Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Кучетата си лаят....кервана си върви... и така до второ пришествие! Не обичам празнодумното филосовстване! Розетката е предмет изобразяващ седемте светила, всяко от които покровителства ден от седмицата. Това е предмет за предсказания, някакви ритуали и пр. жречески практики! За афганистанските предмети - откъде сте сигурни че в празните гнезда не е имало някакви инкрустации върху скъпоценни камъни! Иначе няма никакъв смисъл. За Индийската звезда, обърнете се към И.Т.Иванов, мисля че беше публикувал нещо в Авитохол по въпроса преди години.

• Потребител
Публикува

На първото изображение е златната корона открита при разкопките на Тулия Тепе, от руския археолог Сарианиди, през 1978г. На нея добре се вижда 6-лъчната розета. Това да не ви смущава - въпреки че лъчите са 6, розетата изобразява 7 обекта. Второто изображение на апликация към дреха, ако не ме лъже паметта, от друг гроб, показва добре що за обекти са изобразени на короната - седемте подвижни звезди. Погребенията са от кушанската епоха. На третата снимка е още един бактрийски печат. Артефактите от Тулия Тепе са с изразен религиозен характер.Короната изобразява връзката на земната власт с бога (боговете), а погребението с апликациите археолозите определят като жреческо.

post-10451-006781600 1307390090_thumb.jp

post-10451-073424600 1307390817_thumb.jp

post-10451-088565700 1307390900_thumb.gi

• Потребители
Публикува

Кучетата си лаят....кервана си върви... и така до второ пришествие! Не обичам празнодумното филосовстване! Розетката е предмет изобразяващ седемте светила, всяко от които покровителства ден от седмицата. Това е предмет за предсказания, някакви ритуали и пр. жречески практики! За афганистанските предмети - откъде сте сигурни че в празните гнезда не е имало някакви инкрустации върху скъпоценни камъни! Иначе няма никакъв смисъл. За Индийската звезда, обърнете се към И.Т.Иванов, мисля че беше публикувал нещо в Авитохол по въпроса преди години.

Бел. мод.

Кервани и кучета във форума няма. Празнодумията ги ограничаваме. ФилосоФстването се пише малко по-другояче. А ако имаш твърдения за розетата, ще си направиш усилието да ги аргументираш, инак просто ще бъдат игнорирани като несериозни. Има нещо, което се нарича култура на разговора и то е важно за общуване във форум.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Розетката е предмет изобразяващ седемте светила, всяко от които покровителства ден от седмицата. Това е предмет за предсказания, някакви ритуали и пр. жречески практики! За афганистанските предмети - откъде сте сигурни че в празните гнезда не е имало някакви инкрустации върху скъпоценни камъни! Иначе няма никакъв смисъл. За Индийската звезда, обърнете се към И.Т.Иванов, мисля че беше публикувал нещо в Авитохол по въпроса преди години.

Че какво пречи да има магически знаци и да служи за печат? Дръжката и начиннът на поставянето й сочи явно такава употреба.

Може във вдлъбнатините на бактрийската розета да е имало някакви камъни, но защо дръжката е поставена така, отзад и перпендикулярно? Това сочи ясно как е била употребявана, според мен.

А и дори да е имало нещо във вдлъбнатите, то това може да е било онова, което се отпечатва.

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува

Че какво пречи да има магически знаци и да служи за печат? Дръжката и начиннът на поставянето й сочи явно такава употреба.

Може във вдлъбнатините на бактрийската розета да е имало някакви камъни, но защо дръжката е поставена така, отзад и перпендикулярно? Това сочи ясно как е била употребявана, според мен.

А и дори да е имало нещо във вдлъбнатите, то това може да е било онова, което се отпечатва.

Нищо не пречи. Според мен дръжката е била завързвана с въженце и печатът се е свързвал с част от облеклото.

• Потребител
Публикува

Нищо не пречи. Според мен дръжката е била завързвана с въженце и печатът се е свързвал с част от облеклото.

При това положение не е удобна за носене защото ще седи хоризонтално и няма да се вижда добре.

