Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Камък с надпис

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Здравейте, този камък беше сред камара камъни ползвани за строителен материал, но го отделих защото изглеждаше различно. Вчера един приятел ми помогна да го претъркаляме да не пречи и забелязахме, че има надпис. Доколкото успяваме да различим букви пише HERCVLIIN а на долния ред VICTO. Не можах да извадя по-контрастен образ. Вече потърсих контакт с местния музей, но нямам обратна връзка засега. От района на Велико Търново. Любопитен съм какво би могло да е. Благодаря!

k1.jpg

k2.jpg

k3.jpg

k4.jpg

k5.jpg

• Потребител
Публикувано

По-добре потърсете специалист,който да Ви каже какво представлява този камък,защото ако го дадете в музея,ще го конфискуват и нищо няма да Ви дадат в замяна.

• Потребител
Публикувано (edited)

Мнението ми е, че Музеят не проявява интерес към камъка. За да не ти създават евентуални главоболия злонравни съседи, запази писмата с които си ги уведомил. Не съм уверен, но може да пуснеш и препоръчано писмо или такова с обратна разписка, или на място, като си запишеш входящия номер, до кмета, с което да го известиш за находката, след което да си сложиш камъка на хубав постамент в двора, да му измислиш победна история която да разказваш. Все пак имаш VICTO... Малцина са хората, които имат такава историческа находка и я експонират открито.

Чл. 14. от Закон за паметниците на културата и музеите: Лицата, които са открили или намерили паметници на културата, са длъжни в седмичен срок да съобщят за това в съответната община или кметство или на най-близките музеи. 

Редактирано от Втори след княза
  • Глобален Модератор
Публикувано

Да, звучи като класически латински. Точния надпис и превод, според какви букви липсват накрая, може да е "... на Херкулес победителя" (HERCULI VICTORI) или "Херкулесов победител" (HERCULIN(VS) VICTOR). Това без да съм специалист де.

Малко необичайно ми се струва да излезе римски надпис точно в Търново. Но защо пък не.

• Потребител
Публикувано

Важно е да се знае къде е намерен! Най добре изпрати уведомление до близкия музей, или го занеси там в едноседмичен срок. Или просто иди в музея и ги уведоми лично за находката. Не се страхувай, те са благоразположени към намервачите, които спазват законите.  Полага ти се възнаграждение за предадени културни ценности. Размерът му ще го определи комисия.

Но може и да го оставиш на място ако е много тежък. Ако го оставиш трябва да го скриеш добре, някой да не го отмъкне. Трябва да го пазиш.

Има вероятност този артефакт да е от светилище. Много често те са богати на културни ценности. Намират се статуетки, много монети, оброчни плочи, фибули, въобще богати са на археологически материал. За това много често на тях се провеждат археологически разкопки. 

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, Warlord said:

Малко необичайно ми се струва да излезе римски надпис точно в Търново. Но защо пък не.

Предвид множеството преизползвани материали от Никополис ад Иструм на Царевец, може и да е фрагмент с подобен произход, но след като не се знае точното му местонамиране, може да се правят само догадки

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, Warlord said:

Да, звучи като класически латински. Точния надпис и превод, според какви букви липсват накрая, може да е "... на Херкулес победителя" (HERCULI VICTORI) или "Херкулесов победител" (HERCULIN(VS) VICTOR). Това без да съм специалист де.

Като цяло в горната част изглежда да е запазен в цялата си пълнота, като размер, така че не мисля че би следвало да го разчитаме като HERCULIN (VS) , отделно че имаме и двете I I. По-скоро е пренасяне на думата INVICTO. Същото и за това да е VICTORI/VICTOR.

Също самата фраза HERCULI INVICTO си е позната от други надписи, т.е. не е нещо, което за първи път ще срещнем.

За надписа може би си искал да кажеш "латински надпис" в Търново, но всъщност, не е странно. Като цяло епиграфски има данни, че на север от Стара Планина  (с известни изключения) по-често са откривани латински надписи и най-вече сред поселението има повече легионери и като цяло хора за които официален е латинският език, докато на юг от Стара Планина, където населението в по-голямата си част са романизирани траки, официалният език си остава Гръцкият и затова и са единични намираните латински надписи.

• Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, vvarbanov said:

Важно е да се знае къде е намерен! Най добре изпрати уведомление до близкия музей, или го занеси там в едноседмичен срок. Или просто иди в музея и ги уведоми лично за находката. Не се страхувай, те са благоразположени към намервачите, които спазват законите.  Полага ти се възнаграждение за предадени културни ценности. Размерът му ще го определи комисия.

Но може и да го оставиш на място ако е много тежък. Ако го оставиш трябва да го скриеш добре, някой да не го отмъкне. Трябва да го пазиш.

Има вероятност този артефакт да е от светилище. Много често те са богати на културни ценности. Намират се статуетки, много монети, оброчни плочи, фибули, въобще богати са на археологически материал. За това много често на тях се провеждат археологически разкопки. 

Уведомил съм. Ако искат да го вземат ще трябва да дойдат, защото е тежък и не мога да го закарам сам. Не търся и възнаграждение...

Няма кой да го отмъкне, защото ще го заболят ушите...:-)

Според специалист може би е от тържище, което е било в района. Няма да кажа точното място докато не решат какво ще го правят от музея. За съжаление (или за радост) тържището не е било в двора ми - камъните са докарани от някъде преди повече от 30 години - преди да стана собственик на имота...

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Escape said:

Уведомил съм. Ако искат да го вземат ще трябва да дойдат, защото е тежък и не мога да го закарам сам. Не търся и възнаграждение...

Няма кой да го отмъкне, защото ще го заболят ушите...:-)

Според специалист може би е от тържище, което е било в района. Няма да кажа точното място докато не решат какво ще го правят от музея. За съжаление (или за радост) тържището не е било в двора ми - камъните са докарани от някъде преди повече от 30 години - преди да стана собственик на имота...

По-скоро или е от светилище или олтар които може и да си е бил част от римска вила (или към постройка към тържището), но не е пряко свързан със самото тържище ;)

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, К.ГЕРБОВ said:

Да, от периода на Тетрархията е (края на 3 в., началото на 4 в.), когато посвещаването към Херкулес е стандартно, понеже ролята на двамата императори (августий) е свързана с Юпитер, а пък на техните младши "колеги" (цезари) с тази на Херкулес.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, D3loFF said:

Да, от периода на Тетрархията е (края на 3 в., началото на 4 в.), когато посвещаването към Херкулес е стандартно, понеже ролята на двамата императори (августий) е свързана с Юпитер, а пък на техните младши "колеги" (цезари) с тази на Херкулес.

Не е задължително да е от периода на Тетрархията...Като цяло Херкулес, Юпитер, може би Сол, са познати и почитани божества на територията на Долен Дунав (Рациария, Нове, Ескус, Никополис ад Иструм и др.) може би от времето на Северите до Константин Велики.

https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.filip-nikolov.com/files/%D0%A0%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/3.%20%D0%95%D0%BF%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/1.%20CIL/1/CIL,%20III,%208082.%20.docx&ved=2ahUKEwjmiNixiMGMAxX-AtsEHSHKJr04ChAWegQIGhAB&usg=AOvVaw3LKAXnc8_BYFHT6IG4mcAg

Тук са няколко надписа свързани с Херкулес от Рациария, като те всички са HERCULI INVICTO и като датировки са между Каракала и (180-285).

Заради по-грубият стил на буквите бих го сложил в средата на III век, разбира се, може да е в Тетрархията, просто не е задължително

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.