Отиди на
Форум "Наука"

Да бъде ли Гренландия на Дания и ЕС?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

При Фолклендската криза, Тачър, за да реши дали да се води война с Аржентина за Фолклендските остроив попитала какво има на тия острови. Отговорили й, че има само пингвини. Тя отговорила "Обаче наши пингвини" и изпратила британски флот.

Ще воюва ли Дания и ЕС за най- големия остров в света?

Нека имаме предвид и испанския крал, който не разреши автономната област Каталуния да се отцепи от Испания.

• ХаХа 3
  • Мнения 81
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Имам едни познати в Дания. Богато живеят, жената е медицинска сестра, а мъжът и шофьор на линейка. Но те самите казват, че е ужасно скучна държава.

Сега малко може да им се дигне кръвното...

Да направят народно гласуване на гренландците, че къде искат да се числят...Глас народа, глас Божи.

Едно няма да позволят американците, китайците или руснаците да си сложат там краконджолите в никакъв смисъл. Както са тръгнали вече...

• Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Втори след княза said:

Ще воюва ли Дания и ЕС за най- големия остров в света?

Няма да воюва, защото Тръмп само така си говори. Никой няма да му разреши да купи или завладее Гренландия.

Руската пропаганда раздухва въпроса и вече говори за "агресията на Америка в Гренландия". но никой освен тях
не приема думите на Тръмп насериозно. Така че война между ЕС и САЩ няма да има.

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикува

Дания и Гренландия сами казаха, че са отворени за диалог и биха си сътрудничили както с Америка така и Тръмп, за да осигурят по-добра защита и партньорство в отбраната.

Което означава, че ще се налеят много пари в Гренландия (Дания) и ще се създадат нови военни бази, които ще осигурят по-добра защита не само на Америка, но и на Европа.

Резултата ще е положителен за всички освен за Русия и Китай ;)

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Аз искам да побутна Темата в друга посока :

От какъв зор/с какво право шепа "местни" (буквално шепа народ) ще решават съдбата на буквално един цял континент ?!?

... според мен подобен род фундаментални сливания трябва да се обсъждат с цяла Европа или цял свят (ако ще и с участието на Китай , Индия , Русия * , Австралия ... и изобщо това е дебат от калибъра на цялото Човечество !!!

ПП тук Русия споменавам с ремарке , не защото съм "русофил"

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, elektrotexnik said:

От какъв зор/с какво право шепа "местни" (буквално шепа народ) ще решават съдбата на буквално един цял континент ?!?

Как решават съдбата на континента?

• Потребител
Публикува

От по- горните мнения става ясно, че Европа няма нито ресурс, нито воля за воюване с този, който държи чадъра.

Предполагам, че ще се насочи към "съвместно" ползване на минералните богатства на острова- континент. Пиша "съвместно" в кавички, защото имаме опит от "съвместните" бази на НАТО у нас, а и от участието ни в коалицията в Ирак, след която и като възмездяване ни бе обещана "възможност" България да печели в Ирак. Спечелихме от коалицията само ковчезите от база "Индия" в Кербала (как 21 г. изтекоха и всичко забравихме). Допускам, че и в "съвместната" експлоатация на Гренландия ще спечели само САЩ, защото ако Европа имаше ресурс, щеше вече да го е реализирала. Подмамени от сиренцето, суверенният народ на Гренландия ще се отлъчи от Дания и Европа, а "суверенна" Европа ще мълчи. 

Гренландия НЯМА да бъде на Дания и ЕС. Прочее, тя и сега не е в ЕС.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
  • Администратор
Публикува

Малко се преовеличава тая работа, дори и да са много сериозни американците и в частност Тръмп, то нито хората в Гренландия нито самата Гренладия решава нищо.

Ако е в ръцете на Русия или Китай, то тогава ще има някаква заплаха за националната сигурност на Америка, но тя Куба ей я ей на другия бряг на Маями и вече имаше ядрени бойни глави там. Хайде да не преувеличаваме.

А и тя Европа си участва в диалога, те казаха, че не е нормално държава в НАТО да заплашва друга държава в НАТО ;)

• Администратор
Публикува
Преди 1 минута, Втори след княза said:

От по- горните мнения става ясно, че Европа няма нито ресурс, нито воля за воюване с този, който държи чадъра.

