Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Пред колапс ли е Европа

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Кибик said:

Идете в неделя палнете една свещичка за здравето на царя, че без него още щяхме да подсмърчаме като македонци и сърби пред прага на гърци и жабари. 

Още по- добре в понеделник за Цар Освободител, че без него и Симеончо щеше да подсмърча.

Не пренебрегвайте Националния празник пред деня на Европа. Малко е двузначно нашето участие за 09.05. 

Предпочитах независима България, но нашите "националисти" като рекоха- "Да сме в кенефа на Европа, но да сме в Европа" и стана тя каквато стана.

• Мнения 112
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 6 часа, Кибик said:

Моля не го приемайте грешно, но тъмен балкански субект има много да се цивилизова за да стигне жабарите. Или пък гърците, люлката на европейската цивилизация.

🤣

Идете в неделя палнете една свещичка за здравето на царя, че без него още щяхме да подсмърчаме като македонци и сърби пред прага на гърци и жабари. 

Гърците люлка на европейската цивилизация?

Да пална свещичка за царя? За какво по-точно, че не се сещам, за това, че си взе някакви имоти?. Не живея в монархия, че да имам цар.. Предпочитам да благодаря на Петър Стоянов, според мен той има повече заслуги за интеграцията ни към ЕС и ако беше избран за втори мандат... може би щяхме да сме по-добре. Ама агент Гоце се настани удобно на креслото..

• Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, scaner said:

Е, айде сега... С циганите живееш в една държава и не протестираш, и никой не те е питал даже. И полза да се оплакваш никаква, свикнал си. И гърците, и жабарите ще са още по-лесни за преглъщане.

Колкото до езика, какъв е точно проблемът? Северозападен Китай говори на език, различен от тоя дето говорят в югоизточен Китай. Изобщо, там всяка провинция на практика си има собствен език. И пак са една държава, могат да говорят на мандарин за да се разбират. И в Европа е така, хората говорят на английски и се разбират. Няма разлика.

Тя тая работе не е до лично назландисване, искам или не искам еди какво си, трябва и мисъл да се вложи освен исканията...

Toва пък какво общо има? Циганите обуславят нашите искания или са някакъв ценз? Цигани има навсякъде.. и навсякъде, където има цигани, не са интегрирани и няма да се интегрират. Ще продължават да точат помощи и да ги държат.. защото са гласоподаватели. 

А тук не е Китай, че да ги даваш за пример. И изобщо не е като да си нямат проблеми в Китай, нищо че са една държава.. То в северна и южна Корея говорят направо един език, ама никак не могат да се разберат :D

• Потребител
Публикувано

България е на такова географско место,че е пагубно за нея да бъде независима,тоест неутрална,ако правилно разбирам какво разбират някои съфорумци под "независимост".

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Втори след княза said:

Още по- добре в понеделник за Цар Освободител, че без него и Симеончо щеше да подсмърча.

Не пренебрегвайте Националния празник пред деня на Европа. Малко е двузначно нашето участие за 09.05. 

Предпочитах независима България, но нашите "националисти" като рекоха- "Да сме в кенефа на Европа, но да сме в Европа" и стана тя каквато стана.

Не става, в модерните времена трябва да си обвързан с някой от силните на деня. Преди беше лесно - или НАТО или Варшавския договор. Сега е много трудно, остана само НАТО. Варшавския договор отдавна не съществува, но банда олигофрени продължават да си мислят, че ако се надупим на Путин и ще получаваме газ на символични цени, а рублите ще ни ги пращат опаковани в бали (не говоря за о. Бали), а в последно време се намеси и най-голямото зло - Китай. От тия пиявици не ни чака нищо добро. Най-доброто е, че сами ще си се разпаднат, типично по китайски, дори държавата им е made in China, което никак не е гаранция за качество. Най-доброто за нас в момента е да сме си в НАТО (надявам се този път да сме от печелившата страна), но да се преразгледат някои точки, че яко ни осакатиха армията, а изглежда, че ще ни е нужна. Толкова ли не успяха да договорят по-добри условия (например само 3 месечна военна служба или нещо от сорта). Продължавам да твърдя, че влизането ни в ЕС е най-хубавото нещо, което се е случвало за последните ни 80 години, но и тук договора трябва да се преразгледа и официално да ни се извинят за тъпотиите, които сътвориха, че да покрием изискванията!!!

