Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, deaf said:

"Инстинктът е по-разумен от разума,(интелигентността)" – Ницше.

Ха сега де?!

Ницше е полезен дотолкова, доколкото е писал по многобройни теми. Общо взето каквато и "умна мисъл" да е изказал, почти във всеки един случай е вярно точно противоположното на неговото мнение. Та така с Ницше. Не знам защо си очарован от един психически болен човек и от неговите бълнувания, които са съвсем откъснати от реалността.

• Мнения 85
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, scaner said:

вариациите в IQ се дължат на генетични фактори и само 20 % - на фактори на околната среда.

Значи според Артур Дженсън дали българин е роден и израсъл в Лондон или в Полски Тръмбеш е без значение?! Не мисля така.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 минути, deaf said:

Значи според Артур Дженсън дали българин е роден и израсъл в Лондон или в Полски Тръмбеш е без значение?! Не мисля така.

Без значение за какво?

Имай пред вид, че IQ е разпределение, сред българите има такива с ниско IQ, има такива и с високо. Чисто статистически, няма проблем (при достатъчно население за статистиката) и в Полски Тръмбеш да има българи с по-високо IQ от тези в Лондон. Просто в Лондон има повече възможности и за хора с по-ниско IQ да се реализират по-добре, отколкото в Полски Тръмбеш.

• Потребител
Публикува
Преди 33 минути, deaf said:

"Инстинктът е по-разумен от разума,(интелигентността)" – Ницше.

Ха сега де?!

Сателити и самолети по инстинкт не се изстрелват и не летят. Философстването на философите е интересно само до момента в който трябва да преминеш от нематерялното в материалното. Лекари и хирурзи с основно образование няма. И при тест за интелигентност е по-голяма вероятността лекаря и хирурга да имат по-високо ниво от онези без образование.  

• Потребител
Публикува

Темата тук обаче не е дали необразованите притежават интелигентност, а е за това, че свръх образованите, които са супер интелигентни в своята област, в останалите области може и да създават ирационални теории и хипотези. Тоест имаме Дънинг-Крюгер ефект, който свръхинтелигентните не осъзнават че им се случва. Или има друг случай при който осъзнават, че са некомпетентни в другите области, но социума ги предлазполага да говорят в тях.  

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, makebulgar said:

Сателити и самолети по инстинкт не се изстрелват и не летят.

Тук вече опираме до геният. Само че никой досега не е дал ясна и точна дефиниция на това що е гений/гениалност. Но може с голяма доза сигурност да се каже,че геният твори инстинктивно... Така както Стоичков гениално рита топката с левият си крак. Аз мога десет години да тренирам футбол,но никога няма да мога да играя така гениално като Ицо. Това важи и за учените...

• Потребител
Публикува

Удивлявал съм се как "простите" чобани от село знаят/помнят

:

Коя овца колко агнета е родила , на коя дата и от кой овен ... (+ "историята" на всички други овце в селото)

На всеки съселянин рода до 4-то коляно ... (+ разни пикантийки  за всеки от селото)

Знаят всяко дърво в курията (гората) и всеки храст по пътя ... (кое кога зрее и как се присажда )

• Потребител
Публикува
Преди 24 минути, deaf said:

може с голяма доза сигурност да се каже,че геният твори инстинктивно...

Нито един гений не твори инстинктивно, а създава шедьоврите или изобретенията си след години усилен труд, обучение и търсене на нестандартни подходи. Обучението за това да станеш гений започва още след раждането. Също така зависи и преди раждането майката как е отгледала детето 9 месеца. Пораженията върху плода, които могат да възникнат през тези 9 месеца могат да определят до някаква степен детето ще е интелигентно, психически устойчиво и здраво. 

Преди 30 минути, deaf said:

Аз мога десет години да тренирам футбол,но никога няма да мога да играя така гениално като Ицо.

Десет години да тренираш няма как да е едно и също като десет години да тренира Стоичков. Различни са ви родителите, различно сте отгледани първите 7 години, различни са ви приятелите, различно ви е основното и средното образование, различни са ви треньорите, различни са ви съотборниците и т.н. и т.н. На Стоичков първите 10 години тренировки във футбола са в училище, и не е ритал футбол само в часа по физическо, а е тренирал постоянно. И после спортно училище, футбол в казармата... Няма как да повториш този дългогодишен път и да искаш с десетина години тренировки по 2-3 часа 3-4 пъти седмично, между запоите в кръчмите, да станеш Стоичков.

