Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Здравейте,

от известно време в работата ми се е настанила сртанна оса. поне за мен е странна никога не съм виждала такава (държа да подчертая, че нищо не разбирам от насекоми, но съм очарована от тях :rolleyes: ). Та осата си беше построила гнездото в касата и по това как изглеждаше успях да открия що за същество е. за съжаление намерих инфо само на английски, а много ми се иска да разбера как и е името на бг.

http://www.geocities.com/brisbane_wasps/Palmdart.htm - това е линкът, на който можете да видите за какво говоря. казва се Slender Mud-nest Builder.

мерси :)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

ами това е австралииска осица на линка, но и в европа се срещат подобни

от сем. Риещи оси са (Sphecidae) и вероятно става въпрос за род Sceliphron, но на българси не знам да има име;

може би нещо такова

DSCN9931.jpg

те доста си приличат всички

някои видове си изравят дупчици, други градят малко гнезденце от кал. После търсят плячка- различна за различни видове- паяци, скакалци, гъсеници и я парализират с ужилване ( не я убиват ), замъкват я до дупката или гнездото и върху нея снасят яйца, ларвите на осата се хранят с живата, но парализирана плячка

ето една амофила

519334_orig.jpg

Редактирано от fixxxsers
  • 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Здравейте!

Явно в къщи си имам от тези странни осички, а хич не ми се иска да е така... Намерих пашкули от кал през пролетта, когато правих ремонт.

В единя имаше почти оформена, прозрачно-жълта осичка. Не обърнах особенно внимание - нали правех ремонт. Днес дъщеря ми се оплака че нещо жужи в зад книгите в библиотеката, като ги махнахме "нещото" излетя, без да можем да го разгледаме, но намерихме 3 пъшкула от кал. В единя имаше само остатъци от паяци, а в другите два имаше различни паяци. Доста ме заинтригува факта, че паяците са различни и ги огледах по- внимателно. Върху коремчето на единя открих ларва - ще опитам да ви пратя снимка.

Кажете как да се оттърва от хищниците? Жените в къщи хич не са щастливи при мисълта да съжителстват с тях.

post-3596-1214159134_thumb.jpg

post-3596-1214159253_thumb.jpg

post-3596-1214159275_thumb.jpg

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Уауу, това ми хареса :) само гледай какъв изтребител на паяци. Вероятно отново става дума за Sceliphron sp, които си правят такива гнезденца от кал. Много интересни оси- тези паяци те ги парализират, като ги жилят в точно определени нервни струпвания, но не ги убиват, след това снасят върху паяка, от който се храни ларвичката. Прясна храна, нали разбираш :)

post-331-1214173802_thumb.jpg

Ами как да се оттървеш- напръскваш с някакъв препарат за летящи насекоми ( няма значение какъв, всички действат на инсекти ), след час проветряваш помещението и след това гледай поне няколко дни да не могат да влизат оси от никъде, защото има вероятност майките оси да се опитат да носят още храна.

Редактирано от fixxxsers
  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Колега ми прати тази снимка като ми каза, че я е направил на Витоша. Някой може ли да ми каже горе-долу какво е това

снимка

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

:)

не това не е птица, това е една пеперуда наречена гълъбова опашка ( Macroglossa stellatarum )

ето други снимки http://photo-cult.com/showpic.php?id=240564 http://www.4coolpics.com/author_photo/12570/158797.html

Редактирано от fixxxsers
  • Потребител
Публикува

о благодаря ти много ;))))) и аз доста се чудих ама нещо май не обърнах внимание на размерите, защото колегата ми каза "птица" и аз така реших ;)

• Потребител
Публикува

А има ли опасност да ме ужили. Изпитвам страх от оси и пчели и подобни, защото се подувам от тях. не им махам гнездото, защото ме е страх да не се разхвърчат и да ме нажилят.. :post-20645-1121105496:

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

На нашият остров се подвизава тази красива птица, която между другото е ужасно глупава. С какво име е популярна, както латинско, така и българско. Да знаем как да я наричаме! http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?...mageID=20469562

Благодаря предварително!

