни на тези, характерни за когнитивното увреждане. Тези промени засягат баланса между възбудителните пирамидални неврони и инхибиторните GABAergic неврони, което може да наруши способността на мозъка да се адаптира към сложни задачи.

Беше проведен експеримент с препиване при мишки, симулирайки човешката склонност към препиване през уикендите. Мишките получават достъп до алкохол на всеки четири дни в продължение на четири седмици, съответстващи на ранна зряла възраст. След това алкохолът беше напълно елиминиран за шест месеца, което се равнява на няколко десетилетия живот при хората.

Учените установили, че дори след дългосрочно въздържание от алкохол, пирамидалните неврони показват намалена възбудимост, което затруднява предаването на сигнали. Това е подобно на ситуация, при която „педалът на газта“ на мозъка изисква повече усилия, за да се активира. В същото време GABAergic невроните стават по-податливи на възбуждащия невротрансмитер глутамат, който се свързва с когнитивен спад при деменция.

Промените в невроните, причинени от прекомерно пиене, изглеждат подобни на тези, наблюдавани при невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Това предполага, че ранното препиване може да бъде фактор, допринасящ за когнитивното увреждане в напреднала възраст, дори ако пиенето е спряно преди десетилетия.

Авторите на изследването подчертават, че когнитивните здравословни проблеми, причинени от ранното пиене, могат потенциално да бъдат предотвратени или смекчени. Те също така планират по-нататъшни изследвания, насочени към намирането на терапевтични средства, включително използването на соматостатин за възстановяване на невронната функция.

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, makebulgar said:

https://www.vesti.bg/sviat/ucheni-pieneto-na-mladini-uvrezhda-dylgotrajno-mozyka-6214211

 

Пиенето на младини уврежда дълготрайно мозъка

Невроните, отговорни за предаването на сигнали в мозъка, претърпяват промени, подобни на тези, характерни за когнитивното увреждане

Учени от Пенсилванския държавен университет доказаха, че тежкото пиене в ранна зряла възраст може да причини дългосрочно увреждане на мозъка. Изследването, проведено върху мишки, е публикувано в списание Neurobiology of Aging.

Проучването установи, че невроните, отговорни за предаването на сигнали в мозъка, претърпяват промени, подобни на тези, характерни за когнитивното увреждане. Тези промени засягат баланса между възбудителните пирамидални неврони и инхибиторните GABAergic неврони, което може да наруши способността на мозъка да се адаптира към сложни задачи.

Беше проведен експеримент с препиване при мишки, симулирайки човешката склонност към препиване през уикендите. Мишките получават достъп до алкохол на всеки четири дни в продължение на четири седмици, съответстващи на ранна зряла възраст. След това алкохолът беше напълно елиминиран за шест месеца, което се равнява на няколко десетилетия живот при хората.

Учените установили, че дори след дългосрочно въздържание от алкохол, пирамидалните неврони показват намалена възбудимост, което затруднява предаването на сигнали. Това е подобно на ситуация, при която „педалът на газта“ на мозъка изисква повече усилия, за да се активира. В същото време GABAergic невроните стават по-податливи на възбуждащия невротрансмитер глутамат, който се свързва с когнитивен спад при деменция.

Промените в невроните, причинени от прекомерно пиене, изглеждат подобни на тези, наблюдавани при невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Това предполага, че ранното препиване може да бъде фактор, допринасящ за когнитивното увреждане в напреднала възраст, дори ако пиенето е спряно преди десетилетия.

Авторите на изследването подчертават, че когнитивните здравословни проблеми, причинени от ранното пиене, могат потенциално да бъдат предотвратени или смекчени. Те също така планират по-нататъшни изследвания, насочени към намирането на терапевтични средства, включително използването на соматостатин за възстановяване на невронната функция.

И?

  • Потребител
Публикува
Преди 10 часа, Skubi said:

И?

Еми заключението е важно, че алкохола е вреден в дългосрочна перспектива, а не само в краткосрочна.

Който си мисли, че като се насвятка вредните въздействия от пиенето ще приключат след махморлука, се заблуждава. 

