Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тайни в изкуството на древните фалшификатори.

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

През 1980 г. упражнявайки хобито си металдетектинг открих  интересна тетрадрахма на Александър Велики. Тя имаше тест кат -  някой в древността беше пробол монетата с нож, за да провери нейната автентичност.

Тия изпитания е можело да се правят от частни лица, но е имало и “докимастес” който е седял на пазара.  Работата му е била да проверява фалшивите монети които са били посребрени само отгоре. За да види какъв е металът в ядрото, той ги е удрял с остър предмет.  Сребърните, с правилно тегло, независимо къде са отсечени,  са били приемани в търговията, а фалшивите са били , изтегляни от обращение .

Оказа се, че съм попаднал на подобна тествана монета. След като премина първоначалната еуфория  седнах и започнах радостно да разглеждам находката си . Забелязах, че отстрани(на гурта) има лека цепнатина. Реших да я изследвам по подробно ,като пъхнах нокътя си в нея. За моя изненада тетрадрахмата се раздели на две половини и отвъре се откри силно корозиралият метал на бронзовото ядро. Оказах се с две сребърни тенекиени капачки, които са прикривали   фалшивата същност на тетрадрахмата.

Това беше нежелано от мен откритие. Разбрах какво е почувствал древния грък когото са измамили с тая монета. Повече нямаше какво да губя за това продължих да я анализирам. Оказа се, че това не е класически фалшификат, а много добре замислен план на древна измама.   Според който който най напред е било направено бронзовото ядро. След това, то е било изпитано с тест кат и накрая покрито със сребърна ламарина. Така в направения разрез се виждаше, че монетата е сребърна и отвътре. Целта на тази хитроумна фалшификация е била да заобиколи истинското изпитание на тетрадрахмата и да разсее съмненията около нейната автентичност. Бях попаднал на изключителен екземпляр(гениален, но подъл).

Малко е да кажа, че бях огорчен от информацията, която ми носеше финансови загуби.  Откритието ми имаше историческа стойност,  но фалшивите монети са значително по-малко ценени от колекционерите.

Самочувствието ми пострада още повече. На моя страна бяха волюцията и съвременното образование , но ме измами човек който беше живял 2 000 г. преди мен.  🙂

moneta1.jpg

moneta2.jpg

• Потребител
Публикувано

Открих в един аукцион подобен на описания от мен случай. Само, че тук тетрадрахмата е на Селевк. 

https://www.cngcoins.com/Coin.aspx?CoinID=294852

3600169.jpg

• Потребител
Публикувано (edited)

Тази фалшификация обяснява някои въпроси над които съм търсил отговор до сега.

Сред тетрадрахмите не са рядкост по няколко  "test cut ".

Защо са ги удряли по няколко пъти, когато един тест е напълно достатъчен за да се провери дали ядрото на монетата е сребърно!?

Изглежда тия фалшиви проби като описания от мен са били известни на древните гърци . За това не са имали доверие в направените  "test cut " преди тях. По недоверчивите са искали да се убедят лично в автентичността на монетата. По тоя начин монетите са били пробвани по няколко пъти, имат повече от един удар с остър предмет по тях. Ето една такава тетрадрахма изпробвана  6 пъти от недоверчиви нейни собственици. Тия разсичания не са намалявали стойноста на монетата в античноста .Важен е бил грамажа. Сега обаче нумизматите ценят такива екземпляри много по малко.  

Classical_multiple_test-cut_r.jpg

Classical_multiple_test-cut_o.jpg

Редактирано от vvarbanov

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.