Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Кой има право да гласува и кой не?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, fanatick said:

И честно казано на мен ми писна от извратеняци, които гласуват за Израждане, например, или за ИТН. Такива олигофрени трябва да ги съдят, че са тъпи, защото очевидно или се продават за пари.. или наистина са толкова тъпи и ограничени. Такива хора не трябва да имат право да гласуват и да решават съдбата на цял един народ. Никой трезвомислещ не би и помислил да гласува за Израждане. И тук не говоря за това, че милее да се върне под шапката на руснаците и да възроди Варшавския договор. Всеки има своите мечти и вярвания, тук проблема е, че дори не се замислят как това би станало и защо точно израждане биха го направили след като те нямат нито капацитета, нито специалистите, които да свършат това. Хващат се на популистки изцепки на един прост историк, а оня си купува имот след имот... в евро. Еми, тая нация си заслужава съдбата. При евентуално една война.. тези олигофрени ще са първите, които ще напълнят гащите и ще се изчешат.  И бат Слави и Копейкин ще са първите изчесали се зад граница. Последвани от Шиши, Диган и г-н Харвърд. Само ББ е толкова прост и ще остане тук :D

И как предлагаш да решаваме кой има право да гласува и кой не? Тест за интелигентност? Или образователен ценз? А защо не имуществен ценз?

Правото на глас на тъпите и ограничени хора е част от цената която плащаме за да имаме демокрация. Можем да изберем да ги просветим и образоваме, или отнемаме права на всеки който не одобряваме.

Безплатен обяд няма. Винаги се плаща, независимо по какъв начин.

• Потребител
Публикувано

Зависи какво разбирате под демокрация. Получава се разноезчие и затлачване на дискусията,когато участниците избягват да дават своята дефиниция на понятията,в случая на демокрацията.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Янков said:

И как предлагаш да решаваме кой има право да гласува и кой не? Тест за интелигентност? Или образователен ценз?

След като по конституция образованието в България е задължително: чл. 23 ал.3 "Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително." значи няма да е НЕдемократично, ако за правото на гласуване бъде наложен образователен ценз.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

Най-талантливият треньор на всички времена Франц Бекенбауер беше с основно образование. Но според вашата логика,трябва да му забранят да участва в изборите,понеже нямал образователен ценз! Със сигурност и в България има примери на успели хора с ниско образование... Да не говорим за Левски или Захари Стоянов...

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, deaf said:

Най-талантливият треньор на всички времена Франц Бекенбауер беше с основно образование. Но според вашата логика,трябва да му забранят да участва в изборите,понеже нямал образователен ценз! Със сигурност и в България има примери на успели хора с ниско образование... Да не говорим за Левски или Захари Стоянов...

В днешно време- в България- това да имаш средно образование е въпрос на желание и ако щеш обществено съзнание. Който не е поискал(родителите му), не е изкарал 10 клас. Като държавата е предоставила възможности, дори и след настъпване на пълнолетие да завършиш училище-вечерна форма. Ако въпреки това оставаш без законовия минимум, ти просто не си и не искаш да си част от това общество. Членуваш в някакви паралелени обществени структури и това ти стига. Такива хора сами са се отказали от правото си на глас. Неслучайно сред тях е разпространен платеният и зависим вот.

Разбира се, въвеждането на образователен ценз до нищо няма да доведе. В момента хиляди полуграмотни завършват училище-без реално да го посещават, само за да имат право на шофьорска книжка. А на училищата това им отърва, защото без значение дали има някой в класната стая-финансирането си върви. Така, че такава мярка би засекнала само някакъв минимален процент тотално декласирани индивиди. И просто не си струва. Ако средното образование се реформира и стане една идея по-селективно(поне да се държи на посещаемост и някаква минимална активност), тогава може да има смисъл

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Янков said:

И как предлагаш да решаваме кой има право да гласува и кой не? Тест за интелигентност? Или образователен ценз? А защо не имуществен ценз?

Правото на глас на тъпите и ограничени хора е част от цената която плащаме за да имаме демокрация. Можем да изберем да ги просветим и образоваме, или отнемаме права на всеки който не одобряваме.

Безплатен обяд няма. Винаги се плаща, независимо по какъв начин.

