Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Пред колапс ли е Европа

Препръчано мнение

• Мнения 315
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано

Като стана дума за Орбан, последните избори са били около началото на войната. Едва ли е имал позиция относно изхода от войната три години по-късно. И ако сегашните му виждания не са били част от изборната кампания, той няма мандат за такава политика. Трябва да се питат унгарците.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, др-бр said:

Кои са понятията на реалната политика за теб? 

Бих казал, че след като сме във военно време и виждаме ясно повторение на началото на ВСВ, самият ЕС трябва да се реформира за това време. Ако може...

Виж, аз не твърдя, че Орбан е ангел и не съм му адвокат. Даже обратното, подкрепата му за Мицковски е откровено антибългарска. Но мнозинството тук изхождате от левичарската гледна точка за Съединени европейски щати с обща външна политика. Да, ЕС има външен министър, но всеки "щат" също има свой външен министър и е съвсем законно да се води независима от Брюксел външна политика. Орбан е десен и него на първо място го вълнува благополучието на Унгария (така както той го разбира) и чак после благополучието на Европа като континент. За него не е проблем Украйна да изчезне от картата, а ако Закарпатието стане унгарско, би било шестица от тотото.

И аз това пиша в темата - за да оцелее, ЕС трябва спешно да се преформатира в ляв тоталитарен ЕССР, в който десните възгледи са забранени и неподчиняващите се като Орбан биват силово отстранявани. Да се спре ала-балата с престорена демокрация и да се премине към тоталитаризъм. Проблемът е, че половината членки на ЕС помнят СССР и го помнят с лошо. Точно затова мнението ми е, че Брюксел е в цугцванг и няма полезен ход - свободни избори биха изкарали десни евроскептични партии на власт в средносропен план, а тоталитаризъм би ускорил одесняването и колапсът би бил в краткосрочен план.

Преди 24 минути, Gravity said:

Като стана дума за Орбан, последните избори са били около началото на войната. Едва ли е имал позиция относно изхода от войната три години по-късно. И ако сегашните му виждания не са били част от изборната кампания, той няма мандат за такава политика. Трябва да се питат унгарците.

Някои консервативни анализатори, които са почитатели на Орбан, като Шкварек, убедено предричат загуба на Орбан на следващите избори.

• Потребител
Публикувано
Преди 52 минути, Gravity said:

той няма мандат за такава политика. Трябва да се питат унгарците.

В това няма логика. Ако мнозинството от унгарците подкрепят Орбан,няма смисъл да бъдат питани. Ако мнозинството от тях са против Орбан,от негова гледна точка също няма смисъл да ги пита. Ако унгарците са 50:50 спрямо Орбан,пак няма смисъл от референдум. И защо аджеба трябва да смятаме мнението на унгарския "народ" за правилно? И ако по принцип смятате,че мнението на "народа" е божествено безгрешно,защо Зеленски е против да се проведат избори в Украйна? Да,Украйна е във война и е на кръстопът,но Унгария също е на кръстопът – чия страна да избере в тази иначе засягаща целият свят,война.

• Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, Gabraka said:

Виж, аз не твърдя, че Орбан е ангел и не съм му адвокат. Даже обратното, подкрепата му за Мицковски е откровено антибългарска. Но мнозинството тук изхождате от левичарската гледна точка за Съединени европейски щати с обща външна политика. Да, ЕС има външен министър, но всеки "щат" също има свой външен министър и е съвсем законно да се води независима от Брюксел външна политика. Орбан е десен и него на първо място го вълнува благополучието на Унгария (така както той го разбира) и чак после благополучието на Европа като континент. За него не е проблем Украйна да изчезне от картата, а ако Закарпатието стане унгарско, би било шестица от тотото.

И аз това пиша в темата - за да оцелее, ЕС трябва спешно да се преформатира в ляв тоталитарен ЕССР, в който десните възгледи са забранени и неподчиняващите се като Орбан биват силово отстранявани. Да се спре ала-балата с престорена демокрация и да се премине към тоталитаризъм. Проблемът е, че половината членки на ЕС помнят СССР и го помнят с лошо. Точно затова мнението ми е, че Брюксел е в цугцванг и няма полезен ход - свободни избори биха изкарали десни евроскептични партии на власт в средносропен план, а тоталитаризъм би ускорил одесняването и колапсът би бил в краткосрочен план.

