Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, deaf said:

Ницше има една мисъл по тази тема,но за съжаление не си я спомням с точност. Приблизително звучи така:

"Идеалът не е заблуда,а лъжа"

Там е работата, че когато излиза "Кандида" 1897, Ницше вече е тежко болен и неработоспособен. В Този смисъл, Шоу отговаря на Ницше, а не Ницше да критикува Шоу. Пък и обществените движения показват, че възгледите на германеца за идеалите се отнасят за друго време. Времето на Едуард не е времето на Виктория. 

Това поставя въпроса, че няма абсолютни съждения, а такива, свързани с някои обстоятелства. Ето, сега, някои обстоятелства вадят идеи на Ницше. При други обстоятелства- други.

Един страничен пример за това, че обстоятелствата извеждат едни или други съображения е следния: "До коронясването му Едуард VІІ е известен с кръщелното си име Албърт (умалително – Бърти), но като крал приема второто си име – Едуард, тъй като крал с името Албърт не е имало в империята (и, което е по-важно, това име на много англичани им прилича на немско)".

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
On 2.01.2025 г. at 10:32, Втори след княза said:

С 21 по 31 июля 1931 года Бернард Шоу находился в СССР, где 29 июля у него состоялась личная встреча с Иосифом Сталиным. Помимо столицы, Шоу побывал в глубинке — коммуне имени Ленина в селе Ира Кирсановского района Тамбовской области (Ирская коммуна), считавшейся образцовой. Возвращаясь из Советского Союза, Шоу говорил:

Селата потьомкин са стар руски специалитет. Строени са в прослава на властта в СССР и Сев. Корея. Със същата цел има и снимки на пълни със стоки магазини през соца.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Потёмкинские_деревни

• Харесва ми! 3
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 7 часа, vvarbanov said:

Селата потьомкин са стар руски специалитет. Строени са в прослава на властта в СССР и Сев. Корея. Със същата цел има и снимки на пълни със стоки магазини през соца.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Потёмкинские_деревни

Темата за лудостите на императорските фаворити в Русия е интересна и може би мнозина ще участват, ако я пуснеш във форума. Такива особенности на руския царизъм са довели до Февруарската и Октомврийската революции. В тази тема, уви, не се разисква това. Ще почакам, ако намериш връзка с Бърнард Шоу, ще представлява интерес.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, Втори след княза said:

Темата за лудостите на императорските фаворити в Русия е интересна и може би мнозина ще участват, ако я пуснеш във форума. Такива особенности на руския царизъм са довели до Февруарската и Октомврийската революции. В тази тема, уви, не се разисква това. Ще почакам, ако намериш връзка с Бърнард Шоу, ще представлява интерес.

Връзката е ето тази - твой предходен коментар. 

"От 21 до 31 юли 1931 г. Бърнард Шоу е в СССР, където на 29 юли има лична среща с Йосиф Сталин. В допълнение към столицата, Шоу посети пустошта - комуната на името на Ленин в село Ира, Кирсановски район, Тамбовска област (комуна Ирская), която се смяташе за образцова. Връщайки се от Съветския съюз, Шоу каза:

„Напускам състоянието на надежда и се връщам в нашите западни страни - страни на отчаянието... За мен, стария човек, е дълбока утеха, отивайки в гроба си, да знам, че световната цивилизация ще бъде спасена... Тук, в Русия, съм убеден, че новата комунистическа система е способна да изведе човечеството от съвременната криза и да го спаси от пълна анархия и унищожение.

В интервю, дадено в Берлин на път за вкъщи, Шоу хвали Сталин като политик"

След среща със Сталин на която не е известно какви точно лъжи е разправял и разходка в избрана от ръководството на СССР комуна за да покажат че са супер добре се прибира и разпространява впечатленията си. Ако е видял по това време реалността в по-голямата част от Русия, а не една избрана и нагласена за "пред хората" комуна дали щеше да обяснява колко е добър комунизма и как Русия ще изведе хората към светлото бъдеще? Ако не виждаш връзка с потьомкиникте села си слепец. Интелектуално, не буквално. Ако я виждаш и се правиш, че не я виждаш си просто лицемер. Всъщност всички във форума отдавна знаем, че си второто, а в някои по-редки случаи - първото. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 11 часа, Втори след княза said:

Темата за лудостите на императорските фаворити в Русия е интересна и може би мнозина ще участват, ако я пуснеш във форума. Такива особенности на руския царизъм са довели до Февруарската и Октомврийската революции

Втори,княз Потьомкин е създавал фалшиви проспериращи села за да заблуди императрицата Екатерина,а не обратното... Не намесвай царизма...

• Харесва ми! 1
  • Неясен 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!