Това проучване, заедно с другото, според което сивото вещество намалява дори от най-малките количества алкохол, са аргументи в посока към ограничаване на продажбите на алкохол, увеличаване на възрастта за забрана за употреба и продажба на алкохол и т.н.

  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Еми заключението е важно, че алкохола е вреден в дългосрочна перспектива, а не само в краткосрочна.

Който си мисли, че като се насвятка вредните въздействия от пиенето ще приключат след махморлука, се заблуждава. 

Това проучване, заедно с другото, според което сивото вещество намалява дори от най-малките количества алкохол, са аргументи в посока към ограничаване на продажбите на алкохол, увеличаване на възрастта за забрана за употреба и продажба на алкохол и т.н.

Аха.

Както и всичко друго с което прекалиш. Ако консумираш с мярка почти нищо не ти вреди...Нали имаше един персийски владетел ако добре си спомням, който редовно консумирал коктейл от разни отрови, за да свикне и да не могат да го отровят. Накрая му срязали гръкляна, ако добре си спомням.

Така, че по тозу весникарски булварски стил, тогава би трябвало да се почне от белият хляб, през разните ферментирани и оскислени продукти, чрез производството на милион вида преработени многократно месни и зеленчукови продукти, чак до ГМО модицифираните растения, животни....

И така, ще стигнеш до извода, че животът е най-вредното нещо. Защото освен Свети пророк Илия е единственият човек, възнесен жив на небето. Всички други умираме. Включително и Исус Христос.🤣😂🤣

  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Skubi said:

Аха.

Както и всичко друго с което прекалиш. Ако консумираш с мярка почти нищо не ти вреди...Нали имаше един персийски владетел ако добре си спомням, който редовно консумирал коктейл от разни отрови, за да свикне и да не могат да го отровят. Накрая му срязали гръкляна, ако добре си спомням.

Така, че по тозу весникарски булварски стил, тогава би трябвало да се почне от белият хляб, през разните ферментирани и оскислени продукти, чрез производството на милион вида преработени многократно месни и зеленчукови продукти, чак до ГМО модицифираните растения, животни....

И така, ще стигнеш до извода, че животът е най-вредното нещо. Защото освен Свети пророк Илия е единственият човек, възнесен жив на небето. Всички други умираме. Включително и Исус Христос.🤣😂🤣

Не е само весникарски стил, а е научно проучване - Alcohol consumption confers lasting impacts on prefrontal cortical neuron intrinsic excitability and spontaneous neurotransmitter signaling in the aging brain in mice.

А другото проучване за сивото вещество показва, че при алкохола вредата е и когато не прекаляваш. Пиеш по една биричка на ден и след 30 години ще си с по-малко сиво вещество от онези, които не са изпили въпросните 5500 литра бира.

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

А другото проучване за сивото вещество показва, че при алкохола вредата е и когато не прекаляваш. Пиеш по една биричка на ден и след 30 години ще си с по-малко сиво вещество от онези, които не са изпили въпросните 5500 литра бира.

Въпросът е, доколко това е лошо? Доколко ти пречи да се реализираш в живота?

Има доста изследвания, свързващи интелигентността с размера на мозъка. Интересното е, че размерът на мозъка на неандерталеца и древният крьоманьонец са доста по-големи от този на съвременният човек. По намерените черепи размерът на мозъка на неандерталците се оценява на 1500 кубически сантиметра, средният размер на мозъка на съвременните хора е около 1350 кубически сантиметра.

Логично е в по-голям мозък да има повече нервни връзки, и казано на прост език, неандерталците са били по-интелигентни от съвременните хора. Интелигентността не се свежда до наличие на определени знания, квантова физика и т.н., а до наличие на определени умения.

Древният човек е трябвало да се справя със всякакви предизвикателства. Като го подгони мамут, трябва бързо да съобразява как да се спаси, като му се наложи да пали огън, трябва да съобразява околната среда какво му предлага, като трябва да търси храна, пак трябва да има умения да се ориентира в околната среда. Затова и му трябва по-голям мозък.

Какво прави съвременният човек? Ако го подгони мамут, се обажда на службата за борба с мамутите (хлебарки, змии, крокодили), те идват и решават въпроса. Ако трябва да пали огън, купува си запалка или кибрит без да се замисля. Ако е гладен, най-близкият магазин е на разположение.