Някои консервативни анализатори, които са почитатели на Орбан, като Шкварек, убедено предричат загуба на Орбан на следващите избори.

Това към кого е? Аз репликирах конкретно твое мнение. Ти се хващаш само за ОРбан.
Ще опиташ ли да формулираш  всъщност какво е левичарство(либерализъм). Къде е  описано политическото левичарство? Там присъства ли идеята за обединена, силна Европа, която е световна сила. На мен това не ми звучи много либералско.

Ляв-тоталитарен ЕС на мен ми звучи като Путин-демократ, свободен-руснак и бългаски русофил-живеещ в Русия. Несъвместими понятия.

Как ти се струва  на едно място джендаризъм, толерантност към различните, приемане на мигрантите, свобода на изразяване, свобода на личността, стигаща до свободия, заедно с тоталитаризъм?  Европа е виждал десни тоталитаризми, а източната и половина и уж ляв такъв. И при двата типа режими, които са огледални, имаше в по-малка или по-голяма степен отричане на всичко написано от мен.Даже преследване.

Така, че предлагам да ни просветиш чисто политологично, преди да продължиш.

• Глобален Модератор
Публикувано

Раздвижването почна. Както споменава Politico:

Евродепутати от партията Volt призовават Унгария да бъде лишена от правото си на глас в ЕС заради блокирането на съвместни решения. Те ще изпратят съответен план до европейските лидери.

Както пише изданието, техният план се състои от девет точки. В документа, освен че призовават за отнемане на правото на глас на Унгария, те предлагат върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Кая Калас да бъде назначена за пълноправен външен министър на ЕС.

Авторите на текста се стремят също така да създадат обща европейска армия и да гарантират, че договорите на ЕС могат да бъдат преразгледани, за да се включат нови компетенции в областта на отбраната и да се подготви разширяването.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, др-бр said:

Така, че предлагам да ни просветиш чисто политологично, преди да продължиш.

Сериозно ли? Нужно ти е просвещение какво е ляво и какво е дясно?

Как ти се струва  на едно място джендаризъм, толерантност към различните, приемане на мигрантите, свобода на изразяване, свобода на личността, стигаща до свободия, заедно с тоталитаризъм?

Като съвремие, в което:

- мнозинството (поне в източната част на ЕС) е против джендъризъм, но от Брюксел го спускат

- мнозинството е толерантно към различните, но от Брюксел спускат да бъде толерантно и към девианти, които се мислят за хора-кучета, правещи си сбирки, на които лаят

- мнозинството (поне в източната част на ЕС) е против мюсюлманските нашественици, но от Брюксел спускат квоти за прием

- ако кажеш нещо против брюкселската линия, биваш канселиран или баннат

Европа е виждал десни тоталитаризми, а източната и половина и уж ляв такъв. И при двата типа режими, които са огледални

Май наистина е нужно просвещение кое е ляво и кое е дясно. Два огледални режима, но единият е десен, а другият е "уж ляв" 😄

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 28 минути, Gabraka said:

Сериозно ли? Нужно ти е просвещение какво е ляво и какво е дясно?

Като съвремие, в което:

- мнозинството (поне в източната част на ЕС) е против джендъризъм, но от Брюксел го спускат

- мнозинството е толерантно към различните, но от Брюксел спускат да бъде толерантно и към девианти, които се мислят за хора-кучета, правещи си сбирки, на които лаят

- мнозинството (поне в източната част на ЕС) е против мюсюлманските нашественици, но от Брюксел спускат квоти за прием

- ако кажеш нещо против брюкселската линия, биваш канселиран или баннат

Май наистина е нужно просвещение кое е ляво и кое е дясно. Два огледални режима, но единият е десен, а другият е "уж ляв" 😄

Да определено е нужно просвещение, като гледам май за теб. Но ще искам да видя твоето мнение. Въпросът остава-какво е ляво и дясно.

Примерно ксенофобията е проява на крайно десния(нацистки) спектър.