Предполагам, че ще се насочи към "съвместно" ползване на минералните богатства на острова- континент. Пиша "съвместно" в кавички, защото имаме опит от "съвместните" бази на НАТО у нас, а и от участието ни в коалицията в Ирак, след която и като възмездяване ни бе обещана "възможност" България да печели в Ирак. Спечелихме от коалицията само ковчезите от база "Индия" в Кербала (как 21 г. изтекоха и всичко забравихме). Допускам, че и в "съвместната" експлоатация на Гренландия ще спечели само САЩ, защото ако Европа имаше ресурс, щеше вече да го е реализирала. Подмамени от сиренцето, суверенният народ на Гренландия ще се отлъчи от Дания и Европа, а "суверенна" Европа ще мълчи. 

Гренландия НЯМА да бъде на Дания и ЕС. Прочее, тя и сега не е в ЕС.

Европа и Дания си имат сериозен ресурс да си използват изкопаемите залежи на всички природни богатства. не случайно ЕС е по-богат и по-продуктивен от цял Китай ;)

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 18 минути, Р. Теодосиев said:

Европа и Дания си имат сериозен ресурс да си използват изкопаемите залежи на всички природни богатства. не случайно ЕС е по-богат и по-продуктивен от цял Китай ;)

Значи, САЩ искат преразпределение. Щом мястото е заето, то чий го дирят хамериканците?

Очевидно има хубави хапки, които Дания/ЕС не могат да опазят, нито смелят.

Редактирано от Втори след княза
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
  • Администратор
Публикува
Преди 41 минути, Втори след княза said:

Очевидно има хубави хапки, които Дания/ЕС не могат да опазят, нито смелят.

Кое е очевидно, че на мен не ми е очевидно?

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Гренландия я спасява само това,че 99.99% от територията и е покрита с ледници. Иначе отдавна да е присъединена към някоя държава или да е напълно зависима от силна държава,като Саудитска арабия от САЩ... Впрочем,това важи и за Антарктида...

• Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

Кое е очевидно, че на мен не ми е очевидно?

Ще използвам най- очевидния източник Уики.англ.

Цитирай

Гренландия изобилства от минерали. Добивът на рубинени находища започна през 2007 г. Други перспективи за минерали се подобряват с нарастването на цените. Те включват желязо, уран, алуминий, никел, платина, волфрам, титан и мед. Държавната компания Nunamineral стартира на фондовата борса в Копенхаген, за да набере повече капитал за увеличаване на производството на злато, стартирана през 2007 г. Друга държавна компания, Nunaoil, беше създадена, за да помогне за развитието на въглеводородната индустрия в Гренландия. Въпреки това през юли 2021 г. Гренландия забрани всички нови проучвания за нефт и газ на своя територия, като правителствени служители заявиха, че екологичната „цена на добива на петрол е твърде висока“.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Ще използвам най- очевидния източник Уики.англ.

Втори, какво се опиташ да създадеш изкуствени драми? 😁 Да не мислиш че ей така президента на САЩ казва че иска Канада и Гренландия да станат част от държавата му и всичко ще стане просто така? Това е държава в която има толкова много взаимно контролиращи се институции, че ничия приумица било и на президента им няма шанс да мине без пълното одобрение на останалите. Това не ти е твоята любима държава, която решава и унишожава част от друга държава, като дори има наглостта да включи в конституцията си тези територии, които се опитва да завладее. Колкото и да ви се ще на путонофилите - нито ще се скарат ЕС и САЩ така както ви се иска, нито ще стигнат до голям разрив, камо ли война. 

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Втори след княза said:

Значи, САЩ искат преразпределение.

Нека да не се лъжем: гадните кравари просто искат да заграбят ресурсите на Гренладния.

А виж когато Путин влиза с танковете в Украйна и заграбва Донбас и най-голямото литиево
находище в Европа
, той в същност не заграбва, а освобождава.

Нека да е пределно ясно: гадните кравари са тези, които грабят (дори когато не са стъпили
в Гренландия), докато Путин освобожадва.

Това е правилният начин да се говори за тези неща. Иначе ти спираме копейките.

