Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Ново изследване за българите от Италиански университет

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 13 часа, Кухулин said:

Е от Балканите, да. И е най-близък до албанския. Значи с най-голяма вероятност имат общ произход или са били съседи. Тъй като говорим за процеси 2к-1к пне, вероятно става дума за общ произход.

Разбира се, може да се измисли и друг сценарий. Албанците са се заселили примерно 2к пне в Албания. Оттам месапийците се отделят в Италия. После албанците се местят от Албания в Ниш и Ихтиман, а на тяхно място идват несвързаните с тях илири. А през средновековието албанците мигрират обратно в Албания.

Само че първо бръснача на Окам и второ - колко пък да са несвързани илирите. Да не стане като с месапийците - много са далеч, но по-близки няма...

За мен лично картината е прозрачна - албанците си се заселват в Албания през бронза и оттам вече почва динамиката. Като ги натисне някой - в планините. Като ги отпусне - защо не и в Ихтиман. Макар че тия топонимични връзки на албанския с Ихтиман и Ниш трябва да се проверят. Какви ли глупости не пишат хората.

Те, че имат общ произход, е пределно ясно. Това, което не следва от този факт, е, че са били съседи. T.нар. илири са един куп племена, сложени в общия кюп "илири" от гърците - те заемат доста голяма територия и за повечето от тях впрочем няма никакви данни на какъв език са говорели. Няма никаква гаранция, че албанският и месапийския са много близкородствени - те сега се считат за такива, понеже други оцелели езици няма, но реалното им родство няма никакъв проблем да е точно такова, каквото го писа Атом - като между българския и литовския.

Тъй че не виждам на какво отгоре от факта, че двата езика са родствени, да постулираме, че са били и съседи и че албанците са си били все на същото място, както и сега. Може да са били, а може и да не са били. Лично според мен е съмнително да са си били все там, а в езика си да нямат пoчти никаква древногръцка лексика, а за сметка на това да е пълно догоре с латинска.

• Мнения 100
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
Преди 28 минути, Кухулин said:

Обаче самата постановка не ми харесва, както не ми харесваше и предната постановка със заемките.

Мен пък не ми харесва твоята постановка. Не виждам и една причина да ми харесва. По модела на Хамп няма никаква нужда албанският да е в Албания от време оно. Идват от север тези ИЕ-адриатици, настаняват се на балканите, а след време групата се цепи. Албанците остават в централните балкани, а месапо-илирийците отиват на запад. И това може да стане още през бронза, защото общата група на тези ИЕ-адриатици е архаика като балто-славяните.  Един такъв модел удовлетворява всичко.

• Потребител
Публикувано
Преди 27 минути, sir said:

Няма никаква гаранция, че албанският и месапийския са много близкородствени - те сега се считат за такива, понеже други оцелели езици няма, но реалното им родство няма никакъв проблем да е точно такова, каквото го писа Атом - като между българския и литовския.

Малко ме е страх да питам, но кога според теб се разпада "адриатическия ИЕ" и кога месапийският отплава за Италия? 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 24 минути, Кухулин said:

Малко ме е страх да питам, но кога според теб се разпада "адриатическия ИЕ" и кога месапийският отплава за Италия? 

А кога според теб се разпада? В модела на Хамп има две точки на разпад. Разпад на месапо-илирийската група на месапийски и илирийски, а по-старата е разпада на адриатическия ИЕ на две отделни групи - албанска и месопо-илирийска. Това обаче не виждам какво отношение има по въпроса. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, Atom said:

Един такъв модел удовлетворява всичко.

Не знам, човек. Питах те по-рано в темата имат ли албанците наследена морска лексика и какво би означавало това. Ти ме сравни със Спараток и извъртя някакви дълбокофилософски съждения тип Дугин. После те питах може ли Леш да е албанска форма, от което разбрах, че постановката ми изобщо не ти харесва. А явно си се интересувал задълбочено от темата - тези пунктове в модела трябва да са ти известни. Щом положението те устройва в този вид, аз нямам нищо против.

Преди 8 часа, Atom said:

А кога според теб се разпада? В модела на Хамп има две точки на разпад. Разпад на месапо-илирийската група на месапийски и илирийски, а по-старата е разпада на адриатическия ИЕ на две отделни групи - албанска и месопо-илирийска. Това обаче не виждам какво отношение има по въпроса. 

