Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Йо-Йо ефектът при диетите и липсата на някои хранителни вещества


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано (edited)

 

Йо-Йо ефектът при диетите, тоест връщането на свалените килограми, явно не е просто следствие на слаба воля, връщане към старите навици или желание на тялото да трупа мазнини с цел оцеляване, а вероятно е механизъм целящ осигураване както на нужната енергия и основни хранителни вещества, но и на нужните хранителни микроелементи - витамини, минерали и органични киселини. 

Диетите или хранителните режими с ограничен калориен прием се оказва, че не осигуряват нужните хранителни микроелементи, а липсата на микроелементите води до повишен прием на храна и до затлъстяване.  

 

Според проучване на хранителните дефицити при 4 популярни диети в САЩ [Prevalence of micronutrient deficiency in popular diet plans], шест микроелемента (витамин В7, витамин D, витамин Е, хром, йод и молибден) са идентифицирани като постоянно ниски или несъществуващи във всичките четири диетични плана. Диетите в проучването са кето диетата на Аткинс за цял живот, план с ниско съдържание на въглехидрати, диета на Аткинс за цял живот в средиземноморски стил, диетата на Саут Бийч, медицински базиран план, препоръчан от голямо разнообразие от медицински и правителствени организации, включително клиниката Майо, за намаляване на високото кръвно налягане, и диетата DASH, план с ниско съдържание на мазнини. Установено е, че и четирите диетични плана не успяват да осигурят 100% достатъчност за избраните 27 основни микроелемента, въз основа на насоките за RDI (референтен дневен прием (RDI) от насоките на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ), когато се следват, както се препоръчва от предложените от тях ежедневни менюта, използващи само пълноценна храна. Анализът показва, че диетата на Аткинс за живот е достатъчна на 44,44%, осигурява 100% RDI достатъчност за 12 от 27 основни микроелемента и съдържа 1786 калории. Диетата Best Life е достатъчна на 55,56%, осигурява 100% от RDI за 15 от 27 основни микроелемента и съдържа 1,793 калории. Диетата DASH е достатъчна на 51,85%, осигурява 100% от RDI за 14 от 27 основни микроелемента и съдържа 2,217 калории. И накрая, диетата на Саут Бийч е достатъчна на 22,22%, осигурява 100% RDI достатъчност за 6 от 27 основни микроелемента и съдържа 1,197 калории. Общият среден процент на достатъчност на микроелементи и съдържание на калории и на четирите диети е 43,52% достатъчност и 1,748 калории. Установено е, че типичният използващ един от тези четири популярни диетични плана, би имал средно 56,48% дефицит в получаването на достатъчност на RDI, оставяйки му липсващи 15 от 27-те анализирани основни микроелемента.

 

Няколко научни изследвания установяват силна връзка между дефицита на хранителни вещества и състоянието на наднормено тегло/затлъстяване, включително едно проучване [Micronutrient deficiency and the prevalence of mothers' overweight/obesity in Egypt] което установява 80,8% повишена вероятност за наднормено тегло или затлъстяване при пациенти с дефицит на микроелементи.

 

 
Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)

А според тази статия от 19 ноември 2024 година - тоест само от преди около 2 месеца и половина причината е съвсем различна на няма никаква връзка с разни дефицити или специфични диети. А е далеч по-проста - епигенетиката и паметта на мастните клетки. 

Авторката е Ваня Милева. Предполагам си запознат коя е тя. В края на статията има линк за повече информация извън тази в статията. 

Ето и цялата статия. 

https://nauka.offnews.bg/meditcina/prichinata-za-jo-jo-efekta-e-deshifrirana-epignetikata-201168.html

 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 часа, Димитър Йорданов said:

А според тази статия от 19 ноември 2024 година - тоест само от преди около 2 месеца и половина причината е съвсем различна на няма никаква връзка с разни дефицити или специфични диети. А е далеч по-проста - епигенетиката и паметта на мастните клетки. 

Авторката е Ваня Милева. Предппромяна на клетъчната функция

https://nauka.offnews.bg/meditcina/prichinata-za-jo-jo-efekta-e-deshifrirana-epignetikata-201168.html

 

 

Явно не си разбрал добре какво точно означава епигенетика и от там смяташ, че причината е съмвсем различна, а тя може и да е една и съща. 

Епигенетиката разглежда именно околната среда, която влияе на клетъчната функция, със или без влияние върху ДНК. Тоест, средата включително храната и съдържащите се в нея хранителните микроелементи - витамини, минерали и органични киселини, също може да са фактор за проявата на описаната "памет" на мастните клетки. В проучването на Политехническия университет на Цюрих се изследва и доказва наличието на тази "памет", а не причините за нея. Причините може да са именно липсата на микроелементите или пък прекомерния излишък от някои микро или макроелементи. Двете проучвания посочени в началото, показващи, че диетите водят до недостатъци от някои микроелементи и че недостатъците на микроелементи водят до 80% риск от затлъстяване са косвени податки за наличието на връзка между микроелементите и йо-йо ефекта. Преки доказателства за това дали има връзка между "паметта" на мастните клетки и микроелементите в храната, и какви са механизмите на тази връзка, вероятно ще се открият в бъдеще при други изследвания. 

Иначе при описанието на епигенетиката в уикипедия се дава добър пример с проучване на хора, родени в Нидерландия през 1944 – 1945 г., когато има масов глад заради забрана от Германия за внос на храна, което показва, че недохранването е допринесло за повишен риск от развиване на синдрома на Бекуит – Видеман, тоест на свръхрастеж на децата. 

В този ред на мисли препоръката на бабите - "Яж баба, за да пораснеш", която дават бабите на внуците си, не е толкова безсмислена, и по всичко изглежда, че е епигенетична. Бабите знаят, от опита си, че храната, тоест достатъчния прием на основни и микро хранителни елементи, са ключови за растежа и определят какво ще стане детето в бъдеще. 

 

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.