Отиди на
Форум "Наука"

Реагират емоционално на теми за мигрантите и популизма - От чата с ChatGPT

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Янков said:

Днес попаднах на една статия за Тръмп, която меко казано ме разсмя:

Колумбийският президент за Тръмп: Той поддържа фашистки тези

Нима мнението на колумбийския президент е релевантно ? От какъв зор да го обсъждаме ?Има ли значение той какви глупости приказва, та му отделяме такова внимание?

Преди 1 час, Янков said:

Не съм прав донякъде, а изцяло. Виж например твоите твърдения. Понятието русофил е изцяло догматично и в никакъв случай не отразява действителната ситуация. Ако например съм фен на Невални, тогава какъв съм? Русофил или русофоб? А ако харесвам Толстой и Чайковски? Тогава какъв съм? Смесването на понятията не е нищо повече от евтина пропаганда.

Добре, да видим колко си прав!

Да уточним най напред понятията.(Смятах, че ще го избегнем но няма как.) Понякога понятията променят значението си. Друг път пък (както в този случай) липсват понятия. 

Как предлагаш, с каква дума да наричаме тия които обичат Русия, Путин, руската политика, одобряват войната в Украйна, възвеличават руската военна машина, танкове, ракети,....(съгласи се, че не може да изброя всичко), и демонизират САЩ и ЕС, (Ще избегна всички наративи.)

Има ли дума с която може да ги наречеш? Веднага казвам, че "русороб " я няма в речника на българския език. 

В темите които пиша имам предвид точно тези хора за които няма дума .Аз не зная такава, иначе щях да я използвам винаги. Ако следиш темите повечето колеги под "русофил" разбират това за което се опитвам да дам понятие по горе. То се подразбира. Ако всеки път се започнат такива уточнения, това ще е голяма трудност при диалога. Точно за това никой до сега не е искал от мен да се уточняваме(освен теб сега.)

Да продължим нататък. Гореспоменатите от мен хора да ги наречем за по кратко "Z" сами се определят като русофили.  Но русофилщината им не е пълна. Те не обсъждат руската литература, кино, природа, традиции, живопис и музика.

На мен обаче точно тия неща ми харесват.Да не ти разправям за библиотеката си от руска художествена литература от любими автори. Имам 15-тина плейлисти  с по 50-150 руски песни. Албуми на Шишкин , Айвазовски и др. художници. Отделно съм вдигнал в облака по съвременни. Както и  албуми на руски музей и галерии. Та и аз съм русофил("N" да речем), но различен от "Z" русофилите. Официално обаче се водя "русофоб", защото не одобрявам това което те харесват.

Русофилитв в Русия вероятно също са няколко вида. В ЕС сигурно пък се различават от споменатите до сега.

Когато говорим за русофилите "Х" у нас обикновенно имаме предвид индивидите от групата "ТЕ" за разлика от "N" в групата "НИЕ". 

Досега само ти не си разбрал за какви русофили става въпрос, но няма значение. Нямам нищо против да ми дадеш понятия за различните видове русофили. Наистина ще ти бъда много благодарен. Това ще улесни разбирането, какво по хубаво. 🙂

п.п. Още в началото съм определил групата за която става въпрос в темата. Ето как започва :

Прави ми впечатление, че определени групи хора в САЩ и Европа се активират от едни и същи теми. Реагират емоционално на теми за мигрантите, популизма, авторитарни лидери като Путин и Тръмп, вярват в конспиративни теории, стереотипи, предразсъдъци, харесват Русия, антиваксъри са, имат стереотипни полови пристрастия, изпитват носталгия, сякаш имат комплекс за малоценност защото искат да направят Америка и Русия отново велики.  

Това е събирателен образ. 

Редактирано от vvarbanov
  • Потребител
Публикувано
Преди 23 минути, vvarbanov said:

Нима мнението на колумбийския президент е релевантно ? От какъв зор да го обсъждаме ?Има ли значение той какви глупости приказва, та му отделяме такова внимание?

Релевантно е. Именно подобни позиции формират общественото мнение. Един вид - ето всеки казва че Тръмп е фашист. Поне това чуват псевдо толерантните. Или искат да чуят.

В случая обаче е интересно че масово се игнорират фактите. Тази тема би трябвало да се занива и с миграцията ( поне според името и), но не виждам да се коментира факта че в случая Тръмп спазва законодателството на САЩ, което е негово задължение по конституция и което  е по-либерално от заканодателството на Колумбия. Но карай да върви, важното е да сме прави.