Месапо-илирийската група се разпада с отплаването на месапийския, това според мен е достатъчно ясно. Вероятно се случва около 1000 пне. Дали отделянето на албанския е по-старо или по-ново зависи от схемата, която си харесаш. Но каквото и да си харесаш, едва ли можеш да го изтеглиш преди 1500 пне. Все пак албанците трябва да дойдат на Балканите, да се помотат, па да се "разпаднат" на някаква територия с радуис 100 км...

Отношението е към въпроса за близостта между езиците. Не знам как ги сравнявате с българския и латвийския, които са на 1500 км един от друг и на 3000 години от общия корен. Да не говорим на тези 1500 км какви неща са се случвали.

И сега ако почнеш да ми обясняваш как не били 3000 години, а 2000, да знаеш, че и аз ще се направя на ударен :D 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, Кухулин said:

Не знам, човек. Питах те по-рано в темата имат ли албанците наследена морска лексика и какво би означавало това. Ти ме сравни със Спараток и извъртя някакви дълбокофилософски съждения тип Дугин. После те питах може ли Леш да е албанска форма, от което разбрах, че постановката ми изобщо не ти харесва. А явно си се интересувал задълбочено от темата - тези пунктове в модела трябва да са ти известни. Щом положението те устройва в този вид, аз нямам нищо против.

При Леш нещата са неясни. Lissós - Λισσός в албански  трябва да претърпи трансформация Lissós - *Les - *Lesh - Lezhë за да може славяните да го заемат от албанската междинна форма. Това обаче е много напрегнат модел (с не типични според специалистите преходи), пък и тези по-стари форми не са засвидетелствани в албанския.  По-вероятно е и албанци и славяни да са го заели от някой субстратен не-албански илирийски диалект.  Изходната форма може да е нещо подобно на  *Léžus. Тогава *Léžus може да даде на албански Lezhë а в славянски Лежъ, където при отпадането на крайния ер крайната гласна се обезвучава до Ш и става Леш. За възможен субстрат показва и славянската форма Скадар, която също е нетипична. Не си спомням случай в който чуждо О се заема от славяни като А. Това според мен показва, че славяните са заели името не от гръцки, албанси или латински, а от някакъв друг диалект/език.  

Преди 5 часа, Кухулин said:

Месапо-илирийската група се разпада с отплаването на месапийския, това според мен е достатъчно ясно. Вероятно се случва около 1000 пне. Дали отделянето на албанския е по-старо или по-ново зависи от схемата, която си харесаш. Но каквото и да си харесаш, едва ли можеш да го изтеглиш преди 1500 пне. Все пак албанците трябва да дойдат на Балканите, да се помотат, па да се "разпаднат" на някаква територия с радуис 100 км...

Отношението е към въпроса за близостта между езиците. Не знам как ги сравнявате с българския и латвийския, които са на 1500 км един от друг и на 3000 години от общия корен. Да не говорим на тези 1500 км какви неща са се случвали.

Все още не разбирам каква е връзката с постулираната от теб автохтонност на албанците и какво изобщо има общо с аксиомата ти.  Що се отнася до "близостта", то дървото не съм го измислил аз, а Ерик Хамп. Той е групирал албански и месайпийски в една група, която не само, че е на нивото на балто-славянската, но е и нейна сестринска група. Аз от албански не разбирам, нито от месапийски.  Хамп е специалист - албанист. Така е решил -  така ги е групирал. Очевидно е, че не вижда близостта между месапийски и албански по същия начин по който ти самият виждаш тази близост.

Иначе постановката ти не ми харесва, не заради самата постановка, а защото към момента си представил една гола аксиома, която не е подкрепена от нищо. Има само общи лафове, от рода на "албанците трябва задължително да са автохтонни заради групирането  на месапийския език с албанския в една група". Хубаво, но се оказва, че групирането може и да е на архаично ниво и да няма никаква пряка връзка с аксиомата ти. Принципно нямам нищо против автохността на албанци, румънци, българи и който друг се сетиш стига тази автохтонност да може да се докаже. За момента обаче виждам едни голи аксиоми и нищо друго. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикувано
On 12.04.2025 г. at 12:23, Кухулин said:

Откъде знаеш какво е имало в римския и в ранновизантийския период? 