администратор: заглавието е редактиранао, за по-добро ориентиране на потребителите търсещи подобна информация.

• Потребител
Публикува

Благодаря за инфото.

Тук на острова близо до нашето градче има 4-5 такива птици, които така са свикнали с хората и туристите, че идват и ядът от ръката ти. Не се плашат въобще. Виждал съм как се оглеждат в никелирани повърхности и се опитват да кълват отражението. Летят много красиво, но предпочитат да ходят и да си клъвкат червейчета и бубулечки. Ако става въпрос за храна са доста агресивни и нападателни.

• 11 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Рибата е непозната за мен и за рибаря, който я улови. Иначе някой може да каже, че в тяхната рекичка се плацикат такива.

post-2642-1250147226_thumb.jpg

От снимката се вижда, че рибата е голяма колкото дъното на една торбичка, според мен някъде към 20-25 см. Беше хваната в близкото езеро преди около час и нещо.

Възникна спор. Аз предположих, че пак става дума за аквариумна риба, пусната в езерото. Изглежда това е станало отдавна и рибата е успяла бая да порасне, но може това да е от породата и - да наддава бързо. За сметка на малките рибки, които затова и изчезнаха.

Рибарят възрази, че едва ли е аквариумна, защото имала зъби, т. е. била хищна. Току що я беше хванал, когато аз минах от там. Беше тръгнал да я носи в „аквариума”. Не го попитах къде е този аквариум, но видях, че отива към спирката. Ако го видя пак ще го питам разбрал ли е нещо за вида на рибата.

post-2642-1250147257_thumb.jpg

Според мен не е нашенска. Не разбирам от аквариумни риби, но от доста години съм рибар и такова животно не съм виждал в наша река. Може пък да са пуснали напоследък такива да се развъждат.

• Модератор Биология
Публикува

На мен т'ва рибе ми прилича на цихлидова риба ( сем. Cichlidae)

Умувам над някой от следните варианти:

post-5086-1250330694_thumb.jpg Astronotus ocellatus

post-5086-1250330648_thumb.jpg Cichlidae (като тук претендентите са: 2; 4; 6)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Даа, доста прилича. Тая първата е много разпространена аквариумна риба. Иначе родината и е Южна Америка, но са я разселили из няколко континента.

Редактирано от fixxxsers
  • Потребители
Публикува

Действително „уловът” от оня ден прилича на цихлидата, и то като че ли напълно. Но „рибето”, което снимах, беше не по-малко от 20 см. Предполагам, че рибарят бая се е зарадвал, като е засякъл нещо тежко. Все пак за Южния парк това си е голяма риба.

Интересно е обаче, гледат ли се в аквариум хищни риби? Бая голям трябва да е и аквариумът, за да може рибата да се разполага свободно в него. Наскоро гледах в един ресторант стена-аквариум, ама и там едни дребни рибки, не можеш да ги откриеш. И аз поддържах едно време едно аквариумче. Рибите в него бяха къде по-малки от цихлидата, но пак го чистех на три-четири дена.

Ако пък не е аквариумна въпросната риба, как ли е попаднала в блатото? Да не би пък да е била сред рибите, които пуснаха в средата на април? Значи се е била развъдила там, откъдето са донесли тези риби.

post-2642-1250345249_thumb.jpg

В скоро време май ще видим какво е останало в това, доскоро бая пълно блато. Тая риба, дето я пуснаха в средата на април, се излови. Това пък дето се излюпи от хайвера, патиците го изядоха и отпрашиха нанякъде да си търсят друга храна. Сега се въртят двайсетина патици, но нивото на блатото така е намаляло, че се виждат камъните в него и патиците кацат по тях.