Преди 33 минути, vvarbanov said:

Добре, да видим колко си прав!

Да уточним най напред понятията.(Смятах, че ще го избегнем но няма как.) Понякога понятията променят значението си. Друг път пък (както в този случай) липсват понятия. 

Как предлагаш, с каква дума да наричаме тия които обичат Русия, Путин, руската политика, одобряват войната в Украйна, възвеличават руската военна машина, танкове, ракети,....(съгласи се, че не може да изброя всичко), и демонизират САЩ и ЕС, (Ще избегна всички наративи.)

Има ли дума с която може да ги наречеш? Веднага казвам, че "русороб " я няма в речника на българския език. 

В темите които пиша имам предвид точно тези хора за които няма дума .Аз не зная такава, иначе щях да я използвам винаги. Ако следиш темите повечето колеги под "русофил" разбират това за което се опитвам да дам понятие по горе. То се подразбира. Ако всеки път се започнат такива уточнения, това ще е голяма трудност при диалога. Точно за това никой до сега не е искал от мен да се уточняваме(освен теб сега.)

Да продължим нататък. Гореспоменатите от мен хора да ги наречем за по кратко "Z" сами се определят като русофили.  Но русофилщината им не е пълна. Те не обсъждат руската литература, кино, природа, традиции, живопис и музика.

На мен обаче точно тия неща ми харесват.Да не ти разправям за библиотеката си от руска художествена литература от любими автори. Имам 15-тина плейлисти  с по 50-150 руски песни. Албуми на Шишкин , Айвазовски и др. художници. Отделно съм вдигнал в облака по съвременни. Както и  албуми на руски музей и галерии. Та и аз съм русофил("N" да речем), но различен от "Z" русофилите. Официално обаче се водя "русофоб", защото не одобрявам това което те харесват.

Русофилитв в Русия вероятно също са няколко вида. В ЕС сигурно пък се различават от споменатите до сега.

Когато говорим за русофилите "Х" у нас обикновенно имаме предвид индивидите от групата "ТЕ" за разлика от "N" в групата "НИЕ". 

Досега само ти не си разбрал за какви русофили става въпрос, но няма значение. Нямам нищо против да ми дадеш понятия за различните видове русофили. Наистина ще ти бъда много благодарен. Това ще улесни разбирането, какво по хубаво. 🙂

п.п. Още в началото съм определил групата за която става въпрос в темата. Ето как започва :

Пробвай с "путинофил". Подмяната на термините е изключително важна тема и демонстрира как работи пропагандата. Да вземем например термина "фашист". Сега разни либерали го лепят на всеки който не е съгласен с тях, но наясно ли сте какво означава фашист и кой и защо променя смисъла на думата? И как това влияе на съзнанието ни? Да не говорим че използването на този термин цели да се предизвикат негативни асоциации срещу човека за когото се използва и съответно да бъде остракиран от обществото. Което само по себе си е част от идеологията на нацистите.

Преди 38 минути, vvarbanov said:

Прави ми впечатление, че определени групи хора в САЩ и Европа се активират от едни и същи теми. Реагират емоционално на теми за мигрантите, популизма, авторитарни лидери като Путин и Тръмп, вярват в конспиративни теории, стереотипи, предразсъдъци, харесват Русия, антиваксъри са, имат стереотипни полови пристрастия, изпитват носталгия, сякаш имат комплекс за малоценност защото искат да направят Америка и Русия отново велики.  

Това е събирателен образ. 

Доста "обзорен" събирателен образ. Не става ясно на всички критерии ли трябва да отговаряш, само на част от тях и има ли пропуснати критерии? Я да видим на какви от тези критерии отговарям аз.

1. Активирам се от определени теми.

2. Какво означава "реагират емоционално"? Но да кажем че и тук отговарям. Смятам че всеки който иска да мигрира има право да използва легални методи. За нелегалните (т.е. незаконни) методи би трябвало да се прилага законодателството на съответната държава. Освен това съм служил в Гранични войски и първосигнално считам нелегалното пресичане на границата за престъпление.

3. Популизъм? В какъв смисъл? Дразни ме, включетелно и в тази тема. Така че тук съм под въпрос.

4. Авторитарни лидери. Ами фен съм съм на Тервел и Омуртаг. От тях по авторитарни едва ли има.

5. Конспиративни теории. Доста неопределено. Вярвам че има конспирации, но дали те отговарят на твоето определение, не знам. Тук съм под въпрос.

