Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Мнения 164
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикува

На адрес http://www.acu-cell.com/vitc.html пише, че "суровата риба осигурява достатъчно аскорбинова киселина, за да се предотвратят симптомите от недостиг на витамин С"

Да приема ли това като заключение, че не са нужни растения за снабдяването с нуждите от витамин C за човешкият организъм?

  • Потребители
Публикува

На адрес http://www.acu-cell.com/vitc.html пише, че "суровата риба осигурява достатъчно аскорбинова киселина, за да се предотвратят симптомите от недостиг на витамин С"

Да приема ли това като заключение, че не са нужни растения за снабдяването с нуждите от витамин C за човешкият организъм?

Вероятно означава само, че има и други начини за набавянето й в екстремни условия.

  • Потребител
Публикува

Амм... това "да" ли беше?

Тезата, която защитават вегетарианците е, че всичко намиращо се в месото има растителен еквивалент. Това обаче прозвуча съмнително покрай витамин А, витамин B12 (намиращ се и във водорасли и плесени, но в незадоволителни количества), витамин D и вероятно други, поне за B групата съм чувал, но не съм запознат много. И ми хрумна идея, която не съм срещал, дали пък не е обратното - всяко растение има еквивалент в месни продукти (което мен лично ме изненада с витамин C).

  • Потребител
Публикува

Очите на рибата съдържат предимно чиста вода (също много важна за организма както знаем).

В случаят на корабокрушенците само месото от рибата би ги поддържало живи за определен период от време, тъй като то съдържа предимно протеин - на чисто протеинова диета не се живее дълго.

Но в други части на тялото на рибата се съдържат редица витамини и минерални соли, с които човек може да оцелее в такива екстремни условия.

Например - в кожата на рибата има витамин В; гръбнак - калции и фосфор; черен дроб и други вътрешности съдържат витамините A, B, C и D.

До колко количеството на тези съставки е задоволително или не - не знам, но факта, че има хора, които са попадали в подобна ситуация и са живи говори, че е достатъчно за да поддържа човешкият организъм жив.

Мозъкът на човек в подобна смъртоностна ситуация общо взето съумява да спаси човешкият живот - едва ли някой (особено, който не е наясно) би тръгнал да яде вътрешностите и кожата на рибата, имайки предвид, че това са нещата, които се изхвърлят при нейното приготвяне. Nucleus accumbens - възел от неврони в лимбичната система, наричан още "център на удоволствието" усещайки животозастрашаващият недостиг от определени вещества променя начина по който възприемаме/вкусваме храната - гледала съм интервю с един корабокрушенец, който каза, че в един момент е започнал на автопилот да яде вътрешностите на рибата, очите и кожата и на момента ги е намирал за доста вкусни.

Всички необходими за правилното функциониране на едно тяло вещества - протеини, въглехидрати, мазини, витамини, минерали и т.н. имат растителен еквивалент. Друг е момента, че вегетарианците отказват да ядат само местни продукти - т.е. определени съставки могат да си ги набавят от друг тип животински продукти като мляко и яйца.

Веганците само не ядем никакви животински продукти - месо (било то и риба, защото съм срещала "вегетарианци", които ядат риба) и всякакъв друг вид животински продукти като мляко и яйца. Много вегетарианци и веганци си набавят определени витамини като B12 чрез хранителни добавки. Но не е задължително - има редица плодове, зеленчуци, зърнени култури, ядки и доста, ама доста други хранителни продукти, които могат да задоволят организма с необходимите витамини и съставки. Единственият минус (ако мога да го нарека така) е че човек трябва да внимава в приготвянето на храната си, за да може тя да е балансирана от страна на всички необходими съставки за правилно функциониранена организма. И разбира се, факта, че веганският хранителен режим не е толкова широко разпространен, налага нуждата човек да си пригатвя почти всичко сам и често да си носи хранителни запаси, но поне вече носенето на собствен обяд в кутия е широко разпространено, така че на никой не му прави впечатление :biggrin:

Това е което мога да споделя по темата - по отношение на идеята за всяко растение имащо еквивалент в месни продукти, не мога да коментирам, тъй като не съм наясно.