• Потребител
Публикува
Преди 27 минути, elektrotexnik said:

Удивлявал съм се как "простите" чобани от село знаят/помнят

:

Коя овца колко агнета е родила , на коя дата и от кой овен ... (+ "историята" на всички други овце в селото)

На всеки съселянин рода до 4-то коляно ... (+ разни пикантийки  за всеки от селото)

Знаят всяко дърво в курията (гората) и всеки храст по пътя ... (кое кога зрее и как се присажда )

Еми друго е нямало какво да помнят. Нямало е телевизор, нямало е кино, нямало е милионен град, нямало е наука и учене на неща различни от заобикалящия живот в селото. За 10-20 години ще изучиш и кътните зъби на комшиите си и няколкото стотин съселяни. Ще знаеш и всички овце по име, а също от скука може и да си... говориш с тях...

• Потребител
Публикува (edited)

Интересен е следния казус:

В класическа среда - 3 поколения в една къща, децата изключително рано развиват говорни навици, богат речник, синтактично правилна постройка на речта. Момиченца на 4г са готови секретарки за фирмата на баща си, момченцата разпалват интерес - как се прави това или онова и много питат. На 5г те правят заключения и даже развиват свои "теории" за различните неща от природата и бита.

Сегашните еманципирани майки: крак връз крак в кафето, а детето отзад в колата щъка игрички на смартфона.  Някои умишлено не дават детето даже на бащата, не само на дядото и бабата.  Да видят хората, че тя е "добра" майка, а и от ревност, че детето може да заобича някой друг повече от нея.  

Та въпросът е :  общуването с телефон може ли да компенсира отсъствието на жив контакт в тези съдбоносни години?

..и въобще технологиите?

. . . .

Що се отнася до  Нобеловата болест - забелязвам идея на тъмните сили:  Нобелистите, по принцип, яко разобличават тъмните им действия и намерения.  Да се обявят "научно" всичките нобелисти за луди и да накарат народа да не се вслушва в предупрежденията им. Да ги направят палячовци, както вече е с политиците - това е следващата стъпка за превръщане на човечеството в стадо.

Редактирано от Exhemus
  • Потребител
Публикува
Преди 9 часа, scaner said:

Ама изобщо не става дума за това, не разбра ли? Колко още трябва да повтарям разликите?

В случая ти не разбираш. Колкото и да повтаряш разликите, ако хората на които ги обясняваш не искат да те разберат, то те няма да те разберат.

Чиста загуба на време е да обясняваш че дивака измислил колелото, във времена за които не се знае дали сме имали членоразделна реч, е бил не по-малко интелигентен от Исак Нютон. Но пък ми е интересно каква социализация е имал в първите 3 години от живота си.

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Янков said:

Но пък ми е интересно каква социализация е имал в първите 3 години от живота си.

Все някаква социализация е имал. Фактът, че сме оцелели като вид, а не сме последвали съдбата на останалите хоминиди го потвърждава. 

• Потребител
Публикува
On 9.01.2025 г. at 22:39, gmladenov said:

През 2007г Уотсън заявява пред вестник "Таймс", че той е "мрачен относно перспективите за Африка",
тъй като "всички наши социални политики се основават на факта, че тяхната интелигентност е еднаква

с нашата - докато всички тестове показват, че това не е така".  Въпреки че той би искал всички хора
да са равни, "хората, които са имали вземане-даване с черни служители, откриват, че това не е вярно“.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-46856779

On 9.01.2025 г. at 21:15, scaner said:

А Джеймс Уотсън накрая се оказва прав. Но никой няма да си признае...

Първо, това твърдение е съвсем неясно: "всички наши социални политики се основават на факта, че тяхната интелигентност е еднаква
с нашата". Никога не съм срещал такава обосновка на социалните политики. Някой срещал ли е?

Второ, според мен такава обосновка би била доста странна, тъй като средната интелигентност и функционирането на обществото нямат никаква връзка, поне видима или научнообоснована. Има глупави хора и за тях си има място, има умни хора и за тях също си има място. Виж, ако някой "би искал всички хора да са равни" това вероятно е негов проблем, а не на негрите или на глупавите.

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Кухулин said:

средната интелигентност и функционирането на обществото нямат никаква връзка, поне видима или научнообоснована. 

Изобщо нямат никаква връзка 🤣

https://worldinmaps.com/world/population-and-settlement/iq/

image.thumb.png.6b3139af44712a3cf8d49d2f1d40f249.png

• Потребител
Публикува

Класирането на нациите по интелигентност е доста условно, доколкото се базира на проведени тестове за интелигентност на малка част от населението, а не чрез някакъв метод за проверка на всички. 

