Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, Янков said:

целят някаква странична полза от хаоса който причиняват.

Целта е политическа,а не икономическа. Митата са средство в борбата за власт между държавите.

• Мнения 178
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикувано

Едно нещо не мога да схвана в тази ситуация. О.к., митата са протекционистки за икономиката и стимулират вътрешното производство (когато са внимателно преценени). Това си го знам и от лекциите по икономика. Обаче какъв смисъл има да налагаш мита на стоки които не само че не произвеждаш, но не си и в състояние да произвеждаш? Да вземем например кафе или какао. В САЩ просто не могат да ги отглеждат. Това е все едно в България да наложим мита върху вноса на самолети. Какво защитава Тръмп с митата за тях?

Тръмп и хората около него, или са луди, или целят някаква странична полза от хаоса който причиняват.

Не е само това кусурът на логиката. Погледни, за страни с които САЩ имат профицит, също се налагат митам 10%...

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 20 минути, scaner said:

Не е само това кусурът на логиката. Погледни, за страни с които САЩ имат профицит, също се налагат митам 10%...

Точно за това говоря. Няма никакъв смисъл митата в този си вид и по този начин да се налагат за защита на американските производители. Всичко е сбъркано. Но каква е причината всичко да е сбъркано?

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 13 минути, Янков said:

Точно за това говоря. Няма никакъв смисъл митата в този си вид и по този начин да се налагат за защита на американските производители. Всичко е сбъркано. Но каква е причината всичко да е сбъркано?

Вчерашното шоу на Тръмпанзето причини на САЩ 200 000 000 000 долара загуба, само за броени часове.

За днес тези пари изгоряха....И още незнаем контра стъпките на светът още колко загуба ще им причини....

Имам съмнението, че ще е в близост на голямата криза. Не, не на 2008 година ами на тази преди ВСВ...

И това не ми се харесва....

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Янков said:

Пак се започна с глупавите спорове.

Примера ми беше ориентировачен. България като член на ЕС, следва обща митническа политика. Кой знае, може и за самолети да имаме мита, все пак Еърбъс е европейска фирма. Надявам се че останалите са схванали за какво говоря. Тръмп налага мита с протекционистко оправдание. Обаче митата които налага не са прецизирани за тази цел. Точка.

Казваш, че Тръмп налага митата с протекционистко оправдание.   Самия Тръмп не определя митата като само протекционистки.

Тръмп вдига митата за да насърчи местнота индустрия. Това е протекционизъм. Но освен това той казва ,че Канада И  Мексико   внасят фентанил в САЩ и чрез митата ги наказва за да преустановят трафика. Обвинява Китай, че не играе "честно" в търговията. Към други държави просто прави демонстрация.

Освен това  , митата са източник на доходи за федералното правителство. Тръмп заплаши и с вторични мита за руския петрол. Така оказва натиск на Путин ако не се споразумее с Украйна. Тръмп често говори за "реципрочни мита", с които иска да накара другите страни да намалят своите търговски бариери спрямо американските стоки.

Митата на Тръмп са смесица от протекционизъм, наказателни мерки и стратегически ходове с по-широки икономически и политически цели. Какво мислиш, ще може ли да постигне Тръмп всичките или ще успее само в някои от тях? 🙂

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 9 минути, vvarbanov said:

Тръмп често говори за "реципрочни мита", с които иска да накара другите страни да намалят своите търговски бариери спрямо американските стоки.

Да де, но световната търговия не работи така. В повечето случаи търговските бариери не са умишлени.

Нека си представим една почти реалистична ситуация. Саудитска Арабия има голяма нужда от климатици и конструкционна стомана. Малайзия произвежда много климатици. Бразилия произвежда много евтина стомана. Но какво може да им предложи Саудитска Арабия? Само петрол. Но тук е проблемът: Бразилия и Малайзия сами изнасят петрол, те не се нуждаят от саудитски петрол.

Но има Германия, която с удоволствие ще продаде своите промишлени стоки в замяна на петрол. А бразилците и малайзийците с удоволствие ще купуват германски машини и оборудване. Бинго.

Саудитска Арабия може да има 100% търговски дефицит с Малайзия и Бразилия: тя не им продава нищо, а само харчи своите евро. Откъде взема еврото си? От германците, които купуват саудитски петрол за евро. Арабите дават евро на бразилците, които купуват Volkswagen. Самите бразилци не продават нищо на германците, те също имат 100% търговски дефицит. Но всички са доволни. Това е глобализацията.

