Отиди на
Форум "Наука"

Да бъде ли Гренландия на Дания и ЕС?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, elektrotexnik said:

По-правилно е Тръмп (като е ербап и "паралия") да изплати на ВСЕКИ ПОДАНИК НА ДАНИЯ по 10 000 000 , а не на шепа "местни" 

Че Дания ще получи пари е включено в цената...

• Мнения 62
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Янков said:

ООН и държавите по света не са съгласни с теб. Но пък има ли значение тяхното мнение в сравнение с твоите познания по въпроса.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Международно_право

В линка,който си дал няма дефиниция на това що е международно право,защото няма такова. Пример. Според кодекса на ООН народите и етносите имат право на самоопределение,но също така държавите имат право на териториална цялост. Това са две взаимно изключващи се правила. Значи няма международно правило.

Останалото не си заслужава коментара...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 22 минути, deaf said:

В линка,който си дал няма дефиниция на това що е международно право,защото няма такова. Пример. Според кодекса на ООН народите и етносите имат право на самоопределение,но също така държавите имат право на териториална цялост. Това са две взаимно изключващи се правила. Значи няма международно правило.

Останалото не си заслужава коментара...

Явно не си чел по-внимателно. Правото на самоопределяне не е свързано по никъкакъв начин с правото на образуване на собствена държава.

И кое от останалото не се заслужава коментара? Че Югославия беше федерация от държави и след разпадането и всички тези държави имат право на собствено развитие? Да разбирам ли че според теб, Украйна, Естония, Молдова и т.н., след разпадането на СССР е трябвало да останат част от Руската Федерация и че са я напуснали в разрез с твоите правила? Или че и Крим се е отделил от Украйна по силата референдум причинен от външен натиск и следователно ситуацията ще бъде подобна на референдума в Гренландия? Или че Дания няма никаква причина да продава Гренландия?

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, deaf said:

Че Дания ще получи пари е включено в цената...

По тая логика другаря Си може да каже : "Аз пък развързвам кесията и плащам двойно !"

И изобщо ... Гренландия не е баничка , че да "има цена" и да се продава !!

Лично (аз за себе си смятам) , че тоя "континент" трябва да остане чист и неразработен ЗА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ като зестра / като завет !!! 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 часа, gmladenov said:

30 години след Будапещенския меморандум

Виждам няколко реплики но нито един отговор на въпроса - "Можете ли да предложите един пример за ядрени съоръжения под украинско командване?"

Вместо това сте предложил материали публикувани, faktor.bg и nowini.bg, bta.bg. Не мисля, че има сериозен международен анализатор които се интересува от дейността на тези издания просто защото са неспособни на независим политически анализ. Допускам с голяма вероятност че "съжалението" на Клинтън не е негова идея а му е спуснато от ЦРУ и той просто го повтаря като част от военните пропагандни усилия.

Това на което сериозен анализатор би обърнал внимание е командването на ядрените съоръжения след разпада на СССР (както споменах) и текста на самия меморандум който вие сте споменали. За това ви съветвам  и вие да се фокусирате на тях.

Също така съветвам всички участници във форума да се въздържат от думи като "русороби", "путинофили", "долни утайки" и т.н. Не допринасят с нищо към дискусията само намаляват качеството и. 

Признавам, че аз самия изпитвам известна доза антипатия към СССР/Русия, но полагам усилия да  гледам на събитията максимално и безпристрастно защото смятам, че това е единствения начин човек да изгради някаква представа за реалността във военно време.

Разбира се пиша тези неща с презумпцията, че бихме искали да разменяме гледни точки с плахата надежда да научим нещо в процеса.

Преди 19 часа, Втори след княза said:

Жалко е че всяка тема тръгва все в един коловоз, но давайте, интересно е.

Аз също обичам да държа темите разделени и прегледни, но мисля че в случая могат да бъдат споменати някои връзки.

Очаква се в края на този месец САЩ да предложат среща между Путин и Тръмп без участието на Зеленски и европейски лидери. Според мен не трябва да се омаловажава факта, че броени дни преди срещата Тръмп направи заявки към Гренландия. Русия многократно е изразявала позицията, че е арктическа нация и смята Арктика за зона на свой стратегически интерес. Това се разбира чудесно от американската дипломация. По принцип може да кажем, че след ВСВ международните събития имат връзка помежду си също имат връзка с вътрешните политики на страните дори и да са отдалечени.

Според мен всички засегнати страни се въздържат от категорична позиция за Гренландия защото изчакват да видят дали САЩ и Русия ще подновят дипломатически контакти в края на месеца и дали ще стигнат до някакви договорености.

Редактирано от Storen
  • ХаХа 2
  • Потребител
Публикува
Преди 43 минути, Storen said:

Виждам няколко реплики но нито един отговор на въпроса - "Можете ли да предложите един пример за ядрени съоръжения под украинско командване?"

След като са в Украина и тя е независима държава, под кое командване може да са?

