Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Георги Стойчев: Атаката срещу Сорос е "атака срещу обществото в България"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Шпага said:

Грешиш. Не "у всеки човек", а у всеки комплексар движещата сила е волята за власт.

Дори и у най-малодушния слуга тлее волята за власт да измести някога господаря си и да заеме мястото му.

• Мнения 148
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
On 31.01.2025 г. at 17:24, Втори след княза said:

На какво е символ Сорос? Моля, подскажете.

Отдавна ми е направило впечатление, че русофилите недолюбват Сорос. Та не е чудно, че тази тема те вълнува.  

Джордж Сорос често е обект на конспиративни теории и атаки, особено в проруската пропаганда, защото фиансира демократични инициативи. В авторитарни режими това се разглежда като заплаха. Сорос често е представян като символ на глобализма, който според някои групи подкопава националния суверенитет. В проруската реторика той често се обвинява, че „режисира“ протести и революции срещу Кремъл и неговите съюзници. Заради еврейския му произход той често е представян като  част от „световен заговор“ за контрол на финансите и политиката. Подобни наративи се използват от десни и авторитарни режими, включително руската пропаганда. В някои страни неговите фондации са финансирали организации, които се противопоставят на корупцията и авторитаризма. Руски и проруски медии системно демонизират Сорос като част от по-широка стратегия за дискредитиране на Запада и либералните ценности.

В Русия неправителствените организации (НПО) са подложени на сериозни ограничения, особено тези, които получават финансиране от чужбина или се занимават с теми като човешки права, демокрация и антикорупция.

НПО, които получават финансиране от чужбина и участват в „политическа дейност“, са задължени да се регистрират като „чуждестранни агенти“. Това ги стигматизира и води до допълнителни проверки, ограничения и репресии. Организациите, занимаващи се с права на човека, медийна свобода или наблюдение на изборите, са особено уязвими. Властите често използват репресии, за да ги заглушат. 

Русия разглежда независимите НПО като заплаха за режима, тъй като те могат да насърчават демократични промени, разобличават корупция и предлагат алтернативни идеи за управление. Освен това Кремъл вижда в тях инструмент на западно влияние и се стреми да минимизира тяхното въздействие. 

Организацията Open Society Foundations (на Сорос)  беше забранена в Русия . 

Това обяснява неприязанта на русофилите към Сорос.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано
Преди 41 минути, vvarbanov said:

... русофилите ...проруската пропаганда... проруската реторика...Кремъл ... руската пропаганда...Руски и проруски медии ...В Русия....Русия разглежда ... Кремъл вижда ... забранена в Русия . 

Това обяснява неприязанта на русофилите към Сорос.

Не за всеки земята се върти около Русия както при теб и не всички събития в света се обясняват с нея. Мисля, че й придаваш изключителност. Стана дума, че либерализмът си има естествени врагове сред консерваторите и популистите, (не в Русия).

Всъщност обвинението в путинизъм е най- простото, което някои могат да запомнят. А то е и най- сложното, което могат да мислят. Не става дума за теб, ти не спомена никъде путинизъм.

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Втори след княза said:

Не за всеки земята се върти около Русия както при теб и не всички събития в света се обясняват с нея. Мисля, че й придаваш изключителност.

Върни се в началото  и си прочети постът с темата. В него става въпрос само за дейността на фондация "Отворено общество в България. И отношението на българите към Сорос. 

И тъй като противниците му са основно русофили, пиша за политиката на Русия към фондацията му. Посочвам причините за атаките им. Тоест придържам се към темата. Тук не разглеждам "всички събития в света", както твърдиш, а давам обосновано мнение строго по темата.

Преди 6 часа, Втори след княза said:

Стана дума, че либерализмът си има естествени врагове сред консерваторите и популистите, (не в Русия).

Май искаш "да бием негрите" в Америка ,ЕС,.....и въобще по двете полукълбета?  У нас популистите споделят общи черти с русофилите. Това са едни и същи хора за това не пиша отделно за тях. Ако има изключения(в което се съмнявам) те ще са пренебрежимо малко и не оказват влияние на общата картина. Може либерализмът да има врагове и сред консерваторите.  По начало те са за традициите също като русофилите. Някои сред консерваторите могат да имат  негативно мнение за Сорос заради лични травми. Тоест по определени въпроси да отстъпват от убежденията си. Хората могат да имат противоречиви когниции. Това е компартментализъм.