Матури! Всеки, който си е взел матурата по български език и история с повече от 4ка - има право да гласува. Който е под 4ка, има право неограничен брой пъти да се явява, докато не изкара нужната му оценка. Точка! 

И, разбира се, матурите трябва да са анонимни за да няма платени тролове и т.н. и т.н.

И личното ми мнение е, че това трябва да се прилага и при всички, които получават помощи. Никакви социални помощи докато не се научиш на правилен български и елементарна история. 

Погледни, никъде не говоря за образователен ценз и т.н. За да си част от обществото ти трябва да имаш минимални познания за да може да общуваш с другите, за да си част от едно общество. За да разбиреш задъженията, които имаш, ти трябва да може да общуваш с институциите. А след като половината римляни едва свързват две изречения на български.. и целта им е да ядат кебапи, да откраднат нещо и да слушат чалга.. защо да имат същите права като мен? Откъде на къде? Да не навлизам в темата, че дори имат повече права от мен и аз ако спра да работя след половин година ще трябва да си търся друга работа, защото парите ще ми свършат, а помощи от държавата - йок.. докато при тях не е така. Някои цял живот не работят и пак са по-добре в някои аспекти..

Редактирано от fanatick
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 48 минути, deaf said:

Toва си е точно изключение, което потвърждава правилото. Затова и Бекенбауер се дава като пример, защото е единичен случай и точно затова в последно време се прокарват тия неща като .. "Ама ето, Бил Гейтс не е завършил, но пък е много богат, аз защо да уча?" В нета имаше примери безкрай. Е, да, ама забравят, че той и всички други примери, които бяха постнали, не завършват университет, сиреч имат образование и то на много високо ниво, защото повечето са били приети я в Харвърд, я в Пенсилванския и т.н.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
  Аз   Римлянин от махалата
Години 34   34
Детска градина да   не
Училище да   7-ми клас (за да изкара книжка)
Гимназия да   не
Книжка да   да
Автомобил да   да
Първа работа да   не
Университет да   не
Допълнителен ценз да   не
Грижа за здравето Качествени хранителни продукти   Каквото има, предпоставка за натоварване на здравната система
Здравни осигуровки да   не, но при смешна помощ - лекарите нямат право на отказ
Фонд безработица да   не
Фонд пенсия да   не
Допълнителна пенсия да   не
Застраховка живот да   не
Имуществена застраховка да   не
Интереси да   не
Хоби да   не
Имущество да   не
Помощи не, никога не съм искал и получавал   да
Борса (бюро по труда) не (никога не съм бил)   да

Позволих си да направя едно сравнене между мен, смятайки се за средностатистически човек на средна работна заплата.. и средностатистически римлянин, който не иска да излезне от гетото, защото ще трябва да му спрат помощите и да работи.

Хайде сега, кажете ми, защо на този гласа му да има същата тежест като моя глас след като аз допринасям за това общество. Боклуците винаги си ги хвърлям, където трябва. Не съм пропуснал нито една вноска по фондовете, здравните осигуровски и т.н. Няма да казвам колко пари всеки месец ми се преизчисляват и удържат от заплатата и отиват директно в джоба на този римлянин, който почти не говори български, пали гуми за кефа, краде каквото види, взел е книжка, но в повечето случаи не познава закона. Товари фонд безработица и всякакви други социални помощи, не е чувал за здравни осигуровки, но ако в спешното се засечем с него.. той ще получи абсолютни същите здравни грижи като мен. С хобито и интересите си аз прилагам за благото на обществото дори и само с това, че пръскам една сума пари (кефа цена няма) и така подпомагам бизнеса на другите хора и се завъртат парите и съответно - икономиката. Римлянина какво завърта? Колелото на каруцата?

Въобще няма да споменавам колко пари съм пръснал в университета и допълнителните цензове, които съм изкарал. Това е било по желание, но то също е допринесло с това едни други хора да си изкарват хляба честно и почтено.

Та, защо този човек да има право да гласува и от него да зависи моята съдба и моя и неговия глас да са равни?

В една утопична вселена, ако на един самотен остров останем аз и римлянина и трябва да гласуваме дали да останем на брега без прясна вода или да отидем до хълма, където евентуално ще има поточе с прясна вода и си разделим гласовете.. то няма мнозинство. Какво правим?

