Отиди на
Форум "Наука"

Да бъде ли Гренландия на Дания и ЕС?

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 31 минути, Storen said:

Забелязах, че във форума няма отделна тема посветена на войната в Украйна. Мисля да започна нова тема с това заглавие и да отговоря там, за да не ядосваме повече Втори след княза 😄

Има такава тема:

• Харесва ми! 1
  • Мнения 91
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 48 минути, nik1 said:

Не е добра идея. Има отделен  клуб, посветен на войната.

Не бях забелязал, че има отделен клуб за това. Погледнах коментарите и ми се струва, че нивото на обсъждане там е доста по-ниско. Прилича повече на говорилня, а и изисква отделна регистрация. Ако собственика на този клуб г-н Теодосиев предпочита дискусиите касаещи войната в Украйна да са в отделен клуб мисля да се въздържа от по-нататъшни коментари. 

Със сигурност не само тази тема но и други теми касаещи съвременна история и политика ще имат препратки и връзки с войната в Украйна. Да се ходи в отделен форум за това ми се струва непрактично, но аз не съм собственик, така че ще се съобразя с решението на г-н Теодосиев.

Редактирано от Storen
  • Потребители
Публикувано

Широко разпространено е схващането, че едно евентуално "придобиване" на Гренландия от САЩ би довело до по-голям американски контрол над територията. Макар това да изглежда логично на пръв поглед, реалността може да се окаже доста по-сложна.

Световната история ни показва интересен модел - коренните народи често придобиват значително по-голяма преговорна сила, отколкото първоначалните им материални ресурси предполагат. В САЩ например, индианските племена упражняват реален суверенитет в много случаи. В Мексико местните общности имат силата да блокират мащабни инфраструктурни проекти.

Този феномен има своето обяснение. Чувствайки се в неравностойно положение, коренните общности развиват особен темперамент на "упоритост" и "трудно сътрудничество". Това поведение е комбинация от съзнателна стратегическа позиция, наследство от историческо недоверие и културни норми, формирани с времето.

Парадоксално, колкото повече формална власт се упражнява над коренното население, толкова по-силна става тяхната съпротива. Понякога е по-лесно да се постигнат определени отстъпки като външен фактор, отколкото като пряк управляващ - подобно на тийнейджър, който е по-склонен да послуша баба си и дядо си, отколкото родителите си.

В този контекст, засилването на американското присъствие в Гренландия може да доведе до неочаквани резултати. С нарастването на въпросите за контрол върху ресурсите и приходите, тези фактори ще стават все по-значими. Понякога може да е по-полезно Дания да играе ролята на "лошия" в определени ситуации.

• Потребител
Публикувано

Обаче,ако Гренландия се присъедини като щат към САЩ,американците вече ще могат да се заселват там и те ще неутрализират влиянието на гренландците,подобно в Аляска...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 21 часа, Storen said:

Не бях забелязал, че има отделен клуб за това. Погледнах коментарите и ми се струва, че нивото на обсъждане там е доста по-ниско. Прилича повече на говорилня, а и изисква отделна регистрация. Ако собственика на този клуб г-н Теодосиев предпочита дискусиите касаещи войната в Украйна да са в отделен клуб мисля да се въздържа от по-нататъшни коментари. 

Със сигурност не само тази тема но и други теми касаещи съвременна история и политика ще имат препратки и връзки с войната в Украйна. Да се ходи в отделен форум за това ми се струва непрактично, но аз не съм собственик, така че ще се съобразя с решението на г-н Теодосиев.

Клуба е създаден за да не се омесват темите свързани с наука и тези свързани с военните конфликти по света. Темите там се цели да са по-скоро информативни от рода на "случи се това и това според ето тези източници", публикуват се анализи, видеа и в много по-малка степен се дискутира. Един вид в реално време водим хронология на събитията. По подобен начин преди години имаше тема свързана с войната в Сирия. За съжаление не липсваха хора и в едната и в другата, които споделяха чисто и просто пропаганда и се опитваха да направят темите нечетими по подобие на форумите в новинарските портали. Това в голяма степен вече е коригирано именно чрез преместването ѝ в този клуб. Там освен това има теми посветени и на други военни конфликти, а поради естеството на темите в клуба не всеки желае да ги вижда когато отвори форума или да участва в тях. Все пак форума е за наука най-вече. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 1
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

Изглежда някои в ЕС искат Тръмп да пукне... от смях. Г-жа премиерът на Дания, наградена от Зеленски за това, че скопи от към оръжие страна си и предаде на Украйна това... силата й и г-н президентът на Франция, който е оскърбление за своята страна, ако е верен на жена си, решили да изпратят контингент за да пази континент.

Хахахаха. И аз ще се пукна.

Казвам ви, ЕС е безволев и с разбити военни и икономически сили, за да опази Острова- Континент. 

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикувано (edited)

Няма да се учудя ако всичко това е в тандем с другия луд цар - Путин, за да се легализира или по-скоро тривиализира превземането на чужда територия, защото ей така на някой му се е приискало.

