Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Пред колапс ли е Европа

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Gravity said:

А какво Русия направи за предотвратяването на войната!

E, а Америка какво направи да предотврати войната с държава, която точно те я подтикнаха да се пробва в НАТО? Започва вече да ми се повръща от това как американците никога за нищо не са виновни..

• Мнения 168
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, fanatick said:

E, а Америка какво направи да предотврати войната с държава, която точно те я подтикнаха да се пробва в НАТО? Започва вече да ми се повръща от това как американците никога за нищо не са виновни..

Въпросът ми е към оня дето за русия само полужителни неща може да говори. Не виждаш ли, че сега се опитва да искара ЕС виновни за войната.  А Русия нямала избор. 

• Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, Gravity said:

Въпросът ми е към оня дето за русия само полужителни неща може да говори. Не виждаш ли, че сега се опитва да искара ЕС виновни за войната.  А Русия нямала избор. 

A, това са глупости, нямала избор ама друг път. Просто са си тъпири, мислещи се за велики, но истината е, че цялата им държава е пропита от корупция, простотия и подкупи. 

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 34 минути, fanatick said:

Това с НАТО е измислено руско оправдание. Преди 20 години се спрягаше идеята Русия да влезе в НАТО, а Путин лично се изказа че няма нищо против Украйна и другио остатъци от разпада на СССР също да влязат. Едва като се увлече по алтернативната история, си намери оправдание защо да започне войната. Не са ви виновни Щатите.

Апропо, по предният спор. Оказа се, че в Америка 250 години липсва официален език на федерално ниво. И е оцеляла! Тръмп едва днес се присети за това, и обеща да подпише указа за английският език :) 

Редактирано от scaner
  • Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, scaner said:

Оказа се, че в Америка 250 години липсва официален език на федерално ниво. И е оцеляла! 

Сиреч 250 години потомците на италианските заселници имат училища с преподаване само на италиански, германските - на германски, френските - на френски и т.н. и едва чак сега ще се въведе общ англоезичен учебен процес? Забележително.

Странно защо всички американски филми са англоезични и досега не съм виждал такъв с датскоезично училище в него. А доста колежански филми има. Да не би да е защото английският език е основният език на преподаване в обществените училища във всички щати, независимо че няма писан закон, уреждащ го като официален на федерално равнище?

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 15 минути, Gabraka said:

Сиреч 250 години потомците на италианските заселници имат училища с преподаване само на италиански, германските - на германски, френските - на френски и т.н. и едва чак сега ще се въведе общ англоезичен учебен процес? Забележително.

Странно защо всички американски филми са англоезични и досега не съм виждал такъв с датскоезично училище в него. А доста колежански филми има. Да не би да е защото английският език е основният език на преподаване в обществените училища във всички щати, независимо че няма писан закон, уреждащ го като официален на федерално равнище?

The Wall Street Journal: Trump to Sign Executive Order Making English Official U.S. Language

Сиреч, фантазираш си.

• Потребител
Публикувано
Преди 20 минути, scaner said:

Сиреч, фантазираш си.

Сиреч, саркастичен съм. Английският е масовият език на обучение в обществените училища в САЩ. В ЕС всяка държава има свой собствен език на обучение. Американските граждани имат обща американска идентичност, защото (освен всичко друго) имат и общ език. В ЕС това не е така. За да се създаде общо самосъзнание, е нужен и общ език. Докато Франция говори на френски, а Германия - на германски, общо самосъзнание между французи и германци няма да се появи.

Разбира се, Швейцария може да бъде приведена като контра пример, но аналогията е неуместна. ЕС е сбор от народи с в пъти повече от четири родни езици, а дори и в самата Швейцария английският вече е лингва франка:

The four national languages of Switzerland are German, French, Italian, and Romansh. German, French, and Italian maintain equal status as official languages at the national level within the federal administration of the Swiss Confederation, while Romansh is used in dealings with people who speak it. English is widely spoken as a second language across Switzerland, and many Anglophone migrants live in Switzerland. It is often used as a lingua franca as Switzerland has four official languages. Because of this, English is often used in advertisements in Switzerland and many businesses and companies in Switzerland, even if they only operate domestically, have names that use English words.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Това с НАТО е измислено руско оправдание. Преди 20 години се спрягаше идеята Русия да влезе в НАТО, а Путин лично се изказа че няма нищо против Украйна и другио остатъци от разпада на СССР също да влязат. Едва като се увлече по алтернативната история, си намери оправдание защо да започне войната. Не са ви виновни Щатите.

Апропо, по предният спор. Оказа се, че в Америка 250 години липсва официален език на федерално ниво. И е оцеляла! Тръмп едва днес се присети за това, и обеща да подпише указа за английският език :) 

Айде сега, дрън, дрън, опорки - мопорки. Ставате смешни вече. Някъде да е подписал нещо? То и аз мога да кажа много работи, ама черно на бяло с подпис - нц.