"Компартментализацията е форма на психологически защитен механизъм, при който мислите и чувствата, които изглежда са в конфликт, се държат разделени или изолирани едно от друго в ума.  Хората с посттравматично стресово разстройство могат да използват компартментализация,............." https://en.wikipedia.org/wiki/Compartmentalization_(psychology)

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, vvarbanov said:

противниците му са основно русофили,

Възможно. Не съм проверявал. Това потвърждава, че Сорос е символ на САЩ.

Русофилството е част от българската история и част от политическата палитра у нас. Не виждам нищо неестествено в това. Само дето съвременната политика иска да го избрише. Да го разстреля, както разстреля Олимпи Панов. Абе... мръсна история.

Предположението ми, че българските соросоиди ще я карат "Без Сорос по сороски" се потвърждава. Толкова са обработени, че просто нямат друг поглед за живота, за някакво либерално отношение към другите виждания.

Бъдете по- отворени, бе!

Редактирано от Втори след княза
  • ХаХа 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, vvarbanov said:

Те имат изкривени представи за света

Брей! Какво би направил с "плоскоземците"?

И така. Склонен съм да се съобразя със законите. Има ли закон, който да ме заплашва? Нещо като чл. 1 в Конституцията на НРБ "България е република, с ръководна роля на Отворено общество. В нея се забранява симпатия към Русия"

Дадох този пресилен пример, за да подчертая, че свободата на мисленето и словото е законно право. Политиката се променя, има разнопосочни движения, ту едно се засилва, ту- друго. 

Преди 2 часа, vvarbanov said:

тактики, които работят върху консервативно настроената част от обществото.

Нека консервативно настроената част от обществото наречем "Консерватори", а либерално настроените- "Либерали". Има ли нещо, което в демократична държава е необичайно?

Връщам се. Докато не намериш законов повод да се самоогранича, което ще сторя законопослушно, ще се наложи взаимно търпение. Наистина ли настояваш за нов чл. 1  в Конституцията, ограничаващ свободата на мнение и слово у част от обществото?

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано

Би следвало да се прецизира какво се има пред вид под "Симпатии към Русия".

Ако симатизантите имат пред вид следване на московски политики  против националния интерес, би следвало да бъдат спирани.

А иначе никой не би ти пречил да удряш метани пред иконата на Путин в частна обстановка,

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

България е (ин)директно във война с Русия и е нормално руската пропаганда и въобще руската информация да бъде цензурирана. Колко пъти да ви се обяснява това!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 59 минути, Кибик said:

Би следвало да се прецизира какво се има пред вид под "Симпатии към Русия".

Наистина, това е важно. "Проруска пропаганда" също. Учудващо е, че друг преди теб не се е сетил, а обвинения има. Изглежда обвиненията са по лична несимпатия. 

Преди 1 час, Кибик said:

Ако симатизантите имат пред вид следване на московски политики  против националния интерес, би следвало да бъдат спирани.

Това е пряко свързано с поведение. Наказателния кодекс преследва някакво действие или подготовка за действие, или подстрекаване за престъпление, но не и мисъл или слово, изразяващо симпатия. Да си призная, опечален съм от идеята Форум наука да бъде прочистен от участници, които имат добри чувства към Русия. Тези дни слушах Киевската порта от Картини от една изложба на Мусоргски. Какво да ви кажа... няма да ме разберете. Бихте сменили и името на Пушкин от наименовани на него обекти по украински. Скръбно

Обществото е отворено, а? Дрън- дрън. От надупване на изток- надупване на запад. Същите нрави на същите хора. Единият Левчев така, другият онака. Единият Дайнов така, другият онака..... Прочее, не ги осъждам и съм толерантен към ЛГБТ.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, Втори след княза said:

Наистина, това е важно. "Проруска пропаганда" също. Учудващо е, че друг преди теб не се е сетил, а обвинения има. Изглежда обвиненията са по лична несимпатия. 

