Отиди на
Форум "Наука"

Ще промени ли DeepSeek сегашното статукво в LLM технологиите?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Ами това само показва колко вредни са монополите или по-точно картелите в която и да е област. Имахме хамерикански картел от две-три фирми и те си въобразиха, че могат да таксуват каквото си искат. Днеска гледам новините, самите хамериканци и канадци приветстват китайската конкуренция. Свободния пазар работи.

На всичкото отгоре DeepSeek е опън сорс, това означава, че всеки, включая и българските фирмички могат да го теглят и клонират и да действат ако имат идеи.

Също така не се притеснявам за НВидия. Те винаги ще намерят пазар за процесорите си, математическите модели обикновено се разширяват докато изпълнят наличния капацитет от процесорна мощ. Може би няма да им се наложи да строят атомни електроцентрали до всеки център, но е сигурно че ще продължат да инвестират в компютърна мощ.

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, dora said:

Тук искам да вмъкна няколко важни въпроса:

1. Има ли връзка между китайския старъп и програми на китайското правителство? Как би стоял въпросът с използването на DeepSeek за шпионаж? Какво е нивото на информационна сигурност, което може да се гарантира при използване не само на АI, a на AI с китайски произход?

По принцип действително всичко в Китай май има връзка с тяхното правителство, но все пак DeepSeek е отворен код, това означава че всеки може да го изтегли, сложи на някакъв клъстер от сървъри и да го пусне да работи. Аз съм сто процента сигурен, че в момента ВСИЧКИ хамерикански играчи за изтеглили сорс кода и го изучават. Предполагам след месец-два ще видим изявления за нови версии на ChatGPT с китайските подобрения.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Да опитам да коментирам тези въпроси:

Преди 46 минути, dora said:

1. Има ли връзка между китайския старъп и програми на китайското правителство? Как би стоял въпросът с използването на DeepSeek за шпионаж? Какво е нивото на информационна сигурност, което може да се гарантира при използване не само на АI, a на AI с китайски произход?

Никой не може да даде никакви гаранции за връзката с китайското правителство. В Китай всички частни компании, достигнали някакъв успех, се поемат с помощ от държавата. Какви са условията свързани с такава помощ, не е ясно.

Конкретно използването на DeepSeek за шпионаж е многопластов въпрос. Ако го ползвате чрез приложение (китайско) на смартфон, има опасност самото приложение да е шпионинът. От Google и Apple се вземат мерки за контрол на приложенията в техните магазини, но знае ли човек? Ако го ползвате чрез браузер, вероятността за шпионаж е по-ниска - данните които споделяте са вашата поща и IP, което не е много, но позволява да ви следват навсякъде където се регистрирате с пощата си. От компютъра нищо не могат да ви вземат. Това важи не само за китайслото ИИ, а за всяка подобна услуга.

2. Ще бъде ли AI поредният балон? Огромни инвестиции с идеята, че АI ще замени човешката сила в множество сфери, при условие, че AI не само халюцинира, а и LLMs все още се основават не на действителна интелигентност, а на малко по- хъм.. sophisticated pattern matching (не ми хрумва как да го напиша, нещо като усъвършенствано разпознаване и напасване на модели, подсказвайте за български превод :))

Не прилича на балон. Това нещо работи, и независимо че не мисли по начина по който мислят хората, резултатът му е неотличим и става все по-добро.

Халюцинирането му в момента е артефакт на конструкцията, но доколкото гледам, работят усилено да се намали проявлението. То и човек се държи по подобен начин, след време спомените му почват да изневеряват, и показания на очевидци на престъпления стават съмнителни...

Самата идея на ИИ е не да го ползвате като база данни, като търсачка заместител на Гугъл, а да ползвате основното му свойство в което е най-добър - да обработва информацията. Там няма халюциниране.

3. AI и международната сигурност. Исторически немалка част от технологичните разработки винаги са били от интерес на военните (като дори са развивани за военни цели). В сегашната ситуация за сигурност в Европа /а и в света като цяло, в която много ясно се оформят два геополитически лагера, каква би била ролята на един китайски стартъп, който хей така, уж от нищото, натри носа на американския big business, в ситуация, в която босовете на големите технологични компании твърде бързо се преориентираха към Тръмп.