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикува

Тръмп се изхвърли, че ще реши украинската криза за няколко седмици ако стане президент. Сега е президент и разбира се от самото начало му беше ясно, че това може да стане само със сериозни отстъпки към Русия. Ако успее ще изглежда слаб заради отстъпките. Ако не успее ще изглежда слаб защото се е провалил. За хора като него имиджа е всичко. Трябва някак да компенсира с бабаитски приказки. Мисля, че за това са тези изцепки с Панама, Канада и Гренландия. С това настрани, САЩ са напълно в състояние да платят по 10 милиона на всеки гренландски жител. Така могат да си купят един евентуален референдум за присъединяване и може да им излезе по-евтино от една война. Разбира се Грнландия касае и други нации и няма как да стане толкова просто. Може да се стигне до подписване на ограничителен международен договор подобен на този за Антрактида.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, gmladenov said:

Нека да е пределно ясно: гадните кравари са тези, които грабят (дори когато не са стъпили
в Гренландия), докато Путин освобожадва.

Доволен съм, че поставих важен въпрос. Това, че отговорите са на друго ниво се отнася до способностите на форума. 

Очертава се мнение, че щом Русия взима литиевите находища на Украйна, нека САЩ вземат минералите на Гренландия. При това Дания е скучаеща и няма страст.

Уви, изказаният отказ на Гренландия и Дания към Тръмп са слаб отговор без категорична подкрепа на ЕС. Имаме 4 години да видим. 

• ХаХа 3
  • Потребител
Публикува (edited)

Очертава се мнение, че щом Русия взима литиевите находища на Украйна, нека САЩ вземат минералите на Гренландия.

Пак не си разбрал.

САЩ не са стъпили в Грендландия, а ти вече вдигаш тревога за заграбване на ресурсите.
А Русия с танковете вече е заграбила лития на Украйна - а ти и дума не обелваш за това.

Налага се неизбежният извод, че когато "добрите" реално заграбват и плячкосват, това не е
никакъв проблем. Но е много голям проблем ако "лошите" направят изявление, което може
да се тълкува като мисъл за заграбване.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Втори след княза said:

Пак си казал нещо, което не е обяснение, а се нуждае от обяснение. Което и правиш в следващ коментар.

Вече беше обяснено защо САЩ няма да купят/завладеят Гренладния.

За разлика от Путин, който еднолично коли и беси в Русия и сам започва войни както му се ще, Тръмп
живее в държава, в която едноличната власт на президента е ограничена.

Докато американският парламент не одобри завладяването/купуването на Грендлания, е напълно
безпредметно да говорим за това как САЩ заграбват Гренландия. Само плашим гаргите с пропаганда.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 21 часа, gmladenov said:

Вече беше обяснено защо САЩ няма да купят/завладеят Гренладния.

За разлика от Путин, който еднолично коли и беси в Русия и сам започва войни както му се ще, Тръмп
живее в държава, в която едноличната власт на президента е ограничена.

Докато американският парламент не одобри завладяването/купуването на Грендлания, е напълно
безпредметно да говорим за това как САЩ заграбват Гренландия. Само плашим гаргите с пропаганда.

Имам съмнението, че американцците това го правят предимно за предупреждение към сепаратистите в Гренлавдия, и за правителстното на  Панама...Навярно Китайците и /или руснаците прекалено са се интересували за свободни дворни места да си купят....🤑

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Докато Тръмп гледа към Гренландия, Мадуро иска да му отмъкне Пуерто Рико 

Амбициите на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да присъедини Гренландия към Щатите предизвикаха безпокойство сред европейските съюзници на Вашингтон. Докато републиканецът гледа на север, явно ще се сблъска с проблем в Карибско море. Встъпилият в длъжност "нов стар" президент на Венецуела, който не е признат от Съединените щати, нито от Европейския съюз - Николас Мадуро - също демонстрира териториални амбиции.  https://www.actualno.com/america/dokato-trymp-gleda-kym-grenlandija-maduro-iska-da-mu-otmykne-puerto-riko-video-news_2374433.html

Дружествените на Кремъл режими и авторитарни лидери се надреварват да легитимират войната която Путин води за завладяване на територии. Мадуро не може да осъществи амбициите си. Тогава каква може да е целта му?

