Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Администратор
Публикува

Южнокорейският президент Юн Сук Йол обяви въвеждането на военно положение в страната по време на извънредно обръщение към нацията в телевизионен ефир, обвинявайки основната опозиционна партия в страната в симпатии към Северна Корея и антидържавни дейности.

🔹 „За да предпазя либерална Южна Корея от заплахите, произтичащи от комунистическите сили на Северна Корея и да елиминирам антидържавни елементи... С настоящото обявявам извънредно военно положение“, заяви той в телевизионно обръщение към нацията.

🔹 Междувременно входът на парламента беше блокиран от военните, след като лидерът на опозицията заяви, че ще се опита да анулира заповедта за военно положение.

https://t.me/FrontlineMntr/4202

----

Това е първият случай, когато президент на страната обявява военно положение след края на военната диктатура в края на 80-те години. Юн Сук Йол, който беше избран за президент през 2022 г. е в постоянно противоречие с опозицията, която контролира парламента.

🔹 В реч, излъчена по националната телевизия във вторник вечерта, той осъди опозицията, че многократно използва мнозинството си в Националното събрание, за да отстрани членовете на кабинета си и да блокира приемането на бюджетните планове на неговото правителство.

🔹 Това „парализира администрацията“, продължи той. „Народното събрание, което трябваше да бъде основата на свободната демокрация, се превърна в чудовище, което я унищожава.

https://t.me/FrontlineMntr/4203

----

Парламентът на Южна Корея гласува единодушно за премахване на военното положение, въведено по-рано днес от президента на страната.

🔹 Председателят на южнокорейския парламент заяви, че гласуването за премахване на военното положение не е срещнало пречки. Решението на парламентаристите беше посрещнато с аплодисменти

🔹 Всички войници, които все още спазват военното положение, могат и ще бъдат наказани за бунт. Събитията от последните часове са най-голямата политическа криза в Южна Корея от 80-те години на миналия век, когато е въведено последното военно положение в страната.

https://t.me/FrontlineMntr/4206

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува

В Южна Корея 190 депутати гласуваха единодушно в подкрепа на отмяната на военното положение в страната. Военните се опитаха да попречат на депутатите да влязат в парламента. Силите за сигурност счупиха прозорците и влязоха в сградата, за да попречат на гласуването. Депутатите се барикадираха вътре.

Хан Дон Хун, лидер на управляващата в Южна Корея партия „Власт на народа“, в която влиза и президентът, заяви, че ще си сътрудничи с депутатите, за да предотврати злоупотребите с власт. Той заяви, че партията не е запозната с плановете на президента. Хан Донг Хук също заяви, че според него решението на президента е погрешно. Той добави, че военните не трябва да спазват „противоконституционно военно положение“.

Според конституцията на Южна Корея, ако мнозинството в парламента гласува за отмяна на военното положение, решението трябва да бъде изпълнено. Полицията и други сили напускат парламента.

Председателят на южнокорейския парламент обяви режима на военно положение в страната за невалиден.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Интересна е Южна Корея. 51% атеисти и 31% християни! Почти като в Европа. Сигурно това обяснява и неустойчивата демокрация.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, makebulgar said:

Интересна е Южна Корея. 51% атеисти и 31% християни! Почти като в Европа. Сигурно това обяснява и неустойчивата демокрация.

Какво общо има тук липсата или наличието на вяра? Или си пишеш ей така колкото да напишеш нещо. Маке, търсиш някакви връзки където изобщо няма, а когато наистина има ги отхвърляш, ако не пасват на вярванията ти. 

Извинявам се за офтопика.

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 4
  • Администратор
Публикува
Преди 12 часа, makebulgar said:

Не разбирам какво искаш да кажеш с това?

Така като гледам най-религиозните държави са пълни с терористи, нямат нормална държава, липсва всякаква институционалност, липсва нормална комуникация между хората, ниска продължителност на живот, отвсякъде се говори за война, повечето високо религиозни държави водят войни и липса на всякакви човешки права, а за демокрация да не говорим.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Не разбирам какво искаш да кажеш с това?

Нищо чак толкова не казвам. Просто констатирам това, че първа религия в Южна Корея е християнството, което е интересно за мен. Мислил съм си, че там са будисти основно, заради знамето им. 

Президента и той е християнин. 

Та изглежда Южна Корея доста се е европеизирала на фона на останалите от Източна Азия. 

И това вероятно е и една от причините за политическата им нестабилност днес. 

Ето схемата на политическото им разделение на властите, като президентска република.

ROK_election_system_and_separation_of_powers_(en)_svg.thumb.png.d8c4cc075be11049a86d7e7d4fb82408.png

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 42 минути, makebulgar said:

Та изглежда Южна Корея доста се е европеизирала на фона на останалите от Източна Азия. 

И това вероятно е и една от причините за политическата им нестабилност днес. 

Ааа, това ли било! Не само Европа е лоша, но и европеизирането е лошо.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Стабилна държава е тази,които често е на границата да стане диктатура или тирания дори,но винаги успява да остане свободна. Според тази дефиниция,Южна Корея е стабилна държава.

За Макето обаче,стабилна държава е Северна Корея с нейните заградени отвътре с минни полета и телени огради граници... :ag:

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, Gravity said:

Ааа, това ли било! Не само Европа е лоша, но и европеизирането е лошо.

Преди 2 часа, deaf said:

Стабилна държава е тази,които често е на границата да стане диктатура или тирания дори,но винаги успява да остане свободна. Според тази дефиниция,Южна Корея е стабилна държава.

За Макето обаче,стабилна държава е Северна Корея с нейните заградени отвътре с минни полета и телени огради граници... :ag:

Без да се обиждате, но явно не можете да мислите и да четете по същество. Изглежда сте ме набедили, че имам някакви антипатии към западния свят и Европа и че навсякъде под път и над път вея руски байраци. 

Много сте зле. 

Трябва да ми направите един списък с теми по които нямам право да пиша, че да спазвам реда който сте наложили! Смешна работа. 

Не можете да вденете, че както мога да критикувам българските политици, които не могат едно правителство да направят, така мога да критикувам и политиките на Украйна за малцинствата и езика, политиките на  Русия за каквото се сетите, на САЩ, Франция, Турция, Северна и Южна Корея и който друг си поискам. Това е без значение дали някой тук това му харесва или не.

Критиките и забележките, примерно по отношение на някой недъг на западната демокрация, явно тук винаги ще се възприемат не обективно и по същество, а винаги с контра аргументи, като че критикуващия  подкрепя диктатори, че е антидемократичен и в общи линии, че е орк, а не човек. Това е някакъв психологичен тумор, който владее слабите умове. 

Подобна аргументация от рода, че трябва да си затваряме очите пред недъзите на либералната ни  демокрация, тъй като другите страни в които не се прилага са още по зле не е логична, а е логическа заблуда. По-удачно ще е не да се използа такава грешна и заблуждаваща аргументация, а да се вземат мерки недъзите да се поправят.

Примерно в нашия случай чрез вдигане на прага на изборите, така че в парламента да няма 10 партии, които да не могат да се съгласуват. Или чрез мерки така че улиците на Париж да не са клоака. Или чрез сериозни мерки срещу либерастията в Европа, която с книжки учи децата да стават гейове. Или чрез мерки за преминаване към парламентарно управление в Корея, а не президентско. 

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Все пак кьотека продължи само 5 часа, след което президента отмени военното положение. Не става много ясно каква е била целта, но явно нескопосан опит на един непопулярен президент да сдуха опозицията.

• Харесва ми! 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!