Тоест, класацията е на желаещите да направят тестове. Сред нежелаещите обаче може да има много по-интелигентни, но просто да не им се занимава да решават някакви тестове. Сред тях са бизнесмени, учени и всякакви други професионалисти, които си имат по-важни задачи от това да решават тестове. Те са обичайно с висше образование, доктори, професори, които през обучението си са преминали през стотици тестове и изпити, с което са доказали интелигентноста си. 

Класирането е условно и заради това доколко дадена нация иска да е напред в него. Ако някоя нация реши, че за нея е престижно да е напред в нея, може да създаде предпоставки повече от образованите и интелигентни хора да решат теста, а ниско образованите да са ограничени в достъпа до него. Обичайно обаче държавите не се интересуват, и съответно тестовете могат да ги решават всякакви хора, включително ниско интелигентните с претенции. От там и коефициента им пада. 

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Класирането е условно и заради това доколко дадена нация иска да е напред в него. Ако някоя нация реши, че за нея е престижно да е напред в нея, може да създаде предпоставки повече от образованите и интелигентни хора да решат теста, а ниско образованите да са ограничени в достъпа до него. Обичайно обаче държавите не се интересуват, и съответно тестовете могат да ги решават всякакви хора, включително ниско интелигентните с претенции. От там и коефициента им пада. 

Маке, пак да напомня - интелигентността не е свързана с образованието. Базовата връзка е да си достатъчно образован, за да разбереш текста на въпросите в теста. Повече образование не влияе на резултатите.

Така че без да си направил теста, а само по документи, не можеш да подбереш "удобните" за представителство.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Airflow said:

Изобщо нямат никаква връзка 🤣

https://worldinmaps.com/world/population-and-settlement/iq/

image.thumb.png.6b3139af44712a3cf8d49d2f1d40f249.png

Пастирите в Монголия имат по-висока интелигентност (101) от повечето европейци. И хАмериканци. И австралийци. 🤣

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Класирането на нациите по интелигентност е доста условно, доколкото се базира на проведени тестове за интелигентност на малка част от населението, а не чрез някакъв метод за проверка на всички. 

Тоест, класацията е на желаещите да направят тестове. Сред нежелаещите обаче може да има много по-интелигентни, но просто да не им се занимава да решават някакви тестове. Сред тях са бизнесмени, учени и всякакви други професионалисти, които си имат по-важни задачи от това да решават тестове. Те са обичайно с висше образование, доктори, професори, които през обучението си са преминали през стотици тестове и изпити, с което са доказали интелигентноста си. 

Мнение на човек, който изглежда не е решавал тест за интелигентност. Пробвай се:

https://mensa.bg/zapishi-se-za-test/

Между другото, много фирми вече налагат тестове за интелигинтност при кандидастване за работа при тях. Така че информация си има.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, scaner said:

интелигентността не е свързана с образованието. Базовата връзка е да си достатъчно образован, за да разбереш текста на въпросите в теста. Повече образование не влияе на резултатите.

Възможноста ти да решиш тестовете е пряко и неразривно свързана с образованието ти. 

Доколкото съм решавал някакви такива тестове наблюденията ми са, че колкото повече ги решаваш, толкова по-лесно ги решаваш.  Тоест, ако дадеш тест за интелигентност на човек, който никога не е решавал подобни тестове, то резултата му ще е много нисък. И колкото повече се обучаваш в решаването им толкова по-висок ще е и коефициента ти. Обучавайки се да решаваш такива тестове се образоваш. В началото коефициента ти е нисък, накрая по-висок. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Янков said:

Мнение на човек, който изглежда не е решавал тест за интелигентност. Пробвай се:

https://mensa.bg/zapishi-se-za-test/

Бих се пробвал при едно основно условие - да имам предварително вида на задачите, които ще трябва да се решават, че да се подготвя. 

На всички изпити и тестове на които съм ходил съм се подготвял, учил съм и т.н. 

Така ако отида на теста неподготвен резултата ще покаже не коефициента ми на интелигентност, а ще покаже към момента на решаването на теста какво е нивото ми на образование за решаване на конкретния вид тест. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, makebulgar said:

Възможноста ти да решиш тестовете е пряко и неразривно свързана с образованието ти. 

НЕ. Ти просто понятие си нямаш от материята, която се опитваш да дискутираш.

Ей на, Янков даде пример - монголските пастири, дето образование виждат основно през кривия макарон, са много по-интелигентни от цялото западно полукълбо. А индийците, дето ги хвалиш с образованието и спътниците, са по-глупави от папуасите, либийците и афганистанците. Мисли над фактите.

Извинявай, изглежда има долен праг на IQ, едва над който може да се схване разликата между знание и интелигентност. Под него двете понятия се ползват взаимозаменяемо...