Какво се случва, ако една държава се опита да „балансира“ търговията, да изравни износа и вноса с всеки партньор? Търговията ще изчезне.

Какво прави Тръмп? Той обявява, че ако дадена страна продава повече стоки на американците, отколкото купува американски стоки, това е несправедливо и се дължи на някакви „тарифни и нетарифни ограничения“. Никой дори не се опитва да оцени самите тези ограничения. Всичко е просто: ако търговският дефицит на САЩ с определена държава е Х% от износа на тази държава за САЩ - тогава някакви езотерични „тарифи“ на тази държава върху американските стоки са Х%.

(Продадени са продукти на стойност 100 млрд. в САЩ, купени са продукти на стойност 60 млрд. от САЩ. Дефицитът е 40 млрд., 40/100 = 40 %; това е „тарифата“).

След това Америка трябва да балансира търговията с всички държави, с които има търговски дефицит (ако има излишък, той трябва да стане още по-голям). Колкото по-голям е дефицитът, толкова по-важно е да се отървем от него и толкова по-високи са митата (тарифите), налагани от самите американци. Защо дадена страна изнася повече за САЩ, отколкото внася от тях, изобщо не е важно. Нещастната Камбоджа, която продава дрехи на САЩ, няма да може да измисли как и защо трябва да плаща за самолетите на Boeing, чиповете на Nvidia (произвеждат се в Тайван, но по-голямата част от цената отива при разработчика), електрическите автомобили Tesla, лекарствата, струващи 100 000 долара за курс, облачните услуги на Google, изтребителите стелт, изстрелването в космоса на SpaceX, сондажните платформи за несъществуващия камбоджански петрол и т.н. Камбоджа иска от американците долари за панталони и тениски и да ги похарчи за евтини китайски и виетнамски стоки. Гледайте си работата, е отговорът на Тръмп.

С такива тарифи Тръм връща световната търговия в 19-ти век. И съвсем закономерно Голямата депресия 2.0 тропа на вратата. Тръмп повтаря в усилена степен закона от 1930 г., който я е отключил...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, scaner said:

Отношението им към съюзници и останалите е, меко казано наплевателско и дълбоко цинично.

Икономическа логика има, но точно в цитираното е проблема. Циничното и арогантно отношение на американската администрация. Каквото и да са замислили с митата, това ще ги провали.

Преди 47 минути, vvarbanov said:

Митата на Тръмп са смесица от протекционизъм, наказателни мерки и стратегически ходове с по-широки икономически и политически цели. Какво мислиш, ще може ли да постигне Тръмп всичките или ще успее само в някои от тях? 🙂

Всеки бизнес, независимо дали е производител, търговец, в сферата на услугите и още каквото ти дойде на ума, се опитва да продаде една стока. И тази стока се нарича доверие. Заради доверието отиваш и си купуваш телефон на Самсунг, а не на сулю и пулю. И не защото сулю и пулю не могат да направят по-добър телефон от Самсунг (стига да изсипят кофите с парите и т.н.), а защото имаш доверие на Самсунг.

Какво доверие да имаш към САЩ обаче след изцепките на Тръмп? Когато знаеш че закупуването на оръжия от САЩ поставя отбраната на страната ти под американски произвол? Когато знаеш че зависиш от милоста на САЩ да получиш необходимите ти боеприпаси и обновяване на софтуера на съвременните ти оръжия закупени от тях? И това е само за оръжейната промишленост. Ами ако утре Майкрософт спрат обновяването на Уиндоус за Европа поради президентски указ? Ако утре Мъск откаже да ти вдигне в орбита телекомуникационните и военните ти спътници заради президентски указ? И още сума ти неща да ти бъдат отказани заради президентски указ?

Сума ти пъти съм казвал по тези теми, че има значение не само какво правиш, но и как го правиш. Тръмп и компания ясно заявиха че нямат нужда от приятели и съюзници, а от васали. Изводите са ясни. Или света и в частност Европа трябва постигнат самодостатъчност в определени сфери, или се превръщаме във васали на САЩ. Това обаче от своя страна означава намалени приходи в сектори в които САЩ имаха огромно превъзходство и съответно намаляне на приходите в тези сфери, което от своя страна води до намаляне на средства за иновации и съответно изоставане. Например, ЕС вече разработва своя ОС, която да замени Уиндоус за администацията. И тази ОС неизбежно ще премине и към ползване от гражданите.

Поради това, а и още поради други причини ти отгаварям направо - в дългосрочен план, това може и да  се окаже катострафално за САЩ. Никой не иска подобен партньор.