Отдавна не съм виждал и костенурка. Дали пък и тях не ги изловиха. Риболовът в Южния парк е изнасилена работа - водоемите са малки. Ако спрат да ги зарибяват, рибарите ще се откажат да идват и тогава животът на фауната може би ще стане по-естествен. Вероятно няма да има и толкова патици напролет. Определено тази година много птици се излюпиха. Какво ли ще стане наесен, ако отново решат да се върнат тук?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Тая цихлида може да стане и над 30 см. А иначе разбира се, че се гледат хищни риби. Аз преди години присъствах на "хранене" на едни пирани в аквариум - пуснаха им един хелер. Не знам какви бяха тези техни зъби, но бих могъл да ги оприлича на бръснач, просто при всяко докосване до хелера той изчезваше по малко. А тея цихлиди в някой страни ги използват за зарибяване на водоеми.

Редактирано от fixxxsers
  • Модератор Биология
Публикува

Само, като вметка, и едно допълнение:

повечето студенокръвни не достигат есествените си размери, когато се отглеждат при ограничено пространство!

Валидно е и за рибите в аквариумите. Аз напр. бях създал няколко дребнички екземпляра скаларии, които си се развиваха съвсем нормално в едно мъничко аквариумче. Така живяха няколко години, без проблем, но си останаха два пъти по - дребни от другите ми скаларии, които разолагаха с жизнено пространство от около 5 л./на рибе.

След време като започнаха да измират си поиграх с десекция на "дребните" и нормалните скаларии - никаква разлика, осевн размера на телата.

въодушевен от резултатите си купих червеноуха водна костенурка и я оставих да живее в едно мъндзърко аквариумче, като по този начин и играничих жизненото пространство; поддържах малко по - студена вода (с по - ниска, от оптималната, температура) в съда; храних я през два дни ...

Резултата беше същия като при скалариите - по - дребна, напълно развита костенурка!

Костенурчето беше с дължина около 10 см. диаметър на карапакса и така си живя повече от 5 години!

Не знам колко още щеше да живее, ако не беше загинала трагично!

Та, във връзка с въпросната цихлида, от по - горе: да възможное да е с реалните си размери и в същото време в аквариума да е два - три пъти по - дребна. Всичко, май, опира до размера на жизненото пространство?!

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Това лято попаднах на странно насекомо. Направи ми силно впечатление, съответно реших да намеря повече информация.. След няколко часа прекарани в нета, преглждане на стотици снимки и тнт. не открих нищичко..Та и затова искам да попитам тук, дали някой може да задоволи любопитството ми и да даде повече информация...:)

Ще се опитам да ви го опиша.. снимка просто нямам..

Приличаше на стършел, но бе доста по-голямо, можеби около 5 пръста на дължина, мъхесто с окраска точно като на пчелите, но вместо жълт и черен цвят се редуват червен и черен цвят.. Крилете бяха големи полу-прозрачни червеникави.. В заднат част имаше голямо тъмно червено жило... Като казвам жило имам в предвид наистна жило, а не израстаците, които имат някои скакалци наподобяващи жило... И най-накрая това което ме изуми най-много бе, че имаше огромни щипци в предната си час. Отратително животинче.. Беше полу-мъртво, движеше се, но неможеше да излети. Отидох до близко барче за да помоля за пласмасови чашки. Мислех да си го пребера, но когато се върнах май си беше заминало

• Администратор
Публикува

Точно като попово прасе ( Gryllotalpa gryllotalpa ) ми изглежда

01-1.jpg

grygry_M1_o_gc.jpg

Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa L.) е повсеместно разпространено и едно от най-опасните насекоми неприятели на земеделското производство у нас. Обитава по-влажните почви, което обяснява по-голямото му разпространение на терени, където се прилага напояване (разсадопроизводство, зеленчукопроизводство, производство на посадъчен материал, дворове, оранжерии), а също така и в насаждения с етерично-маслени култури. Поради това, че насекомото не е профилирано да се храни при отделна или група култури, то се възприема за многоядно.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!