КакБрюксел  ти спуска да си толерантен към  хора кучета. Искам конкретно. Какво значи да си толерантен спрямо тях? А всъщност как трябва да се държим с тях? Тук още малко просвета. Понятието за "расово нептлноценни" включва освен това, което си мислиш, още и психично болните. И това понятие е мноого дясно. Направо нацистко.

Понятията канселиран и баннат как се отразяват в реалния свят. Може да се опиташ и на български. Как се отразяват на крайно десните в Европейския парламент. На АзГ, която  е основна партия в Германия. И не, не наричай отричането им от всички нормални партии канселиране. Това е проява на принципи и последователна позиция. Всички тия, имат най-висока трибуна да се изказват срещу брюкселската линия и биват допускани до участие на СВОБОДНИ избори. Любимият ми случай е с Фарадж, който като евродепутат плюеше ЕС и работеше за излизането на Британия от него. Ето ти проява на "левичрски тоталитаризъм".

И това ли е всичко? Кухи опорки, които  не можеш да обосновеш и понятия, чието значение не знаеш. Тоталитаризмът се изразява в "пускане", "баннаване", "канцелиране" Ще се опитам да го обясня в прости думи. Брюксел, който не е отделно понятие, а обединяващ държавите в ЕС,ти казва бъди добър с хората, без разлика на пол, раса, ориентация. Брюксел ти казва да оставиш хората да се изразяват свободно и да им осигуриш свободни медии. И ако не направиш тези толкова ужасни неща.....те "баннва" и "канселира" :D

А какво не ти е ясно за комунизма и фашизма? Или по-скоро, има ли нещо ясно? Питай, ще те образоваме. Но най-добре си намери в нета Фашизма на Ж.Желев.

Редактирано от др-бр
  • Потребител
Публикувано
Преди 38 минути, др-бр said:

Да определено е нужно просвещение, като гледам май за теб. Но ще искам да видя твоето мнение. Въпросът остава-какво е ляво и дясно.

Примерно ксенофобията е проява на крайно десния(нацистки) спектър.

Хора, които твърдят, че национал-социализмът е крайнодесен имат спешна нужда от политологична просвета :)

Преди 38 минути, др-бр said:

А какво не ти е ясно за комунизма и фашизма? Или по-скоро, има ли нещо ясно? Питай, ще те образоваме. Но най-добре си намери в нета Фашизма на Ж.Желев.

Ти чел ли си Фашизма? И да си го чел, не прилича като да си го разбрал. Иначе не би написал, че национал-социализмът е крайнодесен...

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Gabraka said:

Хора, които твърдят, че национал-социализмът е крайнодесен имат спешна нужда от политологична просвета :)

Ти чел ли си Фашизма? И да си го чел, не прилича като да си го разбрал. Иначе не би написал, че национал-социализмът е крайнодесен...

Хайде, обясни ни какво е нацизмът, който е възникнал точно като антипод на комунизма. Нищо, че имат много общо.
Чел съм Фашизма, и? 
Това ли беше? Отговорите  ти стават все по-кратки. А аз с трепет  очаквах как от Брюксел ти "пускат" да си толерантен към хората кучета.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 56 минути, др-бр said:

Хайде, обясни ни какво е нацизмът, който е възникнал точно като антипод на комунизма. Нищо, че имат много общо.

Антиподите имат противоположности, а не общи белези :)

Чел съм Фашизма, и? 

И не си го разбрал.

Това ли беше?

На дъра-бъра толкова. Направи тема за национал-социализма и там ще бистрим възможно ли е антиподи да си приличат. Това е тема за опасността от икономически колапс на Европа.

Редактирано от Gabraka
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 50 минути, Gabraka said:

Антиподите имат противоположности, а не общи белези :)

И не си го разбрал.

На дъра-бъра толкова. Направи тема за национал-социализма и там ще бистрим възможно ли е антиподи да си приличат. Това е тема за опасността от икономически колапс на Европа.

Попитах какво е нацизъм, щом не е дясна идеология. Отговор?

А ако нещо възникне като антипод, дали не може в крайн сметка да има общи белези с отричаното явление?

Какво не съм разбрал?

Няма проблем. Не е нужно да си говорим за национал-социализма.Ти го започна, но изказът ти  става все по-минималистичен и енигматичен. Защо ли?