Редактирано от fanatick
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано

Това е една от най-отвратителните пропагандни лъжи през Прехода,че ромите били издържани от нас българите. И процентно купеният по един или друг начин вот е по-голям сред българите,а не сред циганите.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 12 минути, deaf said:

Това е една от най-отвратителните пропагандни лъжи през Прехода,че ромите били издържани от нас българите. И процентно купеният по един или друг начин вот е по-голям сред българите,а не сред циганите.

Никъде не говоря за купен вот. Питам защо моя и тоя на римлянина глас ... са с еднаква тежест 

И.. лъжа, лъжа... колко да е лъжа след като в махалата има къщи с ток и вода,  не плащат ни едното, ни другото. От кой се покриват загубите?

Фонд безработица я плащаме аз, ти и всички, които работим, а в голям процент безработните са точно такива. Кой покрива загубите?

Редактирано от fanatick
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 21 минути, fanatick said:

И.. лъжа, лъжа... колко да е лъжа след като в махалата има къщи с ток и вода,  не плащат ни едното, ни другото. От кой се покриват загубите?

Това са градски легенди,както е изразът. Никой шеф от НЕК,кмет или политик не е толкова глупав,че да открадне пари от държавата с които моля ви се да плати тока на ромите! Нали после цял живот ще се страхува да не го вкарат в затвора за това престъпление!

Преди 24 минути, fanatick said:

Фонд безработица я плащаме аз, ти и всички, които работим, а в голям процент безработните са точно такива. Кой покрива загубите?

Статистически огромен брой от циганите не успяват да доживеят до пенсия,но плащат пенсионни осигуровки.

Управляващите вече 30+ години държат българите в принудителна бедност,но давали или по-точно подарявали милиарди лева на ромите! Някаква логика?! И то при положение,че управляващите още в началото на Прехода,още първите избори ги фалшифицираха и продължават и до днес да ги фалшифицират. Тоест,нямат нужда да подкупват с милиарди левове циганите да гласуват за тях.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

Това са градски легенди,както е изразът. Никой шеф от НЕК,кмет или политик не е толкова глупав,че да открадне пари от държавата с които моля ви се да плати тока на ромите! Нали после цял живот ще се страхува да не го вкарат в затвора за това престъпление!

Човек, кой ти говори, че някой шеф иска пари от държавата за да си покрие загубите. Не мислете толкова дребнаво. Бъдете малко по-изобретателни, загубите влизат в сметката за ток и се покриват от нас... Разбирате ли..

Преди 1 час, deaf said:

Статистически огромен брой от циганите не успяват да доживеят до пенсия,но плащат пенсионни осигуровки.

Кои са тия цигани, които плащат пенсионни осигуровки? Повече от половината не могат да си напишат името и да боравят с банкомат, а вие очаквате, че си плащат пенсионните. Повечето работят, ако изобщо работят, в сивия сектор, плаща им се на ръка надника и още същата вечер е изяден и изпит до шушка. Кога успяха да отидат до някой счетоводител, че да си платят пенсионните. Те живеят ден за ден и изобщо не им дреме, че ако успеят да си разпределят парите, ще ядат цяла седмица, а не само една вечер. Несериозно е това нещо и е невярно

Преди 1 час, deaf said:

Управляващите вече 30+ години държат българите в принудителна бедност,но давали или по-точно подарявали милиарди лева на ромите! Някаква логика?! И то при положение,че управляващите още в началото на Прехода,още първите избори ги фалшифицираха и продължават и до днес да ги фалшифицират. Тоест,нямат нужда да подкупват с милиарди левове циганите да гласуват за тях.

Държат ни в принудителна бедност? Че кой ни пречи да забогатеем? Никой никого не държи в бедност, такъв ни е капацитета. Последния протест, който си спомням е.. хайка лумпенизирани наркомани, които протестираха за.. нов стадион :D Eто това е несериозно, при цялата неразбория в държавата.. протестираш за стадион, смешна и жалка картинка. Накрая им направиха стадион и ходят по 100 човека на него, невероятно постижение..

• Харесва ми! 1
  • Неясен 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.