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 56 минути, fanatick said:

Toва пък какво общо има? Циганите обуславят нашите искания или са някакъв ценз? Цигани има навсякъде.. и навсякъде, където има цигани, не са интегрирани и няма да се интегрират. Ще продължават да точат помощи и да ги държат.. защото са гласоподаватели. 

Така де. Циганите навсякъде не са интегрирани, и това създава проблеми. Жабарите и гърците нямат този проблем, няма да ти тежат в това отношение. И въпросът ми беше, да си изясниш защо към тях имаш антипатия, а към циганите не. Някакъв мазохизъм ли, що ли?

Преди 59 минути, fanatick said:

А тук не е Китай, че да ги даваш за пример. И изобщо не е като да си нямат проблеми в Китай, нищо че са една държава.. То в северна и южна Корея говорят направо един език, ама никак не могат да се разберат :D

Тогава какъв смисъл имаше да повдигаш въпроса с езика като проблем? След като езикът не определя дали е една държавата или не.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Така де. Циганите навсякъде не са интегрирани, и това създава проблеми. Жабарите и гърците нямат този проблем, няма да ти тежат в това отношение. И въпросът ми беше, да си изясниш защо към тях имаш антипатия, а към циганите не. Някакъв мазохизъм ли, що ли?

Мазохизъм? Не, просто извод от 10 годишната ми работа с жабари. Не ме разбирай погрешно, но това не са хора, на които да си повериш да водят някой проект, да им търсиш отговорност или да очакваш да те подкрепят в дадена ситуация, това са най-голямата измет на Европа и ако в българския казан в ада няма пазачи, то в италианския няма дори и казан, ако ме разбираш.

Тогава какъв смисъл имаше да повдигаш въпроса с езика като проблем? След като езикът не определя дали е една държавата или не.

Защо се правиш на приятно разсеян, не мога да разбера. Как виждаш баба Пенка от Мусина да заговори на английски. Или кварталната батка, кръстен на великий хан Маламир, но мюсюлманин, изповядващ християнски ценности, живеещ в крайния квартал на Шумен, но по лична карта - от Преслав.. да заговори немски, нека първо на български се научи. Или бай Иван, районния токаджия с 20 годишен стаж, който не пипа дори гърдите на жена си едновременно с две ръце.. да тръгне да гласува за някой си Макрон, на който не може да му каже дори името, защото е чувал само за думата МакАрон, но той ще му определя съдбата.

Редактирано от fanatick
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 3 минути, fanatick said:

Мазохизъм? Не, просто извод от 10 годишната ми работа с жабари. Не ме разбирай погрешно, но това не са хора, на които да си повериш да водят някой проект, да им търсиш отговорност или да очакваш да те подкрепят в дадена ситуация, това са най-голямата измет на Европа и ако в българския казан в ада няма пазачи, то в италианския няма дори и казан, ако ме разбираш.

Предполагам и с циганите е така, или те са по-интелигентни и всеотдайни? Продължавам да не разбирам тази избирателност в ненавиждането на определени групи хора. Още повече, че никой не те задължава да общуваш с тези, с които не искаш. Да не говорим, че нивото на общуване с тях няма и да се промени, колкото сега те натискат да си общуваш с тях, толкова и после.

Преди 5 минути, fanatick said:

Защо се правиш на приятно разсеян, не мога да разбера. Как виждаш баба Пенка от Мусина да заговори на английски. Или кварталната батка, кръстен на великий хан Маламир, но мюсюлманин, изповядващ християнски ценности, живеещ в крайния квартал на Шумен, но по лична карта - от Преслав.. да заговори немски, нека първо на български се научи. Или бай Иван, районния токаджия с 20 годишен стаж, който не пипа дори гърдите на жена си едновременно с две ръце.. да тръгне да гласува за някой си Макрон, на който не може да му каже дори името, но той ще му определя съдбата.

Ами като не знае езика, няма да преговаря за каквото и да е. То сега в България, като сме с един език, сме цъфнали и вързали...