• Харесва ми! 4
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 35 минути, Янков said:

Икономическа логика има, но точно в цитираното е проблема. Циничното и арогантно отношение на американската администрация. Каквото и да са замислили с митата, това ще ги провали.

Икономическа логика в митата теоретично има. Но в даденият случай Тръмп иска производството на маратонки от Виетнам да се премести в САЩ? И дънките да се шият от калифорнийци вместо от индонезийци?

Иначе как иначе да си обясним огромните мита за страните, които произвеждат евтини потребителски стоки? Тук икономическата логика изчезва в небитието, и остава само политическото недоволство по принцип срещу всички. Скрито зад икономически тарифни оправдания. И разбира се, подбутвано от вътрешните проблеми на САЩ.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Все по дълги стават изказванията. Аз се постарах на кратко, макс 3 изречения, какво моментално действие имат идиотизмът в политиката на Тръмпанзето. 

Но сега виждам, че все по осукано става...

Имам съмнението, че един ден ще съжеляваме, че оня сбърка с 2 сантиметра изтрела......

Редактирано от Skubi
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 3 минути, Skubi said:

Аз се постарах на кратко, макс 3 изречения, какво моментално действие имат идиотизмът в политиката на Тръмпанзето.

Толкова много идиотизъм няма как да се обясни с макс 3 изречения :) 

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, scaner said:

Икономическа логика в митата теоретично има. Но в даденият случай Тръмп иска производството на маратонки от Виетнам да се премести в САЩ? И дънките да се шият от калифорнийци вместо от индонезийци?

Иначе как иначе да си обясним огромните мита за страните, които произвеждат евтини потребителски стоки? Тук икономическата логика изчезва в небитието, и остава само политическото недоволство по принцип срещу всички. Скрито зад икономически тарифни оправдания. И разбира се, подбутвано от вътрешните проблеми на САЩ.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Skubi said:

Вчерашното шоу на Тръмпанзето причини на САЩ 200 000 000 000 долара загуба, само за броени часове.

За днес тези пари изгоряха....И още незнаем контра стъпките на светът още колко загуба ще им причини....

Имам съмнението, че ще е в близост на голямата криза. Не, не на 2008 година ами на тази преди ВСВ...

И това не ми се харесва....

Ексюз. Лошо съм чул. Не 200 000 000 000 ами 2000 000 000 000 долара са изгоряли за 1 нощ.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

В момента всички мразят долара и се опитват да го заобикалят, еврото е поскъпнало с десетина процента за месец и може би с още десетина процента в следващия месец. 

А икономическата логика е че Тръмп е обещал трилиони орязвания за данъците на милиардерите, които го финасираха. Надява се да събере 6 трилиона долара от мита за да компенсира данъчните облекчения.

https://www.cnn.com/2025/03/31/economy/tariffs-largest-tax-hike/index.html

А Европа трябва да му отговори асиметрично, но с неговата реторика. Да каже, че има голям дисбаланс в софуерните услуги и медийни компании и да трясне един 50% данък върху Амазон, Нетфликс, HBO и да обложи с тройни такси, данъци и глоби Фейсбук, Гугъл и всички американски компании, докато хамериканците не почнат да гледат германски и френски филми вместо Холивуд.

Редактирано от Кибик
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Всичко е сбъркано. Но каква е причината всичко да е сбъркано?

Според мен не трябва да се търси някаква специална логика в действията на Тръмп. 

По всичко личи, че той действа хаотично и импулсивно и се води най-вече от лични съображения.
В неговите очи цял свят прецаква Америка и това трябва да се спре. Затова натиска страните от
НАТО да плащат повече, а сега въвежда и тарифи на цял свят. Ако имаше някаква мисъл зад тези
решения, те въобще нямаше да бъдат взети.

В САЩ всеки щат си определя ДДС-то; няма федерално ДДС - освен митата, които на практика
са ДДС. Сега с новите мита/тарифи Тръмп на практика увеличава федералното ДДС.

Икономистите знаят, че ДДС-то не е оптимален като данък, защото не е прогресивен и удря
непропорционално по-бедните. Значи новите тарифи ще засегнат най-вече бедните потребители,
много от които са привърженици на Тръмп. Тоест, Тръм върви срещу своите собствени избиратели.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, scaner said:
Преди 5 часа, vvarbanov said:

Тръмп често говори за "реципрочни мита", с които иска да накара другите страни да намалят своите търговски бариери спрямо американските стоки.

Да де, но световната търговия не работи така. В повечето случаи търговските бариери не са умишлени.