Тоест съвременните хора са изградили своего рода колективен интелект, който спомага и мозъкът на съвременният човек да не изисква толкова връзки, следователно обем и интелигентност.

Тоест човек и с по-малък мозък може да се справя успешно със задачите си, ползвайки като патерица колективният интелект.

Има интересен медицински случай, в който човек, на практика без мозък, живее съвсем нормален живот и не забелязва някаква разлика. Чак като го заболял крака, отишъл по доктори и му открили особеността, че има хидроцефалия и в главата има течност, а не мозък. Ето статията, Brain of a white-collar worker

Така че в намаляването размера на мозъка, в съвременни условия няма нищо толкова страшно.

Каква полза тогава има в пиенето? От край време всякакви творци, писатели и научни работници говорят (и на практика доказват), че алкохолът - в някакви все пак разумно малки дози - спомага творческата дейност. Да не давам примери, Хемингуей е само на върха на пирамидата.

Ето стихотворение, написано от Дилън Томас, известен с пиянството си, и починал от прекомерно пиене:

Не си отивай кротко в тъмнината!
Пред здрача да беснее старостта!
Вий, вий срещу смъртта на светлината!

Мъдрецът, в края си приел съдбата
не смогнал с реч да освети нощта,
не си отива кротко в тъмнината.

Добрият мъж, изхвърлен от вълната,
оставил крехките си дни в ширта,
вие срещу смъртта на светлината.

Безумецът, възседнал синевата,
разбрал, че сам е внесъл тук скръбта,
не си отива кротко в тъмнината.

Суровият, прогледнал в слепотата
за метеорите на радостта,
вие срещу смъртта на светлината.

И ти, мой татко, сам на висотата,
ругай, ридай с плача на яростта!
Не си отивай кротко в тъмнината!
Вий, вий срещу смъртта на светлината!

Добро, нали! Е, на английски звучи и по-ритмично... Ето какво е написал човек с намалял мозък според проучванията...

Да, прекаляването с алкохола наистина е вредно.

 

 

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 19 минути, scaner said:

Каква полза тогава има в пиенето? От край време всякакви творци, писатели и научни работници говорят (и на практика доказват), че алкохолът - в някакви все пак разумно малки дози - спомага творческата дейност. Да не давам примери, Хемингуей е само на върха на пирамидата.

Пиандетата-творци мисля вече ги обсъждахме. Не само че умират от пиенето, но и умират много млади. Хемингуей на 61, Джек Лондон на 40, Фицджералд на 44, Толуз-Лотрек на 36, Ван Гог на 37, Дилан Томас на 39...

А доколко щяха да напишат по-доби или по-лоши неща без алкохола няма как да знаем.

Стивън Кинг е добър пример, че алкохолика може да пише и когато е алкохолик и когато откаже пиенето. Ранните му творби, когато е бил алохолик са по-добри, но тогава е бил и по-млад и съответно пипето му е секло по бързо. А като остарее става по-бавен, по-несъобразителен и т.н., и все повече зависи от социума и кръга от хора с които се е заградил.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, scaner said:

От край време всякакви творци, писатели и научни работници говорят (и на практика доказват), че алкохолът - в някакви все пак разумно малки дози - спомага творческата дейност.

Това е мит. Даже и мит не е,а 100%-ова лъжа. Да,доста творци пият,но НЕ и по време на самият творчески процес...

  • Потребител
Публикува (edited)

Малко от заключенията:

"Смятаме, че дългосрочните ефекти от умерената консумация на алкохол въпреки продължителното въздържание са забележими. Ние демонстрираме, че индуцираните от алкохола промени в мозъчната сигнализация продължават месеци след спиране на консумацията, което означава, че взаимодействията между алкохолните дефицити и общото стареене и когнитивен спад имат трайно ехо, въпреки спирането на пиенето. Това откритие е важно за начина, по който разглеждаме здравето на мозъка при застаряващите предишни пиячи, особено след като човешката литература предполага, че обилната консумация на алкохол на средна възраст изглежда изостря когнитивния спад при хората въпреки дългосрочното въздържание (Sabia et al., 2014)."