Който е невежа и не знае нищо за Макрон, той няма да се промени, същото е и у нас - Ти нямаш идея кой и какво е, и не си гласувал директно за (примерно) Георги Кръстев, избран в Народното събрание, ама той е избран някак. А ако нищо не знаеш за Макрон (примерно), това не е проблем на Макрон, ЕС и каквото там сложиш в многоточието, а си е лично проблем на гласоподавателя. 

Личното безхаберие и невежество няма да се промени от това дали ЕС ще стане обща държава, федерация или нещо друго.

Коментирам, защото виждам че нещата се крепят на емоции, не на разум...

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, scaner said:

Предполагам и с циганите е така, или те са по-интелигентни и всеотдайни? Продължавам да не разбирам тази избирателност в ненавиждането на определени групи хора. Още повече, че никой не те задължава да общуваш с тези, с които не искаш. Да не говорим, че нивото на общуване с тях няма и да се промени, колкото сега те натискат да си общуваш с тях, толкова и после.

Ей, ама много сте опасни значи. Дадох просто един конкретен пример, няма никаква избирателност тук, просто пример. Не знам какво дъвчеш с тия цигани и каква е изобщо твоята цел?

• Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, scaner said:

Коментирам, защото виждам че нещата се крепят на емоции, не на разум...

Емоции, емоции, колко да са емоции. Просто някак не виждам смисъла от една обща държава. Първо ще има разногласия в официалния език. Защо да е английски, а не Български? Оттам се губи идентичността на народите, а едва ли немец и французин ще искат да спрат да се наричат такива. Казвам официален език и давам за пример северната ни съседка, която след като сменя официалния си език, именно на базата, че простолюдието не го разбира, тотално скъсват с кирилицата до такава степен, че си измислят и културата Друиду, звучи ми като нещо извънземно. Както и да е, нека аз съм кривият, но не виждам това как би се случило..

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 11 минути, fanatick said:

Емоции, емоции, колко да са емоции. Просто някак не виждам смисъла от една обща държава. Първо ще има разногласия в официалния език. Защо да е английски, а не Български? Оттам се губи идентичността на народите, а едва ли немец и французин ще искат да спрат да се наричат такива. Казвам официален език и давам за пример северната ни съседка, която след като сменя официалния си език, именно на базата, че простолюдието не го разбира, тотално скъсват с кирилицата до такава степен, че си измислят и културата Друиду, звучи ми като нещо извънземно. Както и да е, нека аз съм кривият, но не виждам това как би се случило..

Пак не разбирам, какъв е проблемът с "официален език" и за какво е нужно това чудо? Европа в момента функционира, Европейски парламент и всякакви други нива, без "официален език". Разбират се хората, имат си правила за това.

И нищо в идентичността на народите не се губи - немецът ще си се нарича немец, французина французин, така както и в България си има софиянци, пловдивчани, заралии, независимо че сме една държава. Тук възможностите за обединение са огромно, без някакви загуби. Това не са руснаците, да дойдат и да унищожават целенасочено националната идентичност, както става в Крим например. За Европа говорим.

Преди 21 минути, fanatick said:

Ей, ама много сте опасни значи. Дадох просто един конкретен пример, няма никаква избирателност тук, просто пример. Не знам какво дъвчеш с тия цигани и каква е изобщо твоята цел?

Да, но пример разглеждан много едностранно, изкривено. Две групи хора с еднакви на практика характеристики, ама избирателно едната ти е много по-неприятна от другата. И аз се опитвам да намеря разликите поради които това ти се случва, но ти бягаш :) Карай...

• Потребител
Публикувано

Пак не разбирам, какъв е проблемът с "официален език" и за какво е нужно това чудо? Европа в момента функционира, Европейски парламент и всякакви други нива, без "официален език". Разбират се хората, имат си правила за това.

Европа в момента не е това, за което се говори в контекста. Не е нито единна държава, нито е с единна армия или валута, няма единна доктрина или констритуция, кажи-речи няма и официален език. Няма държавен орган или глава (не ми давай за пример европарламента), всяка една държава в Европа сама си избира правителство/парламент/президент и т.н.

И нищо в идентичността на народите не се губи - немецът ще си се нарича немец, французина французин, така както и в България си има софиянци, пловдивчани, заралии, независимо че сме една държава. Тук възможностите за обединение са огромно, без някакви загуби. Това не са руснаците, да дойдат и да унищожават целенасочено националната идентичност, както става в Крим например. За Европа говорим.