  • Потребител
Публикува
Nucleus accumbens - възел от неврони в лимбичната система, наричан още "център на удоволствието" усещайки животозастрашаващият недостиг от определени вещества променя начина по който възприемаме/вкусваме храната - гледала съм интервю с един корабокрушенец, който каза, че в един момент е започнал на автопилот да яде вътрешностите на рибата, очите и кожата и на момента ги е намирал за доста вкусни.

Благодаря за фактологията. На мен ми е известно, че има културисти, които могат да заявят точно какъв витамин липсва в тялото им, заради изчерпването им при физическите упражнения, което вероятно следва същата логика.

Всички необходими за правилното функциониране на едно тяло вещества - протеини, въглехидрати, мазини, витамини, минерали и т.н. имат растителен еквивалент.

Аз съм чел обратното. Примерно за витамин А, витамин B12, Витамин D и още някакви от B групата. Ако правилно съм прочел потвърждаваш спомените ми, че беше вегетарианка. Искам да обърна внимание не само на това, че има микроелементи и витамини, които нямат растителен еквивалент, но и има такива, които макар да се намират в растения са в количества недостатъчни за покриване на минималните нужди. Много бегло помня за пример при който трябва да се поглъщат десетки килограми растителна храна дневно за един конкретен витамин изразходван при тежък физически труд (от групата на витамин B беше). За споменатите витамини можеш ли да посочиш алтернатива?

  • Потребител
Публикува

Да.

Ще визирам веганството, тъй като с него съм наясно.

При разглеждане на веганската хранителна пирамида, става ясно, че не се хрупкат само моркови и зеле.

На първият етаж, в основата на пирамидата стоят зърнените продукти, след това бобовите растения, ядки и други богати на белтъчини храни. Третият етаж - зеленчуци; четвърти - плодове и пети етаж - мазини от растителен произход (кокосово масло, зехтин /особено от авокадо/, фъстъчено масло, соево мляко и редица други). При правилно балансиране на продуктите, няма причина тялото да бъде лишавано от белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини.

При зле планиран вегански хранителен режим може да се достигне до недостиг на витамини и минерали като В12, витамин D, желязо, калции, йод и омега-3 мастни киселини, които следователно водят до развиването на анемия и други физиологични заблолявания. Мисля, че това важи за всяка хранителна култура - независимо дали човек яде месо и животниски продукти или не. Дисбаланс между хранителните вещества винаги може да се получи.

Витамин В12 може да се смята за проблемен на вегетарианци/веганци, тъй като той наистина не се съдържа в достатъчно количества в продуктите с растителен произход. До колкото знам ежедневната доза витамин В12 е няколко микрограма (не милиграма). Освен това този витамин се натрупва в черният дроб, бъбреците и мускулната тъкан, което е най-големият му плюс. Т.е. да си докараш недостиг на В12 не е толкова лесно - предварително трябва да си имал малки количества в "склада".

Познавам веганци/вегетарианци, които си набавят В12 чрез хранителни добавки - аз лично не съм го правила и до сега не съм имала никакви проблеми.

Друг по-сериозен проблем от В12 за вегетарианци и вегани е желязото. Специално за веганите е наложително периодично да се изследва нивото на желязо в кръвта, тъй като е установено, че желязото се абсорбира по трудно от организма при подобен тип хранителни навици. От друга страна пък, има вегани и месоядни с еднакви показатели, защото организма на веганите явно в един или друг момент се адаптира и започва да извлича по-голямо количество желязо от храните. Иначе много растителни и зърнени култури съдържат желязо - спанак, картофи, брюкселско зеле, броколи и т.н. Така че човек просто трябва да си следи нивата и да балансира храненето си спрямо тези параметри.

Иначе витамин D, лично аз не го намирам за такъв проблем. 15-30 минути на слънце са достатъчни за набавянето на необходимото количество от витамина. Друг е момента ако си веган в северна Норвегия - ще трябва да си купиш витамин D и да си го пиеш :biggrin:

Витамин А също лесно може да се набави в нормални дневни количества - съдържа се в доста плодове и зеленчуци (моркови, тиква и т.н.)