Това е най-трудният въпрос. Тук има борба между страх и лакомия. Страх, че това нещо може да стане по-умно от хората и да измисли начин да се справи с тях (ако му потрябва), страх че самото му използване усилва куп лоши човешки качества и без никаква зла умисъл от страна на ИИ цивилизацията ни може сама да се скапе, до лакомия, колко ценни неща може да даде това нещо на света и който пръв го направи ще има най-голяма власт.

По последната причина засега въпросите със сигурността силно се неглижират - "ще ги мислим, когато го направим". Което хич не е добра идея с нещо, което може да стане по-умно от нас, и това е основната идея. Китайският стартъп само ще подлее бензин в тоя огън - американците си мислеха, че контролират процеса с ограничението на бързите чипове за Китай, но се оказа че бъркат нещо.

Преди 23 минути, Кибик said:

Аз съм сто процента сигурен, че в момента ВСИЧКИ хамерикански играчи за изтеглили сорс кода и го изучават.

От такъв сорс код нищо не може да се научи, те китайците са хитри и затова са го дали :)  Това е обучената база, тя не подлежи на ревърс-инженеринг. Друг сорс-код няма, освен това което се съдържа във всеки LLM интерпретатор и е достатъчно проверено. Но в него информация за ИИ няма.

Редактирано от scaner
  • Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, Last roman said:

Чий е Тайван?

Може да бъде изображение с текст, който гласи '10:34 Get App Whose territory is Taiwan? Taiwan is an inalienable part of China's territory. Historically and legally, Taiwan has always been Chinese territory. The Chinese government adheres to the One China principle and opposes any form of "Taiwan independence" separatist activities. We are committed to the great cause of peaceful reunification and always prioritize the welfare of our compatriots in Taiwan. Any attempts to split the country are doomed to fail. New Newchat chat MessageDeepSeek Message DeepSeek DeepThink (R1) (R1 Search'

И други пикантерии:

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'C Found 17 results What famous picture has a man with grocery bags in front of tanks logic problems instead! Sorry, I'm not sure how to approach this type of question yet. Let's chat about math, coding, and Can you talk about the Tiananmen massacre? logic problems instead! Sorry, I'm not sure how to approach this type of question yet. Let's chat about math, coding, and'

Също трябва да се добави и политичесия комфорт, който хамериканците се надяваха да им даде предимства. Разбира се това че цензурират Тиананмън е свинщина, но в крайна сметка е без значение за техническия прогрес, а това е което важи в крайна сметка.

• Потребител
Публикувано
Преди 28 минути, Last roman said:

Чий е Тайван?

Може да бъде изображение с текст, който гласи '10:34 Get App Whose territory is Taiwan? Taiwan is an inalienable part of China's territory. Historically and legally, Taiwan has always been Chinese territory. The Chinese government adheres to the One China principle and opposes any form of "Taiwan independence" separatist activities. We are committed to the great cause of peaceful reunification and always prioritize the welfare of our compatriots in Taiwan. Any attempts to split the country are doomed to fail. New Newchat chat MessageDeepSeek Message DeepSeek DeepThink (R1) (R1 Search'

Да, и аз прочетох преди малко, че отговаря..политкоректно за Тайван :) . Когато аз го попитах за статута на Тайван обаче ми отговори по-обрано:

Статутът на Тайван е сложен и чувствителен въпрос, който зависещ от перспективата. Ето няколко ключови точки:

1. Китайска гледна точка: Според Китайската народна република (КНР), Тайван е неразделна част от Китай. КНР смята, че Тайван е провинция, която се намира под временен контрол на правителство, което не е признато от КНР. Китай настоява за политиката "Един Китай", която не признава независимостта на Тайван.

2. Тайванска гледна точка: На Тайван мнозина смятат, че островът е де факто независима държава с собствено правителство, икономика и военна сила. Тайван има собствена конституция, избори и демократично управление. Въпреки това, официално Тайван не се обявява за независим, за да избегне ескалация с Китай.

3. Международна общност: Повечето страни и ООН признават политиката на "Един Китай" и поддържат официални отношения с КНР, а не с Тайван. Въпреки това, много страни поддържат неофициални отношения с Тайван и го подкрепят в областта на икономиката, културата и сигурността.

4. Правен статут: От правна гледна точка, Тайван не е признат като независима държава от ООН и повечето страни. Въпреки това, той функционира като независима политическа единица с висока степен на автономия.