В момента не се губи, ако стане единна държава на какво основание си мислиш, че няма да се изгуби и след 2-3 поколения да изчезнат езици като български, унгарски, гръцки и всички в тая държава да шпрехват или спийкват. Зависи какво ще реши конституцията на тази мултидържава. САЩ, например, един глас ги е делял, когато са гласували за официален език, да е немски. Но сега не можеш да свържеш тази държава с немскоговорящи, нали?

Да, но пример разглеждан много едностранно, изкривено. Две групи хора с еднакви на практика характеристики, ама избирателно едната ти е много по-неприятна от другата. И аз се опитвам да намеря разликите поради които това ти се случва, но ти бягаш :) Карай...

Не бягам, другата група ми е също толкова неприятна и няма място за никаква избирателност. Говоря лично само от мое наблюдение и изводи. Например пък, за французите нищо лошо не мога да кажа. Имал съм контакти с тях много пъти, естествено в естеството ми на работа, но хората бяха от всякакъв пол - мъже, жени, дори и джендъри, но бяха супер разбрани, културни и никак надменни. За протокола - бяха бели :D

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 16 минути, fanatick said:

Европа в момента не е това, за което се говори в контекста. Не е нито единна държава, нито е с единна армия или валута, няма единна доктрина или констритуция, кажи-речи няма и официален език. Няма държавен орган или глава (не ми давай за пример европарламента), всяка една държава в Европа сама си избира правителство/парламент/президент и т.н.

Да, но разговорът ми е ти защо се дърпаш, ако тя стане единна държава. Тогава пак всяка държава може да си избира местните органи на власт, но да плаща данъци за обща армия, институции и правителство. И вече видяхме, няма нужда от общ език.

Преди 17 минути, fanatick said:

В момента не се губи, ако стане единна държава на какво основание си мислиш, че няма да се изгуби и след 2-3 поколения да изчезнат езици като български, унгарски, гръцки и всички в тая държава да шпрехват или спийкват. Зависи какво ще реши конституцията на тази мултидържава. САЩ, например, един глас ги е делял, когато са гласували за официален език, да е немски. Но сега не можеш да свържеш тази държава с немскоговорящи, нали?

А на какво основание си мислиш, че ще изчезнат местните езици? И ако изчезнат, това нещо лошо ли ще е? Не, за тези които са допуснали да изчезнат езиците (това ще е подавляващото мнозинство), това няма да е лошо. А другите не са се преборили достатъчно. Естествен подбор, така да се каже.

Преди 19 минути, fanatick said:

Не бягам, другата група ми е също толкова неприятна и няма място за никаква избирателност. Говоря лично само от мое наблюдение и изводи.

Точно на това наблегнах, лични заключения на база емоции, не разум.

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, scaner said:

Да, но разговорът ми е ти защо се дърпаш, ако тя стане единна държава. Тогава пак всяка държава може да си избира местните органи на власт, но да плаща данъци за обща армия, институции и правителство. И вече видяхме, няма нужда от общ език.

Може или ще си избира? И кой ще го реши това? А ако на върха на властващата пирамида застане някой македонец (чисто и просто - пример), на какво основание смяташ, че в тази държава хората, определящи се като македонци особено в провинция северна Македония, няма да са богопомазани спрямо провинция Гърция и провинция България. За да не ме захапеш, наясно съм, че северна Македония не е в ЕС за момента, ами ако са, ами Самуил тогава какъв ще го пишем - северно-македонец, българин или.. ъ.. как ще се казва тази държава Европейски съюз? Коя ще е столицата, предполагам Брюксел, в такъв случай може да подходим като една друга империя от миналото и да я кръстим Брюкселска империя. Бе, някак не мога да си го избистря в главата това, и е факт, че един такъв сценарии може да се случи, представи си Орбан да е начело на една такава държава. Очакваш ли нещо хубаво от един такъв министър председател или президент, ако щеш и император го наречи. Да давам ли примерса с фанариотите, мисля че е много точен - как в една многонационална държава.. единия народ е по приближен на императора/царя/шаха/шамана и в следствие на това всички знаем какво следва и какво се е случило. Мислите ли, че сега би било нещо по-различно и разбира се, не говоря за унищожаване на книжа. Както и да е, схвана, мисля.