Сега така изопачавате нещата, само и само белите американци да си останат бели, че вече откровено започвате да лъжете, че никога не е имало разговори Украйна да влиза в НАТО или ЕС.

Относно езика, официален може и да не е имало, ама в съда и всички институции не се говори на немски или френски, нали?

Толкова нямат официален език, че често може да чуеш въпрос от тях към друг, забележи: "do you speak American?"

А официалния език толкова не е важен, че изведнъж всички укри забравиха руския. Толкова не е важен, че молдовците искат да минават на румънски, а румънците зарязаха кирилицата, че да не ги опреличават с въшльовците оттатък дунава им. Толкова не е важен, че на югозапад говорят македонски

Редактирано от fanatick
  • Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, Gabraka said:

В ЕС това не е така. За да се създаде общо самосъзнание, е нужен и общ език. Докато Франция говори на френски, а Германия - на германски, общо самосъзнание между французи и германци няма да се появи.

Това не е точно така. Всеки човек има множество самоидентификации (самосъзнание на много нива). Някои от тях са под нивото на езика, например софиянец, добруджанец, левскар, а други над него - християнин, бял (a не черен или жълт) и др.  Тези самоидентификации не се конкурират, защото съществуват успоредно, като всяка една от тях е значима в зависимост от контекста и ситуацията.  В един мултиплексен и деглобализиран свят на сравнително самодостатъчни региони, идентификацията свързана с региона определено ще засили значението си заради самата регионализация.  Разбира се общото самосъзнание ще се засили, ако ЕС се запази като един от тези сравнително самодостатъчни региони. Ако не - не. Вероятно тогава няма да се чувстваме европейци, но все пак ще имаме някаква друга над езикова идентификация - балканци или евразийци или нещо друго. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 11 минути, fanatick said:

И къде Путин е подписал, че е съгласен Украйна да влиза в НАТО и ЕС?

Неправилен въпрос. Путин не е "подписвал" против (демек да изразява несъгласие), а не е изразявал несъгласие Украйна и други съветски републики да влязат в НАТО.

В началото на своето управление Владимир Путин изразяваше доста по-умерени позиции относно разширяването на НАТО и възможното членство на Украйна. Няма конкретни публични изявления, в които той категорично да подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО, неговата реторика тогава беше по-малко конфронтационна в сравнение с по-късните години. С течение на времето обаче, особено след 2004 г., когато НАТО се разшири с включването на източноевропейски държави, позицията на Путин стана по-негативна и критична към разширяването на алианса, особено по отношение на бившите съветски републики като Украйна. И оттогава, особено след Мюнхенската си реч през 2007 г.  изперка на тема НАТО.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 минути, scaner said:

Неправилен въпрос. Путин не е "подписвал" против (демек да изразява несъгласие), а не е изразявал несъгласие Украйна и други съветски републики да влязат в НАТО.

В началото на своето управление Владимир Путин изразяваше доста по-умерени позиции относно разширяването на НАТО и възможното членство на Украйна. Няма конкретни публични изявления, в които той категорично да подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО, неговата реторика тогава беше по-малко конфронтационна в сравнение с по-късните години. С течение на времето обаче, особено след 2004 г., когато НАТО се разшири с включването на източноевропейски държави, позицията на Путин стана по-негативна и критична към разширяването на алианса, особено по отношение на бившите съветски републики като Украйна. И оттогава, особено след Мюнхенската си реч през 2007 г.  изперка на тема НАТО.

Не бил изразявал несъгласие. То и аз не изразявам несъгласие с тютюнопушенето, но това не значи, че го одобрявам. И какво излиза, че всички гръмки речи, които тук се вихрят, как Путин бил съгласен Украйна да влиза в НАТО, как не бил против, как това, как онова.. са на база косвени доказателства, извлечени от събрани контекстове от различни речи. Чудесно, досущ като копейките, само че центейки. 

Дори сами не разбирате как сте налапъли въдицата и се превръщата досущ като платени комунист-копейки, само че с поглед на запад..

Редактирано от fanatick
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gabraka said:

За да се създаде общо самосъзнание, е нужен и общ език.

Това въобще не е така. Ето ти едно проучване сред жителите на ЕС. Те вече се чувстват европейци,
без някога да е имало единен официален език.