Въпросът е човек да се научи да си балансира правилно менюто и няма причина да лиши организма си от необходимите му вещества.

  • Потребител
Публикува
Друг по-сериозен проблем от В12 за вегетарианци и вегани е желязото. Специално за веганите е наложително периодично да се изследва нивото на желязо в кръвта, тъй като е установено, че желязото се абсорбира по трудно от организма при подобен тип хранителни навици.

Това е интересно. А иначе аз знам, че основен източник на желязо е... чешмата. В смисъл, че това покрива нужните нива, а що се отнася до хранителни добавки, препоръчва се да не се купуват такива в които има желязо, защото се получава обратния ефект - да е вредно.

Калций пък се получава от самата вода (не в достатъчни количества де), но тук една котка от Льонеберя може да даде подробности, или варианта е да търся писаното от него в друг форум.

Конкретно за B12 четох (http://www.opposingv...m-plant-sources), че няма растителен аналог. Нещо повече, опита да се компенсира недостига с приема на небиоаналагочни заместители като соя, водорасли и дрожди води до по-голям риск, защото заради конкурентното усвояване може да наруши абсорбацията на истинския витамин B12.

Иначе витамин D, лично аз не го намирам за такъв проблем. 15-30 минути на слънце са достатъчни за набавянето на необходимото количество от витамина.

Витамин D минава и с излагане на Слънце за покриване на 90% от нуждите (това под въпрос).

Интересен момент е пак водата. Витамин D служи за усвояване на калций и магнезий. Почти в цяла България водата е твърда, поради което не се отмива повече отколкото се внася от тях. Да, ама много хора пият мека вода - бутилираната. Тя е сладка тъкмо защото не съдържа калций и магнезий.

Витамин А също лесно може да се набави в нормални дневни количества - съдържа се в доста плодове и зеленчуци (моркови, тиква и т.н.)

Витамин А не се срещат в растенията, но много тъмно-зелени или тъмно-жълти растения (включително известния морков) съдържат каротеноиди като бета-каротин, които служат като провитамини, защото се превръщат в чревната лигавица в ретинол по време на резорбцията. Прочетох и че това превръщане се извършва според нуждите на организма, така че дори излишъкът на витамин A не може да натрови човек. Но пък може да го направи оранжев, но това е друга тема.

  • Потребител
Публикува

Чувал съм, че в спирулината и хлорелата имало едва ли не всички нужни вещества. Вярно ли е?

Хлорелата предоставя всички незаменими аминокиселини в отлично съотношения. Тя е също така и надежден източник на незаменими мастни киселини, които са необходими за много важни биохимични функции, включително и хормоналния баланс. Хлорелата също така съдържа високи нива на хлорофил, бета-каротин и РНК / ДНК. Повече от 20 витамини и минерали са открити в хлорелата, включително желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, провитамин А, витамин C, B1, B2, B2, B5, B6, B12, E и К, биотин, инозитол, фолиева киселина, както и витамините С, Е и К.

За рисковете пише тук: http://robbwolf.com/2012/01/19/trojan-horses-of-chlorella-superfood/

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Биология
Публикува

Я, колко забавно!

Да взема и аз да ги пробвам?!

Ако ги дам на 25 годишното ми Голфче ... и то може да живне и да се прероди в Хамър?

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Защо постоянната вътрешна температурата на кучетата е по-висока от тази на хората? Като гледах бездомните кучета през зимата, които трябва да оцеляват с ограничена храна, допуснах, че просто имат по-ниска температура. Това би свело осезаемо нуждата от прием на калории и поддържането на вътрешна температура в тези малки и лесни за охлаждане тела. Оказва се, обаче, че не е така. Следващата ми хипотеза беше, че имат някаква уникална топлоизолираща мазнина, защото на посредственото им кожухче няма как да се дължи тази аномалия. И как става точно номера?