Траките показват единен профил до късната античност, този последния период е пробата от Бояново:

Early Iron Age: 77% EEF, 20% Yamna, 2% CHG

Iron Age: 74% EEF, 23% Yamna, 2% CHG

Late Iron Age: 73% EEF, 21% Yamna, 6% CHG

Late Antiquity: 75% EEF, 19% Yamna, 5% CHG

Не виждам как нещо ще се промени в бъдеще по този въпрос. Очевидно Капитан Андреевци са истинските траки. Да не забравяме, че навремето така говореха и за микенците, как видиш ли, като тестват останки от шахтовите гробове ще излязат нордици и степняци от там, а те се оказаха същите хора като селското си население. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 17 часа, Exhemus said:

Абе да ви питам: - Кои са тези албанци от притчата за Муций Сцевола?

жителите на гр. Алба Лонга.

• Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, Кухулин said:

Малко ме е страх да ти отговоря, понеже още работя над машината на времето. Когато е готова, ще ти дам отговор. :)

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 5 часа, Atom said:

При Леш нещата са неясни. Lissós - Λισσός в албански  трябва да претърпи трансформация Lissós - *Les - *Lesh - Lezhë за да може славяните да го заемат от албанската междинна форма. Това обаче е много напрегнат модел (с не типични според специалистите преходи), пък и тези по-стари форми не са засвидетелствани в албанския.  По-вероятно е и албанци и славяни да са го заели от някой субстратен не-албански илирийски диалект.  Изходната форма може да е нещо подобно на  *Léžus. Тогава *Léžus може да даде на албански Lezhë а в славянски Лежъ, където при отпадането на крайния ер крайната гласна се обезвучава до Ш и става Леш. За възможен субстрат показва и славянската форма Скадар, която също е нетипична. Не си спомням случай в който чуждо О се заема от славяни като А. Това според мен показва, че славяните са заели името не от гръцки, албанси или латински, а от някакъв друг диалект/език.  

Все още не разбирам каква е връзката с постулираната от теб автохтонност на албанците и какво изобщо има общо с аксиомата ти.  Що се отнася до "близостта", то дървото не съм го измислил аз, а Ерик Хамп. Той е групирал албански и месайпийски в една група, която не само, че е на нивото на балто-славянската, но е и нейна сестринска група. Аз от албански не разбирам, нито от месапийски.  Хамп е специалист - албанист. Така е решил -  така ги е групирал. Очевидно е, че не вижда близостта между месапийски и албански по същия начин по който ти самият виждаш тази близост.

Иначе постановката ти не ми харесва, не заради самата постановка, а защото към момента си представил една гола аксиома, която не е подкрепена от нищо. Има само общи лафове, от рода на "албанците трябва задължително да са автохтонни заради групирането  на месапийския език с албанския в една група". Хубаво, но се оказва, че групирането може и да е на архаично ниво и да няма никаква пряка връзка с аксиомата ти. Принципно нямам нищо против автохността на албанци, румънци, българи и който друг се сетиш стига тази автохтонност да може да се докаже. За момента обаче виждам едни голи аксиоми и нищо друго. 

нещо се отплеснахте от темата, която е за българите, а не за албанците!

• Потребител
Публикувано
Преди 22 минути, Last roman said:

Изясняването на произхода и историята на албанците е ключово за изясняване на цялостната картина на Балканите. Тъй че нещата са свързани. За разлика например от другата тема, където от един месец насам се коментират етруски, които по никакъв начин не са свързани със "сарматския произход на българи и славяни".

• Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, Last roman said:

Остави ги. Това е маньовър в тила на врага :) 

Чудех се как леко албанизирани власи се оказват по Карпатите, за да завземат после цяла Румъния?

Ясно е, че влашките чобани са следвали гъстите гори и билата, но какъв е бил маршрута?

Стигнах до заключението, че те са прецапали софийското поле за да се шмугнат в Балкана по най-бързия начин?

Сред славянските хидроними в София се мъдри един влашки - Какач (лайна) . Не вярвам да е останал от имперско време.

Възможно е да има и други?

• Потребител
Публикувано
Преди 19 часа, Atom said:

При Леш нещата са неясни. Lissós - Λισσός в албански  трябва да претърпи трансформация Lissós - *Les - *Lesh - Lezhë за да може славяните да го заемат от албанската междинна форма. Това обаче е много напрегнат модел (с не типични според специалистите преходи), пък и тези по-стари форми не са засвидетелствани в албанския.  По-вероятно е и албанци и славяни да са го заели от някой субстратен не-албански илирийски диалект.  Изходната форма може да е нещо подобно на  *Léžus. Тогава *Léžus може да даде на албански Lezhë а в славянски Лежъ, където при отпадането на крайния ер крайната гласна се обезвучава до Ш и става Леш.