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2971

• 87% от анкетираните са съгласни, че се чувстват граждани на ЕС, като над шест от десет са
    напълно съгласни.
    Постоянно мнозинство от гражданите са наясно със специфичните права,
    предоставени от гражданството на ЕС.
    Голямо мнозинство от анкетираните ценят свободното
    движение на хора в рамките на ЕС, като 89% са съгласни, че то е от полза за тях лично, а 83%,
    че е от полза за икономиката.
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 4 минути, fanatick said:

Не бил изразявал несъгласие. То и аз не изразявам несъгласие с тютюнопушенето, но това не значи, че го одобрявам. И какво излиза, че всички гръмки речи, които тук се вихрят, как Путин бил съгласен Украйна да влиза в НАТО, как не бил против, как това, как онова.. са на база косвени доказателства, извлечени от събрани контекстове от различни речи. Чудесно, досущ като копейките, само че центейки. 

Да не изразяваш несъгласие означава, че мълчешком одобряваш. Може да не знаеш (а Путин е знаел), да не ти пука, липсата на активна позиция е одобрение, даване на възможност на другите да извършат съответното действие. Съгласие, макар и мълчаливо. Обратно, когато изразяваш несъгласие, ясно заявяваш неодобрение. Има голяма разлика, нали?

НАТО се използва в руската политика като страшилка, за стягане на редовете. "Защото НАТО ни иска ресурсите"! 

Като проследиш появата и развитието на тая страшилка, ще си изясниш генезиса на отношението към Украйна. Първо, времето на СССР, НАТО е кръвен враг. После, разпада на СССР, САЩ помагат на Русия да не умре от глад. Тогава НАТО и Русия сключват сътрудничество и стават първи приятели. През 1997 г. сключват документ, в който заявяват че не се смятат за противници и ще си сътрудничат за дълготраен и всеобхватен мир. През 2002 г. е създаден Съвет Русия-НАТО, заговаря се за идеята самата Русия да влезе в НАТО. 

Обаче Русия прецаква всичко с войната срещу Грузия от 2008 г. И Путин вече не е настроен благосклонно към НАТО (вижда как му се изплъзват източноевропейските страни 2004 г., нахъсва се за Мюнхенската реч)., и си обръща палачинката по старо му - НАТО пак стават враг. Украйна му става цел, а тя не ще. И за всичко пак става виновно НАТО...

И като знаеш тези неща, ще оцениш как се променят съгласията и несъгласията на Путин. А няма да разсъждаваш първодигнално, според руските опорки.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, gmladenov said:

Те вече се чувстват европейци,

Те? А ти не се ли?

Въпросното проучване е установило, че 87% от анкетираните се чувстват граждани на ЕС. Останалите 13% навярно също са граждани на ЕС, дори и да не го чувстват. Гражданството не се определя от чувства, а от документи. Дай проучване, в което 87% да се чувстват европейци като националност, така както 27,143 жители на Сърбия са се чувствали етнически югославяни на последното държавно преброяване там.

Преди 45 минути, Atom said:

Това не е точно така. Всеки човек има множество самоидентификации

Така е. Аз също се чувствам европеец. Но тези ми самоидентификация не е успоредна с българската ми самоидентификация, а от по-нисък разред. Точно както и онези 87% от проучването горе се чувстват "граждани на ЕС", но всъщност са преди всичко останало немци, французи и т.н.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 минути, Gabraka said:

Дай проучване, в което 87% да се чувстват европейци като националност ...

Говорим за това, че ЕС може да е единна държава - независимо че отделните страни говорят на различни
езици.

Аргументът ти за националността е слаб. Няма задължение една страна да е само от една националност,
така че езикът не е пречка. ЕС може да е единна държава и без да е единна националност.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 минути, Gabraka said:

Те? А ти не се ли?

Въпросното проучване е установило, че 87% от анкетираните се чувстват граждани на ЕС. Останалите 13% навярно също са граждани на ЕС, дори и да не го чувстват. Гражданството не се определя от чувства, а от документи. Дай проучване, в което 87% да се чувстват европейци като националност, така както 27,143 жители на Сърбия са се чувствали етнически югославяни на последното държавно преброяване там.

Така е. Аз също се чувствам европеец. Но тези ми самоидентификация не е успоредна с българската ми самоидентификация, а от по-нисък разред. Точно както и онези 87% от проучването горе се чувстват "граждани на ЕС", но всъщност са преди всичко останало немци, французи и т.н.

Да. Прав си в голяма степен. Така, както жителите на Минесота на първо място са жители на Минесота, на второ Американци. Жителите на Москва на първо място да московчани, на второ - Русияни. Жителите на Корсика на първо място са Корсиканци, а на второ - французи. 

Аз лично се възприемам като болярин, на второ като Българин, на трето като Балканец, на четвърто като Европеец, а на по горно ниво - човек, жител на планетата земя. Е, защо тогава смяташ че е лошо, че един французин или немец на първо място е французин или немец, а едва на второ Европеец? Просто това си е нормално. Различно ниво на възприемане и различна по вид и сила идентичност. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 9 минути, Gabraka said:

И какъв е проблема, защото аз лично не виждам да има проблем. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.