Това е пряко свързано с поведение. Наказателния кодекс преследва някакво действие или подготовка за действие, или подстрекаване за престъпление, но не и мисъл или слово, изразяващо симпатия. Да си призная, опечален съм от идеята Форум наука да бъде прочистен от участници, които имат добри чувства към Русия. Тези дни слушах Киевската порта от Картини от една изложба на Мусоргски. Какво да ви кажа... няма да ме разберете. Бихте сменили и името на Пушкин от наименовани на него обекти по украински. Скръбно

Обществото е отворено, а? Дрън- дрън. От надупване на изток- надупване на запад. Същите нрави на същите хора. Единият Левчев така, другият онака. Единият Дайнов така, другият онака..... Прочее, не ги осъждам и съм толерантен към ЛГБТ.

Не става дума за "надупване на запад". България Е запад. Не знам дали можеш да се надупиш на себе си. Ти си експерт по надупванията.

Редактирано от Кибик
  • Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Втори след княза said:

които имат добри чувства към Русия

:pleasantry: Луда работа, ей! Това като на инат - вижте ме, на мойто да стане. Ще си измислям, ще си нагласям... щото имам 'добри чувства към, а вашите са "лоши чувства към същото'.. И ще си ги скрия чувствата, пристрастията... зад всякаква нагласена фасада от "причини, аргументи, контри на обратното"... с упоритостта на всеки лаладжия, който иска да е забелязан...

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Втори след княза said:

Прочее,

е учителско клише от едно отминало вече време... Дано се досетите какво искам да изразя... :) И въобще не е до 'чувствата'...

• Потребител
Публикувано

Днес, по Дарик, Калин Янакиев нарече Тръмп налудничав. Свободомислещо. Не е зависим и може да си го позволи.

Интересни неща разказваше и Николай Колев- Босия. Беше съветник на президента Желев, след което го поканили в изолирана стаичка в посолството на Козяк и му предложили да сътрудничи. Той отказал, защото иска да остане независим. Ами, политическата му кариера за-висна. 

Отворено общество, ако не е свързано, ще висне и то. Ще обърне резбата от демократи към републиканци, ако не получава дотации от Сорос.

• ХаХа 3
  • Неясен 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Втори след княза said:

Днес, по Дарик, Калин Янакиев нарече Тръмп налудничав. Свободомислещо. Не е зависим и може да си го позволи.

Интересни неща разказваше и Николай Колев- Босия. Беше съветник на президента Желев, след което го поканили в изолирана стаичка в посолството на Козяк и му предложили да сътрудничи. Той отказал, защото иска да остане независим. Ами, политическата му кариера за-висна. 

Отворено общество, ако не е свързано, ще висне и то. Ще обърне резбата от демократи към републиканци, ако не получава дотации от Сорос.

А можеш ли да обясниш как така най-върлия анти-сорос патриот и пълноценен бигот не пожела да гласува за разследване на фондацията и организира два боя в парламента за един ден за да отвлече вниманието от този факт?

май ще се окаже накрая, че всички са на яслата. Кой сега ще спасява левчето от попълзновенията на Баце, Кирчо и  Урсула фон дер Лайен?

🤣

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Кибик said:

А можеш ли да обясниш как така най-върлия анти-сорос патриот и пълноценен бигот не пожела да гласува за разследване на фондацията и организира два боя в парламента за един ден за да отвлече вниманието от този факт?

Щяха ли гласовете му да стигнат, за да се приеме предложението за комисия "Сорос"?

• Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, Gabraka said:

Щяха ли гласовете му да стигнат, за да се приеме предложението за комисия "Сорос"?

Така пишат злите езици:

https://offnews.bg/politika/parlamentat-otkaza-da-razsledva-fondatciite-na-soros-vazrazhdan-838594.html

Цитирай

Проектът на решение беше подкрепен с 62 гласа "за" ("ДПС-Ново начало", един глас от ГЕРБ, 5 от БСП, 16 от ИТН и 12 от МЕЧ). Против гласуваха 74 народни представители, а 43-ма бяха против. Малко преди да започне гласуването депутатите от "Възраждане" напуснаха залата. 