Може и да е била печат и отпечатъкът да е бил празен седемлъчев знак, но мисля че при това положение знакът трябва да е известен и разпознаваем символ сам по себе си за да не се нуждае от допълнителни указания под формата на руни.

Тоест нещо като християнският кръст или свастиката.

А не съм виждал празен седемлъчев знак като символ на каквото и да е.

Освен това като символ на някаква секта или религия асиметричният седемлъчев символ е доста куца идея, в смисъл пробвайте се да го начертаете някъде и ще видите че не е лесно да се хванат пропорциите, много по лесни за рисуване са пропорционални геометрични знаци като кръст, анкх или свастика.

• Глобален Модератор
Публикува

Напълно възможно е търсеното изображение за отпечатване да е 7 празни лъча и знак в средата. Това, че се среща от Бактрия до България би следвало да го прави разпознаваем по начина, който описваш.

Да, по-лесно е симетрично да се рисува, но кой знае каква е била нормата? Често срещан явно знак, така, че правилото вероятно е било за такива 7 лъча.

Защо се сещам за слънцата по таваните като го гледам това нещо?>

• Глобален Модератор
Публикува

Това е през късните времена. Всичко може да изобразява - религиозна символика, знак за принадлежност, знак за освещаване някакво... Очевидното разпространение на знака говори, че не е родов, а по-скоро с някакво по-общо значение, религиозен навярно.

• Модератор Военно дело
Публикува

А дали не е амулет? Носи се на врата и пише нещо от сорта, "Да е жив и здрав приносителя и нека стрела не лови и сабя не го сече". При всички положения 7 е свещенно число.

• Глобален Модератор
Публикува

За носене на врата не е удобна, ще виси перпендикулярно на тялото и ще се счупи някой лъч лесно. Знаците са релгиозни по всяка вероятност, но носенето едва ли е така.

• Потребители
Публикува

А да е нещо като копче? За да се вижда и да седи добре, може да е носена на рамо, на шапка, отпред на кафтан.

• Потребител
Публикува (edited)

При това положение релефните знаци се падат откъм опаката страна.

Целият Fail е че дръжката е откъм лицевата страна- това до голяма степен компрометира идеята за печат , копче или медальон.

Редактирано от Raven
  • Потребител
Публикува

Може да е металната част от запушалка. Нали е намерена във водохранилището. Предполагам, че нещата свързани с водохранилището са били важни, а не прости предмети.

• Потребител
Публикува

Като го гледах си мислех точно за синджирчето и запушалките на мивките.

Браво за попадението Doris.

Raven, мисля, че точно това, че е от опаката страна дръжката му е хубавото, че иначе отдавна щеше да е предназначен за нещо.

Като се замисля би било красива капачка на шише, гарафа или някой балсам, особено ако е на гадател :)

И някое пискюлче висящо от него за ръкохватка, или какво то и да е.

• Потребител
Публикува (edited)

А аз като чета постовете по темата постоянно си мисля за законът на Окам.

Само запушалка за вана не беше ставала тази розета до сега....

Редактирано от Raven
  • Потребители
Публикува

При това положение не е удобна за носене защото ще седи хоризонтално и няма да се вижда добре.

Може и да е била печат и отпечатъкът да е бил празен седемлъчев знак, но мисля че при това положение знакът трябва да е известен и разпознаваем символ сам по себе си за да не се нуждае от допълнителни указания под формата на руни.

Тоест нещо като християнският кръст или свастиката.

А не съм виждал празен седемлъчев знак като символ на каквото и да е.

Освен това като символ на някаква секта или религия асиметричният седемлъчев символ е доста куца идея, в смисъл пробвайте се да го начертаете някъде и ще видите че не е лесно да се хванат пропорциите, много по лесни за рисуване са пропорционални геометрични знаци като кръст, анкх или свастика.

Има една монография за амулетите в ПБЦ, там седмолъчни и многолъчни соларни символи изобилстват.

• Глобален Модератор
Публикува

Целият Fail е че дръжката е откъм лицевата страна- това до голяма степен компрометира идеята за печат , копче или медальон.

