Отиди на
Форум "Наука"

Нов, непознат тип печат на Симеон с католическа корона доказва, че папата го е признал за император на ромеите, както свидетелствува Блазиус Клайнер

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Приятелю по времето на цар Симеон няма католици и правосрамни.Всички са просто християни.

• Потребител
Публикува (edited)

Как пък все има нещо "изпуснато", нещо неясно, нещо... нещо, за да обясним каквото на нас ни харесва? Има изпуснато, да, този който ги е превеждал на глава като малък.

Според мен изобщо не пише Симеон на нито един от печатите (понеже не пише Симеон), ами на единия пише:

CVM ധNЄN XPIC BAСIΛЄ POMЄധN - С(В) Единия Христос, Василевс на Ромеите

А на другия:

CVM ധNЄN XPIC СIΛЄ POMЄധN или CVM ധNЄN XPIC ОIΛЄ POMЄധN

Което е или съкращение на горното BAСIΛЄ (което се е изтрило и няма такова нещо RAСIΛЄ) или е СIΛЄ/ОIΛЄ:

С(В) Единия Христос, Спасител на Ромеите

или

С(В) Единия Христос, който е сред Ромеите

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, deaf said:

Един лаишки въпрос. Кога християните в Европа се разделят на католици и православни?

Източно-западната схизма (разкол),[1] позната и като Великата схизма[2] (този термин по-късно се използва за Папската схизма), е институционно-политическо и духовно разделение на християнската църква на два основни дяла – римокатолицизъм и източно православие. Разколът между Рим и Константинопол бележи началото си от 1054 година.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Източно-западна_схизма

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, deaf said:

Един лаишки въпрос. Кога християните в Европа се разделят на католици и православни?

Приема се че е 1054 година но вероятно е по късно.

• Потребител
Публикува

Те -  противоречията прераснали от антагонизъм между Рим и Константинопол са много преди 1054 г.  Започва се още от признаването на Карл за император на Рим, защото по това време в Константинопол управлява император жена - Ирина Сарантапихина, а това не става.  Натам несъгласията ескалират до открита конфронтация и се стига до ...Великата Схизма

Това разбира се, да не пречи на труда на уважаемия автор ...дон natan  с малко повече напън да изкара Симеон ...общо-планетарен император : от сюр-реалистичните му печати треперят от Маяните в Гватемала до Тан в Китай

Единственият император ! 

• Потребител
Публикува

Само и аз ако е възможно да се включа със един сравнително лаишки въпрос?

Защо приемаме на 100 % автентичността на това?

Абстрахирам се от свободните съчинения от пост N1 , но те са си актуални за автора, все пак там си пишем каквото както ни дойде, ама пък сме и в Ретрограден Меркурий, което засилва силата на включванията.

По автентичността:... :

1) Стилът изглежда доста по съвременен... и на Христос, ама и от другата страна и в самите надписи. "Католическата" корона също я отписвам....

2) Патината няма никакви равномерности....от едната страна имаме добро изобилие, ама от другата няма никой

3) Грешките при надписа....не мисля че предвид колко ревностно се приема че титлата е нормално да имаме липсата на BA отпред.....нали все пак Симеон ревностно я е търсил...та за печат точно там ще имаме липси (грешки)

4) Имам странно чувство, че виждам следи от шуплички, ама това може да си е от снимките.

5) Описанието:

"Acquired on the London art market in the late 1980s-1990s. From the family collection of an East London, UK, gentleman" Ей този тип описание за произход от стара колекция на 30 години от Европа, странно често се вижда при ментета. Не че не може да е от стара колекция, просто тогава пише Ex Thomas Edison Colection (примерно...измислих си го)

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, roca said:

Хубав въпрос! Не мога да ти отговоря на повечето въпроси, поради липса на един куп данни, но според мен някой ще изгори с няколко хиляди евро на този аукцион, мислейки си, че купува печат на Симеон, който изобщо може да не е (и най-вероятно не е) негов.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, D3loFF said:

Хубав въпрос! Не мога да ти отговоря на повечето въпроси, поради липса на един куп данни, но според мен някой ще изгори с няколко хиляди евро на този аукцион, мислейки си, че купува печат на Симеон, който изобщо може да не е (и най-вероятно не е) негов.

