Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Пред колапс ли е Европа

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
On 7.03.2025 г. at 20:00, Gabraka said:

Наднационална федерация със силна централна власт. Ето, Урсула заобикаля Европейския парламент относно милиардната милитаризация, позовавайки се на член забравих кой.

Oтново и отново използваш понятия, които не разбираш. Като  сам си противоречиш. Ти написа "ЕС е рехава федерация с обща централна власт".  И аз ти написах, че това,което описваш НЕ е федерация, а евентуално конфедерация. Отделно, НЕ съществува ФЕДЕРАЦИЯ със СИЛНА централна власт, която да позволява  НАПУСКАНЕТО Й от отделните субекти. И това е още едно нещо, по което  ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НЕ прилича на СССР, а и на РФ.

Урсула заобикаляла....ама на помниш на кой си там член, отново показва, че нямаш идея как функционират институциите на ЕС. Така, че по-кротко с квалификациите, кой какво заобикалел. Остани си на нивото на хората-кучета

"Брюксел" е правителството на ЕС. Така както навярно често си чувал по новините "Анкара еди какво си...", имайки се предвид изпълнителната власт на Турция.

Отново, това "правителство" се избира от представителите на отделните държави в ЕС, които му делегират ДОБРОВОЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ правомощия Всъщност, ти знаеш ли коя институциия се нарича образно "правителство" на ЕС и какви са й функциите?

Съюз е Антантата. Когато ми кажеш къде е заседавал парламентът на Антантата, кой е оглавявал правителството й и през колко години са се провеждали антантските избори, тогава ще се съглася, че ЕС е съюз.

Първо напиши какво е съюз. Спорд тълковния речник това е Обединение, съглашение, споразумение за постигане на общи цели.

Точно каквото е ЕС. ДОБРОВОЛНО обединение между отделните държави, което може да бъде напуснато, както се видя по всяко време. А всяко едно обединения(вленовете му) може да създава свои правила. И всеки, който иска да бъде част от това обединение-може да ги приеме или не. Тоест да не поиска да членува или да напусне съюза. Никакви федерации няма тук. И още нещо, НАТО нали е съюз. Той си има парламент-парламентарна асамблея, която заседава в Брюксел. Именно тази асамблея определя политическия дневен ред на организацията. Така, че организациите сами определят своята структура и как ще функционират. Главното е доброволното и свободно членство

СССР също се именуваше съюз, но ограничи властта на Латвия дотолкова, че накрая в ООН не признаха Латвия за отделна държава.

Латвия не е членувала  доброволно в т.нар съюз.  Латвия е окупирана с военна сила. ЛАтвия не е имала реална международна провосубектност като отделен от СССР субект. Латвия реално не е имала и самоуправление, извън Кремъл.  Какво говоря-в Латвия и в целия СССР, не е имало свободни избори и хората не са избирали управляващите ги. Така, че  ЕС няма нищо общо със СССР. 

Така е. Но не съм чул да питат Орбан дали е съгласен да ограничат правото на Унгария на вето. Май искат да я свършат тази работа без да го питат.

Орбан, разбира се ще възрази. ако се стигне до там. Никой няма да спре него или представителите му в ЕП да изразят позицията на държавата.

ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, чиито местни структури у нас са ГЕРБ, ППДБ, БСП и ДПС.

Точно парламентарно мнозинство.  Тези партии са спечелили демократични вот на европейските граждани. Ти какво предлагаш? Ако Патриоти за Европа, Европа на суверенните нации и т.н имаха мнозинство, те щяха да определят политиката

Орган за борба с дезинформацията, например. Ти не следиш ли какво предлагат нашите европейски управленци?

И освен този пример какво? Защото обикновенно като кажеш например, всъщност друг пример нямаш. И не виждаш ли разлика между дезинформация като  "пускат ни да сме толератнни с хората-кучета"  и възможността да изразяваш позиция от сорта на трябва да се спре помощта за Украйна, за да спре войната. Второто няма да бъде ограничавано, защото е част от свободата на мнение. Едно от многото неща, по коиъо ЕС се различава от СССР и РФ.

Нека вземем САЩ за пример. Там лобизмът е законен. Частните монополи имат свои политици. Тръмп обяви мита за Канада, но големите частни монополи изразиха мнение, че тази търговска война би им донесла парични загуби и сега Тръмп се чуди как хем да води политиката си, хем внимава да не се окаже без подкрепа от свои съпартийци, които не са му истински съпартийци, а представители на частните монополи. А ако вникнеш в политическата уредба на САЩ, ще видиш още много недемократични практики. Ето така частните монополи се срастват с държавата и държавата става тяхна. И докато държавната собственост в НРБ беше де факто частна на БКП, то де юре беше наистина държавна. В САЩ не е така. Централната им банка е частна, например.

Само дето всичко написано за САЩ не вжи за ЕС. И отново остава, че ЕС е различен от СССР И по наличието на частна собственост.

Вече отговорих на това.

Не, не отговори. Пет пъти те питах, а ти избягваш прекия отговор.