14 гласа от Костадинов биха приели решението, а той има повече от 14. Но уви, напуснал залата за да не му се налага да обяснява защо е гласувал против. Честито на руската агитка. Имате си предател в редиците.

🤣

• Харесва ми! 2
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Кибик said:

Така пишат злите езици

Е... имах предвид каква е истината, а не какво пишат "злите езици"...

Преди 1 час, Кибик said:

Против гласуваха 74 народни представители, а 43-ма бяха против.

Ако от такива езици се осведомяваш, това не говори добре за осведомеността ти...

• ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 13 минути, Gabraka said:

Ако от такива езици се осведомяваш, това не говори добре за осведомеността ти...

Ми като не си доволен и имаш съмнения, отиваш на сайта на Народното събрание, намираш съответното заседание:

https://parliament.bg/bg/plenaryst/ns/55/ID/10970

и теглиш файла с гласуванията (първият линк):

https://parliament.bg/pub/StenD/20250205155116_gv050225.pdf

Търсеното гласуване е второто от втората страница (прегласуване): 74 против, 62 за, 43 въздържали се.

Няма мърдане, мекерета и продажници са от Възраждане и вече е съвсем очевадно :) 

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, Gabraka said:

Е... имах предвид каква е истината, а не какво пишат "злите езици"...

Едното не изключва другото. В случая си е пълна истина. Вервай ми.

Доколкото съм чувал, на Копейкин жена му и родата му са финансиране от Сорос, той не, предполага се, че това е причината да не иска събиране и публикуване на данни. Ще му лъснат вземанията с идеологическия враг.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, scaner said:

Няма мърдане, мекерета и продажници са от Възраждане и вече е съвсем очевадно :) 

Значи ако Възраждане бяха подкрепили искането на Пеевски, нямаше да са мекерета и продажници, така ли? 😄 Защо тъй жално плачеш, че предложението на Пеевски не мина? 😄

On 3.02.2025 г. at 17:10, scaner said:

Но виждам, че си се наредил плътно в редиците на Пеевски срещу Сорос. Поздравления за избора, от трън та на глог :)

Крадецът вика "дръжте крадеца" 😄 Как е в отбора на Пеевски? Хубаво ли е?

Мъка, мъкаааа... както казвате вие от отбор Пееф 🤭

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Кибик said:

Доколкото съм чувал, на Копейкин жена му и родата му са финансиране от Сорос

Значи е хубав човек - отворен, обществен и ценител на унгаро-еврейската филантропия 🤗 Не е никакъв Копейкин, а е баш соросоид. Защо го обиждаш на "копейка"? Защото си Ганьо и му завиждаш, че се е сдобил с филантропски грант, а ти не си? Според @scaner няма друга причина да се плюе по соросоидите, така че навярно това ще да е причината да му скачаш през клавиатурата...

Като нищо ще оглави ляволибералната "градска десница" тоя Соросокопейкин накрая...

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 9 минути, Gabraka said:

Значи ако Възраждане бяха подкрепили искането на Пеевски, нямаше да са мекерета и продажници, така ли?

Ми точно така. Говорят едни неща против Сорос (точно каквото иска и Пеевски), а когато идва моментът да се направи нещо по въпроса, като фурнаджийска лопата се обръщат и бягат. Не са ли мекерета и продажници на идеите, които уж защитават и прокламират? Или ти толкова им вярваш, че дори не съобразяваш тея издънки? 

Ето:

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gabraka said:

Значи е хубав човек - отворен, обществен и ценител на унгаро-еврейската филантропия 🤗 Не е никакъв Копейкин, а е баш соросоид. Защо го обиждаш на "копейка"? Защото си Ганьо и му завиждаш, че се е сдобил с филантропски грант, а ти не си? Според @scaner няма друга причина да се плюе по соросоидите, така че навярно това ще да е причината да му скачаш през клавиатурата...

Като нищо ще оглави ляволибералната "градска десница" тоя Соросокопейкин накрая...

Ами аз за тва питам руско "симпатизантите", знаят ли те що така бе Миме?

Рива и плю срещу Сорос, ама като дойде време да гласува решение за събиране за фондацията на данни и публикуването им, нъц, няма, падна тъмна мъгла и се изгуби някъде.

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.