Четеш някакъв доста "антиавтохтонен" лингвист. Междинната форма Леш присъства в албанския, както можеш да видиш например в Уикипедия.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lezhë#Name

А освен в славянските е заета и в турския език.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Leş_(şehir)

Късната форма с /ж/ не е закономерно развитие, но с > ш е типичен преход в протоалбанския.

https://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Albanian_language#Consonants

• Потребител
Публикувано
Преди 17 часа, dario said:

последния период е пробата от Бояново

Една проба от вторично погребение без инвентар. Датирана археологически. С 11% покритие. Проби с такова качество по принцип не се включват в Г25, но за тази Давидски е направил изклчение, защото друга просто няма.

Компонентите на Лазаридис от Южната дъга:

y5wWefC.png

Както виждаш, стойностите са достатъчно странни. При това положение информацията ни за късната античност е, така да го кажем, нулева.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Кухулин said:

Както виждаш, стойностите са достатъчно странни. При това положение информацията ни за късната античност е, така да го кажем, нулева.

И така да е.  На база нулевата информация или Незнанието градиш аксиоми и не допускаш никакви вероятности. От късната античност имаш и една проба от Ниш, която също показва близост до българското желязо. И нея ще я пренебрегнеш, защото явно "така трябва". Ето ти ги албанците дето уж не са си променили генома от бронза до днес:

VahaduoGlobal25Europe1PCA.thumb.png.b74eb46ad75047221ba0a1ccfe8438d7.png

НА картинката ясно се вижда, че "Албанците от бронза" и днешните албанци са все пак различни и не е да не са си променили генома. Модерните албанци може да се моделират като смес от средновековни албанци и средновековни македонци. Ето ти един груб модел: 

Target: Albanian
Distance: 1.9688% / 0.01968842
70.0    Albania_Medieval
30.0    Macedonia_Medieval

До тук нищо необичайно. Да моделираме обаче да видим какво представляват средновековните албанци. Горе на плота това са двата червени петоъгълника. Усредненият им профил дава следния груб модел:

Target: Albania_Medieval
Distance: 1.7967% / 0.01796658
37.0    Bulgaria_EIA
34.6    Albania_BA_IA
12.6    Bulgaria_IA
10.4    Turkey_Byzantine_oEuropean
5.4    Bulgaria_LateAntiquity

Или средновековният усреднен албанец е грубо 35% наследник на бронзовата местна популация, 10% на ранни славяни (прокси Turkey_Byzantine_oEuropean ) и 55% българска желазария. 

Разбира се това е много груб модел, тъй като в реалността има гърци (които по това време освен другите си компоненти също ще имат И българско желязо), римляни и още какво ли не. Каквато и да е обаче реалността, този модел е на порядъци по смислен от аксиомата ти, че тамошната популация не е мръднала от бронза. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикувано
On 13.04.2025 г. at 23:31, Soki said:

Територията на Балканския езиков съюз поразително съвпада с територията на Второто Българско царство.

И коя е територията на Второто Царство ?

Ако визираш тази територия 

undefined

Което е доста пресилено, защото едва ли български крак тогава е стъпвал в Лариса или Янина, но цялата тази цветова Оранжада обхващаща полуострова трае .... 11 години !  От битката при Клокотница 1230 г. до смъртта на Йоан II Асен през 1241 г.

Хайде нека да е 5-10 години след смъртта му, но територията намалява поне с 1/3, а малко по късно и с 1/2

Или да направим по глобална сметка 

От 1018 г. когато Първата България пада под Византийска власт до ден днешен минават ..1000 години (за удобство иначе са 1007)

Та от тогава насам историко-географските области Мизия, Тракия, Македония и Поморавието (Ниш) са били заедно под Българско управление 15 -та години :

2 при Калоян, след 10 годишно прекъсване - 11 при Йоан Асен II и още 2-3 след смъртта му

15 години за 1000 !  Какво въздействие могат да окажат ...малкото години за Големия период ?

• Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, Кухулин said:

Една проба от вторично погребение без инвентар. Датирана археологически. С 11% покритие. Проби с такова качество по принцип не се включват в Г25, но за тази Давидски е направил изклчение, защото друга просто няма.