Мисля че този въпрос приключи на 4300 Евро без таксите и без транспорти ;)

Вече дали някой е изгорял....ако да, жив и здрав, както се казва.

Аз го вмъквам като тема, понеже наистина има доста сериозно съмнение откъм автентичността на самият печат (не само от мен), а отговорът на самият аукционер, който към този момент няма да си позволявам да цитирам, е като цяло "абсурден". Все пак звучат като : " Едни хора го гледаха и казаха: "Истински е!"

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, D3loFF said:

Иначе дали по-долният има надпис CVMеധN (или подобен) и дали е насочен към Симеон, по скоро ДА, не съм съгласен с с твоят прочит на превод, понеже това е доста доста базов печат и той би бил изглеждал различно, т.е. има масови типове печати, които обикновено разглеждат много ниски държавни позиции (но важни да имат администрация), но нито самото "менте", нито другият пример, не изглеждат такива

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, roca said:

И аз имам някои съмнения!

На аверса се вижда прикрепена пръст върху патината. Почистени са само най високите части на релефа. Така подробностите изпъкват много по добре и печатът изглежда по привлекателен.

Този начин на репатиниране е широко използван при нанасяне на пустинна патина. Бедата е там, че при  него често се губят признаците на автентичност. Репатиниране се прави както на автентични артефакти, така и на фалшификати. Това обаче пречи на определянето и  генерира съмнения .

• Глобален Модератор
Публикува

Смятам, че заключението на roca. потвърдено и от vvarbanov, решава въпроса и слага окончателно точка на тази тема.

• Потребител
Публикува (edited)

Считам че това е менте "фентъзи" сглобка която използва за лице анонимен фолис на Йоан Цимиски и за  опако печат на Симеон  I  Мизиец  като Василевс на ромеите който обаче е оригинален във висок константинополски стил с което и се доказва че е бил 40 я Василевс на ромеите Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване

П.П. изпратих молба до аукциона да свалят този лот на база горните основания като фентъзи сглобка 

Редактирано от natan
  • Глобален Модератор
Публикува

По-скоро "имал претенция да бъде 40-я василевс на ромеите" (за номера не съм особено сигурен, но ме мързи да броя).

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, T.Jonchev said:

По-скоро "имал претенция да бъде 40-я василевс на ромеите" (за номера не съм особено сигурен, но ме мързи да броя).

Хайде сега и ти, като теа от ЦИК...3.999-ия василевс на ромеите

• Потребител
Публикува

Хвърлих един бърз поглед над Йорданов и може и да съм пропуснал нещо, но не виждам никъде изписано името на Симеон като CVMധN. Не ми е известно и в старобългарския "е"-то да е било пропускано освен евентуално като преписваческа грешка или повреда в ръкописа. roca и vvarbanov да кажат доколко подобно явление е типично за ментета, наред с липсващото ВА-/RA- от василевс, което очевидно не е повреда, а просто си липсва.

Дали наистина става въпрос за менте или за нещо друго?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, sir said:

Хвърлих един бърз поглед над Йорданов и може и да съм пропуснал нещо, но не виждам никъде изписано името на Симеон като CVMധN. Не ми е известно и в старобългарския "е"-то да е било пропускано освен евентуално като преписваческа грешка или повреда в ръкописа. roca и vvarbanov да кажат доколко подобно явление е типично за ментета, наред с липсващото ВА-/RA- от василевс, което очевидно не е повреда, а просто си липсва.