Преди 15 минути, scaner said:

А на какво основание си мислиш, че ще изчезнат местните езици? И ако изчезнат, това нещо лошо ли ще е? Не, за тези които са допуснали да изчезнат езиците (това ще е подавляващото мнозинство), това няма да е лошо. А другите не са се преборили достатъчно. Естествен подбор, така да се каже.

А това нещо добро ли е, ако изчезнат местните езици? Какво значи другите да не са се преборили. Когато подбора е естествен.. е съвсем друго нещо, но тук говорим за изкуствено налаган език. Няма да се мине без официален език, това е някаква утопия.

Преди 17 минути, scaner said:

Точно на това наблегнах, лични заключения на база емоции, не разум.

Разбира се, че са лични заключения. Не съм твърдял, че говоря от името на всички. Не, няма емоция тук, дреме ми на шмайзера кой, какво и що. Важно е работата да върви и смея да твърдя, че ако се наложи да бъде намесен някой от друга националност.. то аз и всичките ми колеги полагаме максимални усилия да не са италианци, цигани, унгарци, донякъде - китайци, словаци и сърби. Най-лесно се работи с французи, англичани с ирландски корени и съвременни германци. Със старата генерация германци не се работи, тези са замръзнали в хитлерово време и не мърдат от там, страдат от надменност, яд ги е и бленуват за Хитлер. Вервайте ми!

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 13 минути, fanatick said:

Може или ще си избира? И кой ще го реши това? А ако на върха на властващата пирамида застане някой македонец (чисто и просто - пример), на какво основание смяташ, че в тази държава хората, определящи се като македонци особено в провинция северна Македония, няма да са богопомазани спрямо провинция Гърция и провинция България.

Виж, не знаем бъдещето. Обсъждаме възможността ЕС да стане единна държава. Възможностите са много, от блестящи до много тъмни. Но тук обсъждаме въпроса в най-общи л;инии. Видя се, че липсата на общ език не е проблем. Видя се, че имаш някакви проблеми с италианците и ги проектираш отвъд субективното си възприятие. От друга страна, историческият наратив ни тласка към такава стъпка. Така че личната неприязън трябва някъде да се скрие.

Преди 16 минути, fanatick said:

А това нещо добро ли е, ако изчезнат местните езици? Какво значи другите да не са се преборили. Когато подбора е естествен.. е съвсем друго нещо, но тук говорим за изкуствено налаган език. Няма да се мине без официален език, това е някаква утопия.

За да изчезне някакъв език, трябва носителите му или да са изчезнали (махаме тоя вариант) или да са се отказали от употребата му (поради някакви благини, които виждат отвъд него). Това трябва да се случи с подавляващото мнозинство. Останалите, маргинално малцинство в случая, са тези, дето не са се преборили. Това е естественият подбор. Сори, както се казва.

За официалният език вече говорихме. Колкото е по-голяма една общност, толкова по-трудно е да и наложиш единен език, знаем го от историята. Физически не е възможно. Може би някога, в отдалечено бъдеще, това да се постигне, но говорим за

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, scaner said:

За официалният език вече говорихме. Колкото е по-голяма една общност, толкова по-трудно е да и наложиш единен език, знаем го от историята. Физически не е възможно. Може би някога, в отдалечено бъдеще, това да се постигне, но говорим за

Защо продължаваш да твърдиш, че може без официален език да се мине, а съм сигурен, че знаеш, че това е невъзможно. Нали документите трябва да са на един език, например. А официалните документи в съда. Или ще са на два езика - един официален и един "местен", а ако са замесени лица в някое дело от 3 страни, какво правим - български, унгарски, гръцки и официален - английски. Ама той гръка не разбирал английски, но говорел немски, унгареца пък бъкел не знаел немски, но поназнайва френски, българина знае 5 диалекта, но не и книжовен български, но, виж, знае гръцки, защото е пил узо на калиспера. Сериозно, продължава да ми е мътно това, ама карай

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 26 минути, fanatick said:

Защо продължаваш да твърдиш, че може без официален език да се мине, а съм сигурен, че знаеш, че това е невъзможно. Нали документите трябва да са на един език, например. А официалните документи в съда.