Компонентите на Лазаридис от Южната дъга:

y5wWefC.png

Оперираме с каквото имаме. Колкото и да е малко и с ниско покритие, все пак имаме проби покриващи 1000 години. Вижда се, че съществува единен генетичен профил на местното население през цялото това време и както изглежда, само една хаплогрупа (E-V13). След 6-ти век този профил изчезва в самостоятелния си вид и при нас като съвременно население гравитира в порядъка на 12-19% - което е напълно очаквано спрямо това къде живеем, плюс настъпилите миграции на нови населения.

• Потребител
Публикувано
Преди 21 часа, Atom said:

Да моделираме обаче да видим какво представляват средновековните албанци. Горе на плота това са двата червени петоъгълника. Усредненият им профил дава следния груб модел:

Target: Albania_Medieval
Distance: 1.7967% / 0.01796658
37.0    Bulgaria_EIA
34.6    Albania_BA_IA
12.6    Bulgaria_IA
10.4    Turkey_Byzantine_oEuropean
5.4    Bulgaria_LateAntiquity

Или средновековният усреднен албанец е грубо 35% наследник на бронзовата местна популация, 10% на ранни славяни (прокси Turkey_Byzantine_oEuropean ) и 55% българска желазария. 

Ами хубаво, обаче минавам този модел през адмикстулса и получавам следната красота:

# A tibble: 5 × 5
  target           left                        weight    se       z
  <chr>            <chr>                        <dbl> <dbl>   <dbl>
1 Albania_Medieval Albania_BA_IA               0.0950 1.32   0.0722
2 Albania_Medieval Bulgaria_EIA               -1.54   2.17  -0.710 
3 Albania_Medieval Bulgaria_IA                -0.181  0.926 -0.195 
4 Albania_Medieval Turkey_Byzantine_oEuropean  0.165  0.491  0.337 
5 Albania_Medieval Bulgaria_LateAntiquity      2.46   2.68   0.917 
# A tibble: 1 × 1
      p
  <dbl>
1 0.763

Минусите са отрицателни компоненти, тоест примерно 250% късноантични бояновци, -150% КА и т. н. Геометрията в Г25 е добре, но на практика нищо не става.

Преди 21 часа, Atom said:

Разбира се това е много груб модел, тъй като в реалността има гърци (които по това време освен другите си компоненти също ще имат И българско желязо), римляни и още какво ли не. Каквато и да е обаче реалността, този модел е на порядъци по смислен от аксиомата ти, че тамошната популация не е мръднала от бронза. 

Моделът трябва да се уточни чрез изхвърлявне на абсолютно излишните популации с по една куца проба и без никакво отношение към албанците. Например така:

# A tibble: 2 × 5
  target           left          weight    se     z
  <chr>            <chr>          <dbl> <dbl> <dbl>
1 Albania_Medieval Albania_BA_IA  0.787 0.104  7.56
2 Albania_Medieval Bulgaria_EIA   0.213 0.104  2.05
      p
  <dbl>
1 0.146

Това е един приличен модел, който по параметри става и за публикуване в някое нископрофилно издание, след като се пипне тук-там. Обаче ако искаме да започнем по-дълбоко копане, можем да пробваме това:

# A tibble: 2 × 5
  target           left                weight     se     z
  <chr>            <chr>                <dbl>  <dbl> <dbl>
1 Albania_Medieval Albania_BA_IA        0.870 0.0463 18.8 
2 Albania_Medieval Turkey_Alalakh_MLBA  0.130 0.0463  2.81
      p
  <dbl>
1 0.237

Тук параметрите са още по-добри, а популациите в Алалах и Капитан Андреево на пръв поглед нямат нищо общо. Само че явно имат - някой някъде се е местил, с някого се е мешал... и така.

• Потребител
Публикувано
On 17.04.2025 г. at 19:21, Евристей said:

И коя е територията на Второто Царство ?

Ако визираш тази територия 

undefined

Което е доста пресилено, защото едва ли български крак тогава е стъпвал в Лариса или Янина, но цялата тази цветова Оранжада обхващаща полуострова трае .... 11 години !  От битката при Клокотница 1230 г. до смъртта на Йоан II Асен през 1241 г.