тип. III.2 Д, И. Йорданов 2001 г   CVMeധN ЄN XPIC RACIΛЄ POMЄധN,  от аукциона е CVM/e/ധN ЄN XPIC /RA/CIΛЄ POMЄധN... П.П.

сега тукашните тролове ще овикват за " прабългарското "R" ...начи е "менте"

симеон вазилевс на ромеите.jpg

Редактирано от natan
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, sir said:

На времето1980-83г. доста печати(над 30бр.) предадох на Проф. Иван Йорданов . Запознат съм как изглеждат оригиналните оловни моливдовули.  Но повече съм се интересувал от технологията на отсичане, отколкото от надписите.

Има намерени  пробници на византийски солиди и миларенсии от Преслав и околностите. При тях се случват грешки и неправилни изписвания на буквите. Не са ми известни пробници на печати, но знае ли човек.

Преди 14 часа, natan said:

Считам че това е менте "фентъзи" сглобка която използва за лице анонимен фолис на Йоан Цимиски и за  опако печат на Симеон  I  Мизиец  като Василевс на ромеите

Има подобни "мулета " с аверс от една монета и реверс от друга. За комбинации между монета и печат не съм чувал.  

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 16 минути, vvarbanov said:

На времето1980-83г. доста печати(над 30бр.) предадох на Проф. Иван Йорданов . Запознат съм как изглеждат оригиналните оловни моливдовули.  Но повече съм се интересувал от технологията на отсичане, отколкото от надписите.

Има намерени  пробници на византийски солиди и миларенсии от Преслав и околностите. При тях се случват грешки и неправилни изписвания на буквите. Не са ми известни пробници на печати, но знае ли човек.

Има подобни "мулета " с аверс от една монета и реверс от друга. За комбинации между монета и печат не съм чувал.  

там е работата че анонимните фолиси  Цимисхи ( Никифор Втори, Васил Българина и др.под) е след Симеон Мизиец...тоа пич очевидно не е имал кинти да си купи един солид с Христос на трон и е използвал от тези фолиси за лицето или да направи лицето да не личи ....размероите също са странни, ако са верни...колкото две " княжески" петолевки !? или  любимата на всички българи додекадрахма на дероните...първоначално го помислих за екзагия.... а и от търга умищлено са качили една такава статия .... т е съзнтелно подвеждат и са знаели

Редактирано от natan
  • Потребител
Публикува
Преди 31 минути, natan said:

тип. III.2 Д, И. Йорданов 2001 г   CVMeധN ЄN XPIC RACIΛЄ POMЄധN,  от аукциона е CVM/e/ധN ЄN XPIC /RA/CIΛЄ POMЄധN... П.П.

сега тукашните тролове ще овикват за " прабългарското "R" ...начи е "менте"

симеон вазилевс на ромеите.jpg

Това ми е ясно.

Говоря за новия печат, където липсват както "е" в Симеон, така и въпросното начало на думата василевс - и то не, защото печатът е в лошо състояние, а просто липсват още при изработката. Подобно нещо не виждам на нито един друг печат.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 29 минути, natan said:

там е работата че анонимните фолиси  Цимисхи ( Никифор Втори, Васил Българина и др.под) е след Симеон Мизиец...тоа пич очевидно не е имал кинти да си купи един солид с Христос на трон и е използвал от тези фолиси за лицето или да направи лицето да не личи ....размероите също са странни, ако са верни...колкото две " княжески" петолевки !? или  любимата на всички българи додекадрахма на дероните...първоначално го помислих за екзагия.... а и от търга умищлено са качили една такава статия .... т е съзнтелно подвеждат и са знаели

Стига вече с това Симеон Мизиец.Той никога не се е наричал така.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, resavsky said:

Стига вече с това Симеон Мизиец.Той никога не се е наричал така.

На сериозно интересуващите се от Историята, като наука ( тук присъствуващите правят изключение б.а) са известни сведения с прозвището " Мизиец " . Ще издам  еНа тайна за жените...много повече са от тези със "Велики"

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!