Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Администратор
Публикува

Избираме българските символи, съизмерими с Лувъра и Стоунхендж

До 31 август всеки българин може да се включи в предварителния избор за символ на България, с който да бъде разпознавана и популярна страната ни в Европа и света. Това значи, че всеки може да даде своето предложение за символ в три категории, които са подробно описани в интернет портала www.infobulgaria.info , съобщиха за Агенция “Фокус” организаторите на проявата – Българска асоциация за бизнес и туристическа информация (БАБТИ). "Става дума за нестандартно допитване до хората, при което те да изберат най-българското, най-гордото, най-нашето творение. Това, с което сме съизмерими с Лувъра, Стоунхендж, тангото, сиестата, матрьошките и още и още... От края на септември започва същинското гласуване за символ на България. При гласуването, обаче вече не предлагате символ, а избирате от вече селектираните и утвърдени за гласуване символи", заявиха от асоциацията.

Достъпът до интернет портала е безплатен. Безплатно ще може да се гласува и чрез всички поделения на “Български пощи” в цялата страна, чрез специални талони, които ще намерите там. Богата информация за кампанията и данни за гласуването ще има редовно в печатните и електронни медии.

Избраните символи ще станат визитната картичка на България пред Европа и света и ще се включат в рекламните кампании на държавата ни на международни форуми за утвърждаване на успешния й имидж.

Кампанията “Българските символи” е подкрепена от: министър-председателя Сергей Станишев, кмета на София Бойко Борисов и Министерството на външните работи.

Предложените символи са:

Природни забележителности

Белоградчишки скали

Витошки морени

Ждрелото на р. Ерма

Мелнишки пирамиди

Нос Калиакра

Седемте рилски езера

Стобски пирамиди

Побитите камъни

Биосферен резерват Сребърна

Триградското ждрело

Връх Мусала

Културно и историческо наследство

Кирилицата

Роза и розово масло

Панагюрско златно съкровище

Мадарски конник

Перперикон

Рилски манастир

Храм-паметник "Александър Невски"

Исторически хълм Царевец

Кукери

Мартеница

Нестинари

Храни и напитки

Кисело мляко

Ракия

Мавруд

Смилянски боб

Мелнишко вино

Шопска салата

Суджук, луканка

Кебапче, кюфте

Бяло саламурено сирене

Радомирска боза

Баница

• Потребители
Публикува

Ох и има още много много неща...

Аз не бих могла да избера от всичките само 3...

Интересно ми е как нос Калиакра ще бъде символ на България като скоро ще стане обект на унищеожение...Най-добре е да е той, за да не бъде унищожен!

Как може да очакваме уважение от другите държави и народи като поругаваме символите на България (които сами признаваме, че са символи) ето така:

http://www.bulgariandreams.com/kaliakra-pr...Mar-Apartments/

Представяте ли си на мястото на дивата (почти дивата, но все пак достатъчно) Калиакра да се появи това...... УЖАСЯВАМ СЕ

• Администратор
Публикува

Аз съм израснал сред тази дива природа…всяко лято в продължение на над 7 години аз бях на село…, а именно Българево, което е в непосредствена близост до нос Калиакра…много време съм прекарал из тези земи…това лято също ходих и също прекарах време на това място…не мога да си представя това което може да се направи…Това ли е бъдещето?!?!?

• 1 месец по късно...
  • Потребители
Публикува

Знаете ли от колко години използваме един от най-българските символи - кирилицата?

Аааа, само си мислите, че знаете - я вижте тук:

...Отметим, что в споре об орфографии слова, которое должно быть напечатано на новых банкнотах, болгары указывают на правила кириллического алфавита, существующего в стране 14 веков...

(цит. от http://rus.newsru.ua/world/13oct2007/bolgar.html )

Видяхте ли - на 14 века ни е азбуката!!!

Ако не сте го знаели - вече знаете.

Абе, широката руска душа си е широката руска душа - кога дава - дава :biggrin:

• Потребители
Публикува

Ивановските манастири - типична проява на източния християнски мистицизъм.

Копривщица - архитектурата на Възрожденските къщи

Казанлъшката гробница

Храни и напитки

Може нещо с кисело мляко - тракийска салата (Снежанка), яйца по Панагюрски, катък, таратор

Или пък да покажем, че сме близо до Ориента - боза, шкембе чорба, баклава

:biggrin: Или пък някои нови "забележителности":

Природни забележителности

Софийското сметище

застроеното Черноморие

Хотелите на семейство Велчеви

Къщата на сем. Костови

Рестутитуираните имоти на царя

Резиденцията на Доган

:bigwink:

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Не ме разбирайте погрешно, но за мен е напълно излишно, както и безсмислено да избирам измежду толкова красиви творения на човека и природата.

Наистина - както в национален, регионален, така и световен мащаб.

• Потребители
Публикува

Много са българските символи. Затова и аз се затруднявам да посоча само по един във всяка категория.

В първата категория, която се отнася за природните забележителности бих посочила Седемте рилски езера, Белоградчишките скали и на трето, но не на последно място Средна стара планина ( в частност Еленския Балкан ).

Във втората категория избора също е много труден. Моя личен избор е следния: Кирилицата, Хълма Царевец в Търново и богатия на ритуали и обреди Български традиционен календар( като към него прибавим и уникалния ни фолклор )

Ако в предишните две категории взех решение без колебание , то в тази трета категория ми е много трудно, защото аз обичам нашата традиционна кухня.

Мисля, че на първо място трябва да сложа царя на нашите яхнии - Боб яхния ( подправена с люто чушле ). :eat: :eat: :eat: На второ място слагам баницата и киселото мляко. След тях нареждам шопската салата и суджука естествено придружени от домашни вино и ракия. :drink::drinks_drunk:

Това е моя скромен избор.

• Потребители
Публикува

Четох, че избрания символ щял да стои на гърба на евро-монетите ни - ако наистина е така, най-добре ще е да е луканката!

Че то, как ще изглеждат, Побитите камъни, например, на монета - като турско гробище...

• Потребител
Публикува
Четох, че избрания символ щял да стои на гърба на евро-монетите ни - ако наистина е така, най-добре ще е да е луканката!

Че то, как ще изглеждат, Побитите камъни, например, на монета - като турско гробище...

Според мен на гърба на монетите ще стои природна или архитектурна забележителност. Или по-скоро архитектурна. Аз лично съм за храм-паметника "Свети Александър Невски". То остава да сложат луканката на гърба на монетата! :laugh::)

• Глобален Модератор
Публикува

най-значимия принос на България за света е кирилицата, допада ми и мадарския конник - асоцияциите до които ме довежда са ... древна, силна, загадачна, побеждаваща...абе БЪЛГАРИЯ...никоя църква не може да го постигне

• Потребители
Публикува
Според мен на гърба на монетите...Аз лично съм за храм-паметника "Свети Александър Невски"...
Не става - нали отказаха да го сложат в "Малката Европа", че изглеждал "много руски", та сложихме там Рилския манастир - няма начин да го допуснат до евромонетите.

Виж, Мадарския конник става, ама да не забравяме, че там Лъвът е победения...

Така че аз си държа за суджука :bleh:

• Потребител
Публикува
Не е ли прободен от копие лъва? Или греша?

Точно така. :)

В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, подскочило куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня.
  • 3 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Кирилицата е добра идея, на как ще се събере цялата. Трябва да се сложат отделни букви. Може да се сложат някои от стенописите на Боянската църква, Царевец или някой друг архитектурен паметни.

• Глобален Модератор
Публикува

Ето я средновековната (старобългарската) кирилица.

post-471-1205824260.jpg

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!