Тия териториални претенции на Тръмп и Мадуро сякаш са по поръчка на Кремъл.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Неясен 1
  • Потребител
Публикува
Преди 13 часа, vvarbanov said:

Докато Тръмп гледа към Гренландия, Мадуро иска да му отмъкне Пуерто Рико 

Амбициите на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да присъедини Гренландия към Щатите предизвикаха безпокойство сред европейските съюзници на Вашингтон. Докато републиканецът гледа на север, явно ще се сблъска с проблем в Карибско море. Встъпилият в длъжност "нов стар" президент на Венецуела, който не е признат от Съединените щати, нито от Европейския съюз - Николас Мадуро - също демонстрира териториални амбиции.  https://www.actualno.com/america/dokato-trymp-gleda-kym-grenlandija-maduro-iska-da-mu-otmykne-puerto-riko-video-news_2374433.html

Дружествените на Кремъл режими и авторитарни лидери се надреварват да легитимират войната която Путин води за завладяване на територии. Мадуро не може да осъществи амбициите си. Тогава каква може да е целта му?

Тия териториални претенции на Тръмп и Мадуро сякаш са по поръчка на Кремъл.

Какво може да бъде целта на един диктатор, който седи върху най-доброкачествениня нефн ва светът и въпреки това грахданите му сер*т гладни и са заляли цяла Южна Америка с иковомически имигранти....Перчи се със Бразилия за някаква територия където са открили гас до колкото си спомням. Сега пък и Пуерто Рико. важното е поводи да има за продължаване на извънредното положение....  

• Потребител
Публикува (edited)

А някой чете ли поне статията за Гренландия в Уикипедия? Гренландия в момента се ползва със засилена вътрешна автономия, намесата на Дания е в сферите на външната политика и сигурност. Помага и извън това, когато се налага. Примерно от Дания дойдоха разследващи и психолози за помощ на жертвите във връзка с разследването на мащабната и традиционна сред местните педофилия. Покрай нарастването на значението на местните ресурси, има определени настроения за независимост, които не са спирани от централната власт в Копенхаген. Поискат ли гренландците независимост ще я получат. 

Наскоро имаше и изявление на датския министър на външните работи, който казва, че гренландците ще решават съдбата си и дали ще са със САЩ. Тоест Дания няма да договаря с трета страна( по путински) съдбата на острова. Местните, когато станат независими ще решат.  Никакви войни, никакви договорки. Датчаните нямамт никакви комплекси на велика сила, която да  пази територия,а просто искат да предпазят местните от външно вмешателство.

Освен това, какво значи преразпределение на ресурсите? Кой пречи в момента на даването на концесии и инвестициите в Гренландия? Със сигурност не и Копенхаген. Ако американски фирми искат да развиват добив-моля. Това е в прерогативите на местното автономно управление. А като се има предвид нивата на безработица,  съмнявам се, че някой би спрял такива американски инцииативи. По-скоро ми се струва, че в объркания мозък на Тръмп притеснително е, че китайците имат достъп до ресурсите по същия начин.

А що се отнася до военно присъствие, американците традиционно имат такова в Гренландия. 

Явно Тръмп сега е започнал да учи история и е останал на ниво империализъм от края на 19 в и началото на 20 в.Гледа разни ключови точки и си представя военни бази, които да контролират трафика. И е подочул за рзамразяването, отпушването на арктическите маршрути и достъпа до ресурси и си представя как трява да ги контролира с военни средства.  Уж е голям капиталист, но явно е пропуснал, че в нормалния свят достъпът до ресурси е в общи линии свободен. Между другото, същото важи и за Русия. Митичните  руски богатства, които западът много искал да завладее-тъй и тъй отиват до него, продавани от руските олигарси. Като те се добиват именно със западни технологии, често от западни компании и дори от западни(поради липса на такива в РФ) специалисти.

Редактирано от др-бр
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, др-бр said:

Никакви войни, никакви договорки.

Само един въпрос,как 56 000 гренландци (това е колкото жителите на Габрово) ще пазят САМИ държавата си с територия от над два милиона квадратни километра?

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!