Хайде  да си говорим за левичараския  тоталитаризъм. Нали ти използваш  това понятие! Засега  излиза, че той се изразява  в това, че карат източноевропейците  да са толерантни с геЮвите и пускат да си толерантен с хората-кучета. Четейки това направо се плаша и ми иде да имигрирам в КНДР, където ще мога да се кланям като свободен човек пред портрета на вожда, без джендъри и хора-кучета. Това е истинската свобода. Но с риск, словесният ти минимализъм да стигне до крайност и от отделни изречения да минеш на отделни думи и дори букви и междуметия-все пак ще рискувам да попитам отново. Какво "пуска" Брюксел и как го пуска? Може би пуска кърпа и (човекът) кучето я дърпа? Сигурно са пак някакви тоталитарни извращения!?

А ако искаш, можем да се върнем и назад в мненията ти, към това какво е реална политика и как Путин е един мил психично болен, който непрекъснато заплашва, за да угоди на народа си, който явно се състои от първобитни животни, жадуващи кръв. 

Редактирано от др-бр
  • Потребител
Публикувано

Четох един анализ на някакъв израелец. Той казва,че когато една държава погва сексуалните отклонения,(гейове,лесбийки и т.н.),това означава че се приготвя за...война. За война трябват войници,тоест жените да раждат много деца,което налага утвърждаване на традиционните семейни ценности и отстраняване на сексуалните извращения. След Октомврийската революция били разрешени еднополовите бракове,хомосексуалните партита и т.н. Но когато идва Сталин,той ги забранява и започва дълга подготовка за война. Същото прави и Тръмп...Може би...

• Потребител
Публикувано

Попитах какво е нацизъм, щом не е дясна идеология. Отговор?

Национал-социализмът на хитлеристката партия NSDAP е лява тоталитарна идеология, която се различава от лявата тоталитарна идеология на ленинската партия КПСС, наред с други по-маловажни отлики, по вплетения в нея расизъм.

А ако нещо възникне като антипод, дали не може в крайн сметка да има общи белези с отричаното явление?

Ако едно нещо възникне като противоположност на друго нещо, то може да има сходни белези с другото нещо само ако еволюира до сходно на другото нещо, преставайки да бъде негова противоположност :)

Какво не съм разбрал?

Не си разбрал, че книгата показва сходството на т.нар. фашизъм с държавната идеология на НРБ, която отрича същия този т.нар. фашизъм.

Няма проблем. Не е нужно да си говорим за национал-социализма.Ти го започна, но изказът ти  става все по-минималистичен и енигматичен. Защо ли?

Защото спамим темата и не, не съм аз започнал разговор за национал-социализма.

Хайде  да си говорим за левичараския  тоталитаризъм.

Направи тема и ще си поговорим. Всъщност то май вече има подобна и там е говорено на дълго и на широко. Прочети я.

А ако искаш, можем да се върнем и назад в мненията ти, към това какво е реална политика и как Путин е един мил психично болен, който непрекъснато заплашва, за да угоди на народа си, който явно се състои от първобитни животни, жадуващи кръв. 

Назад в мненията ми Путин не е споменаван като психично болен, а определението на цял един народ като "животни" е форма на расизъм, присъща на идеологии като национал-социализма.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 6 минути, Gabraka said:

Национал-социализмът на хитлеристката партия NSDAP е лява тоталитарна идеология, която се различава от лявата тоталитарна идеология на ленинската партия КПСС, наред с други по-маловажни отлики, по вплетения в нея расизъм.

Фантазираш.

Нацизмът е дясна идеология, с някои елементи на лява.Типично десни характеристики са:

- йерархичната и авторитарната структура на управлението;
- антимарксизъм, антилиберализъм и антидемократичност;
- краен национализъм и милитаризъм;
- оправдаване на дискриминацията и пропаганта на естествените различия между хората..

Леви черти са:

- социалните политики, насочени към „арийското“ население;
- пропаганда отхвърляща класовото разделение ("Volksgemeinschaft");
- някои аспекти на държавен контрол в икономиката.

Преди 13 минути, Gabraka said:

Ако едно нещо възникне като противоположност на друго нещо, то може да има сходни белези с другото нещо само ако еволюира до сходно на другото нещо, преставайки да бъде негова противоположност :)

И това е празна философщина от немай къде. Факт.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.