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Storen said:

Русоробът е сериозен човек; иска сериозни доказателства.  🙄

Ето ти статия на твоя разбираем език, белким нещо ти взезе в главата:

Ядерное оружие на Украине

Вплоть до обретения независимости в 1991 году Украина была частью Советского Союза и имела
на своей территории советское ядерное оружие.

После распада Советского Союза Украина располагала примерно одной третью советского ядерного
арсенала
, третьего по величине в мире в то время, а также значительными средствами его разработки
и производства.

На территории Украины оставалось 130 межконтинентальных баллистических ракет (МБР) УР-100Н с
шестью боеголовками каждая, 46 МБР РТ-23 «Молодец» с десятью боеголовками каждая, а также 38
тяжёлых бомбардировщиков, всего около 1700 боеголовок[3]. Формально это оружие контролировалось
Содружеством Независимых Государств. В 1994 году Украина согласилась уничтожить оружие и
присоединиться к Договору о нераспространении ядерного оружия (ДНЯО).

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Storen said:

Според мен всички засегнати страни се въздържат от категорична позиция за Гренландия защото изчакват да видят дали САЩ и Русия ще подновят дипломатически контакти в края на месеца и дали ще стигнат до някакви договорености.

Смятам, че прекият контакт Тръмп- Путин ще има достатъчно други въпроси за разискване, но да- и Гренландия, но едва ли като разменна монета за сваляне на санкциите. Съгласен съм, че всички изчакват, но мисля, че се придава по- голямо значение от реалното. Със сигурност МИД работи по други въпроси, ето- стратегическото партньорство с Иран, преди с Китай.

• Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Втори след княза said:

Съгласен съм, че всички изчакват, но мисля, че се придава по- голямо значение от реалното.

На Запад всички единодушно заявяват, че изказването на Тръмп е несериозно.
Руската пропаганда е тази, която раздухва темата. Явно много им допада и им харесва да
си спекулират.

Тръмп няма какво да обсъжда с Путин за Гренладния. САЩ няма да се допитват до Русия.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Gravity said:

След като са в Украина и тя е независима държава, под кое командване може да са?

Там е работата, че не са в Украйна и никога не са били под независимо украинско командване. С меморандума подписан Декември 94та се забранява на Украйна да притежава ядрени оръжия като част от по-голямата инициатива за разоръжаване между големите тогава сили САЩ, Обединеното  Кралство и Руската Федерация. На Украйна се разрешава да развива армията си само като буферна зона.

Между командващия състав на СССР и Русия има пълна приемственост. Всички съветски ядрени установки остават под руско командване и по силата на меморандума са транспортирани на територията на Руската федерация. Това са фактите. Другото е пропаганда и пожелателно мислене.

Преди 52 минути, gmladenov said:

Русоробът е сериозен човек; иска сериозни доказателства.  🙄

Ето ти статия на твоя разбираем език, белким нещо ти взезе в главата:

Струва ми се че пак сте коментирали преди да прочетете оригинала на документа (меморандума) който вие самия предлагате.
Няма нищо сериозно в подкрепа на твърдението ви в нито един от цитатите ви. Явно се затруднявате да различавате твърди факти от военна пропаганда. Опитах се да ви помогна да добиете по-комплексна представа, но ми се струва, че сте ангажиран твърде емоционално. А и малко изоставате с културата на комуникация.

Ако искате да продължим с дискусията ще трябва да се извините и да обещаете да се държите възпитано за в бъдеще.

Преди 49 минути, Втори след княза said:

Смятам, че прекият контакт Тръмп- Путин ще има достатъчно други въпроси за разискване, но да- и Гренландия, но едва ли като разменна монета за сваляне на санкциите.

Проблема е че санкциите не са особено ефективни. Изглежда вредят повече на санкциониращите отколкото на санкционираните. Това ги обезсмисля в голяма степен. Обединения Запад не успя да създаде достатъчно голяма международна коалиция срещу Русия за да може ефективно да наложи икономически натиск. За това си мисля, че взаимните санкциите  които са нещо нормално по време на война няма да са в основния фокус на срещата. Една евентуална анексия на Гренландия от САЩ под натиск в предвид на стратегическото разположение и залежи би изострила отношенията между САЩ и Русия до нови нива. Не мога да си представя да се обсъжда край на войната в Украйна без да стане дума за стратегическите интереси на преговарящите в Арктика. Мисля, че заради това Пентагона (чрез Тръмп) отново повдигна тази тема.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 12 минути, Storen said:

Между командващия състав на СССР и Русия има пълна приемственост. Всички съветски ядрени установки остават под руско командване и по силата на меморандума са транспортирани на територията на Руската федерация. Това са фактите. Другото е пропаганда и пожелателно мислене.

Няма никакво значение каква е приемствеността в Русия, говорим за Украйна. Транспортирането и предаването е едва след подписване на меморандума. Преди това Украйна е притежавала ядреното оръжие и всичко което е останало на нейна територия след Беловежкото споразумение.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!