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, deaf said:

Това е мит. Даже и мит не е,а 100%-ова лъжа. Да,доста творци пият,но НЕ и по време на самият творчески процес...

Е, нямаш никакъв опит очевидно.

Може да се пие всякак, зависи каква цел преследваш. Можеш да пиеш да се опияниш за да изградиш хрумката, която после да реализираш (това е по-ефективно с наркотици, но не препоръчвам). Но може да пиеш и да твориш едновременно. Точно в тоя момент се появяват крилата и лекотата, и това което тогава ти хрумне може да е много ценно.

Сравнително скоро сред бивши колеги стана дума за едни програми, писани преди почти 35 години. Там имаше варварски ограничения по памет и скорост: един цикъл на програмата трябваше да се извършва за под 100 микросекунди, а там освен очакването на входните дании трябваше междувременно и да се изчислява специална сложна контролна сума. Седмици наред мъчехме тоя проблем, и не става и не става, трябва да се слага по-скъп и бърз хардуер. И на някакво събиране пийнахме малко, компютъра пред нас, и веселящки аз казвам - дай да опитаме нещо идиотско. И написах наистина нещо доста нестандартно, което обаче изведнъж заработи и се вмести в ограниченията. После на трезва глава многократно обсъждахме аджеба защо наистина работи, така и не стигнахме до съгласие. Но написаният алгоритъм работеше устойчиво и така си остана да се ползва, неизучен.

Има един лимит на пиене, който е продуктивен в това отношение, и той за всеки е различен. Ако го надвишиш, минаваш в пиянски истории, и алкохолът почва да те затормозява.

Иначе да, към алкохола може лесно да се привикне, и много хора се хвърлят - дай, щом помага, още, още. И лесно се пропиват, човек е алчен към слава... Примерите които даде Макето по-горе.

  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, scaner said:

нямаш никакъв опит очевидно.

Точно обратното. Аз съм художник и на няколко пъти рисувах подпийнал и на другия ден хвърлих нарисуваното в кошчето за боклук. Говорим за изкуство,а не за наука. В науката някои психофизически "отклонения" да ги наречем,може да помогнат,но не и в изкуството.

  • Потребител
Публикува

Ето малко и от другата статия при проучването на хора, а не на мишки:

"При мъжете няма разлики в когнитивния спад сред въздържателите от алкохол, отказващите се от алкохол и тези, които пият лек или умерен алкохол (<20 g/d). Въпреки това, консумацията на алкохол ≥36 g/d е свързана с по-бърз спад във всички когнитивни области в сравнение с консумацията между 0,1 и 19,9 g/d: средна разлика (95% доверителен интервал) в 10-годишен спад в глобалния когнитивен резултат = -0,10 (-0,16, -0,04), изпълнителна функция = -0,06 (-0,12, 0,00) и памет = -0,16 (-0,26, -0,05). При жените, в сравнение с тези, които пият 0,1 до 9,9 g / ден алкохол, 10-годишните въздържатели показват по-бърз спад в глобалния когнитивен резултат (-0,21 [-0,37, -0,04]) и изпълнителната функция (-0,17 [-0,32, -0,01])."

Alcohol consumption and cognitive decline in early old age

 

Така 2 бири на ден, тоест 60 г. етанол, са вече твърде много и ефектите ще се усетят забележимо. При половин бира ефектите са незабележими спрямо въздържателите.

Проблемът е обаче, че никой не пие само половин бира или само един шот.

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 14 минути, deaf said:

Точно обратното. Аз съм художник и на няколко пъти рисувах подпийнал и на другия ден хвърлих нарисуваното в кошчето за боклук. Говорим за изкуство,а не за наука. В науката някои психофизически "отклонения" да ги наречем,може да помогнат,но не и в изкуството.