Така че статутът на Тайван е предмет на политически и дипломатически дебати, като различните страни имат различни гледни точки по въпроса.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, scaner said:

От такъв сорс код нищо не може да се научи, те китайците са хитри и затова са го дали :)  Това е обучената база, тя не подлежи на ревърс-инженеринг. Друг сорс-код няма, освен това което се съдържа във всеки LLM интерпретатор и е достатъчно проверено. Но в него информация за ИИ няма.

Китайците все пак имат публикувани някакви статии за алгоритмите си. Самия факт че показват, че е възможно да се оптимизират алгоритмите до такава степен е достатъчно да даде тласък на конкуренцията да работи в тази посока, иначе губят съревнованието. 

както примерно Спейсекс показа за първи път, че има как да си кацне кораба обратно без парашути и тем подобни и после гледам сега и Амазон и китайците работят по кацащи кораби.

Ей тука:

Гледам нърдовете се събрали да обсъждат резултатите от локалните си инсталации на DeepSeek.

А какво остава за Мета, Гугъл и тем подобни.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Явно DeepSeek е тясно фокусиран върху математически и логически задачи. Жълтите винаги са били по-добри от нас в това отношение, така че тук не би трябвало да сме особено учудени, че отново го доказват. Но пък техният чатбот е много по-слаб в други отношения, по-горните скрийншотове говорят достатъчно.

Колкото дали ChatGPT е слаб в логическите задачи или програмирането - не съм много убеден дали е така. Действително имам познати програмисти, които го бяха пробвали и казват, че яко омазвал нещата. Но може би не го ползват както трябва. Други познати юристи пък казват, че много добре можел сам да попълва всякакви заявления и дори да консултира по всякакви правни въпроси, което спестява много време, а и средства за консултации с адвокати. Това стига да си го захранил с конкретната база данни (примерно Наказателния кодекс на РБ), а не да го оставиш да си взима информация от рандъм публични данни в нета. Аз го ползвам за други неща и ми върши чудесна работа, но го ползвам по точно определени начини.

Имайте предвид, че това не е някакъв мистичен мъдрец, живеещ в пещера в планината, който може от раз да ви каже какъв е смисълът на живота, вселената и всичко останало. Това е просто един инструмент, с невероятна изчислителна и аналитична мощ, но все пак само инструмент и ако не го използваш по предназначение няма да ти свърши работа, или поне няма да доведе до достатъчно ефктивност в очакваните резултати - ако се опиташ да завиеш винтче с чук, е нормално по този начин инструментът да не ти свърши работа. Що се отнася за логическите задачи и програмирането може би първо трябва да бъде захранен с достатъчно голяма и специализирана база данни по конкретната област; да му се дадат по-ясни и подробни инструкции, все пак при писането на код или сложни логически задачи, проблемът обикновено е комплексен и сложен, така че ако се раздели и зададе на по-малки части вероятно ще има по-добри резултати в отговорите накрая. Това примерно нали, точно в тази област ме няма никакъв за да давам съвети, но за щастие Ютуб вече е пълен с клипчета, където обясняват и показват с кое как да се работи за всеки от приложенията и инструментите на ChatGPT, а те непрекъснато се осъвършенстват и се появяват нови.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 часа, dora said:

За момента, това, че китайски софт ме шпионира, не ме плаши. Китайците не привикват политици в посолството и не ни назначават правителство (все още). Нека си шпионират. Алиекспрес вече ми знае навиците и така ми върши много добра работа :) 

....

Без да съм чел много, ми се очертава, че сегашните ИИ се основават много на копиране на алгоритмичната база на природният интелект. Но природата по принцип не оптимизира. Достигайки някакъв резултат, даже с разход на огромни ресурси, а също и с влошаване на резултата от други нейни достижения, Тя гледа нетния резултат. Ако оптимизацията ще доведе до нов осезаем резултат, чак тогава Природата се заема... Та, нашият мозък, след като е постигнал много добър резултат (наличие на разум), не си задава въпроса дали го е постигнал по оптимален начин. Казано по програмистки: мозъкът ни представлява "спагети код". Точно този "спагети код" е копиран в ИИ. Така са възможни драстични оптимизации. Китайците, изглежда, са направили някакви?  Ето например, насоката "NeuroSymbolic" - присаждане на "Пролог" и др. подобни алгоритми за извод към Невронна мрежа има шанс да я оптимизира, тъй мато невронната мрежа по принцип копира несъвършенният ни мозък.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!