Разбира се, че съществува. Управляващите незаконно нарязаха един съветски паметник в центъра на София, защото така искат те. Законите на ЕС са левичарски, а управлението гази закони по тоталитаристки начин. Кое не разбираш?

Управлението гази закони по тоталитарен  начин  и основният пример, за който се сети първо, че е български(а тоталитаризмът уж беше на ЕС), второ, че е абсоолютно смешен и трето, именно този случай показва реална липса на тоталитаризъм. Защото поради надигналия се отпор на партии и граждани, процесът спря. При тоталитаризъм нямаше да има партии, а протестиращите щяха да бъдат подхванати от милицията. Вместо Копейкин да минава през загражденията с кифленското си Порше. И изобщо как едновременно  има тоталитаризъм на ниво ЕС и в същото време по-меко левичарско управление

И не, не държа да има ПСА в центъра на София. Даже обратното. Но привеждам пример.

Забранява лихвата.

Това през кой век и коя християнска деноминация? Нещо да си чувал за протестеантската етика? Аз попитах и за исляма. Но пак ще попитам-как в САЩ ограничават инакомислието и свободната икономическа инициатива и защото така и не ми отговори как всички тези  не знам как да ги нарека(защото демократите в САЩ не са идеология) се отнасят към нацизма

Статута си на велика сила в международните отношения и всички произтичащи от това последствия.

И нас това какво ни интересува? И други държави са били велики сили. Трябва ли да сме толерантни към техните комплекси?

И двете държави са делегирали своето военно командване на САЩ. Убеден ли си, че не биха възникнали противоречия за Страсбург, ако НАТО бъде разпуснато или САЩ го напусне? Аз не съм. А граници има. Германия наложи граничен контрол.

Отново дезинформация.Двете държави са членове на НАТО, но имат независим генщаб и политика за сигурност. Пък какво да кажем за Франция, която десетилетия наред беше извън военните структури на НАТО. В момента САЩ се отдръпва от НАТО и ЕС-особено Франция започват да работят заедно за ЕВРОПЕЙСКАТА сигурност. И да, убеден съм.  АКо имаше някаква минимална идея как се заражда ЕС, щеше  да знаеш, че в основата му е точно желанието на двете държави повече да не воюва помежду си. И то до такава степен, че те създават съвместен орган, който да контролира тежката си индустрия, която е основа за война.  Граничния контрол е временна мярка от 2024 във връзка с миграцията. А реално на никого в нормалния свят вече не му пука за някакви си минали територии. Хората си гледат благополучието. Само на ония с външните тоалетни, властитите канализират злобата срещу по-богатите и по-добри от тях народи. С някакви ефимерни глупости като минало величие.

Не знам. Предстои да видим.

Всъщност виждаме. Русия разпали най-голямата война в Европа, а като гледам май и в света, от ВСВ насам.

Различните европейци имат различно разбиране какво е Европа. За една голяма част от тях Русия е част от Европа и не я разглеждат като заплаха.

Аз питам теб. Твоето мнение беше, че това са някакви приказки за пред тълпата. Още ли си на същото мнение. При което аз написах какво ми е мнението за тази талпа, ако смяташ, че всичко е за пред нея.

КПСС водеше политика на култ към личността на Сталин, но понеже инакомислието в СССР не се ограничава, а последиците от сталинизацията доведоха до ръст на недоволните от нея, беше приет курс за десталинизация.

Това сравнение ли е? Защото  както разбрахме между ЕС и СССР няма нищо общо. ЕС НЕ е наднационална федерация, а както ти написа в ЕС няма тоталитаризъм от съветски тип, а меко левичарско управление. Толкоз със сравненията със СССР

Какво значи "популистки партии"?

В нашия контекст, партии, които използват евтини послания, разбираеми за широките и най-честно не особено започнати маси с цел придобиване на власт. Като често си служат с неистини. Пример са твоите мнения.

On 7.03.2025 г. at 20:00, Gabraka said:

Хм, от рождението си до до завършване на висшето си образование се хранех от ТЕЦ Марица-Изток 2. За разлика от тебе, аз съм го виждал на живо и поназнайвам туй-онуй, а което не го поназнайвам, питам работещите в него :)

Точно това имах предвид. Хората работещи в ТЕЦ-а знаят как да произвеждат ел енергия-толкоз. Нямат идея, както и ти за това какво се случва на политическо ниво, какви договорки има. А некадърниците от Възраждане, дори и от ток не разбират. Там освен Деян нямат друг читав икономист, а Искра е от малкото хора, с които може да се говори. Останалите са леш. А там са забъркани много-Възраждене са само викащите пред хората. Ако щеш Борисов,  а синдикатите(не Възраждане) организиараха протести пред МС и са основната движеща сила, която поиска и постигна удължаването на срок и сега натискат за  планирането на мерки, какво ще се прави след това. Израждане, дори и да искат нямат капацитет.

А за хората-кучета нищо не знам и не искам да знам. Случайно научих за съществуването им и това ми е предостатъчно.

Е, как-нали ти пускали да си толерантен към тях. Това беше от основните ти аргументи.

• Мнения 425
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.