Мммм, не ;) Тъй като символиката вероятно е религиозна, може знаците специално да са отвътре, скрити. Някакъв знак, който се поставя на дреха би могло да бъде, обаче на българската доколкото виждам дръжката е цяла, а не с "халка".

• Потребител
Публикува

Не е цяла дръжка а е именно халка, добре пригодена за окачване на връвчица.

Ако се погледне на живо много ясно се вижда, понеже нося такава розета от години специално съм ходил да гледам оргинала защото и аз много пъти съм се питал за какво е служило това нещо.

Според мен е било нещо подобно на махало за гадаене, върти се над разчертана повърхност и гадаещият дава отговори на зададени въпроси .

За това и знаците са от падащата се горна страна, но може да е имало и съвсем различно приложение, просто това за махалото ми се струва най логично.

post-6919-096123200 1307469417_thumb.jpg

• Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Е все пак може да е окачван на връв, или синджир. В тоя смисъл няма чак такъв проблем да се окачи на врата, или на колан, или някаква украса за броня. Ще се огъне самата връв, но не и звездата. Седемлъчна запушалка, хъм, може, но само ако тая звезда е била закрепена на самата дървена тапа.

Гарване, майка ми по този начин мери кръвното (баща ми и брат ми страдат от високо кръвно), окачва брачната си халка на фино синджирче, и на разграфена хартия го слага и следи до колко се люлее халката, а с другата ръка държи човека за ръката. Според нейните думи, правела е много опити заедно с апарат за кръвно и в огромната част от случаите двете замервания съвпадат. Може да е нещо подобно.

Редактирано от Frujin Assen
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ако е халка (не видях добре на фотото), тогава може и да е окачено като копче (само че очевидно не е копче, а знак за сериозно отличаване някакво - жрец, болярин и пр.) Или това, или печат. Ако е знак, тогава имаме външен знак, видим за всички и отзад религиозни знаци.

Малко вероятно ми се вижда да е носено на връв вързано за дреха, защото е в две равнини, ако виси някъде по носещия го, някъде ще го счупи лесно.

Ако е била запушалка за нещо, то това може да бъде само някакъв ритуален съд.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

А аз като чета постовете по темата постоянно си мисля за законът на Окам.

Само запушалка за вана не беше ставала тази розета до сега....

Не на вана, а на водохранилището, където е намерена. Хан Маламир е оставил надпис за водопровода на Плиска, тогава, защо и по предмет, свързан с водоснабдяването да няма знаци? Това е най-простото обяснение, точно по бръснача на Окам, и при това е свързано с други известни обекти. "Лъчите" може да са служели за регулиране на потока на водата, подобно на тази решетка:

Mountain-Plumbing-MT300-ORB-rw-58131-16115.jpg

Ако погледнете тасовете на колите, ще видите, че голяма част са със седем "лъча" и в това няма нищо мистично, просто при нечетен врой на секорите има по-добро разпределение на механичното напрежение.

beetle.jpg

:smokeing:

• Потребител
Публикува (edited)

А защо всички решихте че е езически предмет. Да не забравяме, че на лицевата страна на розетата има IYI, а знаците на обратната страна не са Донско-кубанско писмо. Общо взето представляват смесица от попреработени глаголица и кирилица. Далеч по-вероятно е да е някакъв християнски амулет, който се е прикачал към "доспехи", т.е. нещо по-дебеличко. Още повече че е намерен в работилница за претапяне на метали, което ще рече че е функционирал до към Х-ХІ в.Крайно съмнително е да е езическа вещ.

Редактирано от aspar
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Да, ама има аналогии в Бактрия твърде близки.

Дорис, много е малко за да е тапа (с религиозни функции) за водохранилище...

Не, това си е за мен по всяка вероятност знак или печат. Основното в него са седемте лъча, може да е някакъв слънчев символ, както и разбира се знаците по него.

Все ми се напбиват слънцата по таваните... :post-20645-1121105496:

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Равен: Според мен е било нещо подобно на махало за гадаене, върти се над разчертана повърхност и гадаещият дава отговори на зададени въпроси .

Постигнахме единомислие по въпроса, с теб! Точно това е предмет за гадаене, със седемте светила!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!