6. Стереотипи. Всички ги имаме.

7. Предразсъдаци. И тях всички ги имаме.

8. Харесват Русия. Ами харесвам я. Е, не тази на Путин, но така е с неясните термини.

9. Стереотипни полови пристрастия. Брой ме и тук. Харесвам жените. Изобщо не ми е ясно какво може да се хареса в един мъж, но съм благодарен на жените че го правят.

10. Комплекс за малоценност защото искат да направят Америка и Русия отново велики. Броим ли България вътре? Ако е така, брой и мен. С някои забележки, но пък затова са подробностите и уточняването на термините. Е имам известни забележки относно комплекса за малоценност, но ще го преглътна.

И така - какъв съм аз?

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 37 минути, Янков said:

Да вземем например термина "фашист". Сега разни либерали го лепят на всеки който не е съгласен с тях, но наясно ли сте какво означава фашист и кой и защо променя смисъла на думата? И как това влияе на съзнанието ни? Да не говорим че използването на този термин цели да се предизвикат негативни асоциации срещу човека за когото се използва и съответно да бъде остракиран от обществото. Което само по себе си е част от идеологията на нацистите.

Едно малко отклонение в тази посока, по повод използване на този термин.

Преди време попаднах на т.н. 'Манифест на фашизма" от 1919 г. (на италиански "Il manifesto dei fasci italiani di combattimento"). В Уикипедията на руски накратко го има ТУК. Повече информация има в английската версия. Един от авторите му е Бенито Мусолини.

Любопитно ми е, ако всеки си отговори с кои подточки е съгласен, дали няма да излезе че тук всички сме фашисти? Поне в италианската му версия.

• Потребител
Публикувано
Just now, scaner said:

Едно малко отклонение в тази посока, по повод използване на този термин.

Преди време попаднах на т.н. 'Манифест на фашизма" от 1919 г. (на италиански "Il manifesto dei fasci italiani di combattimento"). В Уикипедията на руски накратко го има ТУК. Повече информация има в английската версия. Един от авторите му е Бенито Мусолини.

Любопитно ми е, ако всеки си отговори с кои подточки е съгласен, дали няма да излезе че тук всички сме фашисти? Поне в италианската му версия.

Именно 🤣. Затова и лекотата с която използваме и изменяме някои термини без да ги разбираме е притеснителна. И затова смятам за важно да уточняваме какво точно означават термините.

• Потребител
Публикувано
Преди 56 минути, Янков said:

И така - какъв съм аз?

Ти си от "обективните" русофили. Те (уж) не харесват Путин - но напълно одобряват войната
в Украйна и напълно се съгласяваят, че Русия е била принудена да нападне.

Обективните русофили са нещо като скритите гейове, които на самите себе си не признават,
че са гейове - но всички знаят, че те са гейове. 😂

• Потребител
Публикувано
Преди 14 минути, gmladenov said:

Ти си от "обективните" русофили. Те (уж) не харесват Путин - но напълно одобряват войната
в Украйна и напълно се съгласяваят, че Русия е била принудена да нападне.

Обективните русофили са нещо като скритите гейове, които на самите себе си не признават,
че са гейове - но всички знаят, че те са гейове. 😂

Ммммм, не. Моята гледна точка е чисто субективна, а не обективна, не харесвам Путим и го смятам за ид..т (не пиша пълната думичка че пак може да ме резнат), не одобрявам войната (и войните по принцип) и смятам че беше страшно глупаво от страна на Русия да нападне Украйна. Да не говорим че според мен Русия е враг № 1 на България.

И не, не съм скрит гей. Ако ще си сменям сексуалната ориентация, бих предпочел да съм лесбийка.🤣

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Янков said:

Доста "обзорен" събирателен образ. Не става ясно на всички критерии ли трябва да отговаряш, само на част от тях и има ли пропуснати критерии? Я да видим на какви от тези критерии отговарям аз.

При събирателния образ няма нужда да отговаряш на всички критерии. Именно за това е събирателен, обобщен.

1. Активирам се от определени теми.

Провери от кои теми, ако са от споменатите значи отговаряш на критерия.

2. Какво означава "реагират емоционално"? Но да кажем че и тук отговарям. Смятам че всеки който иска да мигрира има право да използва легални методи. За нелегалните (т.е. незаконни) методи би трябвало да се прилага законодателството на съответната държава. Освен това съм служил в Гранични войски и първосигнално считам нелегалното пресичане на границата за престъпление.

