Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Идентифициране на монети с помощта на ChatGPT

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Че принципно ChatGpt (и всички останали AI) вероятно от тук нататък все повече ще са ни във полза, вероятно ще бъде така.  Но дали е особено добър...по-скоро не е. Вероятно ако му налееш достатъчно база данни (RIC, BMC, Cohen...и всички остани) и ако му сложиш пълна база данни със снимки от всички аукциони за последните 20 години да речем, вероятно ще успее да защити и докторска документация.. Това обаче може да стане след време и със доста парички. Дотогава, можеш през свободното време да се опитваш да го обучаваш ако ти се занимава..

Иначе очаквах повече проверка преди да публикуваш ;)

1) Видимо е аурес на Домициан (81-96)

2) Надписа явно е малко по-различен от IMP TITVS CAES VESPASIAN AVG PM" и явно е IMP CAES DOMITIANVS AVG PM

3) Явно и надпис 2 не е баш "TR P COS VI DES VIIIII" и по-вероятно е TR P COS VII  DES VIII P P

4) Каталожната няма да я проверявам цялата, понеже нямам време, ама RIC II 116  (на Тит) е Дупондий със Salus, която явно няма нищо общо със референтната снимка. Надписите и описанието естествена са различни

5) Дори и да беше разчел правилно всичко, дори и да имаше такава монета на Тит, датировката пак нямаше да е вярна COS VII IMP XIIII отговаря на 79 г.

Явно освен, че умело те е заблудил си е позволил и да похалюцинира малко, за да направи историята още по-красива ;)

П.С. Според мен правилната референция би следвало да е RIC II 18, макар тук да я дават , като 47

https://www.acsearch.info/search.html?id=5098152

Редактирано от roca
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, roca said:

Явно освен, че умело те е заблудил си е позволил и да похалюцинира малко, за да направи историята още по-красива

Тази монета е идентифицирана.  Благодаря, че ми обърна внимание дето  надписите се разминават. Няколко пъти вече и аз го хващам, че лъже.  Малко като са позатрити буквите среща трудности. Нарича гръко -бактриски монети, индийски или греши в разпознаването, но с малко. Не е абсолютно точен, но все пак насочва добре .

п.п. Сега се сещам и преди е правил грешки, но като му вкарам точните надписи, извинява се и определя точно. 

Редактирано от vvarbanov
  • Потребител
Публикувано

Обърнах му внимание, че надписите са сгрешени и ето отговора на чат -бота:

Монетатата, която качи, всъщност е ауреус на Домициан , а не на Тит.

Коректна идентификация:

• Император : Домициан (81–96 г.)
  • Аверс : IMP CAES DOMITIANVS AVG PM – Бюст на Домициан надясно, лавров венец.
  • Реверс : TR P COS VII DES VIII PP – Куриулско кресло с венец отгоре.
  • Монетарница : Рим
  • Година на отсичане : около 82 г. сл. Хр. (Домициан е трибунска власт за 7-ми път и е консул за 7-ми път, но е „designatus“ за 8-ми консулат, което помага да се датира точно).
  • Каталожен номер : RIC II.1 211, BMC 50, Calicó 819

Тази емисия е част от серията на Домициан, която продължава стилистично от предходните серии на Веспасиан и Тит, но с вече утвърдената му титулатура като император.

Цената на такъв ауреус зависи от състоянието му. В отлично състояние може да достигне 15 000 – 30 000 USD на аукциона, а в изнесено състояние – около 8 000 – 12 000 USD .

Благодаря ти за уточнение! Ако имаш още въпроси за монетата или друг ауреус, питай. 😊

Как мислиш ,така по добре ли е?

• Потребител
Публикувано

Значително по-добре, но пак казвам, че без да има вкарана база данни със сигурност няма как да изкара точна информация. Той ще рови по това което му излезе като ресурс от Google и ще опита да събере каквото може, останалото ще си го измисли. Вариантите за тренирания ще са възможни, но ще ти отнеме прекалено много време за всяка една монета докато се натъкми.

1) Годината е вероятно ясна. По RiC е посочена като 81-ва и по-точно : титлите се свързат конкретно със смъртта на Тит на 13 Септември 81-ва

2) Каталожните номера със сигурност или си ги измисля (което е нормално като няма база данни откъдето да ги взема) или просто ги приравнява към нещо, но за първото съм по-сигурен. Трите референции са 3 съвсем различни монети:

- RIC II.1 211 https://www.acsearch.info/search.html?id=3284572

- BMC 50 - не я намирам

- Calicó 819 https://www.acsearch.info/search.html?id=7726421

Ти прецени доколко тези референции са референции. Сега ако искаш още да тренираш може да му дадеш контра въпроси, като " Не мислиш че RIC II.1 211 е монетата от линка и не е тази монета?" Но за мен е загуба на време...Според мен той ще си измисли нова "референция", отново грешна

3) За цените той отново си ги измисля на 100 %..И то пак защото няма база данни. Виж ако му вкараш примерно базата данни на https://www.sixbid.com  (примерно), със снимки и реализирани цени, тогава той ще може да сравнява...ама така няма да стане. За сравнение колко е близо, тази от моят линк, е реализрана на около 2900 $, което е приемаме като износена и е с около 3 до 4 пъти спрямо неговото предположение...

Тука също можеш да го тренираш с контра въпроси :)

• Потребител
Публикувано

То наистина мога да го тренирам, но май има и друг проблем. Това е по нисък клас безплатна версия. Освен това като съм го засичал в грешки, той сам се поправя. Мисля, че просто ползва по малко информация, не се напъва, икономисва. Но ако го улича ,веднага сам намира верния отговор без да му подсказвам. Май гледа да води  диалог с минимум ресурси, не си дава зор. Иначе ако задълбоча, отговаря. Може би така е проектиран , да пести. Но при тази орязана версия на чатбота и това е добре. Може да се научи както казваш, помни разговорите които водим, ако не ги изтрия. Но не нямам желание. Ако иска да се обучава сам. Просто ми е интересно как може да анализира и да дава идеи.

Не зная защо не мога да влизам в https://www.acsearch.info/search.html?id=7726421  Изписва ми, че адресът е блокиран, при теб отваря ли се? Същата работа и с RiC. При теб отварят ли се?

• Потребител
Публикувано
Преди 10 часа, vvarbanov said:

То наистина мога да го тренирам, но май има и друг проблем. Това е по нисък клас безплатна версия. Освен това като съм го засичал в грешки, той сам се поправя. Мисля, че просто ползва по малко информация, не се напъва, икономисва. Но ако го улича ,веднага сам намира верния отговор без да му подсказвам. Май гледа да води  диалог с минимум ресурси, не си дава зор. Иначе ако задълбоча, отговаря. Може би така е проектиран , да пести. Но при тази орязана версия на чатбота и това е добре. Може да се научи както казваш, помни разговорите които водим, ако не ги изтрия. Но не нямам желание. Ако иска да се обучава сам. Просто ми е интересно как може да анализира и да дава идеи.

Не зная защо не мога да влизам в https://www.acsearch.info/search.html?id=7726421  Изписва ми, че адресът е блокиран, при теб отваря ли се? Същата работа и с RiC. При теб отварят ли се?

Нямам проблем нито с acsearch.info, нито с RIC. Опитай с друг браузър, може този да има някакви бъгове ;)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.