Преди 4 минути, makebulgar said:

Доколкото съм решавал някакви такива тестове наблюденията ми са, че колкото повече ги решаваш, толкова по-лесно ги решаваш.  Тоест, ако дадеш тест за интелигентност на човек, който никога не е решавал подобни тестове, то резултата му ще е много нисък. И колкото повече се обучаваш в решаването им толкова по-висок ще е и коефициента ти. Обучавайки се да решаваш такива тестове се образоваш. В началото коефициента ти е нисък, накрая по-висок. 

Има тестове и тестове. Зависи какво си решавал. Това са тестове за мислене, не за знания. За знания може да се подготвиш, за мислене - колкото Бог ти е дал.

Образованието не е обучение по решаване на такива тестове. И идеята на тези тестове не е непрекъснато да ги решаваш, полза от това няма.

Маке, не мислиш ли че е добре първо да се поограмотиш, после да пишеш, а не обратното както до сега?

Преди 3 минути, makebulgar said:

Така ако отида на теста неподготвен резултата ще покаже не коефициента ми на интелигентност, а ще покаже към момента на решаването на теста какво е нивото ми на образование за решаване на конкретния вид тест. 

Пълно невежество проявяваш. То бива, бива, ама осъзнай се де...

Мъкаааа...

• Потребител
Публикува
Преди 15 минути, makebulgar said:

Бих се пробвал при едно основно условие - да имам предварително вида на задачите, които ще трябва да се решават, че да се подготвя. 

На всички изпити и тестове на които съм ходил съм се подготвял, учил съм и т.н. 

https://mensa.bg/kakuv-e-testut/

Какъв е тестът?

В теста за интелигентност се използват картинни матрици. Няма словесна или математическа част.

Въпросите са 45 за 20 минути за навършилите 14 години.
За 10-годишните въпросите са 25 за 20 минути, а от 11 до 14-годишна възраст – за 15 минути.

Резултатите се получават лично. Менса България предоставя резултат в персентил (%). Това е така, защото съществува огромно количество тестове за интелигентност с различни скали. Резултат 132 IQ на един тест може да се равнява на 148 IQ на друг тест, затова единственият коректен начин да се сравнява IQ е в персентил. Ако получите резултат 66% –(персентил), например, това означава, че ако на същия тест за същото време се явят 100 души, Вие ще имате по-висок резултат от 66 от тях.

За да станете член на Менса, е необходим резултат 98% или 99%. Това са двата максимално възможни резултата. Няма резултат 100%, тъй като се счита, че няма как да бъде измерена интелигентността с абсолютна точност.

Ако тестът на Менса Ви класира в горните 2%, това е 1:50 от населението. Има тестове, които са настроени за 1:1000, 1:10 000 и дори 1:1 000 000. Засега в България не се правят такива тестове.

Mensa.thumb.jpg.215f1b6b91616e4364c80f577e719347.jpg

• Потребител
Публикува
Преди 15 минути, scaner said:

Янков даде пример - монголските пастири, дето образование виждат основно през кривия макарон, са много по-интелигентни от цялото западно полукълбо.

Не спирате с логическите заблуди и манипулации като се аргументирате. Изкарахте нещата така, че видиш ли някакви монголски пастири ходят и решават тестове на МЕНСА, а това са пълни глупости. Тестовете в Монголия ги решават не някакви пастири, а все образовани вишисти, професори, студенти и т.н. За ваше огромно учудване там освен пастири има и други хора. И тоалетна хартия имат там даже. Да не говорим, че и ток имат. 🤣 А при това и руски знаят и на кирилица пишат. 😂😂😂

• Потребител
Публикува
Преди 21 минути, scaner said:

Това са тестове за мислене, не за знания. За знания може да се подготвиш, за мислене - колкото Бог ти е дал.

Там е работата, че колкото и да си мислиш, че можеш да мислиш, и че ще можеш да решиш тези тестове с черните и белите кръгчета, квадратчета и триъгълничета, ако започнеш да ги решаваш без да си се подготвил, коефициента ти ще е достта нисък. 

Именно за този тип тестове говоря, че и за тях трябва да се подготвиш предварително, тъй като и при тях не е въпрос само на съобразителност, а трябва да познаваш този тип задачи. 

Учителите по принцип в развитите държави те учат на първо време да мислиш, а не толкова да знаеш факти. И това също е образование, а не заучаването на факти някакви. Няма как да се научиш на математика, физика или друга точна наука без да са те научили да мислиш и съответно да смяташ. 

• Потребител
Публикува

Интересно е дали МЕНСА прави статистика на хората решили тестовете, тоест дали може да се види кои са най-умни в решаването - математици, физици, инженери, лекари, юристи или други...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!