Ако реагираш емоционално значи ти липсва критично мислене.И няма значение дали методите за пресичане на границата са законни . Това , че си служил в гранични войски вероятно обяснява стереотипите ти за мигрантите.

4. Авторитарни лидери. Ами фен съм съм на Тервел и Омуртаг. От тях по авторитарни едва ли има.

Може да прочетеш в темата профила на хората харесващи авторитарни лидери. При заплаха за сигурноста индивидите губят критично мислене, минават на евристики, пристрастия и харесват авторитарни лидери. Вътре си!

Пробвай с "путинофил".

Не става. Путин ли заслужава благодарността на псевдорусофилите "Z" за освобождението от турско робство?

5. Конспиративни теории. Доста неопределено. Вярвам че има конспирации, но дали те отговарят на твоето определение, не знам. Тук съм под въпрос.

Ти не разбираш какво пишеш. Конспиративни теории е едно, а конспирации съвсем друго нещо. 

6. Стереотипи. Всички ги имаме.

7. Предразсъдаци. И тях всички ги имаме.

Всички имаме предразсъдъци и пристрастия .Само, че зависи какви са. Тук става въпрос за стереотипи към мигрантите.

8. Харесват Русия. Ами харесвам я. Е, не тази на Путин, но така е с неясните термини.

Искаш да кажеш, че не можеш да намериш ясен термин! А обвиняваш мен в неяснота. Защо така?

9. Стереотипни полови пристрастия. Брой ме и тук. Харесвам жените. Изобщо не ми е ясно какво може да се хареса в един мъж, но съм благодарен на жените че го правят.

Ти просто не разбираш какво са стереотипни полови пристрастия. Трагедия!

И така - какъв съм аз?

Ти си човек който не разбира , но пише мнения с юнашка самоувереност. 🙂

Редактирано от vvarbanov
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Втори след княза said:

Интересно положение, Не бълвам по други въпроси, а само по политика. Значи не се отнася до личността ми, а до темата. А от тук: става дума за натиск върху свободата на словото само по отношение на политиката... смятаната от цензори неправилната политика.

Не само в политиката, и в темите по психология си същия.

Ама ти всички въпроси ги разглеждаш от русофилска гледна точка. Това го смятах за невъзможно, но за мое учудване ти го правиш. Тоя номер само Мирча Кришан го можеше . За каквото и да стане въпрос говореше за краставицата.Та и ти по всички въпроси говориш за Русия.  Навсякъде влачиш със себе си своята агресивна русофилщина.

И в другите теми не можеш да се контролираш за това се налага други да гоправят. 

Свободата на словото не включва свободно разпространяване на Руска пропаганда. До колкото знам, няма тема във форума където можеш да го правиш. Може би трябва да се ориентираш към някои русофилски групи и форуми където ще оценят таланта ти . Тук е добре да избягваш темите за политика. Така и на двете места ще  се радват да четат мненията ти.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 часа, vvarbanov said:

Може би трябва да се ориентираш към някои русофилски групи и форуми където ще оценят таланта ти . Тук е добре да избягваш темите за политика.

?

Редактирано от Втори след княза
  • Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, vvarbanov said:

Ама ти всички въпроси ги разглеждаш от русофилска гледна точка. Това го смятах за невъзможно, но за мое учудване ти го правиш. Тоя номер само Мирча Кришан го можеше . За каквото и да стане въпрос говореше за краставицата.Та и ти по всички въпроси говориш за Русия.  Навсякъде влачиш със себе си своята агресивна русофилщина.

Само да знаеш, какво пък става в темата за Сорос!!! Така и не мога да разбера какво общо има Сорос с Русия, ама- на. Русофобски обсесии.

• Потребител
Публикувано (edited)

Ще се противопоставят ли българските и европейски "либерали" на Тръмп, когото наричаха "популист" или ще коленичат верноподанно?  

On 3.12.2018 г. at 10:25, nik1 said:

Както и при победата на Тръмп, успехът на Орбан през всички тези години не показва, че десният популизъм е непоколебима сила. Напротив, победите му са направени възможни от цинизма на десноцентристките политици в Европа, които отказват да се дистанцират от нещо, което всъщност е бяло националистическо правителство.

Залагам на второто. Предполагам, че когнитивния си дисонанс ще решат първо с мълчание за всякакви оценки, а после с характеристики, че не е такъв и е направил много положителни неща.

Редактирано от Втори след княза

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.