Отиди на
Форум "Наука"

Как се пише мотивационно писмо?

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Изготвяне на мотивационно писмо – структуриране, съдържание и значение

Въведение

Мотивационното писмо е ключов документ в процеса на кандидатстване за работа. То представлява не просто текстова добавка към автобиографията, а инструмент за демонстрация на мотивацията, квалификацията и желанието на кандидата да се включи в екипа на дадена организация. При изготвянето му е необходимо да се спазват основни правила за бизнес кореспонденция, като то следва да бъде изградено в административния стил на книжовния български език.

1. Какво представлява мотивационното писмо?

Мотивационното писмо има за цел:

• Да представи трансформирана информация от автобиографията в аргументи, които доказват, че кандидатът отговаря на изискванията за позицията.
  • Да обясни мотивацията на кандидата за конкретната позиция в конкретна организация, а не за обща роля в даден сектор.
  • Да избегне използването на клиширани изрази и шаблони.

2. Основни стъпки при изготвяне

1. Изследване на компанията и позицията:
    Запознайте се с фирмената култура, изискванията на позицията и специфичните нужди на работодателя. Само след това започнете съставянето на писмото.

2. Структуриране на мотивационното писмо:

• Увод: Обяснете накратко защо пишете, как сте научили за позицията и защо тя ви интересува.
  • Аргументация: Посочете как вашият опит, образование и умения съответстват на изискванията за работното място.
  • Личностни качества: Споделете кои ваши характеристики ще бъдат полезни за изпълнението на длъжността.
  • Заключение: Изразете увереност, че кандидатурата ви ще бъде разгледана, и посочете желание за интервю.
  • Контактна информация: Уверете се, че сте включили актуален телефон и имейл.

3. Пример за правилно структуриране

Увод:
"Уважаеми господин Иванов,
С настоящото писмо изразявам интерес към позицията „Маркетинг асистент“ във вашата компания, за която научих от JobTiger.bg. Смятам, че моите професионални умения и опит отговарят на изискванията за длъжността."

Аргументация:
"Като асистент по продажби съм участвал в организиране на промоции, анализи на пазара и въвеждане на нови продукти. Завършил съм „Стопанско управление“ в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация в маркетинга, което ме подготвя за предизвикателствата на позицията."

Личностни качества:
"Притежавам аналитично мислене, способност за работа в екип и стремеж към усъвършенстване. Вярвам, че тези качества ще допринесат за успеха на вашия екип."

Заключение:
"Ще се радвам на възможността да обсъдим как бих могъл да допринеса за развитието на вашата компания. Очаквам вашето обаждане или имейл на предоставените контакти."

4. Често срещани грешки

• Използване на клиширани фрази като „Аз съм перфектният кандидат.“
  • Липса на конкретни примери за опит и умения.
  • Граматически грешки и лошо форматиране.
  • Твърде обща информация, без връзка с конкретната позиция.

5. Значението на мотивационното писмо

Мотивационното писмо не е просто формалност, а важен инструмент за оценка на:

• Разбирането на кандидата за спецификата на работата.
  • Неговото познаване на компанията.
  • Неговата мотивация и ангажираност.

Мениджърите често използват съдържанието на писмото, за да формулират въпроси по време на интервюто, което прави автентичността му изключително важна.

Изготвянето на добро мотивационно писмо изисква време и внимание, но то е ключов елемент за успешното кандидатстване. Успешното писмо съчетава професионализма, конкретността и личната мотивация, демонстрирайки, че кандидатът е подходящ за дадената позиция.

Образци на мотивационни писма: 

Борис Борисов

София 1111, ЖК Дружба, блок …, вход …, етаж

Мобилен телефон:

e-mai.:

До

Изпълнителния директор на

"Сименс България " АД

София, ул. Кукуш 2

Уважаеми господин …………………,

Обръщам се към Вас, за да изразя желанието си да заем апоста "Маркетинг асистент" в "Сименс България", за който разбрах от на 02.03(2005 г. от Job Tiger.bg.

По време на работата си като асистент по продажбите въ фирма Аква 90 и Декарт (в отдел Маркетинг и реклама), се научих да работя прецизно и точно, както в спокойна атмосфера, така и в стресови ситуации като спазвам високи критерии за професионализъм и крайните срокове. Участвал съм в подготовката и провеждането на промоции, изложби в IEC – София през 2003 и 2004 г.; в обработката, съхраняването и анализирането на документация от маркетингови проучвания при налагане на нови продукти на пазара.

През 2005 г. завършвам специалност "Стопанско управление", Стопански факултет, СУ "Св. Кл. Охридски", образователно-квалификационна степен бакалавър. Подготовката ми е много добра, изучавах предметите Маркетинг, Счетоводство, Реклама, Пари, банки и финансови пазари, Микро и Макроикономика, Статистика.