Ами ето какво казва изкуственият интелект на простият въпрос кои художници са творили под действие на алкохола. Все известни имена. Явно не на всеки му действа позитивно, а и зависи от дозата:


1. Винсент ван Гог

  • Ван Гог е известен със своето психологическо и емоционално състояние, както и със склонността си към абсент (популярен по онова време алкохолен ликьор). Той твърдял, че алкохолът понякога му помагал да отключи творческата си енергия, въпреки че това често влошавало неговото психическо и физическо здраве.
  • Някои от най-емблематичните му картини, като „Звездна нощ“, са създадени в периоди на интензивна емоционална нестабилност, но няма директни доказателства, че е бил пиян, докато е рисувал.

2. Андре Дерен

  • Един от представителите на фовизма, Дерен понякога използвал алкохол като средство за освобождаване на въображението си. Неговите ярки и експресивни картини често са свързани с чувството за спонтанност, което може да бъде подсилено от влиянието на алкохол.

3. Карел Апел

  • Художникът, свързан с движението CoBrA, често твърдял, че работи най-добре, когато е под въздействието на алкохол. Неговите творби са експресивни и понякога хаотични, което отразява свободата на духа, която вероятно е постигал чрез пиене.

4. Франсис Бейкън

  • Ирландският художник Франсис Бейкън често съчетава алкохола със своя работен процес. Той е известен с драматичните и мрачни изображения, които често отразяват неговите вътрешни конфликти. Смята се, че Бейкън понякога рисувал след дълги нощи, прекарани в барове.

5. Джаксън Полък

  • Полък, известен с иновативната си техника на капково рисуване, често е злоупотребявал с алкохол. Въпреки това, някои от най-важните му творби са създадени в периоди, когато е бил трезвен, но е възможно влиянието на алкохола да е повлияло на неговата артистична смелост.

6. Анри Тулуз-Лотрек

  • Тулуз-Лотрек, прочут с плакатите и сцените от нощния живот в Париж, редовно консумирал абсент и други спиртни напитки. Въпреки това, той успявал да създава живи и динамични изображения, които улавят енергията на кабаретата и буржоазната бохема.

7. Егон Шиле

  • Шиле често е рисувал под въздействието на алкохол. Неговите експресивни и силно емоционални портрети често са описвани като въплъщение на вътрешната му борба, която може да е била изострена от пиенето.

8. Едвард Мунк

  • Авторът на „Викът“ често е изпитвал силни емоционални и психологически сътресения, които са го довели до злоупотреба с алкохол. Въпреки това той успявал да използва тази енергия, за да създава мощни и емотивни произведения.
  • Потребител
Публикува

Много хубава тема! Да, редовната употреба на алкохол е много опасна за мозъка. Ето по-долу едно видео с едно интервю на д-р. Даниел Амен, който по негови думи през дългата си кариера е сканирал над 250 000 мозъка. 

Накратко:

- вече са толкова напред, че могат да различат само по скана на мозъка дали човек е претърпял физическа или емоционална травма

- абсолютно никакъв алкохол/спирт, дори в пяната за бръснене, никакви афтършейви и тем подобни

- няколко удара по главата през живота на човек след години могат да окажат сериозно влияние

- от спортовете най-малко страдат от проблеми с мозъка тенисисти на корт и на маса, футбол и бойни спортове изобщо не са в статистиката

- и още много други интересни факти

 

  • Глобален Модератор
Публикува
On 24.11.2024 г. at 17:22, makebulgar said:

Така 2 бири на ден, тоест 60 г. етанол

това как го сметна?

при мен излизат 10г етанол в литър бира

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Gravity said:

Възможно е, но прилича на въздържател.

Като знам германските порядки ако не пиеш бира в Хофбройхаус въобще няма да те пуснат там 

  • Потребител
Публикува

Хайнц Линге – най-близкия асистент на Фюрера – пише,че той често е давал или ходел на приеми с отрупани трапези и не може да не си е посръбвал от чаша вино,например.

Докато Тръмп изглежда въобще не близва алкохол. Което обаче може да се дължи на съвсем нормална рефлекторна реакция – брат му е починал от алкохолизъм. И организмът на Тръмп може инстинктивно да отхвърля алкохола...

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 13 минути, deaf said:

Хайнц Линге – най-близкия асистент на Фюрера – пише,че той често е давал или ходел на приеми с отрупани трапези и не може да не си е посръбвал от чаша вино,например.

 

Хитлер все пак е художник.А от тях въздържатели няма.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!