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Пак на тема разход: Атънбъро ей сега ми сподели от един филм, че 80% от енергията, която изразходва човек е за поддържането на неговата температура. При положение, че за мъж дневно са необходими 1500-2000 KCal, то при определена температура възможно ли е да се окаже, че 300 KCal са му достатъчни? Това би обяснило защо като се стопли времето се храня два пъти по-малко.

Чета, обаче, чета че т. нар. Базалова енергия за организма е 70% от всичката, а едва 10% са нужни за поддържане на вътрешната температура.

Редактирано от vorfax
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Ние не сме просто съвкупност от клетки. Ние сме един малък реактор, в който се извършват хиляди химични процеси (значи не сме ядрен, а химичен реактор). И температурата е важна за ензимите - за протичането на химичните реакции, които те катализират.

Затова при висока температура се умира, а при ниска... също : )

Променяш ли температурата, ти просто променяш метаболизма.

...

Много обичам хъскитата, обаче при 0 градуса те се чувстват като в тропическа жега. При -20 градуса започват да се чувстват добре ... и да стават игриви : ) Кучешка му работа...

Митохондриите са нашите малки ядрени централи, които добиват енергията. И не са само АЕЦ, те са и ТЕЦ, защото ни дават "топла вода" да се топлим. Имаме митохондрии, които работят с различна ефективност, отделно, че те самите могат да се настройват според нуждите ни.

Без митохондрии нямаше да има акционен потенциал... хаха... нямаше да можем да мислим : )

Редактирано от Emil z Lonneberg
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Пак по кучешката тема. Прочетох, че всъщност приравнено към една маса кучетата горят два пъти повече енергия от хората. Излиза, че се нуждаят от повече енергия, и все пак си остава мистерия за мен как оцеляват в кучешкия студ...

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Не мога да си открия с търсачката въпроса, който зададох за причината човешкото тяло да олеква с приблизително 21 грама след смъртта му. Във всеки случай помня, че никой не можа да ми го обясни.

Първото, за което се сетих е, че човек издиша въздуха в дробовете си. При положение, че вдишва между 200 и 2000 мл. въздух, а литър въздух тежи 1,293 г., то получаваме максимум 2 грама.

На второ място е отделянето на топлина. Но не съм сигурен това, че тя не се възобновява прави ли тялото по-леко. Сетих се, че е правено изчисление за теглото на Интернет (50 г.) по отношение на възбудените електрони, които пренасят информацията по мрежата. Олекват ли телата, когато губят топлина, чрез топлообмен?

  • 1 year later...
  • Потребител
Публикува

Някой ще може ли да помогне за тези две задачки :)

1.В популация от 10 000 лисици 9 са албиноси, а останалите са с нормална пигментация (жълто-кафяви). Определете генетичната структура на популацията. Колко от нормалните индивиди са хомо- и колко са хетерозиготни?

2.В ято от 6 000 бронзови пуйки се излюпили 18 пуйчета албиноси, които се характеризирали със забавен растеж и понижена резистентност. Определете генетичната структура на популацията. Колко от нормалните индивиди са хомо- и колко са хетерозиготни?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО :)

  • Глобален Модератор
Публикува

интересен въпрос. Зависи дали рецесивният алел е на X хромозомата /полово свързан/ или е автозомно рецесивен. В първия случай:

x-linked_thumb.jpg

Във втория:

autosomal-recessive.jpg

Понеже полът на албиносите не е посочен, ще приемем, че в задачките не става дума за пример 2.

В задача 1 имаме 9 лисици албиноси, демек хомозиготни по рецесивния алел. Тези лисици се получават от кръстосване на два хетерозиготни родителя /демек носители на рецесивния алел, който не се изявява, щото доминантния го потиска/. Следователно хетерозиготните родителите са 18, останалите 9982 лисици са хомозиготни по доминантния алел /т. е. не носят заболяването/.

В задача две логиката е същата - 18 албиносчета са продукт на 36 хетерозиготни пуйки /носители на рецесивния алел без фенотипна изява/, а останалите 5964 птици - хомозиготни.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!