Хайде нека да е 5-10 години след смъртта му, но територията намалява поне с 1/3, а малко по късно и с 1/2

Или да направим по глобална сметка 

От 1018 г. когато Първата България пада под Византийска власт до ден днешен минават ..1000 години (за удобство иначе са 1007)

Та от тогава насам историко-географските области Мизия, Тракия, Македония и Поморавието (Ниш) са били заедно под Българско управление 15 -та години :

2 при Калоян, след 10 годишно прекъсване - 11 при Йоан Асен II и още 2-3 след смъртта му

15 години за 1000 !  Какво въздействие могат да окажат ...малкото години за Големия период ?

Не съм написал как е станало, кога и защо. Но е съвсем видно, че Балканския езиков съюз, който е Албания, Македония, източна сърбия, Северна гърция, Влашко и Молдова, поразително съвпада с Второто българско царство. 
Освен Балканския съюз в тези територии се е разпространила Мартеницата, баба Марта и в звуково отношение - езиците са много близки. 
Аз никога не съм разбирал, защо за България считаме само територията управлявана от столицата в този период. Защо не учим за деспотите, войводите, велможите, които са управлявали в онези времена. Защо ги считаме за небългарски. 
Абсолютно сте прав за владеенето на тези територии, но аз бих се запитал: Как за толкова малко време се е установил българския език там? А той явно се е установил вече и се развива. 
Чест и почитания

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Soki said:

Но е съвсем видно, че Балканския езиков съюз, който е Албания, Македония, източна сърбия, Северна гърция, Влашко и Молдова, поразително съвпада с Второто българско царство. 

А защо смятате, че Северна Гърция е в Балканския езиков съюз, а Южна - не е ?  За един грък независимо дали е от Солун или Атина е еднакво трудно да произнесе Ч, Щ, Ж и въобще каква е разликата между тях ?

Преди 3 часа, Soki said:

Аз никога не съм разбирал, защо за България считаме само територията управлявана от столицата в този период. Защо не учим за деспотите, войводите, велможите, които са управлявали в онези времена. Защо ги считаме за небългарски. 

Напротив, Българската Медиевистика не страда от липса на патриотизъм и доста щедро оцветява в български цвят огромни райони от Полуострова, че и отвъд него ..и  горната карта го потвърждава.

Да видим някои примери :

Алексий Слав - имаме си го за български владетел на Родопите и това е така, въпреки, че той се води по своите си интереси, а те често са против 

Добромир Хръз - българин, но играе и за ромеите срещу българите

Стрез - българин, но с помощта на Рашка Сърбия става владетел на Македония

По натам следва отцепване на Видин, Крън, Карвуна, че и Ловеч.

И това не пречи техните територии да са оцветени в ... български цвят !

Те са си наши, но побългаряваме  дори Вукашин Мрнявчевич и сина му недоразумението Марко Мрнявчевич - владетели на Прилеп и част от потомствената аристокрация на Стефан Душан

Как са мислили тези "деспоти, войводи и велможи" ?

Втората половина на XIV век и Видин и Добруджанското д-во правят нещо ...революционно (?) ...Отхвърлят Търновската Патриаршия и минават към Цариградската

По тез времена това значи само едно : Късане (отричане) с общото минало и търсене на ново - независимо начало ! 

.................................................................

Правят се напъни да се изкарат влашките князе и воеводи от края на XIV и началото на XV век за българи и подвластни на Търнов..щото писали на Кирилица

Дори се правят опити да се побългарят Мирча (Мирчо) Стария и Влад  Дракула

Което разбира се е в разрез на историческите сведения

Властта на Търнов ...не се чува нито във Видин, нито в Калиакра, дори не в Ловеч и Крън, които са досами него !

Как тогава ще се контролира Влахия ?  Глупости разбира се

Редактирано от Евристей
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Евристей said:

А защо смятате, че Северна Гърция е в Балканския езиков съюз, а Южна - не е ?  За един грък независимо дали е от Солун или Атина е еднакво трудно да произнесе Ч, Щ, Ж и въобще каква е разликата между тях ?

Напротив, Българската Медиевистика не страда от липса на патриотизъм и доста щедро оцветява в български цвят огромни райони от Полуострова, че и отвъд него ..и  горната карта го потвърждава.

Да видим някои примери :

Алексий Слав - имаме си го за български владетел на Родопите и това е така, въпреки, че той се води по своите си интереси, а те често са против 

Добромир Хръз - българин, но играе и за ромеите срещу българите

Стрез - българин, но с помощта на Рашка Сърбия става владетел на Македония

По натам следва отцепване на Видин, Крън, Карвуна, че и Ловеч.