Позицията на маркетинг асистент в "Сименс България" ми допада, тъй като това е водеща компания в сферата на комуникациите както в България, така и на световно равнище. Вашата компания предоставя възможности и перспективи за професионално развитие на млади и добре подготвени хора, които за мотивирани да допринасят за просперитета на фирмата чрез придобитите знания и професионален опит. Именно това ме мотивира да се ориентирам да кандидатствам при Вас. Като всеки млад човек имам желанието да се развиват и да придобивам професионални умения, които несъмнено ще получа в компанията, каквато е "Сименс България". От своя страна бих могъл да допринеся за развитието на компанията с аналитичните си познания и умения, с ентусиазма, който влагам в работата, с готовността бързо да се адаптирам и сработвам със служителите.

Надявам се да ми бъде предоставена възможност да се ява на интервю и евентуално да стана част от екипа на "Сименс България".

София,

11 април 2005 г.

С уважение:

Ива Иванова

гр. София

тел.7777777

До туристическа агенция.....

Отдел........................................

Адрес........................................

МОТИВАЦИОННО ПИСМО

От Емилия Николаева Друнина

Адрес; София, студенстки град, бл57, вх.В, ап.311

Уважаеми г-н......,

Настоящото мотивационно писмо е в отговор на публикуваната от Вас обява за Агент по продажбите в www.jobs.bg от (дд/мм/гг).

Като студентка специалност Туризъм в СУ"Св. Климент Охридски", последен семестър на квалификационна степен бакалавър, смятам че съм подходяща за предложената от Вас позиция и изтъквам като свое преимущество предимно силната заинтересованост и желание за работа и бъдещо професионално развитие в сферата на туризма и в частност ТО и ТА.

Проведеният от мен тримесечен производствен стаж в Александър Тур ООД в периода 01.02 -01.05 2004г. ми помогна да приложа получените в университета знания в практиката и да придобия опит в продажбата на застраховки и автобусни билети, комуникация и предоставяне на информация на потенциални и настоящи клиенти, водене на бизнес кореспонденция, изготвяне на примерни туристически програми и тяхното изчисление, провеждане на трансфери и други дейности в сферата на туристическото обслужване. Работата ми като аниматор в хотел "Онура" (5 звезди) разшири кръгозора и опита ми в общуването с туристи от различни националности, като ми помогна за разграничаването на различни психологически типове туристи и техните потребности.

Освен придобития опит с водещо значение в бъдещата ми работа ще бъдат свободното владеене на английски и руски език, за които имам удостоверения от ЕГ "Иван Вазов" гр. Пловдив. На работно ниво мога да използвам и познанията си по испански език. Притежавам необходимата компютърна подготовка за такава дейност (MS Office, Internet).

Личностните ми качества и психологическият ми профил също отговарят на изискванията на предложената свободна позиция. Аз съм амбициозна и организирана личност, с умения и опит в работата в екип. Туристическият бизнес ме привлича със специфичната си динамична среда, възможности за новаторски изяви и нови предизвикателства.

Благодаря предварително за отделеното за разглеждането на моята кандидатура време. Надявам се да получа покана за интервю.

За контакти: тел.:088aaaaaaaa

e-mail: ed@yahoo.com

20. 03. 2005г. С уважение:

гр. София

Жулиета Авджиева/

До

Г-н Иван Иванов

Изпълнителен директор

Асоциация "Политически изследвания"

Уважаеми г-н Иванов,

Информирах се от обявата публикувана на Интернет страницата на Mediapool за търсения от Вас сътрудник във връзка с реализацията на изследователски проект в областта на развитието на демократичните политически системи.

Посочените от Вас изисквания към кандидатите са образование в областта на политологията или социологията, интерес към изследваната материя, предишно участие в проекти и отлично владеене на поне един западен език.

Смятам, че бих могла да отговоря на така поставените изисквания, тъй като имам придобита бакалаварска степен по Политология в СУ "Св. Кл. Охридски" и в момента продължавам обучението си в магистърска програма "Международни политически отношения и сигурност" в същия университет. Завършила съм Френска езикова гимназия и притежавам сертификати за степен на владеене на италиански и английски език. Участвала съм, по времето на следването си, в изследователски проекти "Социалната политика в България", "Бъдещето на политическите партии" и "Криза на представителните институции в България", при който изпълнявах функцията на координатор.

В досегашното си развитие съм успяла да покажа, че имам много добри комуникативни умения и се справям отлично с работата в екип. За постигане на най-добри резултати разчитам на добрата си адаптимвност, на комбинативно мислене и на точно бораване с източници. Притежавам добри компютърни умения.

Бих искала да изразя предварителната си благодарност за Вашата готовност да разгледате кандидатурата ми.

В очакване на Вашия отговор оставам на Ваше разположение за всякакви допълнителни въпроси и уточнения.

За контакт: тел: +359 2 72 11 33

GSM : ...............................

е-mail : vbv@abv.bg

28.01.2004 г. С уважение:

София

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!