И Путин да може да каже: Ами ето на Тръмп иска Гренландия и Канада, аз пък си взех Украйна, така е нормалното.

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Втори след княза said:

Казвам ви, ЕС е безволев и с разбити военни и икономически сили, за да опази Острова- Континент. 

Какво ти е мнението за Беларус, която безрезервно слушка Русия? Ти смяташ ли, че Беларус
е безволева и с разбата военна и икономическа сила, за да опази Кочината?

• Потребител
Публикувано

Ако Дания реши да продава Гренландия, първо ще трябва да пита Лондон

Това твърди бивш представител на датската държава на острова, като се позовава на споразумение от 1917 г.

В интервю за "Сънди таймс“ Том Хьойем, представител на Дания в Гренландия от 1982 до 1987 година, заяви, че има споразумение, според което не може да се предава или продава Гренландия, без първо по този въпрос да се обърнат към Лондон.

Том Хьойем каза също, че САЩ вече веднъж са опитали да купят неуспешно Гренландия при президентството на Уудроу Уилсън от 1913 до 1921 година и именно тогава американсият президент е подписал документ, че "Гренландия е и винаги ще бъде датска“.

"Това означава, че Съединените щати законно са приели, че Гренландия е и винаги ще бъде датска, но Доналд Тръмп, изглежда, никога не е чувал това“, коментира Том Хьойем.

https://clubz.bg/157990

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, Янков said:

"Доналд Тръмп, изглежда, никога не е чувал това“, коментира Том Хьойем.

Русоробите също не са го чули, явно, защото най-вече те се вълнуват от темата за Гренландия.
Много им се ще Америка да я грабне, което автоматично ще оправдае руската агресия в Украйна.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Янков said:

"Това означава, че Съединените щати законно са приели, че Гренландия е и винаги ще бъде датска, но Доналд Тръмп, изглежда, никога не е чувал това“, коментира Том Хьойем.

Да-а. Напълно съм съгласен, че Международните договори трябва да се спазват и в едноименната тема в "Етика и право" отбелязах, че личностите се сменят, а договорите остават. Някои съфорумци обаче са на друго мнение, конкретно за Сирия, което ме кара да мисля, че по аналогия биха одобрили и друг отказ от договори при промяна във властта. Това ме прави несигурен за бъдещето на Гренландия като част от страна от ЕС.

• ХаХа 3
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 17 минути, Втори след княза said:

Да-а. Напълно съм съгласен, че Международните договори трябва да се спазват и в едноименната тема в "Етика и право" отбелязах, че личностите се сменят, а договорите остават. Някои съфорумци обаче са на друго мнение, конкретно за Сирия, което ме кара да мисля, че по аналогия биха одобрили и друг отказ от договори при промяна във властта. Това ме прави несигурен за бъдещето на Гренландия като част от страна от ЕС.

Ей, полезния... Путинофил. Ти правиш ли разлика между договори за наемане на някоя база, концесионни или нещо подобно и договори за неприкосновеност на държавните граници 🤣

Колкото и да се мъчиш да лъзнеш темата и да сипеш хули няма да мине. Сирийците ако са нарушили сключения договор и незаконно са го прекратили при едно дело ще си платят на руснаците. Там си е до спазване на международни договори и правила. Айде не се мъчи да оправдаваш с това завоевателна война за територии, каквито цивилизованите държави са изоставили още преди много десетилетия, ама твоята любима държава още не е стигнала до този етап на развитие. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 3
  • Администратор
Публикувано

Дания обяви, че ще похарчи 14,6 млрд. датски крони (2,05 млрд. долара) за засилване на военното си присъствие в Арктика. 

Засилването на отбраната идва на фона на засиления интерес от страна на президента Доналд Тръмп към контрола на САЩ върху стратегически разположената територия Гренландия. 

Дания отговаря за отбраната на Гренландия, но разполага с ограничен военен капацитет, разположен там, включително четири остаряващи инспекционни кораба, самолет за наблюдение Challenger и 12 патрула с кучешки впрягове. 

Датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен заяви, че новите военни инвестиции ще бъдат насочени към три нови арктически военни кораба, удвояване на планирания брой на безпилотните самолети за наблюдение с голям обсег на действие до четири и сателитно наблюдение.

https://t.me/drmjournal/11234

--------

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте и датският министър-председател Мете Фредериксен заявиха, че алиансът трябва да засили фокуса и защитата в Арктика. 

Съгласието е постигнато на среща, след като президентът Тръмп заяви, че иска САЩ да контролират Гренландия от “съображения за национална сигурност”. 

Повтарящите се случаи на повреди на подводната инфраструктура в Балтийско море - за някои от които се смята, че са свързани със саботаж - също поставят Северна Европа в напрежение. 

Както споменахме по-рано, Дания обяви, че ще похарчи 2 млрд. долара, за да засили военното си присъствие и наблюдението в региона на Гренландия.

https://t.me/drmjournal/11243

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!