И това не пречи техните територии да са оцветени в ... български цвят !

Те са си наши, но побългаряваме  дори Вукашин Мрнявчевич и сина му недоразумението Марко Мрнявчевич - владетели на Прилеп и част от потомствената аристокрация на Стефан Душан

Как са мислили тези "деспоти, войводи и велможи" ?

Втората половина на XIV век и Видин и Добруджанското д-во правят нещо ...революционно (?) ...Отхвърлят Търновската Патриаршия и минават към Цариградската

По тез времена това значи само едно : Късане (отричане) с общото минало и търсене на ново - независимо начало ! 

.................................................................

Правят се напъни да се изкарат влашките князе и воеводи от края на XIV и началото на XV век за българи и подвластни на Търнов..щото писали на Кирилица

Дори се правят опити да се побългарят Мирча (Мирчо) Стария и Влад  Дракула

Което разбира се е в разрез на историческите сведения

Властта на Търнов ...не се чува нито във Видин, нито в Калиакра, дори не в Ловеч и Крън, които са досами него !

Как тогава ще се контролира Влахия ?  Глупости разбира се

Каква е целта на писанията ви? Да докажете, че знаете факти ли?
В северна Гърция, ако не знаете има българско говорящо население и християнско и мюсюлманско преди и след освобождението. Има и много власи и албанци.
ИРИ не е създавал Балканският езиков съюз. Не го е създала и Османската империя, още по-малко латинската. Не са го създали и местните феодали от тези империи. Въпросът е как възниква? Защо се развива и т.н. Явно е свързано с ВБЦ, с местното население и велможи. Ама как точно? Как така поне три езика се развиват с почти еднаква фонетика, общи граматически правила и т.н.
Защо Българския, албанския и румънския имат задпоставен член? Най-близките с подобна конструкция са на Скандинавския полуостров.
Защо българския е единствения славянски език станал аналитичен?
Не смятате, че това има връзка с историята на ВБЦ?
Защо генетически българите, румънците и албанците сме толкова близки, а говорим три езика?
Трябва да има някакво обяснение за това и то не е в простото цитиране на факти.

Как се бил чувствал някой си войвода или деспот? Както сега - гледа си интереса. Гледа да остане колкото се може повече на власт.
Германските държави са много по разчленени от България, но пак са си били германски. За онзи период това е било нормално. Всеки по-забогатял велможа да се мисли за непобедим и за самодостатъчен. Та то в сегашно време кметове на селски общини се мислят за такива. Стига да придобият някой милион в джоба

Редактирано от Soki
  • Потребител
Публикувано
Преди 35 минути, Soki said:

Каква е целта на писанията ви? Да докажете, че знаете факти ли?
В северна Гърция, ако не знаете има българско говорящо население и християнско и мюсюлманско преди и след освобождението. Има и много власи и албанци.
ИРИ не е създавал Балканският езиков съюз. Не го е създала и Османската империя, още по-малко латинската. Не са го създали и местните феодали от тези империи. Въпросът е как възниква? Защо се развива и т.н. Явно е свързано с ВБЦ, с местното население и велможи. Ама как точно? Как така поне три езика се развиват с почти еднаква фонетика, общи граматически правила и т.н.
Защо Българския, албанския и румънския имат задпоставен член? Най-близките с подобна конструкция са на Скандинавския полуостров.
Защо българския е единствения славянски език станал аналитичен?
Не смятате, че това има връзка с историята на ВБЦ?
Защо генетически българите, румънците и албанците сме толкова близки, а говорим три езика?
Трябва да има някакво обяснение за това и то не е в простото цитиране на факти.

Как се бил чувствал някой си войвода или деспот? Както сега - гледа си интереса. Гледа да остане колкото се може повече на власт.
Германските държави са много по разчленени от България, но пак са си били германски. За онзи период това е било нормално. Всеки по-забогатял велможа да се мисли за непобедим и за самодостатъчен. Та то в сегашно време кметове на селски общини се мислят за такива. Стига да придобият някой милион в джоба

Да започнем първо с четене...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 43 минути, Soki said:

Каква е целта на писанията ви?

да кажа, че Второ Българско Царство като територия маркираща лингвистична линия/граница на някакъв балкански езиков съюз е зле конструирана теза

Редактирано от Евристей

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.