Как се прави сега? Нали нямаш птоблем да пратиш официален документ другаде в Европа, че и по света? Разработили са система хората, и ще я адаптират ако се наложи. Не е нужно всички документи да са на един език.

Как си представяш, официален език изниква така, от нищото? Няма как да стане, затова - макар и по-скъпо - ще се поддържа многоезична система. Докато някога в бъдеще езиците почнат да отмират по незаинтересованост, ако се случи тоя вариант. Това че някой си грък не знаел английски - ми да знае, има си преводачи за тая работа. Незнанието на езици по принцип ограничава възможностите на човека.

Пак напомням примера с Китай - справя си се много добре, и проблемите му сега не идват от многоезичието, а от наличието на компартия която се меси в икономиката.

• Потребител
Публикувано
Преди 32 минути, fanatick said:

Защо продължаваш да твърдиш, че може без официален език да се мине, а съм сигурен, че знаеш, че това е невъзможно. Нали документите трябва да са на един език, например. А официалните документи в съда.

Днес ЕС няма официален език, но въпреки това има сделки между компании от различни страни.
Използва се език, който и двете страни на сделката разбират. Така че езикът не е никакъв проблем.

Различните щати в САЩ говорят един език, но всчики те имат своите конституции, закони и политики.
Ако има добра политическа воля, ЕС може да направи същото. Ще се различаваме от САЩ по това,
че различните страни в ЕС ще говорят на различни езици. Но иначе ще сме същите.

Голямата полза от подобна интеграция е да имаме обща външна политика и обща армия - като САЩ.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 часа, scaner said:

И аз точно това се учудих, въртя, сука и накрая сам се обори, като пате в кълчища.

А за езика, има си английски, така наречената "lingua franca" по ирония на съдбата. както навремето всички са знаели руски,

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикувано

На римските провинциални бронзови монети, отсечени в монетарниците близки до езиковата линия на Иречек, понякога се срещат надписи със смесени латински и гръцки букви. По далечните провинции пък има легенди изцяло с гръцки букви. 

Латинския е бил официален език. Но в провинциите особено в източните части като Египет, Сирия или Мала Азия, често се намират надписи и документи, които комбинират латински с гръцки, тъй като като гръцкият е бил широко разпространен език в тези области още от елинистическия период след Александър Велики.

Има примери как са решавали този въпрос още в античноста. Сещам се и за розетския камък, той май даже беше  на три езика.

• Потребител
Публикувано
Преди 22 минути, vvarbanov said:

На римските провинциални бронзови монети,...

Латинския е бил официален език ...

Харесва ми, когато САЩ бива сравнявана с Рим, а Европа с Балканите. Има много добри аналогии.Например  Гражданската война в която привържениците на демокрацията бягат на Балканите и така започва експанзията на Рим по нашите земи. Или как към единовластие водят лица, влезли в големи дългове- Цезар казвал, че са му нужни милиони за да е беден, представяте си борч! Катилина също. Решили проблемите си и тези на държавата с разгромяване и ограбване- хелвети, гали, траки, македонци и елини, сирийци и египтяни. Стават Империя.

По темата: нито траките, нито македоните са успели да се защитят. Отделните държави в ЕС по аналогия- също.

Позволявам си аналогия, която е прилична. Не нариичам янките орки.

• Потребител
Публикувано

Не може Римската империя да се сравнява с ЕС. Да вземем за пример римската армия. Тя през повечето време е била професионална и хора от цялата империя доброволно са се записвали в нея. Това днес е невъзможно.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, Втори след княза said:

Харесва ми, когато САЩ бива сравнявана с Рим, а Европа с Балканите.

Кой сравнява САЩ с Рим?

Става дума за това, че в Рим латинският е бил официалният език - но в провинциите са използвали
и други езици. Примерът показва, че ЕС преспокойно може да бъде единна държава, независимо че
отделните "провинции" имат свои езици. Нищо общо със САЩ.

Апропо, сега когато САЩ обърнаха палачинката и привидно са на страната на Путин, те вече не са ли
от "добрите"?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.