Разбира се, какво говори Тръмп е едно и каква е действителността е съвсем друго нещо! Той наказва и Канада за фентанила,  но тя не е причината за големия му трафик в САЩ. 

Преди 4 часа, Янков said:

Сума ти пъти съм казвал по тези теми, че има значение не само какво правиш, но и как го правиш. Тръмп и компания ясно заявиха че нямат нужда от приятели и съюзници, а от васали. Изводите са ясни. Или света и в частност Европа трябва постигнат самодостатъчност в определени сфери, или се превръщаме във васали на САЩ.

Тръмп води политика с елементи на антиглобализъм и изолационизъм. Това пасва идеално на плановете на Кремъл. Влошаване на търговските отношения на САЩ с ЕС, Китай ,...не правят Америка велика. Напротив така нацепен светът е по слаб икономически. Същата история и с НАТО. Оттегляне на ангажиментите, предизвикване на недоверие между членовете, амо то сякаш Путин е писал изказванията на Тръмп и е определял митата на САЩ към останалия свят. И както може и да се очаква, Путин не е сложил мита на Русия. 

• Потребител
Публикувано (edited)

затова писах преди 7 часа, че не ми харесва ситуацията. САЩ практически печели от ПСВ и ВСВ. Но свед ПСВ не се съобразява с последиците, когато ФЕД дига лихвата. Практически депресията се решана от ВСВ. Но след ВСВ война група банкери осъзнават, че ако въведът еуро долара, ще станат водещи/ и печелещи от/ на световната икономия. Сега този Тръмп иска да повтори грешката ФЕД от 1920 годинир да изолира, изводи америка от световната икономика, бизнис.  

"След Първата световна война САЩ поемат ръководството на световната икономика, но не осъзнават променената си икономическа роля. В новата икономическа система, която се появи, целият свят зависеше от краткосрочни заеми от САЩ, но тя продължи да се фокусира само върху вътрешните си пазари и постоянно променяше кредитната си политика. И накрая, през януари 1928 г. Федералният резерв (или FED, централната банкова система на САЩ) прецени, че цените на фондовия пазар са твърде високи и спекулациите са прекомерни, така че за една нощ повиши основния лихвен процент от 3,2% на 5%. В резултат на това капитали се вляха в САЩ, в отговор на което беше повишен основният лихвен процент в други страни, което доведе до дефлация. Всичко това беше допълнително усложнено от икономическата рецесия, която започна през август 1929 г. Започна истинско преследване на богатството, защото много цивилни, неопитни във финансовите въпроси, инвестираха парите си на фондовия пазар. В началото на кризата всички тези инвестиции фалираха, а парите им бяха прибрани в джобовете на спекуланти и водещи бизнесмени.

В световен мащаб имаше свръхпроизводство, всеки сектор произвеждаше артикули извън капацитета си, а разходите за производство се покриваха със заеми. Тъй като пазарът не се разшири и дори значителна част от парите бяха изразходвани за заеми, инвестирани в производство, не остана покупателна способност и невероятно количество артикули станаха непродаваеми и нямаше пари нито за покупки, нито за производство или разширяване. С натрупаната селскостопанска реколта (пшеница, ечемик) се отопляваха влакове, за да могат да изпразват нетрайните, негодни, свръхпроизводствени стоки от складовете." Еи от тук. https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2019/10/24/13_1_eszbonto_teny_a_nagy_gazdasagi_valsagrol_az_usa-ban

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано

Митата ще ударят Европа,а не САЩ. Което ще доведе до сътресения в Европа и отслабване и разпад. В смисъл,че европейските държави ще трябва ясно да се определят към кой "лагер" са – Англосаксонския свят,Германия,Франция,неутрални... Няма да стане още утре,но натам вървят нещата...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, deaf said:

Митата ще ударят Европа,а не САЩ. Което ще доведе до сътресения в Европа и отслабване и разпад. В смисъл,че европейските държави ще трябва ясно да се определят към кой "лагер" са – Англосаксонския свят,Германия,Франция,неутрални... Няма да стане още утре,но натам вървят нещата...

Csoportkép Londonból

Hе това показва Coalition of the willing

И не само относно войната.....

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано

С огромна радост и учудване виждам светкавична реакция на Брюксел, точно както би трябвало:

ЕС ще наложи един милиард глоба на Х или предишното Туитър. Да се готвят Фейсбук, Гугъл и Майкрософт.

https://www.pcmag.com/news/elon-musk-faces-billion-dollar-eu-fine-for-failing-to-curb-disinformation

🤣

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.